τηλεοραση earc σε ενισχυτή arc

chrispe

AVClub Enthusiast
25 March 2008
809
Απόκτησα μια νεα τηλεοραση η οποια διαθετει earc κι εχω εναν παλαιοτερο ενισχυτή που εχει απλό arc. Συνδεσα τα 2 hdmi αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να παρω DD 5.1 ήχο, παιρνω μονο pcm 2.0. Το καλώδιο που χρησιμοποιώ ειναι παλιο. Χρειαζεται το καλωδιο οπωσδήποτε να ειναι v2.1; Δεν γίνεται με παλαιοτερης εκδοσης μιας και δεν χρησιμοποιω τις μεγαλυτερες ταχυτητες του earc;
Γενικά υπαρχει κανεις που να εχει αυτην την συνδεσμολογια που να του δουλευει;

Κατα 99% δεν ειναι το καλώδιο αλλά οι ρυθμισεις του hdmi σε ενισχυτή και τηλεόραση (κυρίως εκει).

Τσεκαρε τα hdmi cec κλπ και φυσικά τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του eARC στην tv (auto, pass through, pcm κλπ).

Καπου παιζοντας με όλα αυτά, θα δουλέψει, πιθανότατα (γιατί αν είναι παλιός ο ενισχυτής, παίζουν και προβληματάκια συμβατοτητας).

Και τσεκαρε και firmware updates και στις 2 συσκευές.

τα firmware ειναι τα τελευταια. Αυτο που σε μια απο τις δοκιμες καταφερα ήταν μεν ο ενισχυτής να αναγνωρίσει το DD σήμα (αναψε η σχετική ενδειξη) αλλά χωρίς ήχο, τα γραφικά που δειχνουν ποσα καναλια λειτουργουν ήταν ολα σβηστά. Μου έκανε εντυπωση πώς μπορει να συμβαινει αυτο.

Το καλώδιο πρέπει να είναι v1.4 τουλάχιστον για να παίξει το ARC.

Εφόσον είπες πως κάποια στιγμή είδε DD5.1 ο ενισχυτής, αλλά χωρίς να δώσει ήχο, θα έλεγα να δοκιμάσεις άλλο καλώδιο.

Τα περισσότερα καλώδια που έχω δεν γράφουν έκδοση, δυο που έγραφαν ήταν 1.3. Θα πάω να παρω το απόγευμα ένα 2.0 για σιγουριά να δούμε

Βλέπεις το User Interface του ενισχυτή στην τηλεόραση;

To καλώδιο απλώς να γράφει hdmi high speed with ethernet.

Αν δεν παίζει νομίζω είναι θέμα ασυμβατότητας HDMI ενισχυτή με τηλεόρασης.

Το βλέπω αλλά όχι όταν προβάλλεται κανάλι, μου μαυρίζει την εικόνα και εμφανίζεται το ui. Το λέω γιατί με διαφορετική συνδεσμολογία, όταν πχ είχα έναν δορυφορικό δεκτη, οταν πατούσα το «μενου» του AV το ui εμφανιζόταν πάνω από την προβαλλόμενη εικόνα του δεκτη. Δεν ξέρω αν έχει σημασία, απλά το αναφέρω.

λοιπον μετα απο ψαξιμο στο διαδικτυο ειδα οτι ειναι κοινο προβλημα με τους ενισχυτες yamaha και μια "τσαπατσουλικη" λύση ειναι να αλλαξεις είσοδο στον ενισχυτή και μετά να επιστρεψεις στην εισοδο που αντιστοιχεί στο arc, πχ στην περιπτωση μου που το arc αντιστοιχει στην av4, πηγαινοντας στην av3 και μετά στην av4 αναγνωρίζεται το DD+ σήμα