Tι παραλάβαμε σήμερα..

Εγώ θα έκανα προτρύπημα γιατί έτσι συνηθίζω με προσοχή να μην ξετρυπάει το τρυπάνι μετά το φρεζάρισμα με προσοχή να μην είναι βαθύτερο από ότι πρέπει και βγαίνει η μύτη της βίδας από πίσω.
'Έτσι όμως χρειάζεσαι τρία εργαλεία για να μην αλλάζεις εξαρτήματα συνέχεια. Επειδή όμως δεν υπάρχουν.... βάρτου κατευθείαν και ότι βγει.:cool:

Aν δεν βαριεσαι περνα λιγο κερι καθε βιδα πριν την βιδωσεις στο ξυλο. Οποιοδηποτε κερι, ακομα και κερακι της Λαμπρης:)
Ετσι και ευκολοτερα θα βιδωθει αλλα και μειωθει στο ελαχιστο ο κινδυνος να χωρισει το ξυλο.

To προτρυπημα χρειαζεται εαν υπαρχει αναγκη για μεγαλη ακριβεια στο σημειο που θα μπει η βιδα ειτε κυριως εαν η βιδα ειναι κοντα στις ακμες για να μην χωρισει το ξυλο. Σε αλλη περιπτωση δεν ειναι απαραιτητο το προτρυπημα, ιδιως εαν η βιδα μπει στο μεσο της σανιδας.
Θυμάμαι τον μαραγκό που είχε μια μπάρα πράσινο σαπούνι και πέρναγε πρώτα ότι βίδα πρόκειται να βιδώσει.
Ναι στο μέσον της σανίδας θα βιδωσω. Μια βίδα στην οριζόντια σανίδα στο πάνω μέρος μια στην κάτω.. Δεν νομίζω να σχιστούν τα ξύλα 2.5 πόντους πάχος.

Η Παρασκευή ήταν μέρα με ταυτόχρονες σοβαρές παραλαβές για εμένα…
Εκτός από το σετ για το dro του τόρνου,
F06F4510-03AA-4B85-B743-FA3EC38198F3.jpeg
Ήρθε και ένα ακόμη μωράκι για να του κάνει παρέα…

64CF11E5-F0B4-4AB9-8A81-26AA1E6B50A1.jpeg

Το γνωστό φρεζοδράπανο VM25L (εδώ με ταμπελάκι bulle).
Δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα μείνει στον πάγκο ή θα του φτιάξω βάση,
οπότε προς το παρόν έμεινε στον πάγκο για να ξεκινήσει ο αρχικός καθαρισμός-λάδωμα…
7BC89891-7EC6-4EA1-A923-EFE1B9218A71.jpeg

Attachments

• 000F5865-9D4D-4921-BE06-83E7C23AED1B.jpeg
    000F5865-9D4D-4921-BE06-83E7C23AED1B.jpeg
    1.6 MB · Views: 21
  • 8FFFF993-D901-4D00-B1A3-5BFAC9D9C3BB.jpeg
    8FFFF993-D901-4D00-B1A3-5BFAC9D9C3BB.jpeg
    1.6 MB · Views: 18
Θυμάμαι τον μαραγκό που είχε μια μπάρα πράσινο σαπούνι και πέρναγε πρώτα ότι βίδα πρόκειται να βιδώσει.
Ναι στο μέσον της σανίδας θα βιδωσω. Μια βίδα στην οριζόντια σανίδα στο πάνω μέρος μια στην κάτω.. Δεν νομίζω να σχιστούν τα ξύλα 2.5 πόντους πάχος.

Aν και χρησιμοποιειται χρονια, το σαπουνι δεν ειναι ιδανικο για λιπανση καθως τραβαει υγρασια με αποτελεσμα το προωρο σκουριασμα των βιδων.

Καλορίζικο..!!!
Κάνε μας μια ενημέρωση...οοοοοοοοταν το χρησιμοποιήσεις...!!!
Λοιπόν, βίδωσα καμιά 10αριά ξύλα Χ 2 βίδες (μία στο πάνω μέρος μία στο κάτω)
Ούτε κερια, ούτε λαμπάδες , ούτε προτρυπήματα. Γιούργια.....αέραααααααα😁
Εντάξει ναι για πλάκα τις βίδωσε. Τα ξύλα είναι χοντρά. Ούτε καν έπαθαν τίποτα. Οπως είπα, είχε προηγηθεί φρέζα οπότε ήρθαν ακριβώς πρόσωπο οι βίδες.

Στην αρχή είπα να χρησιποποιήσω την σταυρο-μύτη της συσκευασίας. Αποδείχθηκε ΛΑΘΟΣ. Δεν ήταν σωστό το μέγεθος με αποτέλεσμα λίγο να βιδώνει, λίγο να χοροπηδάει και να φάω το κεφάλι της βίδας πριν καν βέβαια τερματίσει η βίδα. Ευτυχώς την ξεβίδωσα σιγά-σιγά με πένσα.
Ευτυχώς που είχα πάρει τις μύτες της bosch που είχε μέγεθος που ήταν γάντι με τις βίδες κι έτσι έκανα δουλειά.
Στο τελείωμα όμως του βιδώματος, αντί να προσπαθεί να την βιδώσει κι άλλο, έκανε ένα γκαπ-γκαπ-γκαπ σαν μπουλουνόκλειδο και χοροπήδαγε η μύτη στην βίδα. Σαν να έλεγε: μάστορα σταμάτο το δεν πάει άλλο θα φας το κεφάλι της βίδας.
Αρα σημαντικό πράγμα που μάλλον πρέπει να συμβαίνει με όλα τα ηλεκτρικά κατσαβίδια: η μύτη πρέπει να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ στο μέγεθος της βίδας αλλιώς χοροπηδάει η μύτη στο κεφάλι με αποτέλεσμα να καταστρέφει το κεφάλι της βίδας. Μην με ρωτήσετε για μπαταρία. Την μία χρησιμοποίησα μόνο, η οποία δεν κατάλαβε τίποτα.

Υ.Γ. με το χέρι και να μην ταιριάζει 100% η μύτη στην βίδα, λίγο λίγο μπορείς να βιδώσεις. Με το ηλεκτρικό, λόγω δύναμης, όχι. Θα την φάει.

Υ.Γ. με το χέρι και να μην ταιριάζει 100% η μύτη στην βίδα, λίγο λίγο μπορείς να βιδώσεις. Με το ηλεκτρικό, λόγω δύναμης, όχι. Θα την φάει.
συντομα θα μαθεις να διαλεξεις νουμερο αναλογως της διαμετρου του κεφαλιου της βιδας.

• Like
Reactions: newbie
Στην αρχή είπα να χρησιποποιήσω την σταυρο-μύτη της συσκευασίας. Αποδείχθηκε ΛΑΘΟΣ.
Υπάρχουν δύο "σταυροί" : pozidriv και phillips. Είναι εύκολο να τους μπερδέψεις.
Τα μεγέθη τα μπερδεύεις πιο δύσκολα - οι περισσότερες βίδες θέλουν μύτη νο 2.
ac24d578a50ce8f0f4a67efd3d561327.jpg

Ευτυχώς που είχα πάρει τις μύτες της bosch που είχε μέγεθος που ήταν γάντι με τις βίδες κι έτσι έκανα δουλειά.
Στο τελείωμα όμως του βιδώματος, αντί να προσπαθεί να την βιδώσει κι άλλο, έκανε ένα γκαπ-γκαπ-γκαπ σαν μπουλουνόκλειδο και χοροπήδαγε η μύτη στην βίδα. Σαν να έλεγε: μάστορα σταμάτο το δεν πάει άλλο θα φας το κεφάλι της βίδας.
Αρα σημαντικό πράγμα που μάλλον πρέπει να συμβαίνει με όλα τα ηλεκτρικά κατσαβίδια: η μύτη πρέπει να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ στο μέγεθος της βίδας αλλιώς χοροπηδάει η μύτη στο κεφάλι με αποτέλεσμα να καταστρέφει το κεφάλι της βίδας.
Γι αυτό κάνουμε σωστό προτρύπημα για να μπαίνει άνετα η βίδα χωρίς να χοροπηδάει η μύτη. :)
Εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιώ εν αντιθέσει με τους περισσότερους εδώ όχι το παλμικό κατσαβίδι αλλά το κανονικό δραπανοκατσάβιδο το οποίο δεν χοροπηδάει στην βίδα αλλά δουλεύει η καστάνια του και σταματάει όταν ζορίσει αρκετά.
Βέβαια ο κάθε μάστορας έχει την τεχνική του και τις προτιμήσεις του.:):cool:

Προσθετικά σε αυτά που είπε ο Δημήτρης, να αναφέρω και τις frearson που δεν είναι τόσο σπάνιες αλλά συνήθως χρησιμοποιούμε κατσαβίδι ph. Προσωπικά, αν δεν είχα ένα πολύ μεγάλο απόθεμα σε pz, στα ξύλα θα χρησιμοποιούσα torx. Θεωρώ ότι έχουν καλύτερη εφαρμογή στην μύτη και ελάχιστα "κλωτσήματα" (προσωπική άποψη πάντα).

1728335330211.png

Οι πιό συχνές βίδες που θα συναντήσουμε:
1728336248678.jpeg

Υπάρχουν δύο "σταυροί" : pozidriv και phillips. Είναι εύκολο να τους μπερδέψεις.
Τα μεγέθη τα μπερδεύεις πιο δύσκολα - οι περισσότερες βίδες θέλουν μύτη νο 2.
ac24d578a50ce8f0f4a67efd3d561327.jpg
καθολου...οι βιδες pozi εχουν παντα την Χ χαραγμαιια

• Like
Reactions: dk31
καθολου...οι βιδες pozi εχουν παντα την Χ χαραγμαιια
Έτσι είναι... αρκεί να το ξέρεις. Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει το "σταυρός" και "σταυροκατσάβιδο" και για τους δύο τύπους - στην αρχή, εύκολα θεωρεί κάποιος ότι είναι το ίδιο και οι δύο.

• Like
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Προσθετικά σε αυτά που είπε ο Δημήτρης, να αναφέρω και τις frearson που δεν είναι τόσο σπάνιες αλλά συνήθως χρησιμοποιούμε κατσαβίδι ph. Προσωπικά, αν δεν είχα ένα πολύ μεγάλο απόθεμα σε pz, στα ξύλα θα χρησιμοποιούσα torx. Θεωρώ ότι έχουν καλύτερη εφαρμογή στην μύτη και ελάχιστα "κλωτσήματα" (προσωπική άποψη πάντα).

View attachment 239876

Οι πιό συχνές βίδες που θα συναντήσουμε:
View attachment 239877

Η μεσαία ήταν οι δικές μου βίδες και όντως χρησιμοποίησα τη Νο.2 μύτη της Bosch (με το μάτι).
Ο μαραγκός μου τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί torx σε ντουλάπες, κουζίνες κλπ.
Γραπώνουν καλύτερα μου λέει (και μου κάνει εμένα την ζωή δύσκολη να ψάχνω μύτες αν θέλω να ξεβιδωσω κάτι) .

Η μεσαία ήταν οι δικές μου βίδες και όντως χρησιμοποίησα τη Νο.2 μύτη της Bosch (με το μάτι).
Ο μαραγκός μου τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί torx σε ντουλάπες, κουζίνες κλπ.
Γραπώνουν καλύτερα μου λέει (και μου κάνει εμένα την ζωή δύσκολη να ψάχνω μύτες αν θέλω να ξεβιδωσω κάτι) .

Μύτες Torx συνήθως υπάρχουν στις συλλογές που παίρνουμε για το σπίτι. Αυτές που δεν υπάρχουν είναι οι τετράγωνες, που χρησιμοποιούν οι αλουμινάδες. Πας να σφίξεις κάτι σε σίτες και παράθυρα και αρχίζεις τις "ευχές". Στις torx, ειδικά στις μεγάλες και υπο προϋποθέσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο allen, στις τετράγωνες δεν έχεις εναλλακτικές. Επίσης τις μύτες torx μπορούμε να τις "καρφώσουμε" σε χαλασμένη allen και πιθανότατα να την λύσουμε.

1728371139296.jpeg

Όσοι ασχολούνται με μηχανοκίνητα, θα έχουν να μας πούν πολλές ιστορίες με βίδες😁
1728372459450.png

εγώ δε μπορώ να καταλάβω γιατί οι ίσιες βίδες δεν έχουν στοπ στα ακρα τους για να μην γλιστραει το κατσαβίδι. αν είχαν θα αντιστοιχούσαν σε νούμερα όπως οι pz και θα ήταν πολύ πιο εύχρηστες

εγώ δε μπορώ να καταλάβω γιατί οι ίσιες βίδες δεν έχουν στοπ στα ακρα τους για να μην γλιστραει το κατσαβίδι. αν είχαν θα αντιστοιχούσαν σε νούμερα όπως οι pz και θα ήταν πολύ πιο εύχρηστες

Ειναι ενας απο τους λογους που ο κυριος Philips εφηυρε την ομωνυμη βιδα, περα απο την αναγκη για ακομα πιο σφιγκτο βιδωμα.

Ειναι οι ιδιοι ακριβως λογοι -για περαιτερω βελτιωση- που οδηγησαν στην αναγκη να σχεδιαστουν οι βιδες Pozidriv!

• Like
Reactions: KOSSTV and newbie

"πιό εύχρηστες" ίσως για σας τους νεότερους, Για μας τους γηραιότερους με την πρεσβυωπία στα κόκκινα, ούτε να τις βλέπουμε :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Ο λόγος που έχουν σχεδόν "εξαφανιστεί" οι ίσιες, θεωρώ είναι ότι οι δυνάμεις ασκούνται σε 2 σημεία στις άκρες και σε σχετικά μικρό βάθος, σε αντίθεση πχ με τις ph όπου ασκούνται σε 4 σημεία, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όπως είπε και ο Μιχάλης, είναι η ανάγκη για σωστό "κράτημα" της βίδας.

Υπάρχουν ίσιες με stop στην μέση, αλλά συνηθως χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν το εύκολο άνοιγμα σε κάποιες συσκευές.
1728377628726.png

Όσον αφορά την χρηστικότητα, προσωπικά θεωρώ μακράν πιο εύχρηστες όλες τις υπόλοιπες εκτός από τις ίσιες. Ειδικά όταν χρησιμοποιώ ηλεκτρικό, μου είναι σχεδόν αδύνατον να κεντράρω την μύτη.

Όπως οι αλουμινάδες θέλουν τις τετράγωνες βίδες (robertson), οι ηλεκτρολόγοι θέλουν τις ίσιες και όταν κάποια στιγμή πήγα να αλλάξω μία ασφάλεια και είδα ότι η καινουργια είχε βίδες σταυρού δεν πρόλαβα να χαρώ και διαπίστωσα ότι ήθελε ειδική μύτη:LOL:
1728379111785.jpeg

Εμένα η όλη ιστορία με τις ένα σωρό διαφορετικές μύτες μου θυμίζει ότι ξεκίνησαν από αποκλειστικότητα κάποιων εταιρειών για να μην μπορείς να βάλεις χέρι, και στο τέλος καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε 😁
Σιγά που χρειαζόμασταν να έχουμε εκατό ειδών μύτες...