Καλημέρα Νίκο,
ψάχνοντας πρόσφατα πληροφορίες για ξεχονδριστήρα, είχαμε κάνει μια κουβέντα εδώ για το snipe. Να θεωρήσω ότι δεν διαπίστωσες κάτι τέτοιο. Σωστά;
Πιθανόν να είναι πρόβλημα μόνο στα φτηνά μηχανήματα. Δυστυχώς δεν έχω αξιωθεί να κάνω καποιο σοβαρό test μέχρι τώρα, αλλά σε 2-3 δοκιμές που έκανα, είναι εμφανές μεν αλλά δεν νομίζω να είναι πρόβλημα στις κατασκευές (με δεδομένο ότι θα ακολουθήσει τρίψιμο).
Αν τελικά τον πάω στο χωριό, θα φτιάξω και ένα sled. Στην Αθήνα δεν υπάρχει χώρος.
Δεν ξέρω πόσο το έχεις ήδη προχωρήσει - αυτό που δείχνει στο 10:39 στο βίντεο η Tamar με έχει βολέψει πάρα πολύ και το χρησιμοποιώ συχνά. Γωνιάζεις την πρώτη πλευρά της σανίδας βάζοντας τον φράκτη( που είναι το πάνω πάνελ του οδηγού) σχετικά παράλληλα με το κάτω πάνελ του οδηγού - και να μην είναι τελείως παράλληλα δεν σε πειράζει μια και το τελικό γώνιασμα γίνεται στο παγκοπρίονο χωρίς τον οδηγό.Για το γώνιασμα, χρειάζεται και ένα sled στο παγκοπριονο, αλλά για αυτό, προσεχώς ...




View attachment 279780
Οι αριθμοί κάτω από τα υλικά είναι στροφές; Αν ναι, κανένα από τα 2 σταθερά που έχω δεν καλύπτει ούτε τα άνω όρια στο σίδερο και τα περισσότερα στα άλλα μέταλλα.

Μπάμπη, πολύ σωστό αυτό για την γωνιακή ταχύτητα, η οποία όμως δυστυχώς δεν αναφέρεται από την BOSCH και αν την θέλεις μπλέκεις με τύπους και ακτίνια. Βέβαια, η αναφορά σε στροφές νομίζω ότι μας καλύπτει απόλυτα. Το εύρος στροφών που δίνει για την ίδια διάμετρο είναι μεγάλο, χωρίς να αναφέρει το πάχος του υλικού (βλ παρακάτω).Εδώ να διευκρινήσουμε κάτι, στην ουσία στα κοπτικά αυτό που μετράει είναι το sfm ( Surface feet per minute), δηλαδή η ταχύτητα κοπής ανα λεπτό.
Η ταχύτητα κοπής βγαίνει από τις στροφές περιστροφής του μηχανήματος (rpm) και τη περίμετρο του κοπτικού.
Άρα, οι στροφές αυτές που αναγράφονται στη συσκευασία ισχύουν ΜΟΝΟ για τη συγκεκριμένη διάμετρο ποτηροτρύπανου.
Αν βάλεις ποτηροτρύπανο μεγαλύτερης διαμέτρου οι στροφές πρέπρι να πέσουν κι άλλο, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ανέβουν ώστε το sfm να παταμένει σταθερό.
Oι αριθμοι ειναι στροφες ανα λεπτο και λιγο πολυ πρεπει να τηρουνται για να μην καταστραφει το ποτηροτρυπανο.
Στα δραπανοκατσαβιδα το βαζεις στην πρωτη/χαμηλη ταχυτητα και ρυθμιζεις με την σκανδαλη την ταχυτητα και στο μεταλλο παντα λιπανση στα μεταλλα.
Οι αριθμοί είνα στροφές ανά λεπτό και τα μικρά κολωνάτα δεν πιάνουν τόσο χαμηλές στροφές. Π.χ το δικό μου (350Watt με ιμάντες) έχει 5 ταχύτητες με την χαμηλότερη στις 580 στροφές/λεπτό και το Bulle 42866 (που ζαχαρώνω εδώ και κάτι χρόνια) 550watt, 16ταχύτητες με χαμηλότερη στις 180 σαλ.
Κανονικά, για ποτηροτρύπανα σε σίδερο, θες δυνατό κολωνάτο. Με τα δικά μας, με πολλά διαλλείμματα και ζορίζοντας το μηχάνημα κάτι θα καταφέρεις για μια στις τόσες που θα χρειαστεί. Το max που έχω φτάσει είναι 44χιλιοστά διάμετρος σε σίδερο πάχους 2 χιλιοστά. Αν έχεις συχνά τέτοιες δουλειές ή μεγαλύτερες, βάλε στο πλάνο ένα μεγαλύτερο κολωνάτο.

We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.