Τι παίζει με τα htpc και τις Plasma/LCD?

nektar

Supreme Member
4 January 2007
4,326
Μελίσσια
Αφορμή γι αυτό το θέμα που ανοίγω είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την προβολή ταινιών στην PV60 (1024X768). Εκείνο που παρατήρησα είναι ότι με τίποτα δεν μπορώ να προβάλω ολόκληρο το κάδρο της ταινίας όταν παίζω σε full mode ότι και ανάλυση και αν επέλεξα στην κάρτα γραφικών (φυσικά το ίδιο ισχύει και για το deskop - δεν κατάφερα ποτέ να το προβάλω κανονικά να πιάνει όλη την οθόνη).

Όταν λοιπόν παίζω σε full screen μου τρώει 2-3 εκατοστά από την τανία στα άκρα. Αυτό εύκολα το βλέπω κάνοντας pause την ταινία και πηγαίνοντας από full size σε μικρό παράθυρο.

Η ερωτησή μου είναι απλή! Έχω ΜΟΝΟ εγώ πρόβλημα ή κι εσείς το ίδιο βλέπετε γιατί πρώτον δεν θέλω να ψάχνω τσάμπα να βρω λύση μήπως φταίει η κάρτα γραφικών και δεύτερον αν είναι έτσι οφείλουμε να ενημερώσουμε όλους όσους ετοιμάζονται να στήσουν htpc για να βλέπουν σε Plasma/LCD. Παρακαλώ κάντε αυτό το test που σας λεω όσοι έχετε Htpc γιατί θα τρελαθώ! Με 1600 ευρώ που έδωσα να μην μπορώ να δω όπως με ένα dvd player που κάνει 150 ευρώ? Το καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι ίσως να βλέπετε σε προβολέα όπου φυσικά δεν έχετε τέτοια προβλήματα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που βλέπουν σε Plasma/LCD και ίσως να έχουν κάνει λάθος (ή πρόκειται να κάνουν) που επέλεξαν htpc!

Εδώ είναι με περισσότερες λεπτομέρειες το πρόβλημα που εντόπισα. Αλλά σας το είπα και πιο πάνω περιληπτικά.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=8717

Ευχαριστώ για την συμμετοχή!

Να κάνω μια απλή ερώτηση;

Η τηλεόραση είναι συνδεδεμένη με καλώδιο HDMI ή VGA?

Γιατί αν είναι με HDMI, κάνει αυτόματα overscan το οποίο διαβάζω ότι δεν υπάρχει τρόπος να απενεργοποιηθεί. Αυτό θα εξηγούσε την "χαμένη" εικόνα σου σε ανάλυση 1024 χ 768.

Εγώ όταν πρωτοσύνδεσα το mac mini με την amoi 37" είχα παρόμοιο πρόβλημα (καλώδιο dvi -> hdmi). Αλλάζοντας τις αναλύσεις κ επιλέγοντας την ανάλυση της τηλ τότε όλα οκ(1920*1080).
Μήπως η τηλ σου δεν υποστηρίζει pixel mapping 1:1 ?
Αν δεν υποστηρίζει τότε για αυτό δεν κλειδώνει στην ανάλυση που επιλέγεις, οπότε εκεί κάποιο πρόγραμμα όπως για πχ το powerstrip θα σε βοηθήσει, νομίζω δλδ...

Να κάνω μια απλή ερώτηση;

Η τηλεόραση είναι συνδεδεμένη με καλώδιο HDMI ή VGA?

Γιατί αν είναι με HDMI, κάνει αυτόματα overscan το οποίο διαβάζω ότι δεν υπάρχει τρόπος να απενεργοποιηθεί. Αυτό θα εξηγούσε την "χαμένη" εικόνα σου σε ανάλυση 1024 χ 768.

Δημήτρη καλημέρα. Με HDMI έχω συνδέσει. Πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια κάρτα γραφικών (γιατί μάλλον αυτή είναι υπεύθυνη) των 200 ευρώ δεν μπορεί να κάνει ότι κάνει ένα dvd player των μισών χρημάτων που και αυτό με HDMI συνδέεται στο κάτω κάτω...

Re: Απάντηση: Τι παίζει με τα htpc και τις Plasma/LCD?

Εγώ όταν πρωτοσύνδεσα το mac mini με την amoi 37" είχα παρόμοιο πρόβλημα (καλώδιο dvi -> hdmi). Αλλάζοντας τις αναλύσεις κ επιλέγοντας την ανάλυση της τηλ τότε όλα οκ(1920*1080).
Μήπως η τηλ σου δεν υποστηρίζει pixel mapping 1:1 ?
Αν δεν υποστηρίζει τότε για αυτό δεν κλειδώνει στην ανάλυση που επιλέγεις, οπότε εκεί κάποιο πρόγραμμα όπως για πχ το powerstrip θα σε βοηθήσει, νομίζω δλδ...

Με VGA καλώδιο παίρνω αμέσως 1:1 mapping οπότε δεν νομίζω ότι δεν το υποστηρίζει.

Από ότι κατάλαβα δηλ. έχω μόνο εγώ πρόβλημα και δεν ειναι γενικό? Αν είναι να μην συζητάμε σε 2 θέματα. Απλά άνοιξα και δεύτερο μήπως έβρισκα και άλλους με το ίδιο πρόβλημα με άλλη κάρτα γραφικών και με άλλη τηλεόραση...

Δημήτρη καλημέρα. Με HDMI έχω συνδέσει. Πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια κάρτα γραφικών (γιατί μάλλον αυτή είναι υπεύθυνη) των 200 ευρώ δεν μπορεί να κάνει ότι κάνει ένα dvd player των μισών χρημάτων που και αυτό με HDMI συνδέεται στο κάτω κάτω...

Είναι καθαρά θέμα τηλεόρασης. Κάποιες παίζουν σωστά από HDMI, κάποιες έχουν έστω ρύθμιση για να παίζουν σωστά από HDMI, κάποιες όχι. Το HTPC δεν φταίει σε τίποτα - μια χαρά σήμα στέλνει. Η TV το κουτσουρεύει.

Πάρε με 5-10 ένα καλώδιο VGA να ξεμπερδεύεις.

Είναι καθαρά θέμα τηλεόρασης. Κάποιες παίζουν σωστά από HDMI, κάποιες έχουν έστω ρύθμιση για να παίζουν σωστά από HDMI, κάποιες όχι. Το HTPC δεν φταίει σε τίποτα - μια χαρά σήμα στέλνει. Η TV το κουτσουρεύει.

Πάρε με 5-10 ένα καλώδιο VGA να ξεμπερδεύεις.

Δημήτρη μιας και είσαι ιδικός θα ήθελα να σε ρωτήσω αν η λύση που βρήκα είναι "σωστή".

Καταρχήν μέσω του Catalyst έφτιαξα μια καινούρια ανάλυση πάνω στην 1280x720 @ 60MHz. Η custom ανάλυση είναι 1216Χ684 @ MHz.
Έτσι κατάφερα να κάνω fit το desktop σε όλη την οθόνη μου χωρίς overscan.
Μετά εγκαθιστώ το powerstrip και περνάω ανάλυση 1280Χ720p στα 60 MHz χωρίς να μου πειράζει καθόλου την επιφάνεια εργασίας μου. Παίζω λίγο και με τα resize και position utilities και την φέρνω την εικόνα όπως ακριβώς θέλω.
Εκείνο που υποθέτω είναι ότι με την Catalyst οριοθέτησα την επιφάνεια εργασίας και μετά μέσα σε αυτά τα όρια που έθεσα με το powerstrip πέρασα την σωστή ανάλυση.
Δηλαδή μέσα στο desktop 1216X684 πέρασα 1280Χ720p. Τα λέω καλά ή λεω μπαρουφες? Πάντως το αποτέλεσμα με zoom player και dscaler είναι άψογο χωρίς να το έχω ξεψειρίσει βέβαια ακόμα για τυχόν ατέλειες. Δεν χάνω τίποτα από εικόνα και είναι φοβερό το αποτέλεσμα. Μάλλον (εκ πρώτης όψεως) καλύτερο από το αποτέλεσμα που είχα με το pioneer 696.

Για δώσε τα φώτα σου! :grinning-smiley-043

Υ.Γ. VGA καλώδιο έχω αλλά θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην εικόνα γι αυτό το παλεύω με το hdmi.

βαλε vga φιλε μου να ησυχασεις και να αρχισεις να χαιρεσαι το νεο σου ΕΡΓΑΛΕΙΟ!!!! δεν θα εχεις problems..

λιγο ασχετο αλλα επειδη το ανεφερες..

δεν χανεις καθολου με HDMI απο stand alone player? επειδη εχω διαβασει και εδω και απο net οτι γινεται και εκει overscan...

Η τηλεόρασή σου δεν έχει 1280χ720 πάνελ, οπότε γιατί παλεύεις την ανάλυση αυτή; Αυτό που προσπαθούμε μιά ζωή είναι να δίνουμε ανάλυση ακριβώς όση είναι η native του πάνελ μας. Ξέχνα την 1280χ720. Προσπάθησε να κάνεις κάτι με την 1024χ768. Και βάλε vga καλώδιο. Απο ότι γράφεις έχει καλύτερη συμπεριφορά με αυτό. Το ίδιο πρόβλημα είχε και ο φίλος havoc και σώθηκε με vga καλώδιο.

Η σωστή μέθοδος αγοράς μηχανής προβολής γενικότερα είναι να πάμε στο κατάστημα μετά απο συνενόηση με λάπτοπ που βγάζει dvi και να δοκιμάσουμε την μηχανή όπως θα την δουλεύουμε σπίτι. Ότι άλλο είναι προπό. Μόνη εξέρεση αν την έχει φίλος-γνωστός και μπορούμε να είμαστε σίγουροι χωρίς δοκιμή στο κατάστημα.

Δημήτρη μιας και είσαι ιδικός θα ήθελα να σε ρωτήσω αν η λύση που βρήκα είναι "σωστή".

Καταρχήν μέσω του Catalyst έφτιαξα μια καινούρια ανάλυση πάνω στην 1280x720 @ 60MHz. Η custom ανάλυση είναι 1216Χ684 @ MHz.
Έτσι κατάφερα να κάνω fit το desktop σε όλη την οθόνη μου χωρίς overscan.
Μετά εγκαθιστώ το powerstrip και περνάω ανάλυση 1280Χ720p στα 60 MHz χωρίς να μου πειράζει καθόλου την επιφάνεια εργασίας μου. Παίζω λίγο και με τα resize και position utilities και την φέρνω την εικόνα όπως ακριβώς θέλω.
Εκείνο που υποθέτω είναι ότι με την Catalyst οριοθέτησα την επιφάνεια εργασίας και μετά μέσα σε αυτά τα όρια που έθεσα με το powerstrip πέρασα την σωστή ανάλυση.
Δηλαδή μέσα στο desktop 1216X684 πέρασα 1280Χ720p. Τα λέω καλά ή λεω μπαρουφες? Πάντως το αποτέλεσμα με zoom player και dscaler είναι άψογο χωρίς να το έχω ξεψειρίσει βέβαια ακόμα για τυχόν ατέλειες. Δεν χάνω τίποτα από εικόνα και είναι φοβερό το αποτέλεσμα. Μάλλον (εκ πρώτης όψεως) καλύτερο από το αποτέλεσμα που είχα με το pioneer 696.

Για δώσε τα φώτα σου! :grinning-smiley-043

Υ.Γ. VGA καλώδιο έχω αλλά θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην εικόνα γι αυτό το παλεύω με το hdmi.

Αυτό που έχεις κάνει σου γεμίζει μεν ολόκληρη την οθόνη, αλλά δεν σε σώζει από το εσωτερικό scaler της TV, ούτε από το scaling που κάνει το PC εσωτερικά (αν κατάλαβα καλά 2 φορές!).

Αποτέλεσμα είναι να μην έχεις 1:1 pixel mapping, οπότε και να χάνεις σε ευκρίνεια.

Η σύνδεση HDMI δεν είναι απαραίτητα καλύτερη από την VGA. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ορατή διαφορά σε ποιότητα εικόνας, ειδικά για μικρά μήκη καλωδίου. Σε περιπτώσεις που η TV κάνει overscan (σαν τη δικιά σου), είναι σαφέστατα πιο σωστό για γίνει η σύνδεση μέσω VGA και να γλυτώσεις τις 2-3 επιπλέον φορές scaling.

Εννοείτε, ότι αν στα μάτια σου φαίνεται καλύτερο το HDMI, το κρατάς έτσι.

Εντάξει παιδιά θα το δοκιμάσω και το VGA. Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Θα επανέλθω με τα αποτελέσματα!-bye-

Λοιπόν...

Έβαλα έναν DVI-VGA adaptor και άλλαξα την ανάλυση σε 1024Χ768.

To Desktop φαίνεται τώρα τέλεια (λίγο στρετσαρισμένο μου φαίνεται αλλά δεν με ενοχλεί).

Δοκίμασα να δω με zoom player και η εικόνα είναι πάρα πολύ διαφορετική από το HDMI. Καταρχήν δεν μου γεμίζει όλη την οθόνη (έχω μεγάλες μπάρες πάνω κάτω) όμως το HDMI. Η ποιότητα είναι πολύ εμφανές ότι είναι σαν να βλέπω dvd χωρίς upscaling. Καμία σχέση με την εικόνα του HDMI. Θα έλεγα μη αποδεκτή. Δεν νομίζω να γίνεται upscaling καθόλου και δεν ξέρω γιατί... Πολύ περίεργο...

Λοιπόν...

Έβαλα έναν DVI-VGA adaptor και άλλαξα την ανάλυση σε 1024Χ768.

To Desktop φαίνεται τώρα τέλεια (λίγο στρετσαρισμένο μου φαίνεται αλλά δεν με ενοχλεί).

Δοκίμασα να δω με zoom player και η εικόνα είναι πάρα πολύ διαφορετική από το HDMI. Καταρχήν δεν μου γεμίζει όλη την οθόνη (έχω μεγάλες μπάρες πάνω κάτω) όμως το HDMI. Η ποιότητα είναι πολύ εμφανές ότι είναι σαν να βλέπω dvd χωρίς upscaling. Καμία σχέση με την εικόνα του HDMI. Θα έλεγα μη αποδεκτή. Δεν νομίζω να γίνεται upscaling καθόλου και δεν ξέρω γιατί... Πολύ περίεργο...

κανεις upscale απο ffdshow ή απλα παιζει η ταινια απο τον zoom? για απλα dvd μιλας ετσι?

Last edited:
κανεις upscale απο ffdshow ή απλα παιζει η ταινια απο τον zoom? για απλα dvd μιλας ετσι?

Κάνω κανονικά upscale σύμφωνα με τους οδηγούς. Με HDMI το upscale το βλέπω. Με VGA όχι! Με τον ίδιο τρόπο παίζω τα DVD και στις 2 περιπτώσεις. Μήπως με VGA δεν μπορείς να έχεις upscaling?

ειπες οτι το desktop το βλεπεις κανονικα χωρις μπαρες πανω κατω, αρα κατι παιζει με τον player..

δοκιμασε να βαλεις το aspect ratio στο anamorphic ή στο disabled fit to window (εγω εκει το εχω)..απλα κανε δεξι κλικ οταν παιζει η ταινια..

για δες το και πες μας...

η vga υποστηριζει τετοιες αναλυσεις...μπορεις να βαλεις vga to vga και οχι dvi to vga ?

η saphire σου εχει vga?

Last edited:
ειπες οτι το desktop το βλεπεις κανονικα χωρις μπαρες πανω κατω, αρα κατι παιζει με τον player..

δοκιμασε να βαλεις το aspect ratio στο anamorphic ή στο disabled fit to window (εγω εκει το εχω)..απλα κανε δεξι κλικ οταν παιζει η ταινια..

για δες το και πες μας...

η vga υποστηριζει τετοιες αναλυσεις...μπορεις να βαλεις vga to vga και οχι dvi to vga ?

η saphire σου εχει vga?

Με τον KMPlayer φαίνονται καλύτερα τα πράγματα με VGA αλλά η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την HDMI (Πολύ ανώτερη) ίσως γιατί δεν μπορώ να κάνω τις ίδιες ρυθμίσεις που έχει η HDMI την οποία την έχει καλιμπράρει ο Μανώλης. Θα μείνω με το HDMI προς το παρόν και βλέπουμε...

Συμφωνώ ότι με τη VGA παίρνεις πιο ευκρινή οθόνη. Στη συγκεκριμένη tv όμως δε μπορείς να κάνεις 1:1 pixel mapping δίοτι είναι 1024x768 (δηλ. 4:3 ανάλυση) και η οθόνη 16:9.
Αρα αν της δώσεις 1024x768 στα βγάζει μακρόστενα. Άρα τί να το κάνω το 1:1 pixel mapping αν τα πάντα είναι τραβηγμένα ή αν πρέπει να κάνω ρυθμίσεις για να τα ξετραβήξει...
ΑΡΑ ΤΗΝ VGA ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ TV ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΣ!!!

Όσον αφορά το overscan και τη ρύθμιση που έκανες γνώμη μου είναι να αφήσεις την tv σου να δείχνει πλήρως 1280x720 και να χάνεις λίγο desktop γύρω-γύρω. Αυτές οι περίεργες αναλύσεις που "καταργούν" το overscan δεν είναι ότι καλύτερο... Στην TV βέβαια δε θα δεις διαφορά αλλά σε προβολέα...