Ti SATA & USB3 ... Thunderbold κύριοι.

καλά μη φάτε , θα σφάξουμε γλάρο.
Το usb 3,0 έχει ανακοινωθεί εδώ 1 - 1,5 χρόνο και τώρα άρχισαν να βγαίνουν συσκευές , φυσικά το πρόλαβε μια νέα τεχνολογία , άραγε μήπως γίνει το ίδιο ;;

Καλά όταν δούμε πολλες συσκευές που να το υποστηρίζουν, το συζητάμε.
Πιστεύω ότι στα επομενα 1-2 χρόνια θα δουμε συσκευες μονο για Μακ.

Το USB 3.0 εχει πολυ ευρύτερη υποστήριξη απο κατασκευαστές που θέλουν μεγιστη συμβατότητα, συνέχεια με προηγούμενα στανταρ USB, π.χ. δίσκος USB 3.0 να παίζει και σε USB 2 κλπ

Αναρωτιέμαι επίσης τι θα κάνει η Ιντελ για υποστήριξη οδηγων σε Linux. Συνήθως είναι καλή στο να βγαζει οδηγούς Open Source αλλα με καινούργιες τεχνολογιες καμια φορά είναι δυσκολο.

Γενικά πιστεύω ότι το thunderbolt θα είναι το αυριανό firewire: ψηλή ποιότητα, φτωχή υποστήριξη...

Για την ώρα και εγώ δε μπορώ να ποντάρω στην επιτυχία τους.
Σίγουρα η apple θα βγάλει τουλάχιστο displayport adapter (στον κουβά τα παλιά adaptors)
Από εκεί και πέρα το χάος για την ώρα.

Η intel πολύ θα ήθελε να έχει αποτύχει το usb3 και όλοι να πληρώνουν royalties στην Intel αντί του usb consortium.

Μακάρι να μας εκπλήξει η αγορά…

Γι αυτο εχει ''φροντισει'' να μην υποστηριξει το USB 3 εδω και χρονια η Intel....

Τοσα χρονια το USB 2 σε ειχε χαλασει δλδ Γιάννη, ε;

Επίσης το USB 3 ειναι αργό;

Νταξ, το υποστηριξε η ''μαμα'' Apple, να μη πηγαινουμε κοντρα :p αλλα ας ειμαστε και ρεαλιστες:

Εχουμε δει πολλα πρότυπα κατα καιρους να ειναι τεχνικα άριστα. Το θεμα ειναι η υποστηριξη.

Δεν θεμε αλλο ενα BD / HD-DVS πόλεμο πχ.

Εγω ξερω ότι εδω και κανα χρονο min θα μπορούσα να γραφω με 70-100 MB/S (USB 3) αλλλα η Intel ''φροντισε'' να μη μπορω (για το καλό μου tm)....

Μια από τις πρώτες θεωρητικές αναφορές περί hacking thunderbolt ;-)

Blind trust turned on by default

By Dan Goodin in San Francisco • Get more from this author

Posted in Security, 24th February 2011 22:15 GMT

Free whitepaper – The Backbone of Doing Business over the Internet

The 10Gbit/s interconnect Apple introduced Thursday in a new line of Macbook Pros may or may not change the way the world connects external hard drives and other peripherals to their computers. But it's safe to say the newfangled copper link likely contains the same security weakness that for years has accompanied another Mac innovation: the Firewire port.

Like Firewire, the Intel-designed Thunderbolt is based on a peer-to-peer design that assigns blind trust to any device that connects through the bi-directional, dual channel interface. According to security expert Robert Graham, that gives attackers yet another chink to exploit when targeting machines that offer the interconnect.

“Imagine that you are at a conference,” Graham, the CEO of security consultancy Errata Security, writes. “You innocently attach your DisplayPort to a projector to show your presentation on the big screen. Unknown to you, while giving your presentation, the projector is downloading the entire contents of your hard disk.”

Such attacks rarely work on USB ports because they are based on a “master-slave” design. That means the computer has full access to the attached device but the attached device has limited access to the computer. Firewire and now Thunderbolt, by contrast, have full access to a Mac's entire memory.

Lest this sound like so much theoretical mumbo jumbo, Graham offers this real-world anecdote from a recent penetration testing outing:

A company gave employees laptops that were secured using all the latest technology, such as encrypted boot disks and disabled USB ports. Users weren't given admin privileges. But the Firewire ports were open. We connected a device to the Firewire port on a laptop, and broke in with administrator access. Once in, we grabbed the encrypted administrator password (the one the owner of the laptop didn't know). We cracked it using L0phtcrack. That password was the same for all notebooks handed out by the company, so we now could log onto anybody's notebook. Worse -- that administrator account was also on their servers, so we could simply log into their domain controllers using that account and take control of the entire enterprise.

Because Thunderbolt has the same unrestricted access to the computer, Graham speculates it is vulnerable to the same types of attacks.

Intel processors offer the means to significantly rein in Thunderbolt by restricting a device's access to memory locations of the computer it's attached to. But as of now, there are no indications Mac OS X makes use of this.

“With the newer Intel processors, I think it would be pretty easy” to restrict Thunderbolt's memory access, Graham tells The Reg. “I don't see any problem why they can't do it.” ®

http://www.theregister.co.uk/2011/02/24/thunderbolt_mac_threat/

Σε σχέση με τι όλα αυτά ;;;;

Me to firewire 400-800 που χρησιμοποιω εδω και πολλα χρονια στους Mac.
Καμια σχεση με usb , πολυ πιο σταθερο και αξιοπιστο.
Ολοι μου οι δισκοι εχουν FW και ολες μου οι επαγγελματικες καρτες ηχου και βιντεο στο Macbook pro που εχω υπαρχουν μοονο για FW.
Kαι ολες οι καμερες dv kai hdv που ειχα-εχω επισης.

Δεν γινεται με usb ετσι κι αλλιως.

Μακαρι το TB να πιασει περισσότερο από το FW πάντως...

Δεν ξερω ομως αν το μπουκοταζ του USB 3 ειναι η λυση....

Me to firewire 400-800 που χρησιμοποιω εδω και πολλα χρονια στους Mac.
Καμια σχεση με usb , πολυ πιο σταθερο και αξιοπιστο.
Ολοι μου οι δισκοι εχουν FW και ολες μου οι επαγγελματικες καρτες ηχου και βιντεο στο Macbook pro που εχω υπαρχουν μοονο για FW.
Kαι ολες οι καμερες dv kai hdv που ειχα-εχω επισης.

Δεν γινεται με usb ετσι κι αλλιως.
Άρα όλες σου η συγκρίσεις αφορούν το usb 2.0 και υπερβάλεις σε κάποια διοτί προτίμησες το fw , και καλά για το fw 800 αλλά στο 400άρι ;;;
Τέλος πάντων αυτό που θέλω να πω είναι οτι αφού δεν τα συγκρίναμε , και δεν τα είδαμε ούτε το ένα ,ούτε το άλλο ,ας κρατάμε πισινές....

Τι να δουμε δηλ. ?
Δεν το βλεπουμε τοσα χρονια το Usb (ασχετως αν ειναι 1, 2 ή 3).
Δεν με νοιαζουν οι απολυτες ταχυτητες, εχω συνηθισει απο τα Mac και δεν κοιταω ΜΟΝΟ τα specs.

Αυτο που μ ενδιαφερει ειναι να δουλευει απροβληματιστα, σταθερα , αξιοπιστα (και φυσικα γρηγορα).

Αυτο μου το εδινε-δινει μονο το FW μεχρι τωρα.
Δεν ειναι τυχαιο που ολοι οι σοβαροι κατασκευαστες, στα επαγγλεματικα τους προιοντα επιλεγουν FW.
Δουλευω επαγγελματικα εικονα και ηχο πολλα χρονια και ειχα παντα προβληματα με το usb (δεν αναφερομαι φυσικα σε απλες μεταφορες αρχειων κλπ).
Μιλαω για συνεχομενη ροη δεδομενων, χωρις να χρησιμοποιει πορους του συστηματος .
Αυτο δε γινεται με το Usb (1,2 -3) γιατι ετσι εχει φτιαχτει.
Δεν αλλαζει αυτο.

Τεχνικα οπως τα λες ειναι Γιαννη (για το 3 δεν ξερω αλλα λογικα ετσι θα ναι).

Το θεμα ομως δεν ειναι μονο το τεχνικό...

Οταν η πλειοψηφια των συσκευων αρκειται απο USB1.1 μην περιμενετε να εχει τυχη αλλος τυπος συνδεσης.

Ενδεικτικα συσκευες που δουλευουν με USB1.1 ή USB2.0

Εκτυπωτες/σκανερ
Καρτες ηχου
Φωτογραφικες
Mp3 players
DVB-T tuner
Χιλια δυο

Οποτε τι να λεμε.
Για τις miniDV που θελουν firewire? Μα εχουν βγει πλεον με καρτες μνημης...
Για σκληρους δισκους; Δεν θελω να σχολιασω...
Ή για την συνδεση οθονης που θελει να προωθησει το Thunderbirds?

Με αυτα τα δεδομενα ψοφιο το βλεπω.

Εγώ πάντος που έχω παντού usb 2,0 , όχι βέβαια με επαγγελματική χρήση όπως την εννοείς εσύ ουδέποτε είχα κάποιο πρόβλημα , όσο δε για τους κατασκευαστές , ανάλογα το κοινό που απευθύνονται κάνουν και τις ανάλογες επιλογές , π.χ θέλω να πουλήσω σε επαγγελματίες που ξέρω οτι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν apple , ε ναι FW τότε.

Mα η Apple το εβαλε πρωτη και μαλιστα στα Pro μηχανηματα... και απευθυνεται σε pro users με αυτα .
Οι υπολοιποι κανουν δουλεια τους με τα air και αλλα laptop.

Και η sony είχε υποστήριξη … iLink …
Αλλά τελικά το firewire (apple name for IEEE1394) …
Φοβάμαι ότι μόλις το σκότωσαν υλοποιώντας στα νέα mac το thunderbolt

Το Usb3 έχει είδη κατακλίσει την αγορά και είναι οικονομικότατο για μια σειρά χρήσεις και σίγουρα κατάλληλο για usb-hdds etc.

Γιάννη Σπύρου, φοβάμαι ότι ούτε και το firewire δεν ήταν η καλύτερη pro λύση για αποθήκευση… SAN/NAS rules όταν έχουμε απαιτήσεις.

Μα δε μιλησα γι αποθηκευση, ειναι το λιγοτερο που με απασχολει (κι εγω σπιτι server exω), αλλα για γενικοτερη σχεδιαση διαυλου διακινησης δεδομενων.
Το Thunderbold ειναι η εξελιξη του FW (σα φιλοσοφια) και γι αυτο ειμαι υπερ της.

Στη δουλεια μου , ολα τα μηχανηματα για μονταζ , συνδεονται με FW με επαγγελματικες καρτες ηχου και εικονας,οχι μονο για ταχυτητα αλλα κυριως για σταθεροτητα , αξιοπιστια, μηδενικη καταναλωση πορων και daisy chained διασυνδεσεις.
Αυτο ειδικα το τελευταιο, ειναι που το ξεχωριζει απο το Usb.

Ειναι μεγαλο προτερημα οτι με μια μονο θυρα μπορω να εχω μεχρι 128 συσκευες σε σειρα !!!
Επειδη χρησιμοποιω το macbook pro καθημερινα σε απαιτητικα περιβαλλοντα, γυρισματα και μονταζ, αυτο ειναι που μου λυνει τα χερια και δεν το αλλαζω ουτε usb με 33!!!