Τηλεοπτικά δικαιώματα κυπέλλου Ελλάδας 2013-2016

Εγώ θα επιμείνω σε αυτό που έγραψα νωρίτερα: Η Super League είναι ένωση εταιρειών και δεν έχει καμία υποχρέωση να κάνει διαγωνισμούς. Αν οι εταιρείες μέλη για τους δικούς τους λόγους αποφασίσουν πως θέλουν να πουλήσουν το προϊόν τους στην Α ή Β εταιρεία, είναι δικαίωμά τους. Αντίθετα, η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και σαν τέτοιο, έχει υποχρέωση να κάνει ανοιχτούς διαγωνισμούς βάση συγκεκριμένων όρων. Απ' ότι φαίνεται όμως η ΕΠΟ είναι υπεράνω νόμων και κρατικής λειτουργίας, κάνει ότι γουστάρει. Όσο για την απορία μου για ποιο λόγο μπορεί να μπήκε μεσολαβητής, μετά από ώριμη σκέψη νομίζω πως ο μόνος λόγος μπορεί να είναι ο ίδιος για τον οποίο μπαίνουν τρίτοι μεσολαβητές στα εξοπλιστικά - οι μίζες.

Re: Απάντηση: Τηλεοπτικά δικαιώματα κυπέλλου Ελλάδας 2013-2016

Αντίθετα, η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και σαν τέτοιο, έχει υποχρέωση να κάνει ανοιχτούς διαγωνισμούς βάση συγκεκριμένων όρων.

Και εγω ετσι νόμιζα, όμως εν τελει ειναι ιδιωτικού δικαιου.
"...Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τριτοβάθμιο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, εγγεγραμμένο νόμιμα στα βιβλία σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών, έχει έδρα την Αθήνα και την επωνυμία Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.."

Αυτό φυσικα δεν της επιτρεπει να μην συμμορφωνεται με δικαστικες αποφασεις..

Πηγη: Καταστατικό ΕΠΟ

Re: Απάντηση: Τηλεοπτικά δικαιώματα κυπέλλου Ελλάδας 2013-2016

Εγώ θα επιμείνω σε αυτό που έγραψα νωρίτερα: Η Super League είναι ένωση εταιρειών και δεν έχει καμία υποχρέωση να κάνει διαγωνισμούς. Αν οι εταιρείες μέλη για τους δικούς τους λόγους αποφασίσουν πως θέλουν να πουλήσουν το προϊόν τους στην Α ή Β εταιρεία, είναι δικαίωμά τους. Αντίθετα, η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και σαν τέτοιο, έχει υποχρέωση να κάνει ανοιχτούς διαγωνισμούς βάση συγκεκριμένων όρων. Απ' ότι φαίνεται όμως η ΕΠΟ είναι υπεράνω νόμων και κρατικής λειτουργίας, κάνει ότι γουστάρει. Όσο για την απορία μου για ποιο λόγο μπορεί να μπήκε μεσολαβητής, μετά από ώριμη σκέψη νομίζω πως ο μόνος λόγος μπορεί να είναι ο ίδιος για τον οποίο μπαίνουν τρίτοι μεσολαβητές στα εξοπλιστικά - οι μίζες.

Έχω γράψει ήδη ότι άλλος πιθανός λόγος είναι ο φορολογικός. Η εταιρία είναι κυπριακή.

...Για την ΕΠΟ, η εντύπωσή μου είναι ότι παρανόμησε με δόλο, και το ελάχιστο που θα έπρεπε να είχαμε δει είναι να γίνουν διώξεις για όλα τα μέλη του ΔΣ της. Το οποίο θα έφερνε φυσικά και την καθαίρεσή τους.
Tα 2/3 του ΔΣ της ΕΠΟ είναι ήδη υπόδικοι. Δεν ιδρώνει το αφτί τους.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τηλεοπτικά δικαιώματα κυπέλλου Ελλάδας 2013-2016

"...Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τριτοβάθμιο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, εγγεγραμμένο νόμιμα στα βιβλία σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών, έχει έδρα την Αθήνα και την επωνυμία Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.."

Έχεις δίκιο. Συνεπώς δεν έχει υποχρέωση να κάνει διαγωνισμούς εκ του νόμου. Η μόνη υποχρέωση είναι απέναντι στα μέλη, και το ΔΣ φαίνεται να μην αγχώνεται για τυχόν προτάσεις μομφής από τα μέλη για κακοδιαχείριση.
Οπότε και πάλι δε βγαίνει νόημα για το τι ακριβώς προσπάθησε να πετύχει η Forthnet/Nova.

Έχει όμως τώρα "τα φόντα" να πάρει έναν οποιοδήποτε διαγωνισμό από τον ΟΤΕ; εκτός αν δεν "καίγεται" πραγματικά ο ΟΤΕ για το Κύπελλο Ελλάδος.

Είναι σαφές ότι ζητά την διενέργεια διαγωνισμού.

Μα αφου τελικα η ΕΠΟ δεν είναι υποχρεωμενη να κανει διαγωνισμο, πως η ΝΟΒΑ μπορει να την αναγκαασει να το κανει;

Μια υποψία, μήπως προσπαθεί να φθείρει την εικόνα του προεδρείου της ΕΠΟ έτσι ώστε να υπάρξουν κινήσεις αντικατάστασης του με κάποιο άλλο προεδρείο, ίσως πιο βολικό, για την περίοδο που θα προκηρυχθεί ο επόμενος διαγωνισμός (καλοκαίρι; ).

Μα αφου τελικα η ΕΠΟ δεν είναι υποχρεωμενη να κανει διαγωνισμο, πως η ΝΟΒΑ μπορει να την αναγκαασει να το κανει;

Από που προκύπτει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει διαγωνισμό;

Έχεις δίκιο. Συνεπώς δεν έχει υποχρέωση να κάνει διαγωνισμούς εκ του νόμου. Η μόνη υποχρέωση είναι απέναντι στα μέλη, και το ΔΣ φαίνεται να μην αγχώνεται για τυχόν προτάσεις μομφής από τα μέλη για κακοδιαχείριση.
Οπότε και πάλι δε βγαίνει νόημα για το τι ακριβώς προσπάθησε να πετύχει η Forthnet/Nova.

Αφενος μεν εχει αναφερθεί και εδώ στην προηγουμενη σελιδα όπως φαινεται και στα quote,αφ ετερου δε προχωρησε σε απευθειας αναθεση χωρις ουσιαστικα να την εμποδισει κανεις

Ειναι ιδιωτικού δικαιου η ΕΠΟ. Επι της ουσιας μια μη-κερδοσκοπικη εταιρια ειναι οπως όλες οι αλλες. Οι αποφασεις για τα δικαιώματα υπόκεινται μόνο στους κανονισμους του καταστατικου της και αν το διαβασεις απο το λινκ που ειχα ανεβασει παλαιότερα, δεν υπάρχει αναφορά για δικαιωματα. Οπότε ο διαγωνισμός γινεται με μόνο σκοπό να μαζεψουν όσο το δυνατον περισσότερα χρηματα (με σκοπο να τα επενδυσουν στις ομάδες, σε εγκαταστασεις, λεω γω τωρα..), ακριβώς για τον ιδιο λόγο που επιλέγει κάποιος να πουλήσει κατι στο ebay με δημοπρασια και όχι με buy it now. Απο τη στιγμη που το διοικητικό συμβούλιο δεν διαφωνει (καποιος μπορει να πει πως ο διαγωνισμός με πολλους παικτες δινει μεγαλύτερες προσφορές, άλλοι μπορει να πουν πως μπορει ο διαγωνισμός να εμενε σε χαμηλά ποσά τα οποια δεν περιμενε η διοικηση γι αυτο και πηγε στην σιγουρια του ποσού της απευθειας αναθεσης) με την αποφαση, η νοβα δεν εχει πολλά να κάνει για να αποτρεψει την επο απο το να δωσει τα δικαιώματα εκει του εκεινη θελει.

Αφενος μεν εχει αναφερθεί και εδώ στην προηγουμενη σελιδα όπως φαινεται και στα quote,αφ ετερου δε προχωρησε σε απευθειας αναθεση χωρις ουσιαστικα να την εμποδισει κανεις

Έχει αναφερθεί απλά ότι είναι ΝΠΙΔ, το οποίο δεν λέει και πολλά. Και πριν που τα έδωσε παράνομα, δεν την εμπόδισε κανείς. Που κανονικά έπρεπε να γίνει αυτόματα, και όχι να την κυνηγά η κάθε νόβα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ειναι ιδιωτικού δικαιου η ΕΠΟ. Επι της ουσιας μια μη-κερδοσκοπικη εταιρια ειναι οπως όλες οι αλλες. Οι αποφασεις για τα δικαιώματα υπόκεινται μόνο στους κανονισμους του καταστατικου της και αν το διαβασεις απο το λινκ που ειχα ανεβασει παλαιότερα, δεν υπάρχει αναφορά για δικαιωματα. Οπότε ο διαγωνισμός γινεται με μόνο σκοπό να μαζεψουν όσο το δυνατον περισσότερα χρηματα (με σκοπο να τα επενδυσουν στις ομάδες, σε εγκαταστασεις, λεω γω τωρα..), ακριβώς για τον ιδιο λόγο που επιλέγει κάποιος να πουλήσει κατι στο ebay με δημοπρασια και όχι με buy it now. Απο τη στιγμη που το διοικητικό συμβούλιο δεν διαφωνει (καποιος μπορει να πει πως ο διαγωνισμός με πολλους παικτες δινει μεγαλύτερες προσφορές, άλλοι μπορει να πουν πως μπορει ο διαγωνισμός να εμενε σε χαμηλά ποσά τα οποια δεν περιμενε η διοικηση γι αυτο και πηγε στην σιγουρια του ποσού της απευθειας αναθεσης) με την αποφαση, η νοβα δεν εχει πολλά να κάνει για να αποτρεψει την επο απο το να δωσει τα δικαιώματα εκει του εκεινη θελει.

Τα γνωρίζω όλα αυτά. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι τι υποχρεώσεις έχει η ΕΠΟ έναντι του κράτους. Το κράτος είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τα άπαντα του ποδοσφαίρου. Έχει παραχωρήσει (σχεδόν όλες) τις αρμοδιότητες ελέγχου στην ΕΠΟ, οπότε δεν γνωρίζω τι υποχρεώσεις έχει η ΕΠΟ για αυτό. Δεν είναι ένα απλό μη κερδοσκοπικό σωματείο όπως θα έφτιαχνα εγώ και εσύ. Χώρια που επιχορηγείται από το κράτος, και αυτό φέρνει υποχρεώσεις.

Ακομη και να σχετιζεται με το κράτος με νομικό τροπο που δε γνωρίζω, το κράτος εχει αναγνωρίσει και αποδεκτεί το καταστατικό της ΜΚΟ. Θα πρεπει να το δω αυτο σχετικά με τις χορηγιες που λαμβανει η ΕΠΟ. Εφόσον ομωε δεν περιγραφεται στο καταστατικό της, εγκειται στο Δ/Σ της εταιριας να δρα με συμβουλο το συμφέρον της. Επισης, ως ΜΚΟ, το κράτος δεν αποσκοπει σε έσοδα και η συμμετοχή του ειναι ελάχιστη, γι αυτο και σε όλο αυτο το σίριαλ δεν εχει ακουστει ουτε μια φορά.

Μπορεί το νομικό τμήμα της nova να ξέρει κάτι παραπάνω από εμάς. Διαφορετικά δεν βλέπω το λόγο να κυνηγάει την υπόθεση χωρίς λόγο