Την γνώμη σας για κεντρικό ηχείο διαλόγων

mikess

Senior Member
Ψάχνω ηχείο διαλόγων για να χτίσω σιγά-σιγά το home cinema μου. Έχω 5 Χ 100W ενισχυτή με ηχεία κολώνες (jamo 7.7) και subwoofer (yamaha yst-sw515), και ήρθε η ώρα να πάρω ηχείο διαλόγων (μέχρι το πολύ 200ευρώ λόγω.....κρίσης :shot:). Τα surround αργότερα. Ο χώρος είναι γύρω στα 40m2. Έχετε να προτίνετε κάτι?

Θα πρέπει να βρεις πιο μοντέλο της Jamo, αντιστοιχούσε για κεντρικό με τα D590/7.7.

Αν είναι να βάλεις ένα χειρότερο ή αταίριαστο ηχείο για κεντρικό, καλύτερα να μη βάλεις καθόλου...

Το ιδανικό είναι αυτό που σου λέει ο Γιάννης...
Αν δεν το βρείς προσπάθησε να βρείς κάποιο άλλο με παραπλήσια αντίσταση, ευαισθησία και προτεινόμενα watt...
Αν δεν έχεις κολλήματα με το ΗΤ set up δε χάθηκε και ο κόσμος...

Η αλήθεια είναι οτι τα έχω μπερδέψει λίγο... Οι κολώνες είναι στα 4Ω, και το subwoofer στα 6Ω. Το διαλόγων στα πόσα πρέπει να το πάρω καλύτερα και αν αυτή η διαφορά που έχουν ήδη τα ηχεία μου παίζει ρόλο στην απόδοση ή οτι αλλο?

Δεν είναι τόσο θέμα των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών, όσο της τονικής απόκρισης.

Ιδανικά, ένα κεντρικό ηχείο πρέπει να είναι πανομοιότυπο με τα L-R. Επειδή όμως σε αυτή την περίπτωση δυσκολευόμαστε στην τοποθέτηση, συμβιβαζόμαστε με ένα ηχείο που φοράει τουλάχιστον το ίδιο τουίτερ και μιντρέιντζ με τα L-R και διαθέτει αντίστοιχο crossover και καμπίνα παρεμφερούς σχεδίασης.

Αν το κεντρικό μας ηχείο ακούγεται διαφορετικά και δη χειρότερα από τα L-R, καταστρέφει την ηχητική εικόνα, αντί να τη βελτιώνει...

από εδώ βλέπω 4Ω και 90db ευαισθησία...

Κάτι τέτοιο πρέπει να ψάξεις και εφόσον είναι δυνατόν να δοκιμάσεις 2-3 επιλογές σπίτι σου και μετά αποφασίζεις... Οπωσδήποτε να είναι ικανά να απολάβουν και πολλά ρεύματα όπως και τα front σου...

Επίσης να αποφύγεις κόρνες και ρίμπον γιατι πιθανότατα δεν θα ταιριάξουν με τα tweeter θόλου των ηχείων σου...

Το sub μη το κοιτάς. Δεν παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό που ψάχνεις.

Ξεκίνα από επιλογές της Jamo με τα ίδια χαρακτηριστικά και συνεχίζεις...

edit Και το crossover που λέει ο Γιάννης είναι πολύ σημαντικό, παράλειψή μου...

Last edited:
To κεντρικο ειναι ισως και το πιο σημαντικο ηχειο σε 5.1 διαταξη.

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σας. Δεν είναι τόσο απλό οσο νόμιζα. Θέλει πολύ ψάξιμο για να έχω τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Θέλω τα φώτα σας και για δυο ακόμα πραγματάκια γιατί δεν τα ξέρω και πολύ καλά.

1) Στις ρυθμίσεις του ενισχυτή η ένταση του κεντρικού ηχείου πρέπει να είναι η ίδια με τα L/R ? Διότι ο ενισχυτής μου είναι λίγο παλιός και δεν ρυθμίζεται μόνος του (ένταση και απόσταση με το μικορόφωνάκι)....

2) Τα L/R στα χρακτηριστικά του βλέπω έχει Frequency 35-20000HZ.
Το SUB (Yamaha yst-sw 515) έχει 20-160HZ.
Φαντάζομαι οτι πρέπει η συχνότητα του SUB πρέπει να ρυθμιστεί για να βγάζει χαμηλότερη από αυτη των L/R
Υπάρχει ρύθμιση πανω στο sub : high Cut Filter 40-140HZ.

Μήπως ξέρει κανείς τι να κάνω?

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σας. Δεν είναι τόσο απλό οσο νόμιζα. Θέλει πολύ ψάξιμο για να έχω τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Θέλω τα φώτα σας και για δυο ακόμα πραγματάκια γιατί δεν τα ξέρω και πολύ καλά.

1) Στις ρυθμίσεις του ενισχυτή η ένταση του κεντρικού ηχείου πρέπει να είναι η ίδια με τα L/R ? Διότι ο ενισχυτής μου είναι λίγο παλιός και δεν ρυθμίζεται μόνος του (ένταση και απόσταση με το μικορόφωνάκι)....

2) Τα L/R στα χρακτηριστικά του βλέπω έχει Frequency 35-20000HZ.
Το SUB (Yamaha yst-sw 515) έχει 20-160HZ.
Φαντάζομαι οτι πρέπει η συχνότητα του SUB πρέπει να ρυθμιστεί για να βγάζει χαμηλότερη από αυτη των L/R
Υπάρχει ρύθμιση πανω στο sub : high Cut Filter 40-140HZ.

Μήπως ξέρει κανείς τι να κάνω?

Επειδη ο χωρος ειναι ενας παραγοντας που ειναι αγνωστος σε εμας , θα σου προτεινα να δεις μια δυο ταινιες και σιγουρα μετα θα ξερεις πως θα το ρυθμισεις , συμφωνα με τι σου πηγαινει περισσοτερο εσενα και στον χωρο σου.

1) Ένταση κεντρικού

Αυτό εξαρτάται από το πόσο δυνατά παίζει (η ευαισθησία του παίζει ένα ρόλο εδώ) αλλά και πόσο δυνατά θέλεις να ακούς τους διαλόγους σε σχέση πάντα με τις εκρήξεις και γενικώς τα δυνατά σημεία της ταινίας...

Αν πετύχεις το σωστό ταίριασμα φαντάζομαι δεν θα προκύψει ανάγκη για τέτοια ρύθμιση. Αν πάλι όχι λίγα db πάνω/κάτω μέχρι εκεί που σου αρέσει εσένα. Τονίζω το λίγα, γιατί είναι επικίνδυνο για τα ηχεία γενικώς να παίζουν σε μεγάλη ένταση και υψηλά db, ειδικά με ασθενικούς ενισχυτές (όπως είναι συχνά οι ΑV...).
Αν χρειαστεί γενναία πριμοδότηση του κεντρικού, τότε προτίμησε να ρίξεις ταυτόχρονα και τα db των front ώστε να μην "ξεφύγεις" με το κεντρικό.

2) Ρύθμιση sub

Το συγκεκριμένο sub δύναται να αναπαράγει συχνότητες από τους 20-160Ηz ενώ η αποκοπή γίνεται με επιλογή σου από τα 40-140Hz. Aν για παράδειγμα επιλέξεις τα 140Ηz τότε θα αναπαράγει συχνότητες από 20-140Ηz, αν επιλέξεις τα 80Ηz τότε από 20-80Ηz κοκ...

Επειδή τα ηχεία σου θεωρητικά μπορούν να κατέβουν μέχρι τα 35Ηz αλλά και επειδή το συγκεκριμένο sub δεν αποδίδει και το πιο στακάτο μπάσο που έχω ακούσει (είναι λίγο πλαδαρό για τα γούστα μου) καλό θα ήταν να ξεκινήσεις γύρω στα 60-70Ηz, με ταυτόχρονη ίδια ρύθμιση του φίλτρου του ενισχυτή σου...

Συνέχισε σύμφωνα με τα γούστα σου να μειώνεις την αποκοπή ανά 10Ηz ώσπου να έρθει εκεί που σε ευχαριστεί.

Όλα τα προηγούμενα πάντα σε συνδυασμό με την ένταση που θα σε ικανοποιεί να παίζει (υπόψιν ότι η τοποθέτηση σε γωνία του δωματίου προσφέρει ενίσχυση των μπάσων αλλά πολλές φορές και μπουμαρίσματα) αλλά και τη σωστή ρύθμιση της φάσης (δες πίσω από το sub χαμηλά δεξιά την κόκκινη ένδειξη normal ή όχι ανάλογα με το αν το sub τοποθετηθεί ανάμεσα ή εκτός των front speakers)...

Οπότε όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, έχεις αρκετούς συνδυασμούς να δοκιμάσεις ώσπου να καταλήξεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα στο χώρο σου πράγμα το οποίο είναι ίσως το πιο σημαντικό...

Κοίτα να το διασκεδάσεις και καλή επιτυχία!