Τηλεφακός 500-1000 για Sony DSLR-a580

Μακρυά από τέτοιους φακούς.
Εάν είναι να πάρεις 500ρη κατοπτρικό, πάρε (μεταχειρισμένο μόνο πλέον, δεν παράγονται τέτοιοι φακοί) κάποιον επώνυμο, πχ έναν Tamron ή έναν Nikon. Σε 1000ρη, καλύτερη φήμη έχει ο Ρωσικός MTO 1000/11 (ή 1000/10,5), ένας κατοπτρικός Maksutov. Αλλά θα χρειαστείς στιβαρότατο τρίποδο και αντίστοιχη κεφαλή για τέτοιο φακό.

Eγω παλι , δεν ειμαι τοσο αρνητικος.
Προσφατα δοκιμασα στη σονυ α55 ton Samyang 500mm /6.3 και δεν ηταν κακος (γι αυτο που ειναι).
http://galaiosphoto.gr/product_info.php?products_id=2029

Σ αυτα τα χτηματα δεν μπορεις να βρεις κατι καλυτερο.
Το κακο ειναι, οτι δεν εχει τσιπ focus, και δεν μπορεις ετσι να εχεις επιβεβαιωση εστιασης και κυριως σταθεροποιηση.
Θελει τριποδι σιγουρα...

Aν ειχε , θα τον επαιρνα σιγουρα.

http://www.flickr.com/search/?q=Samyang 500mm&w=all

Εχει ενα ιδιαιτερο bokeh (με δαχτυλιδι) , δες εδω να καταλαβεις.

http://vimeo.com/16365034

Last edited:
Σας ευχαριστώ και τους δύο!

(η σταθεροποίηση του σώματος της 580 δεν με καλύπτει; )

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμη :

από ποιά απόσταση και άνω δεν με απασχολεί το focus σε φακούς τέτοιας (500 / 1000) εστιακής απόστασης; (δηλ. για φεγγάρι, το βάζω στο +άπειρο και καθάρισα, ή δεν είναι έτσι; )

Δεν είναι έτσι, οι φακοί συνήθως εστιάζουν και μετά το άπειρο. Πάντα θα εστιάζεις. Με το liveview είναι παιχνιδάκι πλέον.

Η σταθεροποίηση σώματος λίγα θα σου κάνει σε κατοπτρικούς, πρόβλημα είναι ακόμη και το να διατηρήσεις τη στόχευση, γιατί δεν έχουν μεγάλο βάρος αναλογικά με το εστιακό τους μήκος. Γίνεται πάντως να χρησιμοποιηθούν και δίχως τρίποδο σε τέτοια σώματα, αλλά θα θέλει εξάσκηση.

Πάντως ή όποια εμπειρία μου όλα τα χρόνια με τέτοιους φακούς είναι .....θέθε μέθα!!
Εκτός απο έναν Nikkor 500άρη αν θυμάμαι καλά, που ήταν συμπαθητικός, οι άλλοι Τamronsigmavivitar προσωπικά δεν....
Πολύ soft και με τον αφοπλιστικό περιορισμό του ενός και μόνο πολύ κλειστού διαφράγματος!

Kαλα, δεν ειπαμε να συγκριθει με αντιστοιχο φακο των 500-1000 ευρω...
Απλα, αν δεν εχεις μεγαλυτερο budjet και θελεις αυτο το εστιακο μηκος , ειναι μια λυση.

Η σταθεροποιηση της σονυ δε δουλευει σε manual φακους απ οσο γνωριζω.

Δοκιμασα εναν 500αρη και εναν 800αρη αν θυμαμαι καλα της Σαμγιανγκ οταν αγορασα τον εξαιρετικο 14αρη τους και τους ξεχασα εντελως απο τοτενες..

Θα αγοραζα κατοπτρικο μονο αν ηθελα οπωσδηποτε το μηκος χωρις να λαμβανω τιποτα αλλο υπ'οψη .... και για μενα δεν ... η μαλλον ΔΕΝ.
Επισης ΔΕΝ μπορει να γινει λαθος , αν τους δοκιμασεις στην μηχανη σου και σε ικανοποιησουν σε αυτο που ζητας , οποτε μια βολτα απο το καταστημα πρωτα για δοκιμη.

Ξέρετε ποιά είναι η καλύτερη σταθεροποίηση για τέτοιες συνθήκες, ειδικά όταν φυσά αεράκι; Σακιά άμμου. Μάλιστα...

Στρώνουμε σακιά με άμμο και μετά ακουμπούμε τη μηχανή. Πάνω στη μηχανή και το φακό βάζουμε άλλα δυο σακιά. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κουνηθεί καθόλου, ακόμη κι αν φυσούν κάποια μποφωράκια. Φυσικά μιλούμε για στεγνή άμμο.....

Ο δεύτερος : http://cgi.ebay.com/500-1000mm-Tele...93954892?pt=Camera_Lenses&hash=item1e620bbb4c

είναι κατοπτρικός επίσης;
Δεν είναι κατοπτρικός, αλλά τι ψάχνεις στο ebay τέτοιους φακούς φέρνει ο Αγγελίδης του PHOTO ZONE σαν samyang. Δές εδώ : http://photozone.gr/categories.asp?Catid=190 .
Οι φακοί ROKINON είναι ουσιαστικά μαϊμούδες της Σάμιανγκ!

Δεν είναι κατοπτρικός, διοπτρικός είναι, ένας 500ρης f/8. Το "1000mm" που λέει, είναι με διπλασιαστή. Γίνεται 1000mm f/16. Ούτε να στοχεύσεις δεν θα μπορείς τόσο που θα σκοτεινιάζει το σκόπευτρο, μόνο για χρήση σε καλή λιακάδα είναι. Και από ποιότητα ούτε συζήτηση.

Αυτοί οι φακοί δεν είναι "μαϊμούδες" Samyang, αλλά μάλλον generic κατασκευές που φορούν κατόπιν το λογότυπο της εκάστοτε φίρμας. Rokinon, Walimex, Vivitar, Polar και πάει λέγοντας.
Ποιοτικά και οπτικά δεν έχουν καμία σχέση με τους νέους Samyang, που φαίνεται ότι είναι εργοστάσιο παραγωγής οπτικών που αποφάσισε να βγάλει πιο σοβαρές σχεδιάσεις.

Τι θέλεις να φωτογραφίσεις και χρειάζεσαι 500ρη φακό, και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το βρεις σε τέτοιο προϋπολογισμό;

Φίλε send σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις πληροφορίες!!!

Όπως τα λες, πράγματι δεν μου κάνουν οι παραπάνω φακοί αν είναι τόσο σκοτεινοί, ειδικά στο f/16. Μια δοκιμή που έκανα με τον 55-200 στα 200 με f/8 με ήλιο, ήταν ικανοποιητικότατη, αλλά με λιγότερο φως δεν ξέρω πως θα είναι...

Δεν έχω επαγγελματικές απαιτήσεις, απλά ψάχνω εξοπλισμό που θα δώσει περισσότερες δυνατότητες στη μηχανή μου. (πχ προχθές τράβηξα ένα πουλί με τον 200 και θα ήθελα να το έχω πιό κοντά...) Και επειδή δεν υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος, δυσκολεύομαι να επενδύσω σε κάτι ακριβό (το οποίο βεβαίως είναι πολύ σχετικό!)

Last edited:
Δοκιμασε εναν σιγμα 70-300 APO DG f/4-5.6.
Φτηνος (200 ευρω περιπου) και καλος φακος (για τα λεφτα του).
Τα 300mm σε APC γινονται 450... οχι και λιγα.

Τον ειχα σε canon και ηταν αρκετα καλος, αλλα λιγο αργος.

Bgainei ka me σταθεροποιηση , γυρω στα 370.

Last edited:
Για να ασχοληθείς με φωτογράφιση πουλιών, σε σοβαρό εννοώ επίπεδο όχι να δοκιμάζουμε τους τηλεφακούς μας στα σπουργίτια και τις δεκαοχτούρες της γειτονιάς (όλοι λίγο πολύ το έχουμε κάνει, δεν είναι κακό για δοκιμή), δυστυχώς πρέπει να πάρεις σοβαρό τηλεφακό (μην πω και σώμα, τελοσπάντων το βασικό είναι εδώ ο πολύ καλός τηλεφακός), αλλιώς καλύτερα να μην ασχοληθείς καθόλου με το είδος. Το ακριβό εδώ δεν είναι καθόλου σχετικό, μιλάμε για φακούς που σε άλλα συστήματα (για Sony δυστυχώς δεν γνωρίζω, νομίζω πάντως ότι δεν υπάρχουν τέτοιες εναλλακτικές παρά μόνο από τους φακούς της Σίγμα) ξενικούν από τα περίπου 1300 ευρώ κατ' ελάχιστο. Τα υπόλοιπα είναι να 'χαμε να λέγαμε. Αντί για τηλεφακό όπως αυτοί που κοιτάς, πάρε μια σουπερζουμ κόμπακτ, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και ανώτερο.
Για φθηνή μεταχειρισμένη λύση ψάξε μήπως μπορείς να βρεις έναν 400ρη φ/5.6 της Σίγμα σε έκδοση APO για μινόλτα, τουλάχιστον θα είναι κατά το μάλλον ή ήττον αξιοπρεπής, μπορεί αναλόγως το κομμάτι και καλούτσικος.

Last edited:
Φίλε Γιάννη, όταν πήρα τον 55-200/4-5,6 της Sony το έκανα επειδή διάβασα για ελάχιστες περιπτώσεις αστοχίας των Sigma και είπα να δοκιμάσω τη "σιγουριά" της μαμά συμβατότητας, μιας και ούτε που ήξερα πόσο είναι το 200 (=300). Τώρα μου φαίνεται πλεονασμός να πάρω κάτι που στην ουσία θα μου δώσει συμπληρωματικό εύρος 300 έως 450, και έλεγα με περίπου τα ίδια χρήματα να πάρω κάτι περισσότερο. Τι λες;

...Αντί για τηλεφακό όπως αυτοί που κοιτάς, πάρε μια σουπερζουμ κόμπακτ, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και ανώτερο.

Είναι τόσο χάλια, ε???

Ευχαριστώ για την προειδοποίηση!

Φίλε zxcv, ο 70-300 της Sigma, που αναφέρει ο Γιάννης παραπάνω, αν μη τι άλλο είναι αξιοπρεπέστατος φακός πορτρέτων στο διάστημα 70-135 που δουλεύει με 4άρι διάφραγμα. Τα αξίζει τα λεφτά του, αν και προσωπικά μου πέφτει βαρύς (550 γρ). Αν τώρα σου προκύψει ορνιθοπανίδα γιά χόμπυ τότε χρειάζεσαι και χρόνο, σαν τους κυνηγούς και το κυριώτερο χρήμα, μπόλικο!