Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3
Θυσιάστηκε σήμερα ο 25/1.2 για την απόκτηση ενός τηλεφακού που θα μείνει καιρό μαζί μου και ευελπιστώ να μην αφήνω πίσω αφου παρόλο το βάρος του (1.2kgr) είναι μικροκαμωμένος
Παρελήφθη σήμερα, αγορά από Amazon Uk με bonus (έξτρα) τριετή εγγύηση κάλυψης από την Panaonic UK (δεν ξέρω αν γίνεται δεκτή η επέκταση εγγύησης Ελλάδα). Ήρθε ειδοποίηση σήμερα πρωί από Amazon οτι θα παραλάβω και όντως πριν λιγο ηρθε το πακέτο και έγινε το unboxing. H μηχανή που είχα μαζί μου σήμερα ήταν η πρώτη ΕΜ5 που πριν λίγο καιρό έλαβε ειδικό update από την Olympus (μετά από 8 χρόνια) ώστε να δουλεύει σωστά με τον συγκεκριμένο φακό :worshippy: Πραγματι σφαιρα η εστίαση σε SAF και ακριβέστατη με μηχανή οχταετίας.
View attachment 167959
View attachment 167958
View attachment 167957
View attachment 167956
Στο χερι κάθεται πολύ καλά, δεν καταλαβαινεις οτι εχεις πάνω από κιλό βάρος. Εστιάζει πάρα πολύ κοντά κάτι παραπάνω απο 1μ, έριξα μερικες προειδοποιητικές βολές :violent-smiley-030:. Έρχεται μαζί με τον 1.4 X τηλεμετατροπέα ο οποιος τον μετατρέπει σε φακό 280mm/4.
Το TC είναι λιλιπούτειο , γιαυτο το έβαλα δίπλα στον 20αρη pancake για σύγκριση. Το παπούτσι του φακού μικρό και βολικό (θα ήθελα όμως ναχει έτοιμη βάση Arca Swiss όπως είναι του ZD 300/4). Βαζοντας το πάνω στο φακό και ξεσφιγγοντας μια δεύτερη βίδα μπορείς να περιστρεψεις άμεσα την μηχανή σε portrait mode δεξιά ή αριστερά πάνω στο τριποδι. Εκτός από τα κλασσικά κουμπιά AF/MF , Power office ON/OFF και Focus Limiter (Full και 3μ-άπειρο) υπάρχει ένα πολύ χρησιμο πληκτρo προγραμματιζόμενο FN όπως και στους φακούς της Olympus. Δεν ξέρω αν αυτό προγραμματίζεται σε σώμα Olympus όπως στις G9/G90/GH5, σίγουρα δουλεύει default και σε Olympus ως AF stop σε CAF mode. Επιπλέον όμως (και αυτό θα είναι η βασική του χρήση) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποθηκευσεις προσωρινά στην μνήμη του φακού (όχι της μηχανής) μια απόσταση και να πας γρήγορα σε αυτή πατώντας το στρογγυλό button πάνω από αυτό. Πάρα πολύ χρησιμο όταν φωτογραφίζεις μακριά με το Limiter πάνω από 3μ και εχεις αποθηκεύσει να τραβάς και μερικες κοντινές στο 1.5-2μ. Η αν έχεις πολύ κόσμο μπροστά σου , καγκελα, φραχτες κλπ. και θες να κλειδωσεις μακρία την εστίαση. Πάρα πολύ καλή αίσθηση η φαρδια ροδέλα χειροκίνητης εστίασης αλλα και το δαχτυλιδι επιλογής διαφράγματος που στην ΕΜ1.2 είναι άχρηστο (άρε Olympus τι μας κανεις :argue

. Το hood όταν το φοράς στον φακό αναποδα σκεπάζει τα 2/3 του είναι υπερβολικά μακρύ (δες τε την τελευταία φωτό).
Αν στεναχωριέμαι για κάτι είναι οτι χάνω το Procapture L mode σε σώμα Olympus (δυστυχώς δουλεύουν μόνο σε Procapture Η οι Lumix). Και ότι δεν θα εχω το αυτόματο focus stacking (εκτός και αν βάλω σπασμένο firmware), κριμα γιατι ο φακός εστιάζει στο 1.15μ με μεγένθυση αριακά macro (0.4X σε 35mm). Ο φακός επιλέχθηκε μαζί με το 1.4Χ ως βασικός τηλεφακός μου ως πιο ευέλικτος από τον Olympus 300/4 αφού εξυπηρετεί πιο χρήσιμες σε εμένα εστιακές και είναι σαφώς μικρότερος από τον ξάδερφο. θα συμπληρώνει τον Lumix 100-300ΙΙ και τους legacy ζουμ 50-200/2.8-3.5 & ZD 150/2 με τα 2 TC που έχω, oι οποίοι όμως θέλουν ανταπτορα για να χρησιμοποιηθούν σε σώμα m43. Θα πέσουν τα τσιμέντα σύντομα στα συγκριτικά, με τρώει η περιέργεια να δω αν και πόσο έχουν βελτιωθεί οι σχεδιάσεις σε μια 10ετια.
Κάποια στιγμή μπορεί να πάρω και το Lumix 2.0X ΤC, είναι πανάκριβος και από τα λίγα που έχω διαβάσει η πτώση στο IQ δεν με πείθει ως αγορά. (δυστυχώς οι δυο εταιρίες επέλεξαν οι πολ/στες τους να είναι ασύμβατοί).