Τι πιστεύετε πως θα γίνει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου;

Αν και εγώ, για να πω την αμαρτία μου, από την πείρα μου ως δικαστικός αντιπρόσωπος έχω προτείνει κάποια απλά τεστ:

1) Να καταφέρει κανείς να κλείσει τον φάκελο τραβώντας την αυτοκόλλητη ταινία δίχως να χρειαστεί να του το υποδείξει κανείς
2) Να καταφέρει να διαπιστώσει εάν αλφαβητικώς το επώνυμό του ανήκει στο τμήμα στου οποίου την ουρά περιμένει ή στο παραδιπλανό
3) Να καταφέρει να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να βάλει σταυρούς ή όχι, και εάν ναι, μέχρι πόσους, διαβάζοντας την ευδιάκριτη ανακοίνωση που υπάρχει έξω από κάθε παραβάν δίχως να ρωτήσει κανέναν.

+10000......Πόσο σε καταλαβαίνω.... :grinning-smiley-043 :flipout:

Όπως επίσης είναι απαράδεκτη η κομματική πειθαρχία που απαιτούν τα κόμματα από τους βουλευτές τους.

Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας είναι δίκοπο μαχαίρι πάλι. Και σ'αυτό χωράει πολλή συζήτηση, αλλά σε γενικές γραμμές είμαι κι εγώ κατά της κομματικής πειθαρχίας.
Θεωρητικά οι βουλευτές ενός κόμματος θα έπρεπε να είναι ενήμεροι για τις θέσεις του κόμματος ανα περίπτωση, αλλά δυστυχώς οι περιπτώσεις είναι άπειρες, και επομένως δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή σύμπνοια επι παντός επιστητού. Ετσι έχουμε τα εξής 2 φαινόμενα
α) Ο βουλευτής διαπιστώνει λάθος στην θέση του κόμματος, έχει στις πλάτες του το βάρος του κόσμου που τον ψήφισε και την συνείδησή του. Μπορεί να καταψηφίσει, αλλά έτσι θα βλάψει το κόμμα που όμως πιστεύει οτι έχει σωστές θέσεις σε όλα τα άλλα...
β)το κόμμα διαπιστώνει οτι πρέπει να ακολουθηθεί μια γραμμή η οποία είναι κρίσιμη για την πορεία του τόπου, αλλά εντοπίζει έναν βουλευτή του ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει την γραμμή αυτή...

Και φυσικά, μπαίνει θέμα αν πρέπει ο βουλευτής που αρνείται την κομματική γραμμή, αν πρέπει φεύγοντας απο το κόμμα, να καταθέσει την έδρα στην διάθεση του κόμματος που τον πρότεινε και τον βοήθησε να πάρει την έδρα, ή να την κρατήσει σαν ανεξάρτητος για χάρη του κόσμου που τον ψήφισε.

Και φυσικά μπαίνει το θέμα αν ο κόσμος τον ψήφισε γιατί τον ήξερε εκ των προτέρων και τον εμπιστευόταν - άρα προς χάρη του ψήφισε και το συγκεκριμένο κόμμα, ή γιατί τον πρότεινε το κόμμα που ούτως ή άλλως θα ψήφιζε?

Αβυσσος η δημοκρατία και η λογική επι των παραπάνω... lol

Last edited:
Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας είναι δίκοπο μαχαίρι πάλι. Και σ'αυτό χωράει πολλή συζήτηση, αλλά σε γενικές γραμμές είμαι κι εγώ κατά της κομματικής πειθαρχίας.
Θεωρητικά οι βουλευτές ενός κόμματος θα έπρεπε να είναι ενήμεροι για τις θέσεις του κόμματος ανα περίπτωση, αλλά δυστυχώς οι περιπτώσεις είναι άπειρες, και επομένως δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή σύμπνοια επι παντός επιστητού. Ετσι έχουμε τα εξής 2 φαινόμενα
α) Ο βουλευτής διαπιστώνει λάθος στην θέση του κόμματος, έχει στις πλάτες του το βάρος του κόσμου που τον ψήφισε και την συνείδησή του. Μπορεί να καταψηφίσει, αλλά έτσι θα βλάψει το κόμμα που όμως πιστεύει οτι έχει σωστές θέσεις σε όλα τα άλλα...
β)το κόμμα διαπιστώνει οτι πρέπει να ακολουθηθεί μια γραμμή η οποία είναι κρίσιμη για την πορεία του τόπου, αλλά εντοπίζει έναν βουλευτή του ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει την γραμμή αυτή...

Και φυσικά, μπαίνει θέμα αν πρέπει ο βουλευτής που αρνείται την κομματική γραμμή, αν πρέπει φεύγοντας απο το κόμμα, να καταθέσει την έδρα στην διάθεση του κόμματος που τον πρότεινε και τον βοήθησε να πάρει την έδρα, ή να την κρατήσει σαν ανεξάρτητος για χάρη του κόσμου που τον ψήφισε.
Και φυσικά μπαίνει το θέμα αν ο κόσμος τον ψήφισε γιατί τον ήξερε εκ των προτέρων και τον εμπιστευόταν - άρα προς χάρη του ψήφισε και το συγκεκριμένο κόμμα, ή γιατί τον πρότεινε το κόμμα που ούτως ή άλλως θα ψήφιζε?

Αβυσσος η δημοκρατία και η λογική επι των παραπάνω... lol

Για την περίπτωση α) έχω μια προσωπική απάντηση -θέση:

Στην περίπτωση αυτή ο βουλευτής θα συνεχίσει κανονικά να υποστηρίζει τις υπόλοιπες θέσεις του κόμματος
του εφόσον και κατά τη δική του συνείδηση είναι σωστές....
Στη θέση που θεωρεί ότι το κόμμα κινείται σε λάθος κατεύθυνση θα ακολουθήσει τον κόσμο και τη συνείδηση του και όχι το κόμμα...
Το θέμα είναι να μην βλάψει ο βουλευτής την κοινωνία και τον τόπο...το κόμμα ας το "βλάψει" κι όλας αν χρειαστεί...το παν είναι να τα έχει καλά ο καθένας με τη συνείδηση του και να μπορεί να κοιμάται ήσυχος τα βράδια...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου;

Αν και εγώ, για να πω την αμαρτία μου, από την πείρα μου ως δικαστικός αντιπρόσωπος έχω προτείνει κάποια απλά τεστ:

1) Να καταφέρει κανείς να κλείσει τον φάκελο τραβώντας την αυτοκόλλητη ταινία δίχως να χρειαστεί να του το υποδείξει κανείς
2) Να καταφέρει να διαπιστώσει εάν αλφαβητικώς το επώνυμό του ανήκει στο τμήμα στου οποίου την ουρά περιμένει ή στο παραδιπλανό
3) Να καταφέρει να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να βάλει σταυρούς ή όχι, και εάν ναι, μέχρι πόσους, διαβάζοντας την ευδιάκριτη ανακοίνωση που υπάρχει έξω από κάθε παραβάν δίχως να ρωτήσει κανέναν.

Ξέχασες το:

Ψηφίζουμε εντός της κάλπης. ΔΕΝ βρίσκεται η κάλπη εντός του παραβάν.

Στην περίπτωση αυτή ο βουλευτής θα συνεχίσει κανονικά να υποστηρίζει τις υπόλοιπες θέσεις του κόμματος
του εφόσον και κατά τη δική του συνείδηση είναι σωστές....
Στη θέση που θεωρεί ότι το κόμμα κινείται σε λάθος κατεύθυνση θα ακολουθήσει τον κόσμο και τη συνείδηση του και όχι το κόμμα...
Το θέμα είναι να μην βλάψει ο βουλευτής την κοινωνία και τον τόπο...το κόμμα ας το "βλάψει" κι όλας αν χρειαστεί...το παν είναι να τα έχει καλά ο καθένας με τη συνείδηση του και να μπορεί να κοιμάται ήσυχος τα βράδια...

Ναι αλλά έτσι βραχυκυκλώνει το κόμμα που θα ήθελε πιό απρόσκοπτες διαδικασίες και "καθαρότερη" εικόνα στους ψηφοφόρους... Αρα για το κόμμα, η ανακύκλωση θα ήταν προτιμότερη... Απο την άλλη, μπορεί το κάθε κόμμα να ασχολείται με τις εκάστοτε κρίσεις συνείδηση ενός εκάστου των 100+ βουλευτών του - ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμα θέματα? είναι ένα θέμα κι αυτό...

Ισως θα έπρεπε να το αρχίσουμε απο πιό πριν...
Και είναι επίκαιρο για τον σύριζα του 27% απο 4% χτες...
Το κομμα χαράζει πολιτική και οι βουλευτές (και ο λαός) ακολουθούν
ή
ο λαός χαράζει την γραμμή και κόμμα και στελέχη μορφοποιούν την γραμμή αυτή και ακολουθούν?

Ναι αλλά έτσι βραχυκυκλώνει το κόμμα που θα ήθελε πιό απρόσκοπτες διαδικασίες και "καθαρότερη" εικόνα στους ψηφοφόρους... Αρα για το κόμμα, η ανακύκλωση θα ήταν προτιμότερη... Απο την άλλη, μπορεί το κάθε κόμμα να ασχολείται με τις εκάστοτε κρίσεις συνείδηση ενός εκάστου των 100+ βουλευτών του - ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμα θέματα? είναι ένα θέμα κι αυτό...

Φίλε BIOS,

Θα σου πω ποιά είναι η γνώμη μου σχετικά:

Προσωπικά απεχθανομαι τους βουλευτές ενός Α κόμματος να είναι στρατιωτάκια και απλά να επαναλαμβάνουν
όχι μόνο τις ίδιες θέσεις αλλά ακόμα και τις ίδιες ακριβώς ατάκες του προέδρου του κόμματος...
Ένα παράδειγμα: Είπε μια φορά ο Σαμαράς περί "λάθος συνταγής"...από εκεί και πέρα άκουγες την
ατάκα "λάθος συνταγή" απ'όλους...Είπε ο Σαμαράς στις προηγούμενες εκλογές πως "δεν είναι πρόβλημα να
επαναληφθούν οι εκλογές αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ..." ,πήραν σβάρνα και το έλεγαν όλοι της ΝΔ...

Εγώ προσωπικά απεχθάνομαι αυτή την "καθαρότερη" εικόνα στους ψηφοφόρους... Εγώ θέλω ο κάθε βουλευτής
να έχει συνείδηση και προσωπικές θέσεις και να μιλάει ανοιχτά και να διαφωνεί και ανοιχτά με τις
"επίσημες γραμμές του κόμματος"...

Θα σου πω ακόμα ένα παράδειγμα: Κατηγόρησαν πολλοί το ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχουν τα στελέχη του συγκεκριμένες θέσεις... Εμένα προσωπικά το να μην ακούω το ίδιο κατεβατό απ'όλους είναι ένα στοιχείο που μ'αρέσει!
Η πολυσυλεκτικότητα θεωρώ πως είναι πολύ θετικό στοιχείο.
Δεν θέλω τους βουλευτές στρατιωτάκια του Προέδρου και του κόμματος...τους θέλω ενεργούς πολίτες
με προσωπική γνώμη και συνείδηση....

Απο την άλλη, μπορεί το κάθε κόμμα να ασχολείται με τις εκάστοτε κρίσεις συνείδηση ενός εκάστου των 100+ βουλευτών του - ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμα θέματα? είναι ένα θέμα κι αυτό...

Φυσικά και θα πρέπει να ασχολείται!! Η δουλειά του είναι! Ειδικά για κρίσιμα θέματα όπως λες...
Ξέρεις τι...είναι που έχει μάθει ο κόσμος μέχρι τώρα πως ότι λέει ο Πρόεδρος του Α κόμματος
αυτό θα ακούει και από τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος...Αυτό για εμένα είναι μεγάλο λάθος
και είναι και η πηγή πολλών από τα κακά που έχουμε βιώσει σήμερα...

Συμμετέχω σε ένα κόμμα πάει να πει πως συμφωνώ σε ένα minimum βασικών αρχών και θέσεων
(κι αυτό όχι απολύτως δεσμευτικά) αλλά από εκεί και πέρα είμαι άνθρωπος με συνείδηση,προσωπικές
θέσεις-αγωνίες και εκπροσωπώ και μια μερίδα λαού...

Last edited:
...
Συμμετέχω σε ένα κόμμα πάει να πει πως συμφωνώ σε ένα minimum βασικών αρχών και θέσεων
(κι αυτό όχι απολύτως δεσμευτικά) αλλά από εκεί και πέρα είμαι άνθρωπος με συνείδηση,προσωπικές
θέσεις-αγωνίες και εκπροσωπώ και μια μερίδα λαού...

Σωστά. Αυτό σημαίνει το "συμμετέχω"... Το "αντιπροσωπεύω" όμως ενα κόμμα (είμαι βουλευτής) σημαίνει οτι συμφωνώ στο maximum - εκτος εξαιρετικών περιπτώσεων οπου κάποιος μπορεί να προταθεί απο το κόμμα για βουλευτής για άλλους λόγους (πχ, θα φέρει πολλούς ψήφους, ή ονομάζεται Μίκης Θεοδωράκης, κλπ )

Ας το πιάσουμε ακόμα πιο πριν...για να φτιάξουμε ένα κομμα, μαζευόμαστε 100 άτομα που έχουμε κοινές αρχές και συμφωνούμε στα βασικότερα. Φτιάχνουμε ένα καταστατικό οπου παρουσιάζουμε τις θέσεις μας και τον τρόπο λειτουργίας μας. Εκλέγουμε ένα πολιτικό γραφείο (ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος) που καθορίζει τις θέσεις μας σε κάθε προκύπτουσα περίπτωση. Μέχρι εδώ, όποιος διαφωνεί, απλά μπορεί να φύγει. Απευθυνόμαστε στον λαό και παρουσιάζουμε τις θέσεις μας. Οταν γίνουμε πολλοί, το πολιτικό γραφείο εκλέγεται απο τα μέλη. Κατεβαίνουμε στις επόμενες εκλογές και οι υποψήφιοί μας είναι ενημερωμένοι για τις θέσεις μας. Το πολιτικό γραφείο του κόμματος υποτίθεται οτι ξέρει ποιούς κατεβάζει υποψήφιους - δεν κατεβαίνει όποιος άσχετος προκύψει (εκτός κι αν υπάρχει αδυναμία στελέχωσης, ή ονομάζεται Μίκης Θεοδωράκης (lol). Αρα οι υποψήφιοι - και επομένως οι πιθανοί εκλεγέντες, ξέρουν απ'έξω κι ανακατωτά τις θέσεις του κόμματος, κι όπου υπάρχει απορία, απευθύνονται στο πολιτικό γραφείο.
Ας πάρουμε τώρα για παράδειγμα τον σύριζα. Η θέση του είναι αντιμνημονιακή και φυσικά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης μεθαύριο στην κυβέρνηση γιατί θέλει να ξεκαθαρίσει οτι πρόκειται για αξιωματική αντιπολίτευση ενάντια στο μνημόνιο. Φαντάζεσαι τώρα - σε ένα ακραίο παράδειγμα - απο τους 71 βουλευτές του να βγουν οι 35-40 και να πουν οτι για λόγους συνείδησης και γιατι πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης? Καταρρέει ένα κόμμα αμέσως έτσι...

Κι επειδή πιστεύω οτι ο κόσμος πρώτα ψηφίζει κόμμα και μετά υποψήφιο, αν διαφωνεί ο βουλευτής, παραδίδει την έδρα στο κόμμα και φεύγει... Αυτά τα "εμένα με εξέλεξε ο λαός" είναι παραμύθια. Ας κατεβεί ο ίδιος με το κομμα του Λεβέντη, να δούμε πόσους ψήφους θα πάρει...

Bios έδωσες μια πολυ καλή περιγραφή του σημερινού τρόπου λειτουργίας των κομμάτων. Όμως αυτός ο τροπος είναι που έφερε τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, και κατέληξε τον κόσμο να νιώθει αποκομμενος απο το "σύστημα". Γεγονοσ που ερμηνευει και την τερραστια αποχη σε παγκοσμιο επιπεδο. Μήπως υπαρχει και άλλος τροπος αλλά προφανώς το υπάρχον σύστημα δεν μας επιτρέπει απο ένστικτα αυτοσυντηρησης να συνειδητοποιήσουμε; Στην τελική απο το τέλμα δεν μπορεί να βγεις με τον ίδιο τροπο με τον οποίο εφτασες εκει.

Μα γι'αυτό λένε οτι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα μεν, αλλα το πιο εύκολο να παραπλανηθεί σε βάθος ο πολίτης. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν υπάρχει άλλος τρόπος. (Μην αρχίσεις όμως τίποτα ανέκδοτα για "αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες" :))...

Επισημαινω ένα πρόβλημα. Δεν έχω τη λύση σε Α4 διπλωμενη στην κωλοτσεπη. Όμως το πρόβλημα είναι πολυ σοβαρό και αξίζει περισσοτερης προσοχής.

Επισημαινω ένα πρόβλημα. Δεν έχω τη λύση σε Α4 διπλωμενη στην κωλοτσεπη. Όμως το πρόβλημα είναι πολυ σοβαρό και αξίζει περισσοτερης προσοχής.

Kαμμία αντίρρηση... Αυτό το πρόβλημα όμως, βασανίζει τους θεωρητικούς απο την 2η μέρα της γαλλικής επανάστασης :)))

Σαν πολύς καιρός να πέρασε απο τότε. Μάλλον καπου στην πορεία κάποιοι βαρέθηκαν, κάποιοι βολευτηκαν ισως... Πάντως μου είναι δύσκολο να αποδεχτω ότι σήμερα ζούμε το μεγαλείο, την ακμή της δημοκρατίας.

Να πω ένα μεγάλο μπράβο και συγχαρητήρια στους 37 παραπάνω (από το Μάϊο) ηρωικούς συμπατριώτες μας από την Αργολίδα που ενίσχυσαν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδυναμία!!!(παρότι τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν ~2000 λιγότερα)

Ο ήλιος ο πράσινος, ο ήλιος που ανατέλλει.....δεν θα τους ξεχάσει ποτέ!!!:guitarist:

Μπορει να εχουν εστιασει στο νεο πασοκ που θα δημιουργηθει απο την Κυριακη το βραδυ και μετα οπως προανηγγειλε ο μπενυ :p

Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, εκτιμώ πως όποιος αγαπάει και θέλει πραγματικά να βοηθήσει αυτή τη χώρα πρέπει να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το έργο της νέας κυβέρνησης. Εξυπακούεται ότι ότε και αν ξαναβρεθούμε μπροστά στις κάλπες ψηφίζουμε δαγκωτό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα έχουμε αγωνιστεί τον καλό αγώνα για να πείσουμε όσο πιο πολλούς συμπατριώτες μας μπορούμε (οι ηλικίες 18-50 θα μας δυσκολέψουν λίγο παραπάνω). Δεν κλείνουμε μάτι μέχρι και ο τελευταίος παππούς ή γιαγιά 150 χρονών να έχει προμηθευτεί τα μαγικά χαρτάκια με τον πυρσό και τον πράσινο ήλιο, που θα τοποθετήσει προσεκτικά εντός της κάλπης.

Ήρθε ο καιρός να σταματήσουμε να είμαστε κορόϊδα πιστεύοντας στις αυταπάτες περί κοινού νου, λογικής, σύνεσης, μνήμης. Ήρθε ο καιρός να βάλουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από τις προσωπικές αγκυλώσεις και κολλήματα. Ξεκινάμε, λοιπόν, με ελπίδα και θάρρος για ένα καλύτερο αύριο, έχοντας δύο συνθήματα:

Όταν δεν μπορείς να αποφύγεις έναν βιασμό, χαλάρωσε να τον απολαύσεις.
Δεν μπορεί δισεκατομμύρια μύγες να κάνουν λάθος. Ας φάμε σκ@τ@.

Ως γνωστόν, τα κάστρα (και δεν μιλάω για τις μαριονέτες των εδράνων, αλλά, για την βούληση του σοφού λαού) πέφτουν πάντα καλύτερα και πιο εύκολα από μέσα.

-Ναι, βρε ηλίθιε, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα σε λιώσουν, θα σε πεθάνουν, θα σε θάψουν....
-Δεν πειράζει....τουλάχιστον θα φύγω με παρέα....