Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;
Τζιμ που τα λέει ωραία....περιμένεις κάτι πιο συγκεκριμένο για την π.χ. παραγωγική ανασυγκρότηση και αναπτυξη.
Δεν χρειαζεται να το διαβάσετε ολο...οτι λέει στην αρχη λέει και στη μέση...λίγο στο τελος δείχνει μια οικολογική ανησυχία
''3. Παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη. Οικολογικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η ανάπτυξη που σχεδιάζουμε προϋποθέτει ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συμφωνία, δημοκρατική συμμετοχή και τον διαρκή κοινωνικό έλεγχο. Προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό που μπορεί να αποτυπώνεται σε μια κυβέρνηση με προσανατολισμό και πρόγραμμα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων. Πυρήνα της αντίληψής μας αποτελεί η ανάδειξη σε πρωταγωνιστική δύναμη, κοινωνικά και πολιτικά των εργαζομένων. Κεντρικά χαρακτηριστικά της αντίληψής μας είναι:
Η εναρμόνιση με την προτεραιότητα, όχι απλά του σεβασμού, αλλά της ριζικής και διαρκούς βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας, η ισόρροπη οργάνωση (απέναντι στον τωρινό υπερσυγκεντρωτισμό του καπιταλιστικού μοντέλου) και η ήπια κλίμακα, σε αντιστοιχία με το πλουτοπαραγωγικό δυναμικό κάθε περιοχής. Διαφωνούμε ριζικά και με τον υδροκεφαλισμό των μητροπολιτικών και των μεγάλων αστικών κέντρων και με την συγκέντρωση ενός τομέα σε μια περιοχή (π.χ. ενέργεια σε Πτολεμαϊδα και Μεγαλόπολη).
Ο σχεδιασμός στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας. Γίνεται κυρίως από τα κάτω προς τα επάνω. Το ίδιο και οι διαδικασίες ελέγχου. Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων ενημέρωσης ώστε να δίνεται η δυνατότητα στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να παίρνει ουσιαστικό μέρος στις αποφάσεις. Για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια πορεία απαιτείται ολόκληρο πλέγμα νέων θεσμών και διαδικασιών, που θα εξασφαλίζουν τη διάχυση της γνώσης και της πληροφόρησης.
Οι παραπάνω στόχοι οφείλουν να συνδεθούν με μια πολιτική για τη ριζική ανασυγκρότηση της ίδιας της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας μας. Αυτή η πολιτική ριζικής ανασυγκρότησης έχει σαν κεντρικό στόχο την ανταπόκριση στις υλικές και πνευματικές ανάγκες της κοινωνίας και την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας .
Αγωνιζόμαστε για να μπει τέλος στην αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού. Να μπει τέλος στο μονόπλευρο προσανατολισμό της παραγωγής στα λεγόμενα διεθνώς ανταγωνιστικά αγαθά (όπου το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας κυριαρχείται από το φθηνό μεροκάματο).
Αγωνιζόμαστε για να υπάρξει ανάπτυξη τομέων που χρόνια μπλοκαρίστηκαν από τις λογικές του εύκολου κέρδους ή τους καταναγκασμούς της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης (μεταποιητική βιομηχανία, αγροτική βιομηχανία, έρευνα τεχνολογία, καθετοποίηση). Να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού δυναμικού της χώρας (ενέργεια και ειδικά ήπιες μορφές, ορυκτός πλούτος, έδαφος), συνυπολογίζοντας τον πεπερασμένο χαρακτήρα των φυσικών πόρων.
Επιδιώκουμε να υπάρξει ριζικός αναπροσανατολισμός του σημερινού οικονομικού προφίλ. Μια πολιτική υποκατάστασης των εισαγωγών, ειδικά των βασικών παραγωγικών μέσων και τεχνολογιών αιχμής, από ντόπια παραγωγή είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και διαρκώς διευρυνόμενα παραγωγικά ελλείμματα.
Η κατεύθυνση αυτή συνδέεται άρρηκτα με γενναίες επενδύσεις στην παιδεία, στην επιστημονική έρευνα, στην αναζήτηση της καινοτομίας και στον πολιτισμό προκειμένου αυτοί οι τομείς να καταστούν πραγματικός άξονας ανάπτυξης. Οφείλει, ακόμη, να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει, με σαφή περιβαλλοντικά κριτήρια, τις παραγωγικές διαδικασίες στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στις κατασκευές, να προχωρήσει σε γενναία μέτρα για την αναζωογόνηση της υπαίθρου σε όλα τα επίπεδα και να συνδέσει τον ποιοτικά αναβαθμισμένο και περιβαλλοντικά φιλικό τουρισμό ήπιας (και ούτε καν τοπικά κυριαρχικής) κλίμακας με τις παραγωγικές δραστηριότητες.
Η πολιτική για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας μας δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην πλήρη απασχόληση, στη σταθερή εργασία και σε μισθούς που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων. Κύρια παραγωγική δύναμη ήταν και είναι πάντοτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ο εμπλουτισμός του περιεχομένου της εργασίας, η ενίσχυση του ρόλου των εργαζομένων στην παραγωγή, η ανάδειξη της πρωτοβουλίας τους και ο καθοριστικός ρόλος τους στη διεύθυνση της παραγωγής μπορούν να συνδυαστούν με τη γενικευμένη παιδεία και την περιβαλλοντικά φιλική χρήση της τεχνολογικής καινοτομίας, απαντώντας έτσι στα περισσότερα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την καλώς εννοούμενη παραγωγικότητα.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση που διεκδικούμε οφείλει να συνδέεται αξεδιάλυτα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Ο οικολογικός μετασχηματισμός είναι μια βαθειά διαδικασία που συνδέεται γενικότερα με το μετασχηματισμό τόσο της χωρικής οργάνωσης (αστικοποίηση, υπερδόμηση) όσο και των πολιτιστικών προτύπων της κοινωνίας (καταναλωτισμός, ατομισμός) όπως έχουν επιβληθεί από τον καπιταλισμό. Αυτός ο βαθύς μετασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει μέσα από το λεγόμενο «πράσινο καπιταλισμό», που παραμένοντας στη προτεραιότητα του κέρδους μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να φέρνει μερικές δευτερεύουσες αλλαγές, που μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν και παράπλευρες αρνητικές συνέπειες. Το παράδειγμα της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας με καπιταλιστικό τρόπο μέσα από φαραωνικά αιολικά πάρκα, που καταστρέφουν δάση και ολόκληρες περιοχές είναι ενδεικτικό.
Είναι εφικτή, αν ανατραπεί η πρωτοκαθεδρία του κέρδους, μια άλλου τύπου ανάπτυξη συμβατή με τη φύση, που όχι μόνον σέβεται αλλά να βελτιώνει διαρκώς το φυσικό περιβάλλον.
Κατά την παραγωγική ανασυγκρότηση που προτείνουμε και διεκδικούμε, η οικολογική διάσταση διαχέεται:
σε κάθε τομέα της παραγωγικής διαδικασίας, συγκροτώντας ένα οργανικό πλέγμα.
στην ανάπτυξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων με αντικείμενο την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος
στη θεσμική και δημοκρατική θωράκιση του περιβάλλοντος.
στην υιοθέτηση από κάθε κοινωνική δραστηριότητα τεχνικών παραγωγής, κοινωνικής –χωροταξικής οργάνωσης και καταναλωτικών πρακτικών που θα βρίσκονται σε σταθερή αρμονία με τη φύση και το περιβάλλον.
Τελικός στόχος είναι η αποκατάσταση μιας νέας αρμονικής σχέσης ανάμεσα στη φύση και σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.''