Τηλεόραση ή projector;

silisab

New member
17 April 2013
99
ΑΘΗΝΑ
Καλησπέρα. Εδω και καιρό σκέφτομαι για μια αναβάθμιση και συγκεκριμένα σε ότι αφορα την εικόνα. Με δεδομένα περίπου 1.500 ευρώ τι είναι προτιμότερο; Μια σύγχρονη LED ή ένας projector; Ως συνολική εμπειρία σίγουρα το μέγεθος μετράει, όμως η ποιότητα εικόνας έχει μάλλον μεγαλύτερη σημασία. Με το συγκεκριμένο budget για πανί, progector, βάση κ.α. μπορώ να ''αγοράσω'' εικόνα ισάξια μιας τηλεόρασης;

Σύντομη απάντηση: Όχι.

Αν πάλι δεχτείς ότι προβολέας και τηλεόραση είναι δύο διαφορετικά πράγματα (σαν χρήση εννοώ) και επανεκτιμήσεις τις ανάγκες σου δεχόμενος τα + και τα - κάθε συσκευής, τότε συνεχίζουμε την κουβέντα.

ποια τηλεοραση?? χαχαχα!!!! οχι ρε αδερφε!!! και μονο που θα το βλεπεις το πανι κατεβασμενο θα φτιαχνεσαι! τοσα χρονια χαμενα...για μενα.εβλεπα τις ταινιες μου ειδικα σε 40-50ιντσες και νομιζα οτι ειχα οθονη... ανεβασε το μπατζετ στα 2,000 ευρω και παρε πανι και προτζεκτορα και θα αναθεωρησεις πολλα.

κι εγω θα μπορουσα με 30000 ευρω να ειμαι πολυ καλυτερα, τα χω; Το παλληκαρι ρωταει αν με 1500 κανει δουλια, αποψη μου ναι, αξιοπρεπεστατη. Δεν μπορω να κανω κουμαντο στην τσεπη του, εννοειται πως ο,τι πληρωνεις παιρνεις. Δηλαδη με 900 τον 1070 benq, 30 η βαση και 300 για πανι δεν κανει δουλια;

Last edited:
το θεμα ειναι οτι εγω ειπα ενα ποσο των 500 ευρω παραπανω που ειναι κατι εφικτο φανταζομαι οταν ηδη μιλαμε για 1500,οχι διαστημικο.

επισης παντα θα ισχυει το οτι πληρωνεις παιρνεις οπως πολυ σωστα προσθετεις κ εσυ αλλα αφου παει δει και κανει την συγκριση μονος του τοτε θα καταλαβει αν θα πρεπει να δωσει παραπανω χρηματα.

παντα υπαρχει το κατι καλυτερο,αν μπορεις να το εχεις εισαι οκ.απειρες επιλογες σε προτζεκτορες και πανια οποτε ουτε συζητηση.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Από ότι καταλαβαίνω αξίζει η αγορά μιας που και η τηλεόραση που έχω θα μείνει στη θέση της και θα χρησιμοποιήσω το projector μόνο για νυχτερινές προβολές. Το θέμα της αντίθεσης που παρατηρώ, δηλαδή ότι όλοι οι projector έχουν πολύ χαμηλότερο από τις τηλεοράσεις δεν επηρεάζει την ποιότητα; Επίσης ο θόρυβος που ίσως κάνει είναι ή όχι ενοχλητικός; Και κάτι τελευταίο, έστω ότι ανέβαινα στα 2000 όπως μου προτείνει ο stampol τι καλύτερο θα μπορούσα να πάρω;

Είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Άλλη η χρήση του προβολέα,άλλη της τηλεόρασης.Αν-όπως λες-τον θες μόνο για νυχτερινές προβολές,ο προβολέας είναι μονόδρομος.
Υπάρχουν όμως και άλλα θεματάκια που προκύπτουν.
Π.χ.,ο προβολέας δεν έχει ήχο,άρα θα πρέπει για να δεις μια ταινία να παίζει παράλληλα και κάποιο σύστημα ήχου το οποίο θα είναι μοιρασμένο σε όλο τον χώρο,άρα ο ήχος αυτός θα ακούγεται και στο υπόλοιπο σπίτι πολύ περισσότερο από μία τηλεόραση.
Θα ενοχλεί κάποιους αυτό;
O προβολέας απαιτεί πλήρη συσκότιση.
Aν η απάντηση είναι ΝΑΙ στις 2 παραπάνω ερωτήσεις,να είσαι σίγουρος ότι μάλλον ΔΕΝ θα βλέπεις τόσο συχνά όσο φαντάζεσαι ταινίες με τον προβολέα.
Αν μένεις μόνος σου,όλα είναι εύκολα.Αν όχι,ο προβολέας απαιτεί αποδοχή τόσο από τους συγκατοίκους σου όσο και από την καθημερινότητά σου.
Στα γράφω αυτά λαμβάνοντας υπ´όψιν τη δική μου εμπειρία χρήσης προβολέα,που έχοντας καταφατικές απαντήσεις στα 2 παραπάνω ερωτήματα,ανάθεμα και αν έχω δει 10 ταινίες στα 2 χρόνια που τον έχω.
Στα γράφω επίσης γνωρίζοντας την περίπτωση του κουμπάρου μου.
Είναι από τους πρώτους που είχε εγκαταστήσει προβολέα στο σπίτι του,όντας λάτρης της μεγάλης εικόνας.
Σήμερα υπάρχει εγκατεστημένος στο ταβάνι του αλλά δεν λειτουργεί ποτέ και η αιτία είναι μια 65´ τηλεόραση.
Πλεονεκτήματα;
Πολλά.
Δεν απαιτεί συσκότιση.
Μπορεί να ακούσει τόσο από την ίδια όσο και από το σύστημα ήχου.
Απολαμβάνει μεγάλη εικόνα όλες τις ώρες της ημέρας και όχι μόνο όταν βλέπει ταινίες(για να προλάβω σχόλια του τύπου "δλδ βλέπει ΕΙΔΗΣΕΙΣ σε μεγάλη εικόνα,σας λέω ότι βλέπει από δορυφορική,αθλητικά,ταινίες,ντοκυμαντέρ,όλα σε FULL HD).
Ελπίζω να σε μπέρδεψα...:flipout:

Με το συγκεκριμένο budget για πανί, progector, βάση κ.α. μπορώ να ''αγοράσω'' εικόνα ισάξια μιας τηλεόρασης;

Την απάντηση που έψαχνες στην έδωσε ουσιαστικά ο Κ. Γιάννης στο δεύτερο post. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι δεν πρόκειται να έχεις τα χρώματα μιας LED, αν παρ όλα αυτά έχεις αμφιβολία για το τι πρέπει να πάρεις, θα πρέπει να σκεφτείς κάπως διαφορετικά. Δηλαδή για παράδειγμα, υπάρχουν τα αυτοκίνητα, αλλά υπάρχουν και οι μηχανές. Μην συγκρίνεις τα αυτοκίνητα με τις μηχανές. Είναι μεν για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή να σε πάνε κάπου, αλλά είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εμπειρία από τηλεόραση και δεν έχουμε από προβολέα. Είναι πολύ απλό λοιπόν. Πήγαινε σε ένα κατάστημα, παρακολούθησε 20 λεπτά σε έναν προβολέα, και αν σου αρέσει η αίσθηση που θα αποκομίσεις, αγόρασε τον.

Re: Απάντηση: Τηλεόραση ή projector;

Είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Άλλη η χρήση του προβολέα,άλλη της τηλεόρασης.Αν-όπως λες-τον θες μόνο για νυχτερινές προβολές,ο προβολέας είναι μονόδρομος.
Υπάρχουν όμως και άλλα θεματάκια που προκύπτουν.
Π.χ.,ο προβολέας δεν έχει ήχο,άρα θα πρέπει για να δεις μια ταινία να παίζει παράλληλα και κάποιο σύστημα ήχου το οποίο θα είναι μοιρασμένο σε όλο τον χώρο,άρα ο ήχος αυτός θα ακούγεται και στο υπόλοιπο σπίτι πολύ περισσότερο από μία τηλεόραση.
O προβολέας απαιτεί πλήρη συσκότιση.
Aν η απάντηση είναι ΝΑΙ στις 2 παραπάνω ερωτήσεις,να είσαι σίγουρος ότι μάλλον ΔΕΝ θα βλέπεις τόσο συχνά όσο φαντάζεσαι ταινίες με τον προβολέα.
Αν μένεις μόνος σου,όλα είναι εύκολα.Αν όχι,ο προβολέας απαιτεί αποδοχή τόσο από τους συγκατοίκους σου όσο και από την καθημερινότητά σου.
Στα γράφω αυτά λαμβάνοντας υπ´όψιν τη δική μου εμπειρία χρήσης προβολέα,που έχοντας καταφατικές απαντήσεις στα 2 παραπάνω ερωτήματα,ανάθεμα και αν έχω δει 10 ταινίες στα 2 χρόνια που τον έχω.
Στα γράφω επίσης γνωρίζοντας την περίπτωση του κουμπάρου μου.
Είναι από τους πρώτους που είχε εγκαταστήσει προβολέα στο σπίτι του,όντας λάτρης της μεγάλης εικόνας.
Σήμερα υπάρχει εγκατεστημένος στο ταβάνι του αλλά δεν λειτουργεί ποτέ και η αιτία είναι μια 65´ τηλεόραση.
Πλεονεκτήματα;
Πολλά.
Δεν απαιτεί συσκότιση.
Μπορεί να ακούσει τόσο από την ίδια όσο και από το σύστημα ήχου.
Απολαμβάνει μεγάλη εικόνα όλες τις ώρες της ημέρας και όχι μόνο όταν βλέπει ταινίες(για να προλάβω σχόλια του τύπου "δλδ βλέπει ΕΙΔΗΣΕΙΣ σε μεγάλη εικόνα,σας λέω ότι βλέπει από δορυφορική,αθλητικά,ταινίες,ντοκυμαντέρ,όλα σε FULL HD).
Ελπίζω να σε μπέρδεψα...:flipout:

Νομίζω πάντως είσαι λίγο υπερβολικός στα κατά του προβολέα. Αν βάλει χαμηλά το σύστημα ήχου δεν θα ακούγεται σε όλο το σπίτι πολύ περισσότερο από μια τηλεόραση (ίσως το γούφερ) γιατί τα βασικά ηχεία είναι μπροστά όπως και σε μία τηλεόραση. Τα πίσω παίζουν ελάχιστα και σε χαμηλότερες εντάσεις συνήθως.
Όσο για την συσκότιση πάλι δεν χρειάζεται πλήρη συσκότιση. Σίγουρα καλό είναι να υπάρχει χαμηλό φωτισμός αλλά κάποιοι προτζέκτορες αποδίδουν και με περισσότερο φως. Επίσης ένα γκρίζο πανί θα βελτιώσει την κατάσταση αν ο χώρος δεν είναι ιδανικός.
Σε αυτό που συμφωνώ είναι ότι πρέπει να το συζητήσεις με τους συγκάτοικους αν δεν μένεις μόνος.
Όπως έχουν πει και οι προηγούμενοι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Αν πάντως βλέπεις ταινίες και σειρές το σίγουρο είναι ότι θα ευχαριστηθείς την προβολή σε μεγάλο κάδρο. Όλη η αλήθεια είναι στο πρώτο ποστ του stampol!

PS Όταν λες FullHD φαντάζομαι εννοείς 1080i ε?

Την απάντηση που έψαχνες στην έδωσε ουσιαστικά ο Κ. Γιάννης στο δεύτερο post. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι δεν πρόκειται να έχεις τα χρώματα μιας LED, αν παρ όλα αυτά έχεις αμφιβολία για το τι πρέπει να πάρεις, θα πρέπει να σκεφτείς κάπως διαφορετικά. Δηλαδή για παράδειγμα, υπάρχουν τα αυτοκίνητα, αλλά υπάρχουν και οι μηχανές. Μην συγκρίνεις τα αυτοκίνητα με τις μηχανές. Είναι μεν για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή να σε πάνε κάπου, αλλά είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εμπειρία από τηλεόραση και δεν έχουμε από προβολέα. Είναι πολύ απλό λοιπόν. Πήγαινε σε ένα κατάστημα, παρακολούθησε 20 λεπτά σε έναν προβολέα, και αν σου αρέσει η αίσθηση που θα αποκομίσεις, αγόρασε τον.

Λάθος τραγικό, κανένα κατάστημα που ξέρω δεν παίζει προτζέκτορας με τις ιδανικές συνθήκες που παίζω εγώ για παράδειγμα. Οποιος δει προβολέα σε κατάστημα με 200 φωτιστικά και νομίζει ότι αυτή είναι η εικόνα, την πάτησε!!!!! Θα συμβούλευα το φίλο αν μπορεί να πάει σε σπίτι που ήδη υπάρχει εγκατεστημένος προτζέκτορας ώστε να χει πιο αντιπροσωπευτική άποψη είτε κάποιου φίλου από δω ή αν γνωρίζει κάποιον ο ίδιος. Εγώ πάντως για το δικό μου προβόλι είχα δώσει 2000 πριν 6 χρόνια και σήμερα με 1000 παίρνεις καλύτερη εικόνα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τηλεόραση ή projector;

Νομίζω πάντως είσαι λίγο υπερβολικός στα κατά του προβολέα. Αν βάλει χαμηλά το σύστημα ήχου δεν θα ακούγεται σε όλο το σπίτι πολύ περισσότερο από μια τηλεόραση (ίσως το γούφερ) γιατί τα βασικά ηχεία είναι μπροστά όπως και σε μία τηλεόραση. Τα πίσω παίζουν ελάχιστα και σε χαμηλότερες εντάσεις συνήθως.
Όσο για την συσκότιση πάλι δεν χρειάζεται πλήρη συσκότιση. Σίγουρα καλό είναι να υπάρχει χαμηλό φωτισμός αλλά κάποιοι προτζέκτορες αποδίδουν και με περισσότερο φως. Επίσης ένα γκρίζο πανί θα βελτιώσει την κατάσταση αν ο χώρος δεν είναι ιδανικός.
Σε αυτό που συμφωνώ είναι ότι πρέπει να το συζητήσεις με τους συγκάτοικους αν δεν μένεις μόνος.
Όπως έχουν πει και οι προηγούμενοι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Αν πάντως βλέπεις ταινίες και σειρές το σίγουρο είναι ότι θα ευχαριστηθείς την προβολή σε μεγάλο κάδρο. Όλη η αλήθεια είναι στο πρώτο ποστ του stampol!

PS Όταν λες FullHD φαντάζομαι εννοείς 1080i ε?
1080i εννοώ.
Ένα σύστημα -π.χ. 5.1- σε καμία περίπτωση δεν θα ενοχλεί λιγότερο από μία τηλεόραση και αυτό γιατί όπως έγραψα,τα ηχεία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του δωματίου,άρα μπορεί τα πίσω να είναι πολύ κοντά σε κάποιο χώρο που θέλει να είναι απομονωμένος.
Υπερβολικός σε καμία περίπτωση δεν είμαι,γιατί έγραψα την δική μου εμπειρία.Έγραψα επίσης ότι αν μένεις μόνος σου σε ένα σπίτι ή αν ο χώρος που θα τοποθετήσεις τον προβολέα είναι εντελώς ξεχωριστός από το υπόλοιπο σπίτι,τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.
Ξαναγράφω επίσης ότι με μία tv,απολαμβάνεις μεγάλη εικόνα όλες τις ώρες της ημέρας σε αντίθεση με τον προβολέα που όπως και να το κάνεις,η χρήση του έχει περιορισμούς.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τηλεόραση ή projector;

1080i εννοώ.
Ένα σύστημα -π.χ. 5.1- σε καμία περίπτωση δεν θα ενοχλεί λιγότερο από μία τηλεόραση και αυτό γιατί όπως έγραψα,τα ηχεία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του δωματίου,άρα μπορεί τα πίσω να είναι πολύ κοντά σε κάποιο χώρο που θέλει να είναι απομονωμένος.
Υπερβολικός σε καμία περίπτωση δεν είμαι,γιατί έγραψα την δική μου εμπειρία.Έγραψα επίσης ότι αν μένεις μόνος σου σε ένα σπίτι ή αν ο χώρος που θα τοποθετήσεις τον προβολέα είναι εντελώς ξεχωριστός από το υπόλοιπο σπίτι,τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.
Ξαναγράφω επίσης ότι με μία tv,απολαμβάνεις μεγάλη εικόνα όλες τις ώρες της ημέρας σε αντίθεση με τον προβολέα που όπως και να το κάνεις,η χρήση του έχει περιορισμούς.

Όταν είπα υπερβολικός αναφερόμουν σε αυτό που είπες ότι αν έχει θέμα με την συσκότιση ή τον ήχο θα βλέπει ελάχιστα. Σίγουρα θα βλέπει λιγότερο, αλλά 10 ταινίες σε 2 χρόνια είναι πολύ λίγες. Εσύ δεν ξέρω γιατί έχεις δει τόσες λίγες (μωρό ίσως?).
Πάντως για τις γυναίκες υπάρχει περίπτωση να τους αρέσει ο προτζέκτορας και να μην υπάρχει πρόβλημα. Κάποιο μέλος του φόρουμ (δεν θυμάμαι ποιο) είχε γράψει στην υπογραφή του νομίζω - με χιούμορ βέβαια - ότι η γυναίκα είπε ότι το μόνο καλό που έχει κάνει στο σπίτι είναι ο προβολέας.
Πάντως ο καθένας έχει τις εμπειρίες του και σίγουρα η δική σου δεν είναι ευχάριστη με τον προτζέκτορα, αλλά πολύ θα πουν το αντίθετο.

Λάθος τραγικό, κανένα κατάστημα που ξέρω δεν παίζει προτζέκτορας με τις ιδανικές συνθήκες που παίζω εγώ για παράδειγμα. Οποιος δει προβολέα σε κατάστημα με 200 φωτιστικά και νομίζει ότι αυτή είναι η εικόνα, την πάτησε!!!!!.

Έχεις δίκιο. Αν πάει σε κατάστημα που μαζί με βιντεοπροβολείς πουλάει κουζίνες και πλυντήρια, πιθανόν δεν θα καταλάβει τίποτα. Υπάρχουν όμως εξειδικευμένα καταστήματα που αν πας αργά το απόγευμα θα δεις σε σχεδόν ιδανικές συνθήκες.

Θα επαναλάβω αυτό που λέω απο την μέρα που "χτύπησα" τον Τζίβι.

Once at a projector you never go back..

Re: Απάντηση: Τηλεόραση ή projector;

Πρόβλημα χώρου και έντασης ήχου ευτυχώς δεν έχω, άρα το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνω γύρα σε όσα μαγαζιά θα μπορούσα να δω ζωντανά τι εστί projector. Δυστυχώς γνωστός μου δεν έχει κανένας και η μόνη εμπειρία που έχω είναι από τα cafe που όμως δεν είναι και ότι καλύτερο. Πρέπει να το ψάξω περισσότερο στα μαγαζιά. Πάντως ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές, με βοήθησαν.

Όλοι σωστά πράγματα είπατε. Η απόλαυση από ένα προβολέα σωστά στημένο δεν συγκρίνεται εύκολα. Κι ας μην είναι ο ακριβότερος. Αλλά ο Σωκράτης περιέγραψε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε όλοι προβολείς κι αγοράζουμε τηλεοράσεις. Συν ότι ο προβολέας έχει και κόστος για αναλώσιμα (λάμπα).
Άν θα μπορούσα να συνοψίσω, αν κάποιος αρκείται γύρω στις 60 ίντσες που αγοράζονται με 1500 ευρώ άνετα σήμερα, για να βλέπει τα πάντα και κάθε ώρα, αγοράζει TV.
Αν θέλει μόνο συγκεκριμένες ώρες να τις αφιερώσει για να απολαύσει μια ταινία και να αισθανθεί σαν σε ιδιωτικό σινεμά, αφιερώνει τα ίδια χρήματα στο στήσιμο ενός προβολέα και βλέπει σε διπλάσιες ίντσες «άλλο πράμα ».
Αν αποφασισεις για προβολέα, δεν είναι το ίδιο απλό όπως το να βάλεις τη TV από το κουτί, να την ακουμπησεις στο έπιπλο και να τη βάλεις στη πρίζα.
Καλύτερα να επιλέξεις κάποια λύση που θα προτείνουν τα παιδιά που έχουν συνεχή εικόνα της αγοράς. Και θέλει πολύ μελέτη και προεργασία για σωστή τοποθέτηση, βίδωματα, πέρασμα καλωδίων, κεντράρισμα με τον απέναντι τοίχο κλπ. να βεβαιωθεις πως μπορούν να γίνουν.

υπόψιν, διπλάσιες ίντσες = τετραπλασιο μέγεθος εικόνας
120" = 4 x 60"αρες

ΔΕΝ τίθεται θέμα σύγκρισης.. ειδικά με την εικόνα που βγάζουν τα σημερινά fullHD προβολια με 800-1000