Τι νόημα έχει να 'σαι audiophile (χαϊεντάς αν προτιμάτε) αν...

Απάντηση: Re: Τι νόημα έχει να 'σαι audiophile (χαϊεντάς αν προτιμάτε) αν...

Η μουσική ακρόαση είναι γιά έναν.

Πάνω από ένας πάμε στο πάρτυ....
Δλδ. όλα τα live που πας και ακούς (αν πας) είναι πάρτυ.
Γουστάρω :music-smiley-006: :guitarist: :drummer: :music-smiley-005:

Πρώτα απο όλα, αυτό που προσπαθεί να αναπαραχθεί απο το ηχοσύστημα, οι πιθανότητες να το ακούγαμε ζωντανά μόνοι μας στο χώρο που ηχογραφήθηκε είναι ελάχιστες.

Το ζητούμενο απο ότι κατάλαβα είναι η όσο το δυνατόν πλησιέστερη στο ζωντανό αναπαραγωγή.

Κι ας πούμε για παράδειγμα οτι ο ήχος αναπαράγεται πιστότατα. Η ατμόσφαιρα ενώς θεάτρου, ενώς σταδίου γεμάτο με κόσμο πως μπορεί να μεταφερθεί μέσω του ηχοσυστήματος. Η παρέα , οι αναμνήσεις , η μοναδικότητα της στιγμής πως μπορεί να αναπαραχθεί ;

Last edited:
Re: Απάντηση: Τι νόημα έχει να 'σαι audiophile (χαϊεντάς αν προτιμάτε) αν...

Αν το ζητούμενο είναι η απόλαυση της μουσικής , μου φαίνεται λίγο δύσκολο να βρεθούν δύο άνθρωποι που να θέλουν να απολαύσουν το ίδιο πράγμα την ίδια χρονική στιγμή ( ας μην ξεχνάμε ότι η ακρόαση προς απόλαυση είναι θέμα στιγμής και διαθέσεως )

Αν το ζητούμενο είναι η κριτική ακρόαση , τότε επβάλλεται η παρέα

Δε νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο τελικά, δηλαδή πόσες φορές μας τυχαίνει να συναντηθούμε δυο τρεις φίλοι σε ένα σπίτι να βάλουμε τους δίσκους μας να πιούμε τις μπύρες μας και να ευχαριστηθούμε μουσική. Νομίζω ότι οι αγαπημένοι μας δίσκοι είναι διαφορετικοί σε μοναχικές ακροάσεις από ότι με παρέα, όχι χειρότεροι όυτε καλύτεροι απλά διαφορετικά όμορφοι.

όσον αφορά στην ερώτηση του thread, βεβαίως δεν έχει κανένα νόημα να είσαι "μηχανάκιας" ψάχνοντας τον τέλειο ήχο. Η live εμπειρία δεν συγκρίνεται με τίποτα με τον όποια τελειότητα μπορεί να έχει ο ήχος στο σαλόνι σου. Οι καλύτερες μουσικές μου εμπειρίες έρχονται από συναυλίες και δεν εννοώ μόνο τα μεγάλα ονόματα που κλείνεις εισητήριο από καιρό (για να γλυτώσεις τα 5ε καπέλο). Ζωντανή μουσική εμπειρία είναι από τα Ικαρώτικα πανηγύρια τη κρητική λύρα και τα ηπειρώτικα κλαρίνα, τα ρειβ πάρτυ (προ 15ετιας, εντάξαι δεν προκειται ακριβώς για συναυλίες...), τις βραδιες στο ροδον το gagarin ή το μύλο μέχρι το glastonbury και το reading.

Re: Απάντηση: Re: Τι νόημα έχει να 'σαι audiophile (χαϊεντάς αν προτιμάτε) αν...

Δλδ. όλα τα live που πας και ακούς (αν πας) είναι πάρτυ.
Γουστάρω :music-smiley-006: :guitarist: :drummer: :music-smiley-005:

κάνεις λάθος...
εκεί πάω να δώ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι νόημα έχει να 'σαι audiophile (χαϊεντάς αν προτιμάτε) αν..

Οι καλύτερες μουσικές μου εμπειρίες έρχονται από συναυλίες και δεν εννοώ μόνο τα μεγάλα ονόματα που κλείνεις εισητήριο από καιρό (για να γλυτώσεις τα 5ε καπέλο). Ζωντανή μουσική εμπειρία είναι από τα Ικαρώτικα πανηγύρια τη κρητική λύρα και τα ηπειρώτικα κλαρίνα, τα ρειβ πάρτυ (προ 15ετιας, εντάξαι δεν προκειται ακριβώς για συναυλίες...), τις βραδιες στο ροδον το gagarin ή το μύλο μέχρι το glastonbury και το reading.

Αγαπητε φιλε επειδη ειμαι και Ηπειρωτης και ....απο το χωριο της γυναικας μου!!!(Κρητικια) θα μου επιτρεψεις να αναφερω το εξης:

Εχοντας την τυχη να εχω φιλους μουσικους που παιζουν και τα δυο οργανα(λυρα και κλαρινο) και εχοντας τους ακουσει στην εκκλησια του χωριου να παιζουν για την παρεα μας, μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι ο ηχος που ακουγα οταν επαιζαν για μας δεν ειχε ΚΑΜΜΙΑ σχεση με το ηχο που ακουγα στα πανυγυρια ,απο τους ιδιους μουσικους που επαιζαν τα ιδια οργανα.
Στην εκκλησια σου χαϊδευε τα αυτια και στην πλατια στο πανυγυρι σου τα ...ματωνε!!!!!

Απο τοτε αποφασισα να ασχοληθω πιο χαλαρα με το χομπυ μας, γιατι ειδα το ματαιο της υποθεσης!!!!!

Οι καλύτερες μουσικές μου εμπειρίες έρχονται από συναυλίες και δεν εννοώ μόνο τα μεγάλα ονόματα που κλείνεις εισητήριο από καιρό (για να γλυτώσεις τα 5ε καπέλο). Ζωντανή μουσική εμπειρία είναι από τα Ικαρώτικα πανηγύρια τη κρητική λύρα και τα ηπειρώτικα κλαρίνα, τα ρειβ πάρτυ (προ 15ετιας, εντάξαι δεν προκειται ακριβώς για συναυλίες...), τις βραδιες στο ροδον το gagarin ή το μύλο μέχρι το glastonbury και το reading.

χμμμ
πανηγύρια ? ποιότητα ήχου με άριστα 10, επιεικώς 3
ρειβ παρτυ ? ομοίως γύρω στα 4-5 θα έλεγα (αν και δεν έχω παρευρεθεί)
ρόδον ή μύλος...? επιεικώς 6-7
Ανοικτός προσεγμένος χώρος, πχ πρόσφατα θέατρο γής garbarek 8

Γενικά δεν έχω ακούσει ενισχυμένη ζωντανή μουσική που να ξεπερνάει το 8.

Το 10 είναι γιά ακουστικά όργανα....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι νόημα έχει να 'σαι audiophile (χαϊεντάς αν προτιμάτε)

Αγαπητε φιλε επειδη ειμαι και Ηπειρωτης και ....απο το χωριο της γυναικας μου!!!(Κρητικια) θα μου επιτρεψεις να αναφερω το εξης:

Εχοντας την τυχη να εχω φιλους μουσικους που παιζουν και τα δυο οργανα(λυρα και κλαρινο) και εχοντας τους ακουσει στην εκκλησια του χωριου να παιζουν για την παρεα μας, μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι ο ηχος που ακουγα οταν επαιζαν για μας δεν ειχε ΚΑΜΜΙΑ σχεση με το ηχο που ακουγα στα πανυγυρια ,απο τους ιδιους μουσικους που επαιζαν τα ιδια οργανα.
Στην εκκλησια σου χαϊδευε τα αυτια και στην πλατια στο πανυγυρι σου τα ...ματωνε!!!!!

Aκριβως, στα πανηγυρια σου σπανε τα νευρα- ο ηχος ειναι ανυποποφορος. Οταν ακουσεις ομως λυρα μονη της ή με συνοδεια πχ λαουτο κλπ, ο ηχος ειναι θεικος...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι νόημα έχει να 'σαι audiophile (χαϊεντάς αν προτιμάτε) αν..

χμμμ

Έτσι ακριβώς Δημήτρη,
συμφωνώ απόλυτα!

Να προσθέσω πως και σε άλλους μικρότερους χώρους Λιόγερμα, mini, Μελωδία ect. που παρακολούθησα group που τα έφερε ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΖΑΖ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ η ποιότητα του ήχου δεν ξεπερνούσε ποτέ το 7. Εξαίρεση οι εκδηλώσεις του ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ που άγγιξαν το μαγικό 8 στα10.

Για να γινω πιο ακριβης την μοναδικη φορα που ακουσα σε Κρητικο πανυγυρι ηχο αξιοπρεπη ηταν περσυ οταν ηρθε στους Μυθους ο Ψαραντωνης και επαιξε .
Ειχε μια Soundcraft κονσολα και 4 electovoice ηχεια .
Τον βοηθησα λιγο στο στησιμο και στη συζητηση μου ειπε το εξης χαρακτηριστικό
"Εμεις τα οργανα τα χαϊδευουμε ,δεν τα βασανιζουμε"!!!!!!!
Ο ηχος ηταν ικανοποιητικοτατος με αυτα τα ταπεινα ηχητικα και αυτο που εκανε την διαφορα πιστευω ,ηταν που δεν "τσιτωνε" τα ηχεια και τον ενισχυτη της κονσολας.
Ασχετα βεβαια αν στο τελος παραλιγο να ...κοιμηθούμε!!!

χμμμ

Φυσικά έχεις δίκιο, η ποιότητα ήχου είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Παρόλα αυτά η ποιότητα ποτέ δεν με εμπόδισε να πάω να δω μια συναυλία αν μου άρεσαν αυτοί που έπαιζαν και πολλές φορές προτιμώ το Live από την ακρόαση του αντίστοιχου cd στο σπίτι μου που το ακούω, εννοείται, πολύ καλύτερα.

Όσο για τα πανηγύρια επίσης σωστά τα λέτε, ό ήχος (και όχι μόνο) είναι για τα "πανηγύρια":-)) Ελάχιστα έχουν μείνει αλλά ψάχνοντας όλο και κάτι βρίσκεις που να αξίζει. Στην Κρήτη και κυρίως την Κάρπαθο έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια λύρες και λαούτα χωρίς ενυσχυτές και μου άρεσαν.

Εχετε όρεξη;(την τρέλλα την θεωρώ δεδομένη για τους παροικούντες...)

Βγάλτε το σύστημά σας στον κήπο ή στο μπαλκόνι και καθήστε ν' απολαύσετε την μουσική και το ποτό σας παρέα με τους φίλους σας.

Το έκανα πρόσφατα κι άξιζε τον κόπο.Τ' άκουσα να παίζει,όπως ποτέ άλλοτε κι οι άσχετοι φίλοι εντυπωσιάστηκαν μ' ότι άκουσαν σε σχέση με τα μέχρι τότε μπαρόβια ακούσματα.

:drummer:

Βγάλτε το σύστημά σας στον κήπο ή στο μπαλκόνι και καθήστε ν' απολαύσετε την μουσική και το ποτό σας παρέα με τους φίλους σας.

Το έκανα πρόσφατα κι άξιζε τον κόπο.Τ' άκουσα να παίζει,όπως ποτέ άλλοτε κι οι άσχετοι φίλοι εντυπωσιάστηκαν μ' ότι άκουσαν σε σχέση με τα μέχρι τότε μπαρόβια ακούσματα.

-bye- Πολλά βράδια, στην πλάκα της μονοκατοικίας, τα καλοκαίρια 79-83, με βότκα ή τζίν και πορτοκαλάδα mix (αφραγκιές γαρ).
Και τέρμα τα γκάζια, ερήμην των Θεσσαλονικέων παραθεριστών :guitarist:

Το εκανα και γω μια φορα αυτο και απο τοτε καταλαβα ποσο μεγαλο ρολο παιζει ο χωρος .
Δεν πιστευα στα αυτια μου αυτο που ακουγα.Αλλο συστημα.!!!!!

δεν πηγαίνεις σε συναυλίες και δεν έχεις μια σοβαρή δισκοθήκη;
Και η απάντηση είναι... το "νόημα" βρίσκεται στα μηχανήματα αναπραγωγής.

Μπορεί να μη συμμερίζομαι τη πρακτική της συλλογής μηχ/των (το σύστημά μου είναι χρηστικό) -- αλλά είναι κι'αυτό ένα χόμπυ: η αναζήτηση της "τελειοποίησης" της αναπαραγωγής.

Η αναπαραγωγή δεν έχει άμεση -- αλλά έμμεση σχέση με τη ζωντανή μουσική.

Ούτε η μουσική χρειάζεται σύστημα κορυφαίων επιδόσεων αναπαραγωγής -- απόδειξη, πόσες φορές μερακλώνουμε ακούγοντας μουσική από το τυχαίο φορητό ραδιόφωνο...

Δηλαδή: το "μάρέσει και ακούω μουσική" είναι μια ενασχόληση και το "ακούω τη μουσική όπως μου αρέσει" είναι άλλη ενασχόληση.

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι (όλοι) εδώ έχουν και τα δύο χόμπυ.

Όμως, εσύ αναφέρεσαι σε αυτούς που έχουν κυρίως το δεύτερο από τα δύο.
Υπ'όψη ότι, χωρίς αυτούς, η βιομηχανία του hi-end μάλλον θα είχε και προβλήματα επιβίωσης.... όπως και π.χ. το Μέγαρο Μουσικής χωρίς τους θαμώνες που αγοράζουν εισητήριο για να λένε ότι πήγαν στη συναυλία -- ότι μετείχαν στο "γεγονος". Να είναι καλά οι άνθρωποι που στηρίζουν με τον οβολόν τους το μαγαζί για να πηγαίνω κι'εγώ με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτω να ακούσω... π.χ. Μιτσούκο:AFADF0:

.....Ζωντανή μουσική εμπειρία είναι από τα Ικαρώτικα πανηγύρια τη κρητική λύρα και τα ηπειρώτικα κλαρίνα, τα ρειβ πάρτυ (προ 15ετιας, εντάξαι δεν προκειται ακριβώς για συναυλίες...), τις βραδιες στο ροδον το gagarin ή το μύλο μέχρι το glastonbury και το reading.
ΡΟΔΟΝ... Τι μου θύμησες ρε φίλε...Salif Keita, Peter Hammil, Gregory Isacs, Stranglers, New Model Army, Psychic Tv................

Απάντηση: Re: Τι νόημα έχει να 'σαι audiophile (χαϊεντάς αν προτιμάτε) αν...

...
Μπορεί να μη συμμερίζομαι τη πρακτική της συλλογής μηχ/των (το σύστημά μου είναι χρηστικό) -- αλλά είναι κι'αυτό ένα χόμπυ: η αναζήτηση της "τελειοποίησης" της αναπαραγωγής.
....
Δηλαδή: το "μάρέσει και ακούω μουσική" είναι μια ενασχόληση και το "ακούω τη μουσική όπως μου αρέσει" είναι άλλη ενασχόληση.
...

Σωστά και επί της ουσίας. Οι προτεραιότητες για μένα όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρες, δηλ. μ' αρέσει ν' ακούω μουσική και επιδιώκω να την ακούω όπως μου αρέσει. Με άλλα λόγια, το μέσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μήνυμα με κανέναν τρόπο.

Σαφώς και υπάρχει και το άλλο, που το διατυπώνεις πολύ σωστά και κομψά στην πρώτη παράγραφο σου που παραθέτω. Εκεί όμως, νομίζω πως διαταράσσονται οι προτεραιότητες που ανέφερα και δεν με αφορά, όσο ζωτική σημασία κι αν έχει για την αγορά του λεγόμενου hi-end.

μια φορα καναμε ενα παρτακι σε ενα μεγαλο κηπο ....

τι ομορφα που ακουγοταν κατι καψοηχεια μου !!!!!!

ουτε ακυρωσεις ουτε ανακλασεις .....

απλα καμια σχεση με το δωματιο !!!!!!

το να ακουσεις μουσικη σε ενα live δεν θα σε βγαλει πουθενα
αφου θα ακους τα κακοηχα επαγγελματικα ηχεια
τα χαλια μικροφωνα
παντα αναλογα το μπατζετ.
μικρα σχηματα και πρωτο τραπεζι ναι
απομονωνεις το οργανο που θελεις και το τσεκαρεις το ακουσμα το χωρο σου
παντως...δεν ειδα και πολλους μουσικους να καθοντε σωστα στο χωρο,
μιας και το καθε οργανο εχει τη δικη του κατευθυντικοτητα.