Το Αρχείο της ΕΡΤ

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
19,253
Μεσευρώπη
Να και μια ευχάριστη είδηση

Το τεράστιο αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποιείται. Μαζί του και η νεότερη ιστορία του τόπου. Στα εργαστήρια της Αγίας Παρασκευής η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα δείχνουν τη νέα εποχή.


Τρία εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες μέτρα φιλμ. Τρεις χιλιάδες ώρες κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων, 300.000 ρεπορτάζ ειδήσεων, 50.000 βίντεο και αθλητικές μεταδόσεις, 110.000 ώρες ταινιών, σειρών, ντοκυμαντέρ, 130.000 μαγνητοταινίες με εκπομπές μουσικής, θεάτρου και λόγου στο ραδιόφωνο, 130.000 δίσκοι και 26.000 CD, 1.600 θεατρικά έργα, 300.000 φωτογραφίες και 15.000 αρχεία στη μουσική βιβλιοθήκη. Νούμερα που προκαλούν ίλιγγο αλλά και γλυκές αναμνήσεις, οπτικές και ακουστικές. Xρόνια που πέρασαν με τίτλους, ήχους και εικόνες. Αριθμοί που φέρνουν δέος αλλά και δίψα για έρευνα και ανακάλυψη. Η πολύφερνη νύφη ιδιωτικών καναλιών και μη, ταλαιπωρημένη κατά τα παλαιότερα χρόνια και με διαρκώς αυξανόμενη συναισθηματική και όχι μόνο αξία: το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Η οπτικοακουστική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, η σύγχρονη ιστορία οπτικοποιημένη.

Πλάνα από τη μικρασιατική εκστρατεία, την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα το 1945, το ναυάγιο του «Ηρακλειά» στη Φαλκονέρα, την προετοιμασία της ελληνικής αποστολής για την Κορέα. Οι μεταξικοί της ΕΟΝ να καταθέτουν στεφάνι στην Ακρόπολη, οι εκλογές του 1963, αλλά και άρματα μάχης να αποβιβάζονται στον Πειραιά, στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας. Κομμάτια της ελληνικής ιστορίας οπτικοποιημένα από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ προ της δημιουργίας της. Αλλά και πιο σύγχρονα, μετά τη γέννηση της δημόσιας τηλεόρασης, στις 23 Φεβρουαρίου 1966: οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες του 1969 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, η επιστροφή του Καραμανλή με το προεδρικό αεροσκάφος της Γαλλίας, η ψήφιση του πρώτου Συντάγματος μετά τη Μεταπολίτευση, το δημοψήφισμα για τη βασιλεία, η πορεία προς την «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981... Το έργο της ψηφιοποίησης του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ, ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της δημόσιας τηλεόρασης, παίρνει σάρκα και οστά και ημέρα με την ημέρα στο επιβλητικό ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής περνάει σε νέα εποχή.

Η ιστορική διαδρομή του ίδιου του αρχείου έχει «χιλιοτραγουδηθεί» στα δημοσιογραφικά στέκια με τηλεοπτική πείρα. Κασέτες και μπομπίνες που έκαναν φτερά συστηματικά από τα σκονισμένα ράφια και τις χάρτινες κούτες όπου είχαν αποθηκευτεί. Κυκλοφορούσαν σε γραφεία καναλιών και εταιρείες παραγωγής έναντι αντιτίμου - «στο Μοναστηράκι κυκλοφορούσαν μέρη τους» θυμάται γηραιότερος συνάδελφος. Ακόμη χειρότερα, πολύτιμες εκπομπές και εικόνες καταστρέφονταν στο όνομα της οικονομίας και της απουσίας διάθεσης αγοράς νέου υλικού αποθήκευσης ή απλώς της αδιαφορίας. «Από το 1992 και μετά άρχισε σταδιακά μια σοβαρή προσπάθεια αποτροπής του φυλλορροήματος του αρχείου» διηγείται στο ΒΗΜagazino ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος. «Και από το 2003, επί Αγγελου Στάγκου, ξεκίνησε ουσιαστικά το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης του αρχείου που συνεχίζεται αδιάλειπτα και εντατικά τα τελευταία έξι χρόνια». Για τον πρόεδρο της δημόσιας τηλεόρασης το σημερινό υλικό διασώθηκε «κυρίως χάρη σε απλούς εργαζόμενους που επέδειξαν θαυμαστή αρχειακή συνείδηση και με προσωπικό κόπο και φροντίδα διέσωσαν πολύτιμο υλικό για τις επόμενες γενιές».

Οι δυσκολίες πολλές. Από το 1992 ως τη σημερινή εποχή και την εντατική δουλειά για την ψηφιοποίηση και την πλήρη διασφάλισή του, κασέτες και φιλμ βρίσκονταν στα πιο απίθανα μέρη. Σε αποθήκες, υπόγεια, γραφεία, άλλες μισοκατεστραμμένες και άλλες γραμμένες πολλές φορές. Αρχειακό υλικό επιστράφηκε από σπίτια δημοσιογράφων, τεχνικών, παραγωγών, όπου παρέμενε ξεχασμένο. Στη συνέχεια η συντήρησή του. Το πρώτο και αρκετά πολύπλοκο στάδιο. «Τα πολλά format που χρησιμοποίησε η ΕΡΤ από το 1966 ως σήμερα, τα δύο συστήματα μετάδοσης (Pal και Secam) αλλά και εκείνα των κινηματογραφιστών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, προ της έλευσης της τηλεόρασης στην Ελλάδα, δυσκολεύουν τη συντήρηση και την ψηφιοποίηση» τονίζει ο διευθυντής του Μουσείου και Αρχείου της ΕΡΤ Νίκος Σφέτσας.

Ταινίες των δύο και της μιας ίντσας, umatic, κασέτες beta και betadigital, φιλμ των 8, των 16, των 35 mm - το τελευταίο επικίνδυνα εύφλεκτο σε θερμοκρασίες ελληνικού καλοκαιριού. «Ως τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο ίσως το πιο σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης παλαιών format στην Ευρώπη», διατείνεται ο κ. Σφέτσας, «ενώ ήδη έχουμε αποκτήσει ένα σύγχρονο εμφανιστήριο για επεξεργασία και αντιγραφή φιλμ των 35 mm που ήρθε στην κατοχή μας κυρίως από την Κινηματογραφική Υπηρεσία Στρατού, την ΥΕΝΕΔ κτλ.». Αποκτήθηκαν και συντηρήθηκαν προκειμένου να λειτουργούν σωστά μηχανήματα προβολής ταινιών μιας και δύο ιντσών, ενώ ζητήθηκε ακόμη και από συνταξιούχους μοντέρ η επιστροφή στην ενεργό δράση για τον χειρισμό τους. Επρεπε επίσης να επιλυθούν προβλήματα όπως ο συντονισμός της εικόνας και του ήχου στα παλιά format, αλλά και η ενδεχόμενη καταστροφή φιλμ και ταινιών που λόγω παλαιότητας κόβονταν στην πρώτη προσπάθεια προβολής τους. «Ενα διαρκές ψάξιμο των αρμόδιων συναδέλφων τεχνικών λύνει τις δύσκολες εξισώσεις της συντήρησης» λέει ο κ. Παναγόπουλος, ενώ η αναζήτηση, κυρίως στο εξωτερικό, προσφέρει τα εργαλεία για την επαναφορά σε καλή κατάσταση και προβολή του υλικού, σύμφωνα με τον κ. Σφέτσα, «όπως η υδρόλυση για να στερεοποιείται το φιλμ και να μη διαλύεται».

Μετά τη συντήρηση ακολουθεί η ψηφιοποίηση. Το παλιό υλικό αντιγράφεται σε σύγχρονα αποθηκευτικά μέσα και διασώζεται οριστικά. Τη σκυτάλη παίρνει η τεκμηρίωση. Μια ομάδα 16 ανθρώπων έχει αναλάβει το έργο της επιστημονικής παρακολούθησης και καταγραφής του. «Χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία», τη χαρακτηρίζει ο κ. Σφέτσας, «καθώς πρέπει να είναι απολύτως πιστή και ακριβής, αλλά και το υλικό να προσεγγίζεται με την απαραίτητη ιστορική αντικειμενικότητα και απόσταση». Επιστημονικοί σύμβουλοι, δημοσιογράφοι, ιστορικοί επιμελούνται την τεκμηρίωση, ενώ συνολικά περισσότεροι από 70 εργαζόμενοι απασχολούνται με τη διαδικασία της ψηφιοποίησης του αρχείου. Η ολοκλήρωση του έργου δεν προβλέπεται σύντομα λόγω της φύσης του. Πέντε χρόνια τώρα καταγράφεται και συγκεντρώνεται, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα στάδια της συντήρησης και της τεκμηρίωσης. Οι υπεύθυνοι του αρχείου πάντως εκτιμούν ότι απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια εντατικής δουλειάς, ίσως και περισσότερα, για την πλήρη ψηφιοποίηση και τεκμηρίωσή του.

Το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα μπορούσε να αποτελεί τελείως ξεχωριστό κεφάλαιο. Από παρτιτούρες του 1915, χειρόγραφες με μελάνι, ως τα θεατρικά έργα της Δευτέρας σε μετάφραση και διασκευή μεγάλων μορφών των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Μάριος Πλωρίτης και ο Νίκος Γκάτσος, οπτικοποιημένα θεατρικά σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, όπως και σπάνιες ηχογραφήσεις των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, εκπομπών και συνεντεύξεων, αλλά και πλούσιο δισκογραφικό υλικό, όλα καταγεγραμμένα και αρχειοθετημένα, παρουσιάζουν την ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα. Πολύτιμο κομμάτι του αρχείου είναι η συλλογή του «πρώτου φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα», όπως ήθελε να τον αποκαλούν, Πέτρου Πουλίδη, που δωρίστηκε εδώ και λίγα χρόνια στην ΕΡΤ και εκτίθεται στο κτίριο της οδού Ρηγίλλης. Φωτογραφίες όλων των ελλήνων πολιτικών από την εποχή του Μεσοπολέμου, ιστορικά γεγονότα όπως «η δίκη των εξ», ο ελληνικός στόλος στον Βόσπορο αλλά και η καθημερινότητα της Ελλάδας και η διαχρονική εξέλιξή της, από το 1920, περιλαμβάνονται στο αρχείο Πουλίδη, το οποίο επίσης ψηφιοποιείται.

Το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ θα συγκεντρωθεί και θα λειτουργήσει σε χώρο 1.200 τ.μ. στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Οι εγκαταστάσεις αναμένουν το υλικό, εξοπλισμένες με τα απαραίτητα συστήματα εξαερισμού και υγρασίας, πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, αλλά και ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης από εξειδικευμένο προσωπικό. Για τον κ. Παναγόπουλο, «όταν ολοκληρωθεί το έργο, η δημόσια τηλεόραση θα διαθέτει το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό αρχείο της Ελλάδας και μέσω του Διαδικτύου θα είναι προσβάσιμο σε όλους. Από ιστορικούς και ερευνητές ως δημοσιογράφους αλλά και μαθητές σχολείων και καθηγητές, που θα θέλουν να οπτικοποιήσουν τα μαθήματα». Ιδανικός στόχος είναι να προσφέρεται όλο σε χαμηλή ανάλυση για τους ιδιώτες επισκέπτες του διαδικτυακού τόπου www.ert-archives.gr και, φυσικά, επί πληρωμή σε υψηλή ανάλυση προς όσους ενδιαφερόμενους επιθυμούν να το εκμεταλλευτούν εμπορικά, αναπαράγοντάς το σε ντοκυμαντέρ, ταινίες κτλ.

«Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι μαθαίνοντας το έργο, αρκετοί ιδιώτες, επαγγελματίες και μη, έρχονται και δωρίζουν τα δικά τους αρχεία στην ΕΡΤ, κάτι πολύ σημαντικό για τον περαιτέρω εμπλουτισμό» σημειώνει ο κ. Σφέτσας. «Τα αρχεία των Χαρισιάδη και Πουλίδη ήταν εξαιρετικά πολύτιμα από ιστορικής πλευράς, ενώ διαμάντι πραγματικό είναι αυτό του ζωγράφου Γιώργου Μανουσάκη, ο οποίος κινηματογραφούσε σχεδόν όλη την Ελλάδα με μια ξεχωριστή ματιά».

Το κόστος; Μεγάλο. Η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου, πλάνων και φωτογραφιών προ της δημιουργίας της δημόσιας τηλεόρασης εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». «Οι περισσότεροι στέκονται στους αριθμούς της ΕΡΤ, ελάχιστοι όμως υπολογίζουν τα έξοδα που απαιτούνται για δράσεις τέτοιας ανεκτίμητης αξίας, όπως η ψηφιοποίηση του αρχείου της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης» παραπονιέται ρητορικά ο πρόεδρος της ΕΡΤ.

Από το 1959, όταν αξιωματικοί της 128ης Σμηναρχίας Εκπαιδεύσεως Τηλεπικοινωνιακών Ηλεκτρονικών στο Καβούρι Αττικής κατασκεύασαν τον πρώτο στην Ελλάδα τηλεοπτικό πομπό με εμβέλεια μόλις τριών χιλιομέτρων και το παρθενικό - έκτακτο μάλιστα - δελτίο ειδήσεων της 16ης Μαρτίου 1966 με την Ελένη Κυπραίου, ως τη Eurovision, τα παράθυρα, την «Αθλητική Κυριακή» και το σημερινό δελτίο ειδήσεων με τη Μαρία Χούκλη, η ΕΡΤ καταγράφει ιστορία, όχι πια μόνη, μα με ανταγωνιστική συντροφιά τα ιδιωτικά κανάλια. Αλλωστε, όπως έγραψε και ο Καρυωτάκης και μνημονεύεται στο www.ert-archives.gr: «Ενα συρτάρι εβένινον εκεί των αναμνήσεων κρύβει το χρυσάφι»...

Δημοσιεύθηκε στο BHMagazino, τεύχος 448, σελ. 34-38, 17/05/2009.

Πηγή: http://www.tovima.gr


Άργησαν, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ποιός ξέρει τι θησαυροί κρύβονται εκεί μέσα.
 
εχουν χαθει εξαιρετικα προγραμματα και λογω κακων συνθηκων φύλαξης
συν ολα τα αλλα... ενδιαφερον θα ειχε για οσους απο μας μεγαλωναν στα 70's να ειχαμε προσβαση σε αυτο το υλικο... αλλα που...
 
Υπ ' οψιν οτι δεν ειμαστε στο 1990... επρεπε να φθασουμε στο 2009 για να ξεκινησει αυτη η εργασια απο ενα φορεα που βριθει υπαλληλων και χρηματων (ας οψονται οι μετα βιας πελατες δηλ. ολοι μας). Και οχι μονο εχουν χαθει αρχεια αλλα και τα σωζομενα δεν ειναι σε καλη κατασταση λογω της ελλιπους φροντιδας... Οι ανθρωποι γραφαν πανω στις εκπομπες του Φρεντυ Γερμανου στιγμιοτυπα απο ματς της Β' εθνικης... τι να λεμε τωρα...
 
Και όχι μόνο αυτά, και όλα τα επεισόδια του "Εκείνος κι Εκείνος", και τη ραδιοφωνική μετάδοση της Μήδειας με την Κάλας από την Επίδαυρο (τη μόνη εμφάνιση της σε ολόκληρη Όπερα στην Ελλάδα μετά τον Πόλεμο) και, και, και...Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Τέτοια έχουν γίνει παντού και σε όλες τις χώρες. Θέλετε παραδείγματα? Η RAI έσβησε τις κασσέτες με την Τετραλογία του Βάγκνερ σε διεύθυνση Furtwängler, η ΜGM έκανε το ίδιο με το σάουντρακ του Ελ Σιντ, το καλύτερο σάουνττρακ του Μίκλος Ρόζσα (και πολλά άλλα), η ΕΜΙ έλιωσε τα μέταλλα όλων των δίσκων 78 στροφών (για οικονομία χώρου στην αποθήκη)... Ας μη μιλήσουμε για τις ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες καλύτερα. Αλλά όταν γίνεται κάτι θετικό σε αυτόν τον τόπο ας το εκτιμούμε κι ας πούμε και κανένα μπράβο, δε βλάπτει.
 
Τα προβλήματα ήταν όντως πολλά. Και εξακολουθούν να είναι. Το καλό είναι ότι υπάρχει πολύ υλικό σε φιλμ οπότε αυτό σώζεται σε κάθε περίπτωση. Αν ήταν video δεν ξέρω τι θα είχε απογίνει.
 
Που να δεις τι θησαυροι εχουν ηδη καταστραφει για να επανεγγραψουν στις κασετες ποδοσφαιρο....

+1

Δυστυχώς η μ@κ@κί@ πήγε σύννεφο...

Και δεν αποτέλεσε ελληνική πρωτοτυπία, πρωταρχικός καταστροφέας προγράμματος υπήρξε το BBC !!! Εκεί στη δεκαετία του '60 υπήρχε νόμος στην Μ. Βρετ. που απαγόρευε τις επαναλήψεις προγράμματος πάνω από 2 ή 3 φορές (για να προωθήσουν τη δημιουργία νέων προγραμμάτων). Οπότε, οι τότε υπεύθυνοι, θεώρησαν πως μη έχοντας περαιτέρω δυνατότητα εκμετάλλευσης τους, ας κάνουν οικονομία σε μαγνητική ταινία...

Εδώ η δικαιολογία τους ποια να ήταν άραγε; Οικονομία στο υλικό για να μη χάσουν κανένα χιλιάρικο από το μισθό τους οι διευθυντάδες και οι "Μπόκοτες";
 
Που να δεις τι θησαυροι εχουν ηδη καταστραφει για να επανεγγραψουν στις κασετες ποδοσφαιρο....

Και όχι μόνο. Όταν ο Άρης Μαλανδράκης ήθελε (επί sevenx) να κάνει αφιέρωμα για τον Μινωτή και την Παξινού δεν μπόρεσε να βρεί όσο υλικό ήθελε αφού τις μπομπίνες τις είχαν φάει τα ποντίκια. Αναζήτησε και βρήκε υλικό από το ΒΒC (αυτό δεν το είχαν σβήσει). Όταν μάλιστα θέλησε να τους πληρώσει γι'αυτό του είπαν "Αστειεύεστε? Αυτά τα αρχεία είναι η κληρονομιά σας. Δεν χρειάζεται να πληρώσετε γι'αυτά!"
 
Τι να μας πουν κι αυτοί; για διαβάστε το ποστ#8.

Για αυτό το λόγο είπα οτι το συγκεκριμένο αρχείο το είχαν κρατήσει. Σε γενικές γραμμές οφείλουμε να ομολογήσουμε οτι στο θέμα της αρχειοθέτησης του πολιτισμού μας (όχι μόνο οπτικοακουστικού υλικού) δεν παίρνουμε υψηλή βαθμολογία.
 
Τι λέγαμε ότι τέτοια και χειρότερα συμβαίνουν και αλλού; Διαβάστε τι έκανε η ΝΑSA με τις βιντεοταινίες της πρώτης προσελήνωσης να φρίξετε:



Η NASA κατάφερε να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, δεν είχε όμως την προνοητικότητα να κρατήσει τις πρωτότυπες βιντεοταινίες από τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της πρώτης προσσελήνωσης.
Ευτυχώς βρέθηκαν αντίγραφα, τα οποία παρουσιάζονται τώρα βελτιωμένα, έπειτα από ψηφιακή επεξεργασία στο Χόλιγουντ, με αφορμή την 40ή επέτειο από το πρώτο ανθρώπινο βήμα στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε το 2006 ότι δεν μπορούσε να βρει τις πρωτότυπες βιντεοταινίες από την ιστορική αποστολή του Apollo 11. Έκτοτε προσπαθούσε να τις εντοπίσει και τελικά βρήκε πού κατέληξαν οι 45 μπομπίνες: σβήστηκαν προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν, μαζί με 220.000 ακόμα μπομπίνες.
Ευτυχώς η υπηρεσία κατάφερε να βρει βιντεοσκοπημένη τη ζωντανή μετάδοση στα αρχεία του δικτύου CBS και του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον.
Την ψηφιακή επεξεργασία και αποκατάσταση του υλικού ανέλαβε η καλιφορνέζικη εταιρεία Lowry Digital, η οποία ειδικεύεται στην αποκατάσταση παλιών ταινιών του Χόλιγουντ όπως το διάσημο Καζαμπλάνκα.
Το ψηφιοποιημένο πλέον βίντεο έχει καλύτερη ποιότητα από το πρωτότυπο, διαβεβαιώνει τώρα η NASA, αν και οι ιστορικοί του διαστημικού προγράμματος θα θεωρούσαν ανεκτίμητα τα πρωτότυπα ντοκουμέντα.
Και η ανάμιξη του Χόλιγουντ στην επεξεργασία του υλικού είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τις θεωρίες συνομωσίες που θέλουν τις αποστολές Apollo να ήταν στημένες.
Μέχρι στιγμής έχει ψηφιοποιηθεί το 40% του υλικού, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί στη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
 
Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες!!! Πάντως πιστεύω οτι αυτοί οι οποίοι πρέπει να πρωτοστατούν στη διατήρηση αρχειακού υλικού είναι οι Γερμανοί.