To AI στην φωτογραφία/εικονοληψία, που αρχίζει και που τελειώνει η επέμβαση στο αυθεντικό έργο ?

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Το βαρετο γαλαζιο καλυτερα να μην το ποσταρε καν μιας και δεν θα διαφοροποιειτο απο τις 1000αδες παρομοιες , τουλαχιστον ετσι βλεπουμε πως το βλεπει ο ιδιος ως ιδανικη θεαση και ας μην ειναι και αληθινο. Τουλαχιστον ειναι καλογουστο σχεδιαστικα το αν ειναι ρεαλιστικο στα δικα μας ματια μπαινουμε σε μια εποχη που μικρη σημασια εχει.

Εντάξει και εγώ θα φτιάξω μια με 2 ήλιους στην επόμενη που θα βάλω γιατι έτσι τη φαντάζομαι καλλιτεχνικά. Θα εξαφανίσω και τις δύο βάρκες που ενοχλούν και θα έχω στο γεφυράκι ένα μοντέλο που ποτέ δεν υπηρχε εκεί.

Τέλος το στριμοξιδι στα ηλιοβασιλέματα, τέλος το ξύπνημα τα πρωινά να βρούμε το σωστό φως.

Απλά σε αυτή την περίπτωση θα την ποσταρω στο νήμα Science fiction , Dune etc...

ΥΣ
Τα συγκεκριμένα ηλιοβασιλέματα στη Βενετία δεν μπορούν και στην πράξη να είναι αληθινά αφού άλλου δύει ο ηλιος

Last edited:
Από την στιγμή που δεν λέει ψέμματα ο άλλος ότι ήταν έτσι το σκηνικό, δικαίωμα του.
Η φωτογραφία τοπίου/πόλης είναι τέχνη ούτως ή άλλως.
Η τέχνη δεν είναι απαραίτητο να είναι αληθινή ούτε ρεαλιστική αν το θες.
Δεν είναι φωτογραφία δημοσιογραφίας.

Εδω υπαρχει κοσμος που τις πουλαει αυτες τις συνθεσεις και κοσμος που τις αγοραζει.

Μεταξυ μας απο εικονες με στραβους γυαλους κακα καδρα σιγουρα κατι τετοιο θα προτιμουσα να κοιταξω και εγω

Για του λογου το αληθες εμεις τοσα χρονια που βαζαμε στις φωτογραφιες τοπιου ενα grad filter κανοντας τον ουρανο πιο δραματικο δηλαδη μια παρεμβαση δεν καναμε στο ρεαλιστικο ?

• Like
Reactions: billpeppas
Για του λογου το αληθες εμεις τοσα χρονια που βαζαμε στις φωτογραφιες τοπιου ενα grad filter κανοντας τον ουρανο πιο δραματικο δηλαδη μια παρεμβαση δεν καναμε στο ρεαλιστικο ?
To να προσθέτεις στοιχεία που δεν υπάρχουν δεν είναι το ίδιο.
Από την στιγμή που δεν λέει ψέμματα ο άλλος ότι ήταν έτσι το σκηνικό, δικαίωμα του.
Δεν είναι φωτογραφία δημοσιογραφίας.
Ρωτήθηκες και το είπες Βασίλη . Δεν το έγραψες όταν έβαλες τις φωτό

Δικαίωμα του κάθε φωτογραφου είναι να βαφτίζει ότι θέλει τέχνη εφόσον τον εκφράζει προσωπικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα τέχνη κάθε φωτο, δημιούργημα ναι . Σε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας τοπίου ή πόλης αυτές οι φώτο θα απορρίπτονταν.

Στο Instagram ανάρπαστες θα γίνονταν.

Τεσπά δεν είναι η θεματολογία της Gallery η περαιτέρω ανάλυση οπότε προχωράμε.

Last edited:

Oυτε το mist του gradnd φιλτρου υπαρχει. Εμεις το βαζαμε και ελυνε και το προβλημα του overexposed ουρανου

Ρωταμε τον καθε χρηστη δηλαδη αν εχει κανει την οποιαδηποτε επεξεργασια ? Δεν νομιζω . Αν θελει λεει τι εχει κανει , εγω απο λοξα ρωταω αλλα συνηθως δεν γινεται.

Εδω ρωταμε και δεν απαντουν μερικες φορες :p

Oυτε το mist του gradnd φιλτρου υπαρχει. Εμεις το βαζαμε και ελυνε και το προβλημα του overexposed ουρανου
Ναι αλλά το κλικ γίνεται μετά από την τοποθέτηση του φίλτρου. Είναι σαν να προσθέτεις μακιγιάζ στο μοντέλο σου πριν σε ένα πορτρέτο .

Υπάρχει διαφορά .Υπάρχουν και κάποια όρια στο τι προσθέτουμε και τι αφαιρούμε. Ο καθένας φυσικά έχει τα δικά του. Με την αφαίρεση δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί αφαιρείς στοιχεία που υπήρχαν εκει άλλα ενοχλούσαν. Η πρόσθεση στοιχείων σε τεράστια κλίμακα οδηγεί σε άλλες [τεχνες]

Και σίγουρα δεν είναι τέχνη φωτογραφίας τοπίου πόλης να πετάμε ένα ηλιοβασίλεμα που έχει τραβήξει άλλος φωτό και να το ενσωματώνουμε στο πρωτότυπο. Να πάρω ένα αστραφτερό αυτοκίνητο αντίκας από φωτό άλλου και να το βάλω στο δρόμο που τράβηξα εγώ για να ποσταρω πιο όμορφη φωτο δρομου

Να το βαφτίσουμε τέχνη μοντάζ, σκηνοθεσίας , εικονικής πραγματικότητας πολύ ευχαρίστως.

Αν θέλετε να ανοίξουμε ένα σχετικό νήμα στην Gallery και να βάζουμε ότι περίεργη σύνθεση θέλετε.

Στην κινηματογραφηση θεωρειται απολυτως φυσιολογικο -πλεον- με τις τεχνικες δυνατοτητες που υπαρχουν να αλλαζει φοντο ή να κανεις την οποιαδηποτε μασκα εκ των υστερων.

Δεν χαρακτηριζεται ως μη φυσιολογικο ουτε science fiction

Eχουν αλλαξει πλεον τα δεδομενα στην συνθεση και τι ειναι αποδεκτο.

Αλλωστε εδω μεσα δεν παιρνουμε μερος σε διαγωνισμο φωτογραφιας για να μας κανουν παρατηρησεις για το αν εχουμε κανει συνθεση.

ΜΙα παρεα ειμαστε 20 χρονια τωρα που δινουμε συμβουλες σε παιδια πως να γινουν καλυτεροι και πως βελτιωσουν την δικη τους τεχνη.

Τωρα αν αυτη η τεχνη δεν περιλαμβανει μονον επεξεργασια μετα την ληψη αλλα και μια ανασυνθεση δεν πειραζει. Αρκει να εχουν γουστο

Καμία παρατήρηση δεν εγινε.

Εγώ είπα ότι προτιμώ την αυθεντική και ας είναι χιλιοφορεμενη. Όποιος είναι καλος φωτογράφος θα βρει τρόπο να την ξεχωρίσει από τις χιλιάδες άλλες και όχι να καταφύγει σε τεχνικές βιντεοληψιας που είναι άλλη τέχνη

Γι'αυτό και δεν έκανα like στις λήψεις που κατά τα άλλα είναι εξαιρετικές.

Ούτε αναγκάζουμε κανενα να ανεβάσει τα RAW για να δούμε τι τράβηξε πρωτότυπα. Έχουν ανεβάσει κιαλλοι τέτοιες φωτό άλλοι το γράφουν άλλοι όχι.

Τα υπόλοιπα είναι απάντηση στο θέμα της τέχνης τοπίου πόλης που γράφτηκαν.

Καμία παρατήρηση δεν εγινε.

Βεβαιως και εγινε

Στα δικα μου ματια αυτου του ειδους οι παρατηρησεις απο μελος σε μελος ειναι αποτρεπτικες προς καποιον που δεν ειναι επαγγελματιας φωτογραφος ουτε εμπορευεται κατι απλα το ποσταρει για να το μοιραστει.

Εγώ είπα ότι προτιμώ την αυθεντική και ας είναι χιλιοφορεμενη. Όποιος είναι καλος φωτογράφος θα βρει τρόπο να την ξεχωρίσει από τις χιλιάδες άλλες και όχι να καταφύγει σε τεχνικές βιντεοληψιας που είναι άλλη τέχνη

Κατ'αρχην δεν λεγεται βιντεοληψια η τεχνη αλλα κινηματογραφηση γιατι γινεται ακομα και με φιλμ. Συνηθως βιντεοληψια λεμε απαξιωτικα αυτους που κανουν γαμους βαπτισεις . Και η τεχνη της εικονας οχι δεν ειναι αλλη τεχνη.

Ειναι ακριβως η ιδια και για αυτο στις σχολες η ιστορια της τεχνης διδασκεται και στις δυο ειδικοτητες γιατι τις διεπουν ακριβως οι ιδιοι κανονες.

Αυτο δεν το λεω ως διορθωση γιατι πολλοι πιστευουν παρομοιες ανακριβειες αλλα για τα νεα παιδια που πρεπει να μαθαινουν το ορθον .

Δικαίωμα του κάθε φωτογραφου είναι να βαφτίζει ότι θέλει τέχνη εφόσον τον εκφράζει προσωπικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα τέχνη κάθε φωτο, δημιούργημα ναι . Σε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας τοπίου ή πόλης αυτές οι φώτο θα απορρίπτονταν.

Στο Instagram ανάρπαστες θα γίνονταν.

Τεσπά δεν είναι η θεματολογία της Gallery η περαιτέρω ανάλυση οπότε προχωράμε.

Μάλλον έχεις μείνει λίγο πίσω όσον αφορά τους διαγωνισμούς.
Εδώ και πολλά χρόνια στους περισσότερους διαγωνισμούς, με εξαιρέσεις φυσικά σε κάποιες κατηγορίες, το heavy & creative editing είναι επιτρεπτό.

Δεν βλέπω κάποιον κανονισμό που να λέει ότι με το ανέβασμα φωτό γράφουμε απαραιτήτως και τι κάναμε και τι όχι. Βλέπεις κάτι διαφορετικό;
Φωτογραφική γκαλερί είναι, όχι νήμα ποίησης να κάτσω σώνει και καλά σε κάθε δημοσίευση να γράψω ένα σχετικό ποίημα και να αναλύσω τι έκανα και τι όχι.

Η
Βεβαιως και εγινε
Οπως θες τα γραφεις και τα ερμηνευεις.

Αυτο ήταν ευθεως απάντηση σε εσένα στην προτροπή και κατεύθυνση που έδωσες σέ ενα νήμα Gallery και όχι στον Βασίλη που έβαλε την φωτό.

Δεν είναι δική σου αρμοδιότητα το τι θα ανεβαίνει στην Gallery και που θα τοποθετείται ως θεματολογία.

Άρα καμία παρατήρηση δεν έγινε στο μέλος στα δικά μου μάτια.

Και μάλιστα πρότεινα να ανοίξουμε και ένα νήμα για εικονικές συνθέσεις όπου εκεί μπορούμε να ανεβάζουμε τέτοιες δημιουργίες όσοι θέλουν και να τις επαινούν

Θα το συζητήσουμε με τα υπόλοιπα παιδιά και αν συμβεί θα βάλουμε μια αρχή και.με φωτό δικές μας. Δεν είναι.μονο.ο Βασίλης που πειραματίζεται και του αρέσουν. Σίγουρα θα βρεθεί κοινό.

Last edited:
Δεν είναι δική σου αρμοδιότητα το τι θα ανεβαίνει στην Gallery και που θα τοποθετείται ως θεματολογία.

Άρα καμία παρατήρηση δεν έγινε στο μέλος στα δικά μου μάτια.

Εγω δεν πηρα θεση στο που πρεπει να παει η φωτογραφια . Εσεις ως διαχειριστες αναλογιζομενοι το τι ειναι καλυτερο για την κατηγορια μετα απο συσκεψη να το αποφασισετε.

Εγω μιλησα για τον τροπο εκφρασης. Ειναι αρκουντως απαξιωτικος και οχι συμβουλευτικος ή διακριτικος αν καταλαβαινεις την διαφορα.

Αν δεν την καταλαβαινεις οντως δεν εκανες παρατηρηση.

Μάλλον έχεις μείνει λίγο πίσω όσον αφορά τους διαγωνισμούς.
Εδώ και πολλά χρόνια στους περισσότερους διαγωνισμούς, με εξαιρέσεις φυσικά σε κάποιες κατηγορίες, το heavy & creative editing είναι επιτρεπτό.

Δεν βλέπω κάποιον κανονισμό που να λέει ότι με το ανέβασμα φωτό γράφουμε απαραιτήτως και τι κάναμε και τι όχι. Βλέπεις κάτι διαφορετικό;
Φωτογραφική γκαλερί είναι, όχι νήμα ποίησης να κάτσω σώνει και καλά σε κάθε δημοσίευση να γράψω ένα σχετικό ποίημα και να αναλύσω τι έκανα και τι όχι.
Όχι κανονισμός δεν υπαρχει σε εμάς πάρα μόνο να είναι δικές σου δημιουργίες και να τοποθετηθούν σωστα θεματολογικά.

Είναι η συγκεκριμένη ? Ο ουρανός σιγουρα όχι που αποτελεί μεγαλο κομμάτι του.

Υπάρχουν νήματα θεματολογικά και είναι στην κρίση της ΔΟ της κατηγορίας να τα μεταφέρει κατά το δοκούν

Θα το συζητήσουμε λοιπόν και θα δούμε.

Κι εγώ κάνω πολλές φορές βαρειά επεξεργασία, κάποια στιγμή το παράκανα χρησιμοποιώντας έτοιμους ουρανούς τρίτων. Τώρα αραιά και που βάζω κάποιους δικούς μου, κυρίως σε "επανεκδόσεις" που σπάω το σκέτο γαλάζιο με κανα συνεφάκι. Απλά θέλει λίγο προσοχή για να μη δείχνει ψεύτικο: π.χ. στην πρώτη δεξιά στους τοίχους έχει φωτεινές κηλίδες σαν να έχουμε δεύτερο ήλιο αριστερά.

edit: και τώρα που την ξανακοιτάω, όλος ο τοίχος ψηλά αριστερά - οπότε ο 2ος ήλιος είναι δεξιά... ;) :ROFLMAO:

Γενικώς βέβαια τα προγράμματα επεξεργασίας επιτρέπουν πλέον διάφορα - που κάποτε θέλανε ώρες πάνω στο αρνητικό, ή απλά δεν γίνονταν καθόλου. Μην ξεχνάμε και τα google phones που αφαιρούν αυτόματα ανθρώπους ή/και άλλα στοιχεία όχλησης - σε λίγο θα τα δούμε και στις μηχανές αυτά...

Προχωράμε - καθένας με τα γούστα του

• Like
Reactions: toupia and Kosh
Κάποιες από τις πρώτες συμβουλές που πήρα εδώ μέσα (από τον Τάσο εκ Θεσσαλονίκης - ελπίζω να είναι καλά όπου είναι) ήταν αν έχεις κάτι να ανεβάσεις που πιστεύεις ότι είναι αποδεκτό από το γούστο σου ανέβασε το. Το ψεύτικο όχι. Το να είσαι καλός στην επεξεργασία δε σε κάνει απαραίτητα καλό φωτογράφο. Δεν είναι υποχρέωση σου να ανεβάζεις φώτο του κιλού μόνο και μόνο για να ανεβάζεις.

Ξεχνάτε ένα πράγμα. Ο Ναθαναήλ είναι κινηματογραφιστής οπότε στη δουλειά του καμιά φορά επιβάλλεται η επεξεργασία. Έχετε διαφορετική αντίληψη.

Και εγώ είμαι υπέρ του original γιατί αλλιώς θα γίνω καλός στην επεξεργασία αλλά δεν θα εξελιχθώ ποτέ ως ερασιτέχνης φωτογράφος.

Στο γάμο μου ο φωτογράφος με ρώτησε αν στις φωτο του next day θέλω να με βάλει και σε καμία στον πύργο του Άιφελ, του Λονδίνου κλπ κλπ. :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Μεγάλη κουβέντα πάντως.

Last edited:
Μην ξεχνάμε και τα google phones που αφαιρούν αυτόματα ανθρώπους ή/και άλλα στοιχεία όχλησης - σε λίγο θα τα δούμε και στις μηχανές αυτά...

Ελπιζω οχι εδω μεσα βεβαια (επειδη γραφτηκε για σκεψεις κατηγοριας ΑΙ συνθεσεων)

Ειναι αλλο να αλλαζεις ενα στοιχειο εσυ (αλλαζοντας χρωματα , ζυγιζοντας καδρα και ισορροπια) και αλλο να στα κανει αυτα ενα ΑΙ.

Να προσθέσω ότι η adobe - και όχι μόνο - όταν χρησιμοποιείς LR/PS "μαρκάρει" αυτόματα κάποιες φωτογραφίες ως ΑΙ όταν ξεπερνάς κάποια όρια στην επεξεργασία, ενώ ταυτόχρονα σε χρεώνει credits χρήσης ΑΙ, κι αν σου τελειώσουν πληρώνεις επιπλέον. Δεν μου έχει συμβεί, οπότε μάλλον εξακολουθώ να είμαι (ερασιτέχνης) φωτογράφος... :ROFLMAO: