- 13 July 2007
- 17,261
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011, 18:26
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση των παρτίδων
Ύστερα από εντολή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ανακλήθηκαν από την αγορά χουρμάδες, στους οποίους ανιχνεύτηκε ο ιός της Ηπατίτιδας Α.
Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση χουρμάδων, προέλευσης Αλγερίας, οι οποίοι έχουν διακινηθεί από την ολλανδική επιχείρηση «King Nuts en Raaphorst», μέσω Γαλλίας, στην ελληνική επιχείρηση «Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί ΑΕΒΕ» (Σχηματάρι Βοιωτίας).
Η εταιρεία «Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί ΑΕΒΕ», προχώρησε σε ανασυσκευασία του προϊόντος σε συσκευασίες των 230 g, με εμπορική επωνυμία «ΑΒ Χουρμάδες απύρηνοι, προέλευσης Αλγερίας, συσκευάζεται από την “Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί ΑΕΒΕ”», με αριθμούς παρτίδας 16-20518-046-047-11 και 9-20518-031-031-11 και με την ίδια ημερομηνία λήξης 29.02.2012.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των δύο συγκεκριμένων παρτίδων από την συγκεκριμένη επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που πιθανώς να έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.
Και μερικές...χιλιάδες άλλα...
http://www.forthnet.gr/templates/corporatePrPostingsList.aspx?c=10008274
Α!...Να σας υπενθυμίσω,ότι όλα τα αγροτικά προϊόντα απο Θήβα μερια είναι βαρύτατα μολυσμένα και καρκινογόνα.
Βρε παραλίγο να το ξέχναγα...Ολα τα μεγάλα ψάρια(ξιφίας,τόνος...),είναι τίγκα στον υδράργυρο...
Α!...Ξέχασα τα Ε...
Tα τρόφιμα που βρίσκονται σε συσκευασία περιέχουν συνήθως συντηρητικά τα οποία έχουν κωδικούς Ε. Τα προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες αναγράφουν τους παρακάτω κωδικούς αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας και θα πρέπει να αποφεύγονται:
Συντηρητικά που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά:
Συντηρητικά που ίσως είναι καρκινογόνα:
Συντηρητικά που είναι καρκινογόνα:
Αν ξέραμε τι τρώμε
Τρίτη 10 Ιουλίου 2001 03:00 [Σχόλια: 0, Hits: 2]
Η παρασκευή ζωοτροφών συντελείται με ξέφρενους ρυθμούς για να μειωθεί το κόστος, κάτι που είναι μακροπρόθεσμα επικίνδυνο, οι έλεγχοι στην ποιότητα είναι ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι και υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για νοθεία και κερδοσκοπία.
Χαμηλές τιμές; Ύποπτο....
Ο ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα κρέατα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης -τα οποία είναι κατά κανόνα φτηνότερα- μπορεί να οδηγήσει τους παραγωγούς σε πρακτικές που ίσως αποδειχθούν ολέθριες για την υγεία μας. Το καλύτερο θα ήταν νʼ ακολουθήσουμε μια πολιτική που να εγγυάται την άριστη ποιότητα αυτών των προϊόντων. Όπως υπαγορεύει η κοινή λογική, το ακριβό δεν είναι πάντα καλό, αλλά το φτηνό ίσως να είναι επικίνδυνο. Πρωταρχικό όμως ρόλο παίζει η υγεία μας
Το πρόβλημα των ζωοτροφών
Δημοσιογραφικές έρευνες απέδειξαν ότι όλο το σύστημα της οργανωμένης κτηνοτροφίας κινείται γύρω από την παρασκευή ζωοτροφών. Το κόστος των ζωοτροφών αποτελεί το 60% με 65% των εξόδων που έχουν τα εκτροφεία. Όσο λοιπόν πιο φτηνές είναι οι ζωοτροφές τόσο περισσότερο μπορούν να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές του τελικού προϊόντος, του κρέατος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Χάρη στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, οι υπολογιστές των εταιρειών που παρασκευάζουν ζωοτροφές «συνθέτουν» καθημερινά το κατάλληλο μείγμα. Κρατούν σταθερή την περιεκτικότητα σε πρωτείνες, λίπη, υδατάνθρακες και κυτταρίνη, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τις φτηνότερες πρώτες ύλες της παγκόσμιας παραγωγής. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο νʼ αλλάξουν την ετικέτα της συσκευασίας. Στην ουσία, οι πρώτες ύλες δε συμφέρει να επισημαίνονται με σαφήνεια, αφού έτσι τα κρέατα, το γάλα, το τυρί και τα αβγά που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν νʼ ανταγωνιστούν τα φτηνότερα προϊόντα των ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών
Ύποπτο γάλα
Αν οι ζωοτροφές δεν ελέγχονται επαρκώς και είναι κακής ποιότητας, τότε τα προϊόντα της εντατικής κτηνοτροφίας, όπως το γάλα, και τα παράγωγά του, τα αβγά και το κρέας, δεν είναι και τόσο ασφαλή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα λεγόμενα «πρωτεϊνούχα άλευρα ζωικής προέλευσης». Απʼ αυτά αποτελείται το 10% της τροφής των πουλερικών, καθώς και το 30% της τροφής των ψαριών. Οι αγελάδες, που συνήθως παράγουν δεκαπέντε λίτρα γάλακτος ημερησίως, χάρη σʼ αυτές τις ουσίες παράγουν τώρα πια τριάντα ή ακόμα και πενήντα λίτρα γάλακτος.
Τα κρεατάλευρα
Δύο αμινοξέα που βρίσκονται στο γάλα, η μεθειονίνη και η λυσίνη, ευθύνονται για τη μεγάλη παραγωγικότητα των αγελάδων. Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, η μεθειονίνη και η λυσίνη δίνοντας ως τροφή στα ζώα αυτά, ανακατεμένες με κρεατάλευρα. Όσο για τα συστατικά του κρεατάλευρου; Νεκρά ζώα, πηγμένο μείγμα αίματος, εντόσθια κ. α. που τεμαχίζονταν, ανακατεύονταν, βράζονταν και αφυδατώνονταν. Στην Αγγλία, τα άλευρα αυτά παρασκευάζονταν από «τρελά» πρόβατα, δηλαδή ζώα που έπασχαν από μεταδιδόμενη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, γνωστή ως scrapie. Η ασθένεια αυτή προκαλεί εκφυλισμό του εγκεφάλου, ο οποίος γεμίζει τρύπες και γίνεται σαν σφουγγάρι. Στα βοοειδή η ασθένεια εμφανίστηκε ως νόσος των «τρελών αγελάδων». Όπως ήταν επόμενο, πρώτα μολύνθηκαν οι άμεσοι καταναλωτές των κρεατάλευρων: τα βοοειδή. Στη συνέχεια η ασθένεια μεταδόθηκε στους έμμεσους καταναλωτές: τον άνθρωπο, που τράφηκε με μολυσμένο βοδινό κρέας. Η ανθρώπινη μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων» είναι η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (CJD), η οποία στοίχισε τη ζωή σε 44 ανθρώπους στην Ευρώπη. Το 1995, η ΕΕ απαγόρευσε τη χορήγηση τέτοιων αλεύρων σε ζώα επιρρεπή στην ασθένεια και τα αντικατέστησε με ιχθυάλευρα που παράγονταν στην Ιταλία από επεξεργασμένα κατάλοιπα τόνου ή εισάγονταν από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Συνέχισε όμως να εγκρίνει τη χρήση κρεαταλεύρων στην τροφή πουλερικών, ψαριών και χοίρων.
Εκατόμβη ποντικών
Τα ιχθυάλευρα κοστίζουν πέντε φορές περισσότερο από τα κρεατάλευρα. Γιʼ αυτό αρκετοί παραγωγοί, προκειμένου να ρίξουν το κόστος, τα νοθεύουν με άλλες φθηνότερες αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες ζωοτροφές. Στην Ελλάδα, έλεγχοι ουσιαστικοί και σε βάθος υπό την εποπτεία εξειδικευμένων επιστημόνων ουδέποτε έγιναν. Στη Μ.Βρετανία, παρόλο που η χρήση κρεατάλευρων απαγορεύτηκε ρητά, τα στοιχεία των αναλύσεων είναι πολύ ανησυχητικά. Το ένα στα έξι από τα δείγματα που ελέγχθηκαν, ποσοστό 15%, περιείχε κρεατάλευρα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μπορεί να οφείλεται σε τυχαίο γεγονός κατά τη διαδικασία παραγωγής, όπως, για παράδειγμα, από την ύπαρξη ποντικών μέσα στα μηχανήματα! Συνήθως όμως οφείλεται σε καθαρή νοθεία, όπως αποδείχθηκε από τους ελέγχους στις πρώτες ύλες των ιχθυαλεύρων. Φυσιολογικά θα έπρεπε νʼ απαγορευτούν και τα ιχθυάλευρα και να χρησιμοποιούνται μόνο φυτικές πρωτείνες, αναμεμειγμένες με μεθειονίνη και λυσίνη.
Ρεκόρ διοξίνης
Στο Βέλγιο δεν είχε αντιληφθεί κανείς το παραμικρό ακόμα κι όταν το επίπεδο της διοξίνης στις ζωοτροφές ήταν 1500 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Το καμπανάκι κινδύνου χτύπησε χάρη σʼ ένα τυχαίο γεγονός όταν απʼ αυτές τις απίστευτες ποσότητες διοξίνης τα αβγά δεν μπορούσαν να επωαστούν. Οι ουσίες στα λίπη των ζωοτροφών ελάχιστες φορές έγιναν αντικείμενο έρευνας. Μια απʼ αυτές έδειξε ότι η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και ψαριών, είναι μια από της πηγές μόλυνσης από μια μορφή διοξίνης, την PCB.
Οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου νʼ αυξήσουν την ποσότητα των ζωοτροφών, χρησιμοποιούν και καολινικούς αργίλους -μαλακή λευκή άργιλος που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πορσελάνης-, ο οποίος συνήθως είναι μολυσμένοι με διοξίνη.
Στις ζωοτροφές προστίθενται και φαρμακευτικές ουσίες που καταπολεμούν τις παρασιτικές ασθένειες των πουλερικών. Τα αντιβιοτικά, για παράδειγμα, ευνοούν την απορρόφηση των πρωτεϊνών και επιταχύνουν την ανάπτυξη. Τα μισά και πλέον αντιβιοτικά που καταναλώνονται παγκοσμίως προορίζονται για κτηνοτροφικές μονάδες
Πλημμελής υγιεινή
Φυσικά, οι κίνδυνοι για τους καταναλωτές δεν προέρχονται μόνο από τις ζωοτροφές. Το Μάιο του 1998, η ΕΕ επιθεώρησε σφαγεία στα οποία διαπιστώθηκαν σοβαρές και αξιόποινες παραλήψεις. «Η εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα υγιεινής ήταν ανύπαρκτη», τονίζουν στην έκθεσή τους οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι. Σʼ ένα σφαγείο σφραγίστηκαν ακόμα και τα ψυγεία. Στις δύο από τις τέσσερις μονάδες, τα κρέατα ήταν γεμάτα περιττώματα! Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο κινδύνου είναι τα φάρμακα, όπου κι εκεί οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς. Επιπλέον, τα φάρμακα αγοράζονται από τη μαύρη αγορά, ώστε να μη δηλώνεται σε κανένα επίσημο έγγραφο η χρήση τους. Ο εντοπισμός των χημικών και φαρμακευτικών ουσιών στο κρέας είναι εξαιρετικά δύσκολος. Στους στάβλους χρησιμοποιούν ευρέως το Λάσιξ, ένα διουρητικό χάρη στο οποίο πριν από τη σφαγή σβήνουν τα ίχνη από τα ενοχοποιητικά φάρμακα. Έτσι, τίποτα το ύποπτο δεν εντοπίζεται στους ελέγχους.
Δυσοίωνες ενδείξεις
Όπως συμβαίνει με τα αναβολικά στο χώρο του αθλητισμού, έτσι και στην κτηνοτροφική παραγωγή ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών είναι αρκετά μακρύς. Έχουν καταγραφεί περίπου διακόσια αναβολικά: κορτιζονούχα ή ορμονούχα, φυσικά ή συνθετικά. Σήμερα όμως οι οργανισμοί που ασκούν έλεγχο μπορούν, δυστυχώς, να εντοπίσουν μόνο είκοσι απʼ αυτά. Εναπομένει λοιπόν σε όλους εμάς να επιλέγουμε με αυστηρά κριτήρια τα τρόφιμα που αγοράζουμε, επιδιώκοντας πάντα την ποιότητα για τη διατροφή τη δική μας και των παιδιών μας.
Το τσιγάρο τους μάρανε...

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση των παρτίδων
Ύστερα από εντολή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ανακλήθηκαν από την αγορά χουρμάδες, στους οποίους ανιχνεύτηκε ο ιός της Ηπατίτιδας Α.
Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση χουρμάδων, προέλευσης Αλγερίας, οι οποίοι έχουν διακινηθεί από την ολλανδική επιχείρηση «King Nuts en Raaphorst», μέσω Γαλλίας, στην ελληνική επιχείρηση «Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί ΑΕΒΕ» (Σχηματάρι Βοιωτίας).
Η εταιρεία «Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί ΑΕΒΕ», προχώρησε σε ανασυσκευασία του προϊόντος σε συσκευασίες των 230 g, με εμπορική επωνυμία «ΑΒ Χουρμάδες απύρηνοι, προέλευσης Αλγερίας, συσκευάζεται από την “Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί ΑΕΒΕ”», με αριθμούς παρτίδας 16-20518-046-047-11 και 9-20518-031-031-11 και με την ίδια ημερομηνία λήξης 29.02.2012.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των δύο συγκεκριμένων παρτίδων από την συγκεκριμένη επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που πιθανώς να έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.
Και μερικές...χιλιάδες άλλα...
http://www.forthnet.gr/templates/corporatePrPostingsList.aspx?c=10008274
Α!...Να σας υπενθυμίσω,ότι όλα τα αγροτικά προϊόντα απο Θήβα μερια είναι βαρύτατα μολυσμένα και καρκινογόνα.
Βρε παραλίγο να το ξέχναγα...Ολα τα μεγάλα ψάρια(ξιφίας,τόνος...),είναι τίγκα στον υδράργυρο...
Α!...Ξέχασα τα Ε...
ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ;
Tα τρόφιμα που βρίσκονται σε συσκευασία περιέχουν συνήθως συντηρητικά τα οποία έχουν κωδικούς Ε. Τα προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες αναγράφουν τους παρακάτω κωδικούς αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας και θα πρέπει να αποφεύγονται:
Συντηρητικά που μπορεί να μας προκαλέσουν αλλεργίες:
Ε 102
Ε 107
Ε 110
Ε 122
Ε 123
Ε 124
Ε 132
Ε 155
Ε 210
Ε 211
Ε 212
Ε 213
Ε 219
Ε 223
Ε 214
Ε 215
Ε 216
Ε 217
Ε 218
Ε 431
Ε 224
Ε 225
Ε 226
Ε 227
Ε 250
Ε 131
Ε 310
Ε 311
Ε 312
Ε 414
Ε 430
Ε 221
Ε 107
Ε 110
Ε 122
Ε 123
Ε 124
Ε 132
Ε 155
Ε 210
Ε 211
Ε 212
Ε 213
Ε 219
Ε 223
Ε 214
Ε 215
Ε 216
Ε 217
Ε 218
Ε 431
Ε 224
Ε 225
Ε 226
Ε 227
Ε 250
Ε 131
Ε 310
Ε 311
Ε 312
Ε 414
Ε 430
Ε 221
Συντηρητικά που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά:
E 102
E 104
E 107
E 110
E 133
E 312
E 127
E 128
E 131
E 132
E 212
E 123
E 154
E 155
E 210
E 211
E 250
E 216
E 218
E 219
E 220
E 230
E 311
E 320
E 251
E 262
E 270
E 310
E 627
E 124
E 325
E 541
E 621
E 623
E 122
E 217
E 631
E 632
E 635
E 120
E 215
E 321
E 104
E 107
E 110
E 133
E 312
E 127
E 128
E 131
E 132
E 212
E 123
E 154
E 155
E 210
E 211
E 250
E 216
E 218
E 219
E 220
E 230
E 311
E 320
E 251
E 262
E 270
E 310
E 627
E 124
E 325
E 541
E 621
E 623
E 122
E 217
E 631
E 632
E 635
E 120
E 215
E 321
Ε 102
Ε 107
Ε 122
Ε 151
Ε 154
Ε 173
Ε 407
Ε 128
Ε 153
Ε 155
Ε 107
Ε 122
Ε 151
Ε 154
Ε 173
Ε 407
Ε 128
Ε 153
Ε 155
Συντηρητικά που είναι καρκινογόνα:
Ε 230 Ε 250 Ε 251 Ε 252 Ε 900
Αν ξέραμε τι τρώμε
Τρίτη 10 Ιουλίου 2001 03:00 [Σχόλια: 0, Hits: 2]
Η παρασκευή ζωοτροφών συντελείται με ξέφρενους ρυθμούς για να μειωθεί το κόστος, κάτι που είναι μακροπρόθεσμα επικίνδυνο, οι έλεγχοι στην ποιότητα είναι ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι και υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για νοθεία και κερδοσκοπία.
Χαμηλές τιμές; Ύποπτο....
Ο ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα κρέατα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης -τα οποία είναι κατά κανόνα φτηνότερα- μπορεί να οδηγήσει τους παραγωγούς σε πρακτικές που ίσως αποδειχθούν ολέθριες για την υγεία μας. Το καλύτερο θα ήταν νʼ ακολουθήσουμε μια πολιτική που να εγγυάται την άριστη ποιότητα αυτών των προϊόντων. Όπως υπαγορεύει η κοινή λογική, το ακριβό δεν είναι πάντα καλό, αλλά το φτηνό ίσως να είναι επικίνδυνο. Πρωταρχικό όμως ρόλο παίζει η υγεία μας
Το πρόβλημα των ζωοτροφών
Δημοσιογραφικές έρευνες απέδειξαν ότι όλο το σύστημα της οργανωμένης κτηνοτροφίας κινείται γύρω από την παρασκευή ζωοτροφών. Το κόστος των ζωοτροφών αποτελεί το 60% με 65% των εξόδων που έχουν τα εκτροφεία. Όσο λοιπόν πιο φτηνές είναι οι ζωοτροφές τόσο περισσότερο μπορούν να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές του τελικού προϊόντος, του κρέατος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Χάρη στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, οι υπολογιστές των εταιρειών που παρασκευάζουν ζωοτροφές «συνθέτουν» καθημερινά το κατάλληλο μείγμα. Κρατούν σταθερή την περιεκτικότητα σε πρωτείνες, λίπη, υδατάνθρακες και κυτταρίνη, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τις φτηνότερες πρώτες ύλες της παγκόσμιας παραγωγής. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο νʼ αλλάξουν την ετικέτα της συσκευασίας. Στην ουσία, οι πρώτες ύλες δε συμφέρει να επισημαίνονται με σαφήνεια, αφού έτσι τα κρέατα, το γάλα, το τυρί και τα αβγά που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν νʼ ανταγωνιστούν τα φτηνότερα προϊόντα των ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών
Ύποπτο γάλα
Αν οι ζωοτροφές δεν ελέγχονται επαρκώς και είναι κακής ποιότητας, τότε τα προϊόντα της εντατικής κτηνοτροφίας, όπως το γάλα, και τα παράγωγά του, τα αβγά και το κρέας, δεν είναι και τόσο ασφαλή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα λεγόμενα «πρωτεϊνούχα άλευρα ζωικής προέλευσης». Απʼ αυτά αποτελείται το 10% της τροφής των πουλερικών, καθώς και το 30% της τροφής των ψαριών. Οι αγελάδες, που συνήθως παράγουν δεκαπέντε λίτρα γάλακτος ημερησίως, χάρη σʼ αυτές τις ουσίες παράγουν τώρα πια τριάντα ή ακόμα και πενήντα λίτρα γάλακτος.
Τα κρεατάλευρα
Δύο αμινοξέα που βρίσκονται στο γάλα, η μεθειονίνη και η λυσίνη, ευθύνονται για τη μεγάλη παραγωγικότητα των αγελάδων. Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, η μεθειονίνη και η λυσίνη δίνοντας ως τροφή στα ζώα αυτά, ανακατεμένες με κρεατάλευρα. Όσο για τα συστατικά του κρεατάλευρου; Νεκρά ζώα, πηγμένο μείγμα αίματος, εντόσθια κ. α. που τεμαχίζονταν, ανακατεύονταν, βράζονταν και αφυδατώνονταν. Στην Αγγλία, τα άλευρα αυτά παρασκευάζονταν από «τρελά» πρόβατα, δηλαδή ζώα που έπασχαν από μεταδιδόμενη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, γνωστή ως scrapie. Η ασθένεια αυτή προκαλεί εκφυλισμό του εγκεφάλου, ο οποίος γεμίζει τρύπες και γίνεται σαν σφουγγάρι. Στα βοοειδή η ασθένεια εμφανίστηκε ως νόσος των «τρελών αγελάδων». Όπως ήταν επόμενο, πρώτα μολύνθηκαν οι άμεσοι καταναλωτές των κρεατάλευρων: τα βοοειδή. Στη συνέχεια η ασθένεια μεταδόθηκε στους έμμεσους καταναλωτές: τον άνθρωπο, που τράφηκε με μολυσμένο βοδινό κρέας. Η ανθρώπινη μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων» είναι η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (CJD), η οποία στοίχισε τη ζωή σε 44 ανθρώπους στην Ευρώπη. Το 1995, η ΕΕ απαγόρευσε τη χορήγηση τέτοιων αλεύρων σε ζώα επιρρεπή στην ασθένεια και τα αντικατέστησε με ιχθυάλευρα που παράγονταν στην Ιταλία από επεξεργασμένα κατάλοιπα τόνου ή εισάγονταν από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Συνέχισε όμως να εγκρίνει τη χρήση κρεαταλεύρων στην τροφή πουλερικών, ψαριών και χοίρων.
Εκατόμβη ποντικών
Τα ιχθυάλευρα κοστίζουν πέντε φορές περισσότερο από τα κρεατάλευρα. Γιʼ αυτό αρκετοί παραγωγοί, προκειμένου να ρίξουν το κόστος, τα νοθεύουν με άλλες φθηνότερες αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες ζωοτροφές. Στην Ελλάδα, έλεγχοι ουσιαστικοί και σε βάθος υπό την εποπτεία εξειδικευμένων επιστημόνων ουδέποτε έγιναν. Στη Μ.Βρετανία, παρόλο που η χρήση κρεατάλευρων απαγορεύτηκε ρητά, τα στοιχεία των αναλύσεων είναι πολύ ανησυχητικά. Το ένα στα έξι από τα δείγματα που ελέγχθηκαν, ποσοστό 15%, περιείχε κρεατάλευρα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μπορεί να οφείλεται σε τυχαίο γεγονός κατά τη διαδικασία παραγωγής, όπως, για παράδειγμα, από την ύπαρξη ποντικών μέσα στα μηχανήματα! Συνήθως όμως οφείλεται σε καθαρή νοθεία, όπως αποδείχθηκε από τους ελέγχους στις πρώτες ύλες των ιχθυαλεύρων. Φυσιολογικά θα έπρεπε νʼ απαγορευτούν και τα ιχθυάλευρα και να χρησιμοποιούνται μόνο φυτικές πρωτείνες, αναμεμειγμένες με μεθειονίνη και λυσίνη.
Ρεκόρ διοξίνης
Στο Βέλγιο δεν είχε αντιληφθεί κανείς το παραμικρό ακόμα κι όταν το επίπεδο της διοξίνης στις ζωοτροφές ήταν 1500 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Το καμπανάκι κινδύνου χτύπησε χάρη σʼ ένα τυχαίο γεγονός όταν απʼ αυτές τις απίστευτες ποσότητες διοξίνης τα αβγά δεν μπορούσαν να επωαστούν. Οι ουσίες στα λίπη των ζωοτροφών ελάχιστες φορές έγιναν αντικείμενο έρευνας. Μια απʼ αυτές έδειξε ότι η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και ψαριών, είναι μια από της πηγές μόλυνσης από μια μορφή διοξίνης, την PCB.
Οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου νʼ αυξήσουν την ποσότητα των ζωοτροφών, χρησιμοποιούν και καολινικούς αργίλους -μαλακή λευκή άργιλος που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πορσελάνης-, ο οποίος συνήθως είναι μολυσμένοι με διοξίνη.
Στις ζωοτροφές προστίθενται και φαρμακευτικές ουσίες που καταπολεμούν τις παρασιτικές ασθένειες των πουλερικών. Τα αντιβιοτικά, για παράδειγμα, ευνοούν την απορρόφηση των πρωτεϊνών και επιταχύνουν την ανάπτυξη. Τα μισά και πλέον αντιβιοτικά που καταναλώνονται παγκοσμίως προορίζονται για κτηνοτροφικές μονάδες
Πλημμελής υγιεινή
Φυσικά, οι κίνδυνοι για τους καταναλωτές δεν προέρχονται μόνο από τις ζωοτροφές. Το Μάιο του 1998, η ΕΕ επιθεώρησε σφαγεία στα οποία διαπιστώθηκαν σοβαρές και αξιόποινες παραλήψεις. «Η εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα υγιεινής ήταν ανύπαρκτη», τονίζουν στην έκθεσή τους οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι. Σʼ ένα σφαγείο σφραγίστηκαν ακόμα και τα ψυγεία. Στις δύο από τις τέσσερις μονάδες, τα κρέατα ήταν γεμάτα περιττώματα! Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο κινδύνου είναι τα φάρμακα, όπου κι εκεί οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς. Επιπλέον, τα φάρμακα αγοράζονται από τη μαύρη αγορά, ώστε να μη δηλώνεται σε κανένα επίσημο έγγραφο η χρήση τους. Ο εντοπισμός των χημικών και φαρμακευτικών ουσιών στο κρέας είναι εξαιρετικά δύσκολος. Στους στάβλους χρησιμοποιούν ευρέως το Λάσιξ, ένα διουρητικό χάρη στο οποίο πριν από τη σφαγή σβήνουν τα ίχνη από τα ενοχοποιητικά φάρμακα. Έτσι, τίποτα το ύποπτο δεν εντοπίζεται στους ελέγχους.
Δυσοίωνες ενδείξεις
Όπως συμβαίνει με τα αναβολικά στο χώρο του αθλητισμού, έτσι και στην κτηνοτροφική παραγωγή ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών είναι αρκετά μακρύς. Έχουν καταγραφεί περίπου διακόσια αναβολικά: κορτιζονούχα ή ορμονούχα, φυσικά ή συνθετικά. Σήμερα όμως οι οργανισμοί που ασκούν έλεγχο μπορούν, δυστυχώς, να εντοπίσουν μόνο είκοσι απʼ αυτά. Εναπομένει λοιπόν σε όλους εμάς να επιλέγουμε με αυστηρά κριτήρια τα τρόφιμα που αγοράζουμε, επιδιώκοντας πάντα την ποιότητα για τη διατροφή τη δική μας και των παιδιών μας.
Το τσιγάρο τους μάρανε...

Last edited by a moderator: