Την γνώμη σας για Yamaha Soavo-2

Απάντηση: Re: Την γνώμη σας για Yamaha Soavo-2

Με τον Nad c355 τα οδηγώ. Οι προβληματισμοί που έθεσα για το πως ακούγονται τα Yamaha, αφορούν αυτόν τον ενισχυτή.

Επρεπε να το είχα δεί...

Πιθανότατα δεν οδηγούνται σωστά τα ηχεία σου στον χώρο σου και χρειάζεσαι κάτι ισχυρότερο.Μια ανταλλαγή του 355 με τον διπλάσιας ισχύος 375;

Last edited:
Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τις συμβουλές τους. Η αλήθεια είναι πως πριν αγοράσω τα ηχεία τα είχα ακούσει με ένα μικρότερο ενισχυτή της Nad και το αποτέλεσμα μου είχε φανεί καλό. Βέβαια ο χώρος που τα άκουσα ήταν κατάλληλος. Επειδή υποψιάζομαι ότι η τοποθέτηση των ηχείων στο χώρο μου δεν είναι ότι καλλίτερο, έφτιαξα μια πρόχειρη κάτοψη του δωματίου. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας και να μου προτείνετε όποια αλλαγή κρίνετε απαραίτητη.

katopsi.jpg

Ναί είναι πολύ κακή τοποθέτηση...

Τοποθέτησέ τα συμμετρικά απο τοίχους(πλαϊ και πίσω)κάπου στα 2+ μέτρα ανάμεσά τους,στην στενή απέναντι διάσταση των 3,1 μέτρων.Αν αφήσεις απο 0,5 μέτρο απο κάθε πλαϊνό τοίχο,περισσεύουν 2,1 μέτρα να τα στήσεις.Αφησε κι απο τον πίσω τοίχο πάνω απο 0,5 μέτρα.

Ο χώρος σου είναι μικρομεσαίος και λογικά για ρεαλιστικές στάθμες ο 355 αρκεί.Φαντάζομαι θα τα έχεις ήδη επάνω σε στιβαρές 70αρες βάσεις.

Last edited:
Το πρόβλημα είναι ότι στην άλλη άκρη του δωματίου είναι η κουζίνα ενώ στην άλλη πλευρά είναι το παράθυρο (πράσινο χρώμα) το οποίο μένει σχεδόν πάντα ανοιχτό και είναι βορινό. Έτσι αν τοποθετήσω τα ηχεία στις δύο γωνίες θα είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μπει από το παράθυρο όπως επίσης και η "πλάτη" του rack (και κατά συνέπεια η πίσω πλευρά του ενισχυτή, πικάπ). Οπότε την έχω σχεδόν απορρίψει αυτή τη λύση.Τα ηχεία είναι πάνω σε βάσεις atacama nexus 6 (60 cm).

Κακώς την έχεις απορρίψει,αφού μπορείς να τα στήσεις έτσι...

Οπως τα έχεις τώρα,είναι η χειρότερη ίσως που θα μπορούσες να επιλέξεις.

Θα έπρεπε να δώσω περισσότερες για τον χώρο, δεν ήμουν αρκετά σαφής. Λοιπόν ο χώρος δεν είναι άδειος και απλά διάλεξα να στριμώξω τα ηχεία στη γωνία. Το μισό δωμάτιο (η μεριά που πρότεινε ο Magellan) είναι κατειλημμένο από κουζίνα και έπιπλα. Στην απέναντι πλευρά υπάρχει παράθυρο και φοβάμαι να τοποθετήσω τα ηχεία εκεί λόγω σκόνης, ήλιου, υγρασίας κτλ. Στην πλευρά του τοίχου με το μεγαλύτερο μήκος υπάρχουν πόρτες και θα ήταν λάθος να παρεμβάλλεται πόρτα μεταξύ των ηχείων. Οπότε η μόνη λύση που υπήρχε ήταν να τα τοποθετήσω όπως είναι τώρα.

Ο "ελεύθερος χώρος" είναι δεξιά από την μωβ γραμμή.

katopsib.jpg

Φίλε μου αν δεν βρεις τρόπο να πας με βάση την θεωρία στην τοποθέτηση, τα hifiντελικά σου όνειρα απλά αναβάλλονται... Και με λίγο googling αλλά και μέσα στο ΑVCLUB υπάρχουν τα πάντα σχετικά.

Δυστυχώς το ζήτημα αυτό έχει ένα minimum απαιτήσεων.

-bye-

Οκ...Βάλτα κάτω απο το παράθυρο αντί για απέναντι,με την ίδια τοποθέτηση που σου έγραψα(το μεγάλο πράσινο δεν είναι?).

Θα δοκιμάσω το τρόπο που προτείνει ο Dipie και θα σας γράψω εντυπώσεις. Θα τα τοποθετήσω στην μεριά που είναι το παράθυρο (πράσινο).

Aντε καλή επιτυχία!Εύκολο είναι και σίγουρα θα βελτιωθεί πολύ ό ήχος που ακούς.

Εννοείται η θέση ακρόασης θα πρέπει να είναι κάπου στα 2-2,5 μέτρα απέναντι απο τα ηχεία σου.Δώστους και μια μικρή κλίση προς τα μέσα,έτσι όταν κάθεσαι να μην βλέπεις τα πλαϊνά τους.Μόνο το μπροστινό τους μέρος με τα μεγάφωνα.

Μετά τα ξαναλέμε άν χρειαστεί,για τον συνδυασμό με τον ενισχυτή σου.

Απλά είχα πάντα την εντύπωση ότι το sub προορίζεται για home cinema και όχι για αναπαραγωγή στερεοφωνικού ήχου. Δεν δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι έχουν μπάσα μόνο αν τρίζει το πάτωμα τους. Γι αυτό σκέφτομαι μήπως είναι υπερβολή ένα sub με 10" woofer. Επίσης όπως γράφω και στην αρχή ο ήχος μου φαίνεται λίγο άδειος χωρίς "σώμα και όγκο", δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβώς. Σε αυτή την περίπτωση βοηθάει το sub?

Είχα 3 χρόνια sub με 10ιντσο woofer για αναπαραγωγή στερεοφωνικού ήχου σε χώρους 24τμ και 16τμ.
Μην το φοβάσαι καθόλου. Θα σου δώσει σίγουρα αυτό που σου λείπει.

Προέχει όμως το στήσιμο.
Δοκίμασε το σχέδιο του Μαγγελάνου (και τις συμβουλές του Dipie) στήνοντας στην πλευρά του παραθύρου με τα ηχεία σε μισό μέτρο απόσταση από τον πίσω και τους πλαινούς τοίχους και τη θέση ακρόασης στο μέσο του δωματίου.
Θέμα σκόνης κλπ δεν νομίζω ότι υπάρχει.
Τα δικά μου ηχεία βρίσκονται το ένα μισό μέτρο απόσταση από το παράθυρο, το άλλο στα 3.5 μέτρα, και η σκόνη που μαζεύουν είναι πάνω κάτω η ίδια.

Last edited: