Tι παραλάβαμε σήμερα..

Ο Αγιος Βασιλης ηρθε λιγο νωρίτερα για εμενα!
Να ευχαριστήσω πααααρα πολυ τον Αγγελο Μαστροχαλαστη που μου πηρε το PPKS 40-Li που ηθελα απο τα εγκαινια του νεου καταστήματος στο Χαλανδρι σε εξαιρετικη τιμη.

IMG20251216154953.jpg

Να εισαι καλα φιλε!

Εδω ενα βιντακι απο το νετ.

Δείτε αυτό το βίντεο, "parkside ppksa 40-li a1" https://share.google/1WpqvJonkpTyM7s6b

Βάζω μαζεμένες τις πρόσφατες παραλαβές, μήπως κάτι ενδιαφέρει κανένα φίλο. Όλα μικροπράγματα.
x1.jpg

Κώνοι βαψίματος (10άδα) 1,42€
Όσους και να έχεις θες κι άλλους, αξίζει να μαζέψεις 40-50 κομμάτια μια και είναι και φτηνοί.

Αλουμινένιοι οδηγοί ρούτερ για γωνίες 10,63€
Το υλικό πολύ προσεγμένο, αλλά δεν είναι καλά ευθυγραμμισμένες οι πλευρές με τα αφτάκια (το ξύλο κάνει ένα "σκαλοπάτι" εκτός από το στρογγύλεμα). Τελικά κόλλησα λεπτά κομμάτια διάφανου φύλλου (PVC) 0,20-0,40mm για να το φέρω στα ίσια του.

Στηρίγματα για καλώδιο φορτιστή (6άδα) 1,64€
Πολύ πρακτικά και όμορφα, δυνατό αυτοκόλλητο και μπαίνουν παντού.
x3.jpg

μετρητής φόρτισης USB 3,13€ (copy από Χιώτη)
Από τα γκατζετάκια που δεν θα χρειαστείς συχνά, αλλά είναι όμορφο και φτηνό.

Σφιγκτήρας για δεματικά 1,89€ (copy από Χιώτη)
Δεν είδα καμιά διαφορά σε δύναμη από το σφίξιμο με το χέρι. Ίσως να κάνει διαφορά στα μικρά δεματικά

Πλαστικά πριτσίνια (50άδα) 1,22€ (copy από Χιώτη)
Μια χαρά

Σπαστή βάση για κατσαβιδολάμες 1,69€
Φτωχή ποιότητα με πολύ τζόγο, δύσκολο να κάνεις δουλειά.

Κρεμάστρες ίνοξ (4άδα) 2,69€
Πολύ καλή ποιότητα και σε τιμή χώμα

Σπάτουλα για σιλικόνη 0,90€
Μου φάνηκε πολύ πρακτική αν και σε αυτή την τιμή περίμενα να είναι τουλάχιστο από αλουμίνιο 🤪

Τέλος, διάφορες βίδες. Temu και aliexpress έχουν πολλή ποικιλία σε είδη και διαστάσεις που δυσκολεύεσαι να βρεις σε μαγαζιά.

x1.jpg

Σημαδούρα 4,35€
Καλοφτιαγμένη, ήθελε λίγο κόλα σπειρώματος στο βιδάκι που κρατάει την λάμα.

Φρεζάκια upcut 5mm - 3.51€ και downcut 2 και 4mm - 3.39€ και 4,04€
Στα φρεζάκια για το ρούτερ δεν έχω καταλήξει σε κάποια μάρκα, παίρνω ότι να ναι πάντα σε δίφτερα. Όλα μου φαίνονται ίδιας ποιότητας.

Μεζούρες αυτοκόλλητες Αριστερές και Δεξιές - 2€ η μία

Σημαδούρα 4,35€
Καλοφτιαγμένη, ήθελε λίγο κόλα σπειρώματος στο βιδάκι που κρατάει την λάμα.

Μεγειά.
Πολύ χρήσιμη. Είχα πάρει κι εγώ, περισσότερο από περιέργεια, αλλά αποδείχτηκε πολύ εξυπηρετικό εργαλείο.

• Like
Reactions: dk31
Καλοδούλευτα! (y)
Τα φρεζάκια γιατί πάντα δίφτερα;
Νομίζω για ξύλο είναι τα ποιο κατάλληλα. Επίσης για μια στο τόσο, με έχουν εξυπηρετήσει και για αλουμίνιο.
Τα μόνα όχι δίφτερα που έχω δοκιμάσει είναι:
-ένα 5φτερο στα 1,5mm που δεν είχε καλό αποτέλεσμα σε ξύλο
-ένα μονόφτερο στα 8mm που σε αλουμίνιο είχε το ίδιο αποτέλεσμα με το δίφτερο
(μιλάμε πάντα για εργασίες με ρούτερ που είναι πολύστροφο εργαλείο)

Αν έχω καταλάβει καλά, τα πολύφτερα είναι για σκληρά μέταλλα και τα μονόφτερα για μαλακά υλικά αλλά με χαμηλότερες στροφές στο εργαλείο
Αν γνωρίζει κανείς κάτι παραπάνω, ας μας πει να μαθαίνουμε.

Αυτο που σιγουρα ξερω απο εμπειρια ειναι οτι τα δικοπα τρυπανια μπετου ειναι σαφως πιο γρηγορα σε διατρηση απο τα τετρακοπα, αλλα τα τελευταια κανουν πιο καθαρες τρυπες. Eπισης λενε -και εχει λογικη- οτι τα τετρακοπα ζεσταινονται λιγοτερο, αρα μπορεις να δουλεψεις πολυ και συνεχομενα, ειναι πιο αντοχης και ιδανικα εαν υπαρχει σιδεροβεργα στο μπετον. Τωρα βεβαια -και παλαιοτερα που δεν γνωριζα τα 4κοπα- ολες οι δουλειες γινοντουσαν μια χαρα με τα δικοπα.

Προσωπικα χρησιμοποιω παντα τα δικοπα SDS Dewalt και μονο οταν υπαρχει συγκεκριμενη αναγκη τα 4-κοπα Bosch.

Λιγο πολυ νομιζω οτι oι ιδιες αρχες ισχυουν και για τα φρεζακια γενικοτερα η τα τρυπανια ξυλου.
Παντως για φρεζακια ρουτερ και τρυπανια ξυλου εχω μονο διφτερα (two flute bits) και δεν μου εχει δημιουργηθει ποτε η αναγκη για κατι καλυτερο/διαφορετικο.

Το ΑΙ είναι φίλος μας… 😁

Η διαφορά δίφτερης (2-flute) και τετράφτερης (4-flute) φρέζας αφορά κυρίως την απομάκρυνση υλικού, το φινίρισμα και το υλικό κατεργασίας.

🔹 Δίφτερη φρέζα (2 φτερά)

✔ Πλεονεκτήματα
• Μεγάλοι αυλοί → καλύτερη απομάκρυνση ρινισμάτων
• Καλύτερη για μαλακά υλικά
• Λιγότερο «μπουκώνει»
• Δουλεύει καλύτερα σε υψηλές στροφές

❌ Μειονεκτήματα
• Λιγότερο ομαλό φινίρισμα
• Μικρότερη επιφάνεια κοπής

🪵 Χρήση
• Ξύλο
• MDF