Re: Τι παραλαβαμε σημερα...
Ωραιο παιχνιδακι. Μακαρι να εβγαζαν εναν παρομοιο για μπαταριες λιθιου.
Υπάρχουν και το ξέρεις οι Hobby Chargers αλλά το θέμα θηκών (σωστών) για φόρτιση πολλαπλών στοιχείων (όχι paks) είτε παράλληλα είτε σε balanced mode είναι πικραμένη ιστορία. Έχω φάει πολλές ώρες να ψάχνω κι έχω διαβάσει όλα τα νήματα στα ανάλογα φόρα επί του θέματος. Η μόνη "νορμαλ" σε όγκο και ευκολία λύση προς το παρόν για απόλυτη φόρτιση και άψογο balancing με ακρίβεια .001v είναι η χρήση μαγνητών (Rare Earth) και κατασκευή διαφόρων leads. Εκτός του ότι δεν είναι πατέντα για τον καθένα η κόλληση των καλωδίων στα μαγνητάκια χωρίς να τα απομαγνητίσεις λόγω θερμότητας απαιτεί ταχύτητα (κάτω του 1 δευτερολέπτου) στην κόλληση και καλά υλικά (flux, solder wire). Έχουν κατασκευάσει διάφοροι καλές ιδιοκατασκευές που φορτίζουν και 12 Χ 18650 σε 2 ώρες αλλά δεν είναι ακριβώς μικρές.
Το ψάχνω και μόλις καταλήξω θα ενημερώσω.
Από την άλλη, δεν ξέρω αν αξίζει ο μπελάς σε σχέση με την ευκολία ενός Sysmax έστω κι αν οι μπαταρίες ζήσουν και λιγότερο ή χάσουμε και 10% απόδοση στην τελική ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι μπαταρίες αρχίζουν να διαφοροποιούνται (out of balance) μεταξύ τους μετά τους 50-60 κύκλους. Δηλαδή αν σκεφτώ ότι έχω 4 Χ Panasonic 18650 3400mah στον Black Shadow Terminator με μια φόρτιση εδώ και 2 μήνες και τους 60 για να πιάσω.............ζήσε Μάι μου.....
Αν αδειάζεις καμια 10αρια 18650 την ημέρα ειναι άλλο θέμα αλλά ούτε αστυνομικός είμαι ούτε κομάντο με καθημερινές βραδυνές Search & Rescue αποστολές. Για πλάκα ασχολούμε με τους φακούς. Τέλος οι δε του μοντελισμού δεν χρησιμοποιούν μεμονομένα στοιχεία μπαταρίας αλλά packs που έρχοντια έτοιμα με balance leads όπου τα καρφώνεις στο balance port του φορτιστή και τελείωσε. Αν χρειαζόντουσαν αυτοί (που είναι μια σοβαρή αγορά) να φορτίζουν μεμονομένα στοιχεία θα είχαν βγάλει προϊόντα όπως έχουν βγάλει (πανάκριβες λύσεις) για C & D NiMh.
Όπως είπα θα ενημερώσω για το που θα καταλήξω αν και η λύση μαγνήτες είναι η επικρατέστερη λόγω όγκου (τίποτα) και ευκολίας. Αυτό με τη χρήση hobby charger διότι δεν θέλω και πολύ για να πάω σε έναν Sysmax (όπως και στις ΑΑ που πήγα στον Maha) γιατί όπως είπα δεν ξέρω αν αξίζει ο μπελάς για τη χρήση σε φακούς.
Περιμένουμε εντυπώσεις και αξιολόγηση του MAHA από έναν έμπειρο με μπαταριές και συναφή όπως εσύ... Τον έχω βάλει στο μάτι
Μην νομίζεις ότι κουβαλάω και καμιά 300αριά χρόνια εμπειρία στι μπαταρίες.Χαχα. Απλά έκατσα και διάβασα λίγο.
Όσον αφορά τον MAHA μην το σκέφτεσαι γιατί όσα τεστ κι αν διάβασα, αναλύσεις, reviews κτλ, τον βγαζουν στην κορυφή. Μην το σκέφτεσαι, χτύπα τον.