Τίτλοι τέλους για το minidisc.

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
H καθυστερημένη αναγγελία θανάτου αυτού του φανταστικού αλλα ξεπερασμένου πιά απο τις εξελίξεις format έγινε τελικά απο την Sony.

http://www.hardmac.com/news/2011/07/10/sony-stops-the-marketing-of-the-minidisk-readers

Παρ όλα τα πλεονεκτήματα του οι συγκυρίες και οι εξελίξεις στην αγορά και στην τεχνολογία μαζί με την ως συνήθως στενόμυαλη και παρανοκά προστατευτική διαχείριση του απο την εταιρία που το δημιούργησε την SONY του στέρησαν την λαμπρή σταδιοδρομία που θα μπορούσε να έχει.

Ήδη απο τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η εμφάνιση του ipod και η σταδιακά αύξηση στις ταχύτητες στο διαδύκτιο το παρέσυραν σε μια αφόρητη παρακμή.

Ήρθε τελικά το πλήρωμα του χρόνου η Sony σχεδόν 20 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στην αγορά το 1992 να το πάρει η SONY απόφαση και να ανακοινώσει το προφανες, οτι δηλαδή απο τον Σεπτέμβριο Σταματει την παραγωγή τέτοιων συσκευών.
Η παραγωγή του media θα συνεχιστεί για κάποιο χρνικό διάστημα ακόμα.

Για εμάς τους λίγους που το αγαπήσαμε και το εκτιμήσαμε αλλα και τους ακόμα λιγότερους που ακόμα επιμένουμε... δεν αλλάζει τίποτα αφου η αγορά στο ebay και στα μεταχειρισμένα demo που υπάρχουν απο εδώ και απο εκεί θα μας υποστηρίξει για πολλά πολλά χρόνια ακόμα και μάλιστα με απίστευτα χαμηλές τιμές..

The minidisc is dead..:angel:
Long live Minidisc!..:music-smiley-004:

Last edited:
Re: Τίτλοι τλεους για το minidisc.

αγόρασα το πρώτο μου νομίζω το 1996.
το θεώρησα τότε το απόλυτο gadget.
Η εντύπωση που μου έκανε ήταν 10 φορές όσο εκείνη ενός mini cdplayer.

ήταν εκείνο που έγραψε τα πρώτα λόγια της κόρης μου και εκείνο που έκαιγε δισκάκια για το player του αυτοκινήτου του αγοράστηκε 2 χρόνια μετά.

Πρίν απο δυό μήνες περίπου αγορασα απο έναν συμφορουμίτη ένα ίδιο με το δικό σου (Mzr 30) και έμεινα έκθαμβος με την ποιότητα εγγραφής και αναπαραγωγής του! Τί έχανα με τα sharp τόσα χρόνια!!!!! sony και πάλι sony.
Καλά η σύγκριση με ipod απλά δεν παίζει..

Άσε την ποιότητα κατασκευής του ...

Άπιαστη για τα σημερινά δεδομένα δεν νομίζω οτι θα άντεχε εταιρία με τέτοοια προιόντα σήμερα, 15 χρόνια μετά και παίζει-γράφει σαν καινούριο!!!!

Minidisc?
Τι ειναι αυτο;

Α, ναι. Και τι εβγαινε στην παραγωγη μεχρι σημερα;
Α, ειναι σαν το Laser Disc, Beta(max), HD-DVD, και καποια αλλα φορμά που δεν τσουλησαν, παρα μονο σε οσους ετρεχαν για την τεχνολογια.
Αλλά η ερωτηση ειναι... εβγαινε στην παραγωγη μεχρι σημερα;
Αφου ηταν πεθαμενο απο την στιγμη που βγηκε...

Kαι μερικές διαφημίσεις απο κάποιες παλιότερες και μουσικά καλύτερες εποχές
τότε που το MTV έπαιζε κυρίως videoclips και όχι σαπουνόπερες για εφήβους..

http://www.youtube.com/watch?v=9a3bMFRYj78

http://www.youtube.com/watch?v=_k0M7n_yevQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=eO7m0PcNYOs&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=efsLZ7hjLSc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=uiCGRby0YL8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Xbq8clGpDMs&feature=related

Minidisc?
Τι ειναι αυτο;

Α, ναι. Και τι εβγαινε στην παραγωγη μεχρι σημερα;

Aυτό είναι το minidisc.
http://en.wikipedia.org/wiki/Minidisc

Δεν νομίζω οτι υπήρχε παραγωγή εδύ και μια διετία απλά και επίσημα κλείνουν οι γραμμές πλέον και πάνε για scrap.

To φορματ έχει ήδη κριθεί απο την ιστορία και την αγορά.
Αυτό βέβαια δεν αναιρεί και τα πλεονεκτήματα και την ποιότητα του τα οποία στον κόσμο της ποσότητας και της λαίμαργης κατανάλωσης προφανώς είναι αδιάφορα (γιαυτό εξάλου και η αγορά του καλού HI FI είναι μόνο το 0.1% της παγόσμιας).

Πλέον μόνο η Τascam το υποστηρίζει πια.

Last edited:

R.I.P. άσε που σε λίγο θα θρηνούμε το CD και το DVD... το blue ray τη γλυτώνει κάπως μεσοπρόθεσμα λόγο 3D...

Μου άρεσε, ήταν πρακτικό, θυμάμαι που στην αρχή το διαφήμιζε η Γιουβέντους στη φανέλα της. Κάτι σαν τις κασέτες video που ήταν καλύτερες οι 2000 & beta κι όχι οι VHS.

Πρίν απο δυό μήνες περίπου αγορασα απο έναν συμφορουμίτη ένα ίδιο με το δικό σου (Mzr 30) και έμεινα έκθαμβος με την ποιότητα εγγραφής και αναπαραγωγής του! Τί έχανα με τα sharp τόσα χρόνια!!!!! sony και πάλι sony.
Καλά η σύγκριση με ipod απλά δεν παίζει..

Άσε την ποιότητα κατασκευής του ...

Άπιαστη για τα σημερινά δεδομένα δεν νομίζω οτι θα άντεχε εταιρία με τέτοοια προιόντα σήμερα, 15 χρόνια μετά και παίζει-γράφει σαν καινούριο!!!!

το mzr30 ήταν από τα πρώτα που είχε είσοδο οπτικής ίνας και μπορούσες να ηχογραφήσεις ουσιαστικά bitperfect cd.
Με συγχρονισμό με το cd χώριζε και τα κομμάτια αυτόματα.
Πράγματα που ακόμα και σήμερα είναι εντυπωσιακά γίνονταν από το 1995.
Φυσικά και παίζει εξαιρετικά και σήμερα, έχει line out, έχει εξαιρετικά ακουστικά με digital mega bass και ήταν εξαιρετικό στην οικονομία μπαταρίας.

Με κάτι τέτοια μηχανάκια η σόνυ έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και δεκαετίες...

Xεχεχε... μην νομίζεις κόντεψε..
Όχι πάντως μόνο λόγω του minidisc..

Παρακαλώ τους συντονιστές της κατηγορίας να διορθώσουν τον αναγραμματισμό στον τίτλο του νήματος (τέλους όχι τλέους)

Καλά... στην ανταλαγή τωνψηφιακών σου με το πικάπ μου δεν θα πάρω τα καλώδια...
-bye-

Το έχω και εγώ το ΜΖ30. Ασύλληπτη ποιότητα κατασκευής. Με πολύ καλό ήχο.

Ο ψηφιακός απόγονος του όμως (NWZ-a820) έχει καλύτερο ήχο και ασύλληπτη ποιότητα οθόνης!

Η πολύ καλή μπαταρία του 30 απογείωσε τις επιδόσεις του M2tech HiFace (αποκλειστική τροφοδότηση ρολογιών). Φορτιστής? Το ίδιο το Sony!!!

Kαι εγώ σκευτόμουν να το γράψω..
Σαν απο θαύμα την γλύτωσε!! παρότι πολεμήθηκε όσο οτιδήποτε άλλο.

Όχι και αποτυχημένο το MiniDisc.. τον ανταγωνισμό τον είχε κατακρεουργήσει.. δηλαδή το DCC της Philips. :D

Σοβαρά όμως, μόνο respect έχω για ένα προϊόν που ήταν απλά πολύ μπροστά από την εποχή του. Lossy digital encoding με σοβαρό bitrate από το '92.. Κρίμα που (κυρίως λόγω τιμής) δεν έπιασε.

Στην εποχη του το μονο μεσο που σου εδινε δυνατοτητα εγγραφης, χρηση παντου (φορητο, σπιτι, αυτοκινητο, κτλ), και με φθηνα μεσα εγγραφης αλλά και φθηνες συσκευες ηταν ενα.
Το ραδιοκασετοφωνο.

Ειδικα εκεινη την εποχη που ο Ελληνας δεν ειχε και δεκα πιστωτικες απο πισω του (γιατι εκει τις εβαλε μετα) αυτο ηταν το μονο μεσο που ειχε λογο υπαρξης.

Νομίζω οτι είναι λάθος να κρίνεις την δεδομένη εμπορική αποτυχία ενός μέσου με γνώμονα την ασήμαντη ακόμα περισσότερο παλαιότερα αγορά της Ελλάδας.

Αν κι ήταν ακριβά τα φορητά reocrders που ήταν και η εμπροσθοφυλακή του format δεν ήταν και απλησίαστα ειδικά στο εξωτερικό που είχαν περίπου απο ένα με δύο βδομαδιάτικα.

Αλού είναι η αιτία της αποτυχίας του νομίζω κυρίως στο γεγονός οτι τα cdr φτυνηναν πολύ νωρίτερα απο ότι είχε υπολογίσει η Sony και αργότερα φυσικά στην έκρηξη του internet και την εμφάνιση του ipod που μέσα σε μία δεκαετία σάρρωσαν κυριολεκτικά τα πάντα, πόσο μάλον το ήδη βαριά πληγωμένο minidisc.

Το mini disk είχε μάλλον περιορισμένη αποδοχή από την πλειοψηφία της audiophile κοινότητας. Όμως είχε και έχει ευρύτατη διάδοση στον κόσμο των επαγγελματιών. Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες μουσικούς που γνωρίζω διαθέτουν mini disk. Εκεί γράφουν τα demo τους. Σε mini disk επίσης έχουν γραφτεί χιλιάδες live εκτελέσεις που παραμένουν ακυκλοφόρητες. Και πολλά από τα επισήμως κυκλοφορούντα CD προέρχονται απ' ευθείας από mini disk, όπου ηχογραφήθηκαν.

Η ευχρησία, αλλά και η ποιότητα του μέσου είναι εκπληκτική. Μολονότι γράφει σε format ψηφιακής συμπίεσης παρόμοιο με το mp3, ο χρησιμοποιούμενος αλγόριθμος (με bitrate 256 kbps), πατέντα και ιδιοκτησία της Sony, είναι εξαιρετικός. Και απ' όσο θυμάμαι ο A/D μετατροπέας που χρησιμοποιεί είναι 20 bits και όχι απλώς 16.

Έκανα την πρώτη μου "επίσημη" ζωντανή ηχογράφηση με mini disk. Ένα ζευγάρι πυκνωτικά μικρόφωνα της Rode, μιά μικρή φορητή κονσόλα της Soundcraft και το mini disk MZ 100 της Sony. Το ηχογραφημένο αποτέλεσμα; Ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξη μου όμως, όταν διαπίστωσα το mini disk δεν μου επέτρεπε να μεταφέρω στον υπολογιστή τα αρχεία που εγώ ο ίδιος είχα ηχογραφήσει παρά μόνο μία φορά. Σε περίπτωση ατυχήματος, λάθους κλπ, τα πολύτιμα αρχεία μου χάνονταν!

Άλλο ένα δείγμα της παρανοϊκής νοοτροπίας της Sony. Ο φόβος για το ενδεχόμενο αντιγραφής την κάνει να μην υποστηρίζει και τελικά να υπονομεύει τα καλύτερα της προϊόντα. Και δυστυχώς αυτό το έχουμε δει επανειλημμένα...