Τι παίζει με τα htpc και τις Plasma/LCD?

Συμφωνώ ότι με τη VGA παίρνεις πιο ευκρινή οθόνη. Στη συγκεκριμένη tv όμως δε μπορείς να κάνεις 1:1 pixel mapping δίοτι είναι 1024x768 (δηλ. 4:3 ανάλυση) και η οθόνη 16:9.
Αρα αν της δώσεις 1024x768 στα βγάζει μακρόστενα. Άρα τί να το κάνω το 1:1 pixel mapping αν τα πάντα είναι τραβηγμένα ή αν πρέπει να κάνω ρυθμίσεις για να τα ξετραβήξει...
ΑΡΑ ΤΗΝ VGA ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ TV ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΣ!!!

Όσον αφορά το overscan και τη ρύθμιση που έκανες γνώμη μου είναι να αφήσεις την tv σου να δείχνει πλήρως 1280x720 και να χάνεις λίγο desktop γύρω-γύρω. Αυτές οι περίεργες αναλύσεις που "καταργούν" το overscan δεν είναι ότι καλύτερο... Στην TV βέβαια δε θα δεις διαφορά αλλά σε προβολέα...

Θάνο αν το κάνω αυτό που λες, χάνω ταινία καρατσεκαρισμένα! Γιατί η ταινία παίζει στο desktop που οριοθετείς. Μπορεί να μην το έχεις προσέξει αλλά αν κάνεις pause και μεταβείς από full screen σε windows δες τα ακρα και θα καταλάβεις...

Nαι το διάβασα μετά το άλλο post σου...
Λοιπόν να σε μπερδέψω κι άλλο... Σωστά όπως λες πιθανόν χάνεις κάποια πληροφορία αλλά "ε και?"... Πέραν αυτού κάποια dvd όταν τα βλέπεις σε full screen όπως λες θα σου βγάζουν στα πλαϊνά μαύρες μπάρες... αυτός ήταν και ο λόγος αν δεν κάνω λάθος που οι τηλεοράσεις κάνουν overscan... για να σε απαλάξουν από αυτό το φαινόμενο (το οποίο θυμάμαι το είδα στο Braveheart και με ενοχλούσε πολύ περισσότερα από το να ξέρω ότι μπορεί να κόβει 1 πόντο δεξια / αριστερά...

Nαι το διάβασα μετά το άλλο post σου...
Λοιπόν να σε μπερδέψω κι άλλο... Σωστά όπως λες πιθανόν χάνεις κάποια πληροφορία αλλά "ε και?"... Πέραν αυτού κάποια dvd όταν τα βλέπεις σε full screen όπως λες θα σου βγάζουν στα πλαϊνά μαύρες μπάρες... αυτός ήταν και ο λόγος αν δεν κάνω λάθος που οι τηλεοράσεις κάνουν overscan... για να σε απαλάξουν από αυτό το φαινόμενο (το οποίο θυμάμαι το είδα στο Braveheart και με ενοχλούσε πολύ περισσότερα από το να ξέρω ότι μπορεί να κόβει 1 πόντο δεξια / αριστερά...

Θάνο με την λύση που έχω βρει (διάβασα αρκετά και σε ξένα φόρουμς), δεν έχω καμία απώλεια εικόνας, ούτε πάνω ούτε κάτω, και δεν έχω ποτέ μπάρες αριστερά δεξιά.

Καταρχήν μέσω του Catalyst έφτιαξα μια καινούρια ανάλυση πάνω στην 1280x720 @ 60MHz. Η custom ανάλυση είναι 1216Χ684 @ MHz.
Έτσι κατάφερα να κάνω fit το desktop σε όλη την οθόνη μου χωρίς overscan.
Μετά εγκαθιστώ το powerstrip και περνάω ανάλυση 1280Χ720p στα 60 MHz χωρίς να μου πειράζει καθόλου την επιφάνεια εργασίας μου. Παίζω λίγο και με τα resize και position utilities και την φέρνω την εικόνα όπως ακριβώς θέλω.

Πάντως το "ε και?" δεν παίζει στην περιπτωσή μου. Με τίποτα! Δεν γίνεται να βλέπω κάτι λιγότερο από ότι έβλεπα με το dvdplayer. Νot acceptable. :operator:

Τότε πως δέχεσαι να βλέπεις λιγότερο από ότι βλέπεις στο σινεμά ή από ό,τι γύρισε ο σκηνοθέτης? Σου εγγυάται κανείς ότι η ταινία μεταφέρεται χωρίς κοψίματα από το γύρισμα στην TV σου? Μπαααα....

Η μέθοδος που περιγράφεις δίνει "λύση" (ας πούμε - γιατί σε projector η "λύση" αυτή δε θα σου αρέσει καθόλου) στο θέμα του overscan αλλά:
(1) Η εικόνα (σύμφωνα με τα μάτια μου) είναι λίγο χειρότερη από όταν χάνεις λίγο desktop γύρω-γύρω και
(2) Με το fit-to-screen που έκανες θα υπάρξουν ταινίες όπου αριστερά ή δεξιά θα σου βγάλει μαύρη μπαρίτσα. Όχι πολλές - αλλά υπάρχουν και αυτός είναι ο λόγος που οι TV έχουν overscan.

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι κάπου στο secret menu να απενεργοποιήσεις το overscan...

Ααααα και κάτι άλλο που για πολλή ώρα μου τα έκανε κουλουβάχατα με την PV-60: Το Aspect εννοείται ότι θα το έχεις στο 16:9 και όχι στο "Αυτόματη Προσαρμογή" ή "Auto"...

Θάνο δοκίμασες αυτό που είπα? Σου απαντάω και στα σχόλια σου. Με Overscan πως μπορείς να δουλέψεις με την μπάρα εργασίας να μην φαίνεται ολόκληρη?

Τότε πως δέχεσαι να βλέπεις λιγότερο από ότι βλέπεις στο σινεμά ή από ό,τι γύρισε ο σκηνοθέτης? Σου εγγυάται κανείς ότι η ταινία μεταφέρεται χωρίς κοψίματα από το γύρισμα στην TV σου? Μπαααα....

Δεν μου το εγγυάται κανείς αλλά εγώ γιατί να κόψω κι άλλο από το κομμένο? Πιστεύω είναι θέμα γούστου. Προσωπικά δεν δέχομαι να έχω λιγότερη εικόνα από ότι με ένα DVD player των 100 ευρώ.

Η μέθοδος που περιγράφεις δίνει "λύση" (ας πούμε - γιατί σε projector η "λύση" αυτή δε θα σου αρέσει καθόλου) στο θέμα του overscan αλλά:

Όταν με το καλό πάρω Projector ίσως να αναθεωρήσω. Αλλά το συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται αποκλειστικά στις Plasma/LCD.

(1) Η εικόνα (σύμφωνα με τα μάτια μου) είναι λίγο χειρότερη από όταν χάνεις λίγο desktop γύρω-γύρω και

Αυτό νομίζω δεν ισχύει. Η ταινία προβάλεται μέσα στο πλαίσιο που της έχω ορίσει. Είναι σαν να την βλέπεις σε ένα μεγάλο παράθυρο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα χάσω ποιότητα.

(2) Με το fit-to-screen που έκανες θα υπάρξουν ταινίες όπου αριστερά ή δεξιά θα σου βγάλει μαύρη μπαρίτσα. Όχι πολλές - αλλά υπάρχουν και αυτός είναι ο λόγος που οι TV έχουν overscan.

Μέχρι στιγμής δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο. Και δεν φαντάζομαι πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Βλέπε το 1 παραπάνω.

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι κάπου στο secret menu να απενεργοποιήσεις το overscan...

Αυτό θα το κοιτάξω, αλλά τι θα κερδίσω?

Ααααα και κάτι άλλο που για πολλή ώρα μου τα έκανε κουλουβάχατα με την PV-60: Το Aspect εννοείται ότι θα το έχεις στο 16:9 και όχι στο "Αυτόματη Προσαρμογή" ή "Auto"...

Στο 16:9 το έχω πάντα ότι και να βλέπω, από TV μέχρι DVD.

Βρε παιδιά, τα πράγματα όσο αφορά το overscanning και τις παράξενες αναλύσεις είναι αυτό που λέμε "black and white".

Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, πρέπει για αρχή να υπάρχει 1:1 pixel mapping.

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να δίνουμε ανάλυση ίδια με την φυσική ανάλυση του panel και φυσικά η TV να μην κάνει overscanning.

Μετά οι λοιπές ρυθμίσεις (aspect ration, scaling) γίνονται εύκολα, και σαφέστατα με την καλύτερη δυνατή ποιότητα, μέσω του γνωστού software.

Στη θέση σου δεν θα το σκεφτόμουν καν.

Βρε παιδιά, τα πράγματα όσο αφορά το overscanning και τις παράξενες αναλύσεις είναι αυτό που λέμε "black and white".

Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, πρέπει για αρχή να υπάρχει 1:1 pixel mapping.

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να δίνουμε ανάλυση ίδια με την φυσική ανάλυση του panel και φυσικά η TV να μην κάνει overscanning.

Μετά οι λοιπές ρυθμίσεις (aspect ration, scaling) γίνονται εύκολα, και σαφέστατα με την καλύτερη δυνατή ποιότητα, μέσω του γνωστού software.

Στη θέση σου δεν θα το σκεφτόμουν καν.

Δημήτρη τι εννοείς με την τελευταία σου φράση? 1:1 στην Panasonic έχουμε μόνο με VGA αλλά με VGA η εικόνα είναι πολύ κατώτερη...

Δημήτρη τι εννοείς με την τελευταία σου φράση? 1:1 στην Panasonic έχουμε μόνο με VGA αλλά με VGA η εικόνα είναι πολύ κατώτερη...

Υποψιάζομαι ότι ο λόγος που παίρνεις κατώτερη εικόνα με VGA σύνδεση είναι ότι απλά χρειάζεται να γίνει calibration στην σχετική είσοδο της TV. Έχεις δοκιμάσει να κάνεις έστω τις βασικές ρυθμίσεις (contrast/brightness) ;

Υποψιάζομαι ότι ο λόγος που παίρνεις κατώτερη εικόνα με VGA σύνδεση είναι ότι απλά χρειάζεται να γίνει calibration στην σχετική είσοδο της TV. Έχεις δοκιμάσει να κάνεις έστω τις βασικές ρυθμίσεις (contrast/brightness) ;

Ναι έχω δοκιμάσει. Ο Μανώλης μου έχει σετάρει τις HDMI. Μόνος μου αποκλείεται να φτάσω στο ίδιο αποτέλεσμα. Ένα μείον της VGA είναι ότι δεν μπορείς να ρυθμίσεις χρώμα από το μενού της τηλεόρασης. Το θέμα είναι αν θα πρέπει να μπω σε αυτή την διαδικασία. Τι πρόβλημα έχει η λύση που έχω εφαρμόσει? Βλέπω λάθος τις ταινίες (αν και εμένα μου φαίνονται άψογες...)?

Ναι έχω δοκιμάσει. Ο Μανώλης μου έχει σετάρει τις HDMI. Μόνος μου αποκλείεται να φτάσω στο ίδιο αποτέλεσμα. Ένα μείον της VGA είναι ότι δεν μπορείς να ρυθμίσεις χρώμα από το μενού της τηλεόρασης. Το θέμα είναι αν θα πρέπει να μπω σε αυτή την διαδικασία. Τι πρόβλημα έχει η λύση που έχω εφαρμόσει? Βλέπω λάθος τις ταινίες (αν και εμένα μου φαίνονται άψογες...)?

Βλέπεις μεν όλη την εικόνα, αλλά τα απανωτά resizing που γίνονται για να "φτιάξεις" την ανάλυση σίγουρα σου επηρεάζουν αρνητικά την ευκρίνεια.

Αν είσαι ΟΚ με αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Με 1:1 pixel mapping στην panasonic του nektar υπάρχει πρόβλημα καθώς η οθόνη είναι 16:9 ενώ η ανάλυση είναι 1024x768 (4:3).
Άρα από vga με 1:1 pixel mapping τα πάντα φαίνονται μακρόστενα - σα να βλέπεις αναλογική tv σε 16:9 τηλεόραση...

nektar όσον αφορά την παραπάνω συζήτηση, αφού είσαι ικανοποιημένος μένεις όπως είσαι... κάποια πράγματα θα τα αναθεωρήσεις όταν θα αρχίσεις να βλέπεις σε Projector - στις 100" φαίνονται οι διαφορές. Όπως σου είχα ξαναγράψει στις 42" πρέπει να κάνεις ΤΡΑΓΙΚΑ πράγματα για να μην πάρεις άριστη εικόνα. Λόγω μεγέθους οι όποιες βελτιώσεις χάνονται.
Πάρε για παράγειγμα το TheaterTek με το ffdshow. Είναι δύσκολο να καταλάβεις αν τρέχει το ffdshow ή όχι (δοκίμασε ενεργοποιώντα / απενεργοποιώντας το). Στον προβολέα καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά...

Με 1:1 pixel mapping στην panasonic του nektar υπάρχει πρόβλημα καθώς η οθόνη είναι 16:9 ενώ η ανάλυση είναι 1024x768 (4:3).
Άρα από vga με 1:1 pixel mapping τα πάντα φαίνονται μακρόστενα - σα να βλέπεις αναλογική tv σε 16:9 τηλεόραση...

Το πρόβλημα με την συγκεκριμένη plasma (και όλες τις plasma αν δεν κάνω λάθος) είναι ότι τα pixels είναι μακρόστενα, και όχι τετράγωνα.

Αλλά διαβάζω ότι υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί αυτό, μέσω του Powerstrip.

Απλά ορίζεις μια custom resolution με ανάλυση 1024 x 768, 60Hz refresh, και 16:9 aspect ratio, όπως κάνει ο φίλος μας εδώ.

Δοκίμασέ το και πες αν κάνει δουλειά, να ξέρουμε..

Το πρόβλημα με την συγκεκριμένη plasma (και όλες τις plasma αν δεν κάνω λάθος) είναι ότι τα pixels είναι μακρόστενα, και όχι τετράγωνα.

Απλά ορίζεις μια custom resolution με ανάλυση 1024 x 768, 60Hz refresh, και 16:9 aspect ratio, όπως κάνει ο φίλος μας εδώ.

+1

Σωστά...

Δοκιμάζω απόψε κι επανέρχομαι...