Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;
Το πραγματικά μεγάλο αίνιγμα ομως θα είναι η αποχή και τα λευκά και άκυρα. Εκεί δεν έχω την παραμικρή εκτίμηση. Έχω όμως την ευχή, να κυμανθούν όλα τα παραπάνω σε μονοψήφιο ποσοστό. Και δεν με καλύπτει η ψήφος συνείδησης που επικαλείται ο φίλος μου ο Γιάννης στην αρχή του νήματος. Δεν μπορείς να λες ότι με την μη ψήφο σου εκδηλώνεις τη δυσαρέσκειά σου στο σύστημα, τη στιγμή που το ίδιο το σύστημα έχει μεθοδεύσει τα πράγματα έτσι ώστη η μή ψήφος σου να το στηρίζει και να το εδραιώνει. Λευκό θα είχε έννοια IMHO αν το ποσοστό του μεταφράζοταν σε κενά έδρανα. Όσο με τις κατανομές μεταφράζεται σε αβάντα του πρώτου και του τρίτου, τότε θεωρώ ότι η μη συμμετοχή είναι συναίνεση στη υπάρχον σύστημα και μάλιστα εν λευκώ. Όσο και αν μετά κοιμόμαστε ήσυχοι (που δεν κοιμόμαστε ούτως ή άλλως)...
Φίλε μου Φώτη,
Θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και επιλογή μου προς το λευκό, όχι για να πείσω κανέναν, αλλά χάριν αποσαφήνισης απόψεων στα πλαίσια διαλόγου.
Έχω ξαναγράψει πολλές φορές ότι η λευκή ψήφος είναι ψήφος διαμαρτυρίας και απόρριψης. Εν ολίγοις, αρνητική ψήφος. Η ερμηνεία αυτή είναι καθολικά αποδεκτή και δεν χωρούν διαστολές ή συστολές πολιτικής-πολιτικάντικης ή, έστω, νομικής-νομικίστικης προσέγγισης. Η διαφορά με την αποχή (παρότι και οι δύο μορφές διαμαρτυρίας φαίνεται να έχουν πολλά κοινά) είναι ότι η δεύτερη είναι έκθετη σε αυθαίρετες ερμηνείες που σε πολλούς μπορεί να φανούν λογικοφανείς (προτίμησαν τις παραλίες, δεν μπόρεσαν για χ-ψ-ζ λόγους, έλειπαν σε ταξίδι κ.λ.π.). Ποια είναι η διαφορά, λοιπόν?
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός μεταξύ πράξης και παράλειψης. Στην περίπτωση της λευκής ψήφου η πράξη είναι ξεκάθαρη, απτή, απόλυτη, ρητή και δηλώνει βεβαιότητα. Στην περίπτωση της αποχής υπάρχει μόνο πιθανολόγηση, ανοιχτή σε ερμηνείες παντός τύπου, σπέρνοντας την αμφισβήτηση ως προς τα κίνητρα των απεχόντων. Φυσικά, κάτι τέτοιο γίνεται τελείως αυθαίρετα μιας και κανείς δεν τους έχει δώσει το δικαίωμα να μεταφράζουν κατά το δοκούν μια πολιτική βούληση που δεν έχει εκφραστεί ρητά παρά μόνον σιωπηρά.
Τώρα,
ποσώς με ενδιαφέρει πως ο Παυλόπουλος και κάθε Παυλόπουλος καταχωρίζει και τοποθετεί τις λευκές ψήφους ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα ή εξομοιώνει τις λευκές ψήφους με τα άκυρα. Θα του έλεγα πανεύκολα ότι τοποθετείται ως πολιτικάντης και όχι ως νομικός, διότι το λευκό ψηφοδέλτιο είναι απαραίτητο να χορηγηθεί στον ψηφοφόρο μαζί με τα άλλα ψηφοδέλτια των κομματικών συνδυασμών. Απαραίτητο με ποινή ακυρότητας. Άκυρο ψηφοδέλτιο δεν χορηγείται. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να θεωρείς έγκυρο το λευκό ψηφοδέλτιο, ως προς τη διαδικασία προ ψηφοφορίας και άκυρο κατόπιν της καταμέτρησης. Υπάρχει λογικό και νομικό σφάλμα.
Λες και μόνος σου ότι η λευκή ψήφος θα άξιζε σε περίπτωση που.....εν ολίγοις, αναγνωρίζεις γενικά την αξία και τη δύναμη διαμαρτυρίας και απόρριψης που επιφέρει, όμως, δεν συμφωνείς με τις πολικάντικες ταραντέλες που της αφαιρούν την αξία όποτε γουστάρουν. Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, ωστόσο, δεν το συμμερίζομαι για τον εξής απλό λόγο:
Αν συμφωνήσουμε ερμηνευτικά ότι η επιλογή της λευκής ψήφου είναι μια σαφής πολιτική έκφραση απόρριψης, δεν νοείται η επιλογή αυτή να μπαίνει υπό αίρεση ως προς την αξία της εφόσον αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού. Δεν γίνεται μια συνειδητή και σαφής πολιτική επιλογή να αγιάζεται ή να στέλνεται στο πυρ, ανάλογα με τον σκοπό που θέλει το σύστημα να επιτύχει. Αν σκεφτόμουν έτσι, τότε όντως η ψήφος συνείδησης δεν θα είχε καμμιά απολύτως αξία. Αν, δηλαδή, αποφάσιζα ή μη τη χρήση της βάσει συνθηκών και πολιτικάντικων αλχημειών. Με λίγα λόγια, θα γινόμουν το ίδιο ανακόλουθος και συμφεροντολόγος με όλους εκείνους τους οποίους μέμφομαι. Ποια θα ήταν στην τελική η διαφορά μας?
Για να μην κουράζω παραπάνω, αν και νομίζω ότι η κουβέντα αυτή είναι αρκετά μεγάλη, θα πω το εξής:
Η λευκή ψήφος έχει τεράστια δυναμική και σημασία ακόμα και μέσα σε ένα τέτοιο στημένο παιχνίδι. Γιατί? Διότι είναι σαφής και ξεκάθαρη εκφράζοντας απόρριψη-διαμαρτυρία. Δεύτερον, είναι η θεσμική αντίδραση ενός κόσμου που προετοιμάζει το επόμενο βήμα είτε θεσμικό είναι αυτό (αλλάξτε γιατί...), είτε εξωθεσμικό είναι αυτό (θα σας αλλάξουμε εμείς με το ζόρι...). Ακόμα και γι’ αυτό το σαθρό πολιτικό σύστημα υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο 5% και το 55% μιας λευκής ψήφου. Άμεση διαφορά. Για να σε προλάβω, δεν μιλάω για τις τυπικές νομιμοποιήσεις και τα κουραφέξαλα που θ’ ακούγαμε στην ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, αλλά, για την ουσιαστική νομιμοποίηση ενός καθεστώτος που θα ζει κάθε μέρα υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη του φόβου της ανατροπής.