Το chat του δικάναλου

Απάντηση: Re: Το chat του δικάναλου

PA = Public Address.
Δηλαδή συστήματα που παίζουν χάλια (Pretty Awfull) για να γεμίσουν μεγάλους χώρους.
Αυτά αν τα βάλεις σπίτι σου θα είναι σαν να ακούς μουσική σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Μην τον ακούς τον Μιχάλη, αυτός είναι κουφός...














:flipout:
Σε αγαπάω ρε Mike, για αυτό σε πειράζω!

Ο οδηγός του ΙΒΙ.... να το μετακινήσει γιατί εμποδίζει τη κα Μαρίκα να βγει από το πάρκινγκ του μαγαζιού. Αυτό είναι ΡΑ και συμπεριλαμβάνει ενισχυτικά.μεγάφωνα κλπ
 
Vlad ο δικος μου Crown K1, ειχε 1600 ευρω πριν καμια 10 και βάλε χρόνια.
Ένα τέτοιο ήθελα να πάρω https://www.amazon.com/Lab-gruppen-FP-10000Q-SP-115E-Amplifier-Monitoring/dp/B0182SD8X2 αλλά ξέφευγε

αυτός είναι;
παράξενο μου φαίνεται το 2πολικό καλώδιο ρεύματος.
ξέχασα το λίνκ..
https://www.google.com/search?q=cro...YKHe8LAt4Q9QEwAHoECAEQFQ#imgrc=J_tp_Y3Rfpm8TM
 
Ας μιλήσουμε λοιπόν για PA (=Public Address).
Δηλαδή για το σύνολο των μηχανημάτων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την λήψη και ενίσχυση του ήχου που αποσκοπεί στην κάλυψη δημοσίων χώρων.
Περιλαμβάνει μία τεράστια ποικιλία μηχανημάτων και αξεσουάρ κάθε είδους, από μικρόφωνα, κονσόλες, ενισχυτές και ηχεία μέχρι σκαλωσιές.
Οι δημόσιοι χώροι επίσης μπορεί να είναι οποιοιδήποτε: Αίθουσες συναυλιών, πάμπ, μπαρ, ντισκοτέκ, θέατρα, εστιατόρεια, κινηματογράφοι, εκκλησίες και χώροι λατρείας, γήπεδα και ανοικτοί χώροι. Κάθε είδους δημόσιος χώρος που χρειάζεται ηχητική κάλυψη.

Η ποικιλία και οι πολλές διαφορετικές ανάγκες των χώρων καθορίζουν και τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούνται.
Η ντουντούκα, το μεγάφωνο του περιοδεύοντος μανάβη είναι PA.
Η ηχητική κάλυψη μίας πολιτικής συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος κι' αυτή PA είναι.
Η μεγαφωνική εγκατάσταση της εκκλησίας του χωριού μου.
Η μικροφωνική που χρησιμοποιεί η κομπανία στο ρεμπετάδικο.
Η εμφάνιση του ροκ γκρουπ στην καφετέρια της γειτονιάς.
Η βραδιά στο τζαζ-κλαμπ, π.χ. Half-Note.
Όλα PA.

Το PA στο χώρο μας έχει βγάλει πολύ κακό όνομα ως προς την ποιότητα του ήχου. Αιτία είναι τα πάμπολλα φτηνιάρικα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις διάφορες εκδηλώσεις που ζαλίζουν και μας "παίρνουν τ' αυτιά"! Τα περισσότερα είναι ερασιτεχνικές ή βιοτεχνικές το πολύ κατασκευές, όσο το δυνατόν χαμηλότερου κόστους. Εντύπωση κάνει ότι τέτοια χρησιμοποιούν πολλοί μουσικοί που από τσιγκουνιά και αδιαφορία αγοράζουν ότι χειρότερο μπορεί να βρεθεί σε ηχητικό εξοπλισμό. Και ξέρω πολλούς λυράρηδες-λαουτιέρηδες τέτοιους από τα μέρη μας, δυστυχώς.

Εντάξει, το PA δεν κάνει για το σαλόνι μας, θα συμφωνήσουμε.
Ότι κυκλοφορούν πλήθος φτηνιάρικα, κακής ποιότητας μηχανήματα που είναι αδύηνατον ν' αντέξουμε, θα συμφωνήσουμε και σ' αυτό.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει PA εξοπλισμός με πολύ υψηλή ποιότητα.
Όλοι έχουμε πάει σε εκδήλωση που ο ήχος ήταν τόσο κακός, ώστε δε βλέπαμε την ώρα να φύγουμε.
Και όλοι έχουμε πάει σε συναυλία που απολαύσαμε.
Θεωρω πως χρειάζεται ν' αποβάλουμε τις προκαταλήψεις.

Στο κάτω-κάτω όλοι αποζητούμεστα οικιακά μας μηχανήματα χαρακτηριστικά που τα βρίσκουμε κυρίως στο PA.
-Τα ασυμπίεστα δυναμικά.
-Το βαθύ και πεντακάθαρο μπάσο.
-Τη μποτιά της ντραμς που νοιώθουμε στο στομάχι.

Ή μήπως όχι;

Η υπέροχη κυρία που βλέπουμε live χρησιμοποιεί εξοπλισμό PA. Μήπως λείπει η ποιότητα;

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Εντύπωση κάνει ότι τέτοια χρησιμοποιούν πολλοί μουσικοί που από τσιγκουνιά και αδιαφορία αγοράζουν ότι χειρότερο μπορεί να βρεθεί σε ηχητικό εξοπλισμό. Και ξέρω πολλούς λυράρηδες-λαουτιέρηδες τέτοιους από τα μέρη μας, δυστυχώς.
Μιχάλη, φωτεινή εξαίρεση ο κοντοχωριανός Αλεξάκης.
Όλος ο εξοπλισμός NEXO και κονσόλα Soundcraft .
Του ειπα να πάρει Lab gruppen ,αλλά οι τελικοί του ήταν ματσαρισμένοι με x-over και limiter με τα ηχεία.
 
Τα PA είναι εξ' ορισμού επαγγελματικά.

Όλα τα άλλα "επαγγελματικά" είναι ημίμετρα. :silly:
 
υπέροχο πόστ του sonus που έβαλε κάποια πράγματα στην θέση τους.
κάποιοι live δίσκοι μου που ηχούν πολύ καλά, απο τέτοια ΡΑ "ακούσανε" τα μικρόφωνα τον ήχο που ακούω στο σπίτι;;
 
Νομίζω Βλαδίμηρε ότι οι ηχογραφήσεις των "live" προϋποθέτουν πολλά περισσότερα από την απλή καταγραφή μέσω μικροφώνων των ηχείων.
 
Νομίζω Βλαδίμηρε ότι οι ηχογραφήσεις των "live" προϋποθέτουν πολλά περισσότερα από την απλή καταγραφή μέσω μικροφώνων των ηχείων.

λες άλλα μικρόφωνα για τα ΡΑ για να ακούει το κοινό και άλλα για τις γραμμές που πάνε προς ηχογράφηση;
ή διαχωρισμός σε κάποιο στάδιο;
τώρα μου ήρθε στο μυαλό ένας δίσκος live των porcupine tree που ίσως να είναι στους top 5 (μην πω top 3) απο πλευράς ποιότητας ήχου στην (μικρή) δισκοθήκη μου
 
Στα μεγάλα μεγέθη όπως συναυλίες, ήχος από PA, ήχος από το κοινό, ακόμα και ο ήχος από τα μουσικά όργανα χρειάζεται πολλά μικρόφωνα τοποθετημένα για να έχεις την πληροφορία και μετά να τη μιξάρεις όπως πρέπει για να ακούγεται... "live" :cool:

Όλες οι τεχνικές βέβαια έχουν την αξία τους και τη χρήση τους και τίποτε δεν είναι για πέταμα. Εξαρτάται πάντα από τον προϋπολογισμό που έχει ο καθένας. Με αυτό στο μυαλό μπορείς να βάλεις ένα drum machine να παίζει, να στείλεις τον ήχο σε ένα ηχείο και το μικρόφωνο σε κάποια απόσταση από το ηχείο να πιάνει και το ambient του χώρου. Ενδεχομένως να χρησιμοποιήσεις και μερικά μικρόφωνα overhead.
Με τον παραπάνω τρόπο έχεις γλυτώσει τα... μισθά του drummer και έχεις αρκετά "φυσικό" αποτέλεσμα. :p
 
-Τα ασυμπίεστα δυναμικά.
-Το βαθύ και πεντακάθαρο μπάσο.
-Τη μποτιά της ντραμς που νοιώθουμε στο στομάχι.


Ρεαλισμός μ άλλα λόγια,που όμως δεν πρέπει να πηγαίνει στο άλλο άκρο..που είναι η υπερβολή...
Δεν μπορεί δηλαδή να ακούγεται η μποτιά και τα δυναμικά στην τελευταία σειρά ακριβώς με την ίδια ισχύ όπως τα πρώτα τραπέζια πίστα..
PA κατευθείαν απ το εργοστάσιο που πουλήθηκε σε Κορεάτες (δουλεύει ξάδελφος),έδρα Ιταλία και το έχω χάσει,με Tannoy σε Home Cinema,όλα μετρημένα όπως μου πε,αλλά δεν έδενε το γλυκό.
Είπα για τους εξωτερικούς χώρους ,μιας και βρέθηκα σε πάμπολα live σε γήπεδα,όπου τα echos δεν παλεύονταν..

Γνωστός αοιδός με πανάκριβο κασέ,κατηφόρισε για συναυλία καλοκαίρι πέρσι..σε γνωστό χώρο,προβληματικό..ορθογώνιο αλλά με παραπήγματα.
Είπα να πάω και γω μιας και σχόλασα πιο νωρίς και ήταν δίπλα στον χώρο εργασίας..Οι ηχολήπτες και λοιποί τεχνικοί από γνωστό του Κέντρου..
Μαθαίνω ότι δεν ήθελε να βγει για τον 'κακό' ήχο σ ένα δοκιμαστικό στο παρά 5 ,όσο να ναι,χωρίς δοκιμαστικά είναι ρίσκο...τελικά αφού έγινε χαμός με τις 'ρήτρες' και καθυστέρησε η παρουσίαση του,το αποτέλεσμα ήταν χάλια..echos όλων των ειδών που 'ανακυκλώνονταν' κάτι παρόμοιο με τα 'σταδιακά ακουστικά σύνδρομα'.
Καθυστέρηση τα μπροστινά με τα πίσω,ουρές,πάλευαν οι της κονσόλας να ανεβοκατεβάζουν εντάσεις,να 'σπρώχνουν' όργανα μέχρι που σχεδόν έκλεισαν κάποια περιφερειακά,με αποτέλεσμα να ακούν οι πίσω απ τα μπροστινά.....
Τώρα στα κλειστά έχουν άλλα προβλήματα που έχω αναφερθεί ξανά...
Φυσικά τα PA σε open συναυλίες τύπου συγχωρημένου Avinci πρέπει να δικαιολογούν τα κόστη τους...
 
LAB.GRUPPEN και ο Σουηδός συγγενής Klas Dalbjorn,product research manager,ήταν στο team των Ολυμπιακών του 2004,μου έχει δείξει πολλά projects,η έδρα ήταν στο Goteborg,με ξενάγησε ,μιλήσαμε για πολλά,τώρα είναι στη εταιρεία που εξαγοράστηκε από Κορεάτες,(έχω την εντύπωση ότι άλλαξε όνομα),με έδρα το Μιλάνο.,αρνητικά σχόλια..μάλιστα σε mail,μου είπε κατά λέξη ότι δεν πιστεύει στο νέο project..

Τι είναι το ψάξιμο,άλλο κοίταξα και έπεσα σε δύο απ τα ιδρυτικά μέλη του Disgos,μιλάμε στα πρώτα στάδια στάδια 1992 που ανταλλάσσαμε φακέλους με λίστες...
Τα έχω για όποτε έρθει η όρεξη..
 
Καταστροφικό αποδείχτηκε το project από παλιότερα για μια μάρκα του γκρουπ πάντως. Θα μου πεις μπορεί να μην ήταν στο σχεδιασμό εξ' αρχής το οικιακό Hi-Fi, οπότε το αφήσανε στην τύχη του (Tannoy). Σήμερα όλες αυτές οι τεχνολογίες στην οικιακή τους εκδοχή τουλάχιστον έχουν μετακομίσει, μαζί με τους μηχανικούς, στην Fyne Audio.
 
Στα μεγάλα μεγέθη όπως συναυλίες, ήχος από PA, ήχος από το κοινό, ακόμα και ο ήχος από τα μουσικά όργανα χρειάζεται πολλά μικρόφωνα τοποθετημένα για να έχεις την πληροφορία και μετά να τη μιξάρεις όπως πρέπει για να ακούγεται... "live" :cool:

Όλες οι τεχνικές βέβαια έχουν την αξία τους και τη χρήση τους και τίποτε δεν είναι για πέταμα. Εξαρτάται πάντα από τον προϋπολογισμό που έχει ο καθένας. Με αυτό στο μυαλό μπορείς να βάλεις ένα drum machine να παίζει, να στείλεις τον ήχο σε ένα ηχείο και το μικρόφωνο σε κάποια απόσταση από το ηχείο να πιάνει και το ambient του χώρου. Ενδεχομένως να χρησιμοποιήσεις και μερικά μικρόφωνα overhead.
Με τον παραπάνω τρόπο έχεις γλυτώσει τα... μισθά του drummer και έχεις αρκετά "φυσικό" αποτέλεσμα. :p
-Ναι, αλλά οι θεατές που έχουν μάλιστα πληρώσει και το εισιτήριο τους θέλουν να τον βλέπουν τον ντράμμερ κι' ας μην κάνει τίποτα, ας παίζει από πίσω προηχογραφημένο πρόγραμμα! :drummer:

Σωστά αυτά που γράφεις.
Όλες οι ηχογραφήσεις είναι σήμερα πολυμικροφωνικές, με κάποιες εξαιρέσεις στην κλασσική μουσική κυρίως.
Πάντως σε μία live ηχογράφηση, π.χ. μίας συναυλίας η καλύτερη περίπτωση είναι και η πιο "απλή", η μίνιμαλ. Γράφουμε κατ' ευθείαν από την κονσόλα την ίδια τη μίξη, αυτή που προορίζεται για τα ηχεία, την ίδια που ακούει και το κοινό. Κανονικά δε χρειάζεται άλλη μίξη, η δουλειά έχει ήδη γίνει από τον ηχολήπτη ή τους ηχολήπτες της συναυλίας. Eq, compressor/limiters, reverb κλπ. έχουν ήδη ενσωματωθεί στη μίξη.
Αυτή η προσέγγιση αποδίδει καλύτερα τον ήχο και κυρίως το πνεύμα της συναυλίας. Άντε να προστεθεί κατόπιν και λίγο από το περιβάλλον (χειροκροτήματα, επευφημίες, κλπ).
Ταυτοχρόνως μπορεί να γράφονται χωριστά και όλα τα επιμέρους κανάλια, -ένα για κάθε όργανο ή φωνή- και συνήθως αυτό γίνεται. Θεωρητικά, αν τα έχουμε αυτά, μπορούμε να κάνουμε από την αρχή μία έντελώς καινούργια μίξη, διαφορετική από την αρχική. Αλλά τότε θα έχουμε απομακρυνθεί από το πνεύμα του μουσικού γεγονότος, της συναυλίας. Τα επιπλέον χωριστά γραμμένα κανάλια χρησιμοποιούνται συνήθως βοηθητικά στην τελική επεξεργασία της μίξης, αν τυχόν κάτι π.χ. κάποιο όργανο δεν ακούγεται καλά.
Φυσικά όλα εξαρτώνται από την άποψη των παραγωγού/ηχολήπτη. Δεν υπάρχει κανένας αυστηρός κανόνας σ' αυτά.
 
Είμαι από εκείνους που δεν πιστεύουν σε αναπαραγωγές μουσικών γεγονότων. Για μένα είναι έτσι κι αλλιώς απεικόνιση νεκρής φύσης η αναπαραγωγή όχι μόνο ενός "live" αλλά γενικότερα η έννοια της αναπαραγωγής. Δεν είναι ζωντανό. Κονσέρβα είναι. Για το λόγο αυτό προτιμώ την επέμβαση με σκοπό το τελικό προϊόν να είναι όσο το δυνατό καλύτερο και όχι όσο το δυνατό πιο κοντά στην "αίσθηση του live" γιατί δεν σημαίνει και τίποτε εδώ που τα λέμε αυτό. Ειδικά αν βάλουμε και εικόνα και πλάνα από τη συναυλία στο τελικό προϊόν τότε είναι μονόδρομος η επέμβαση.

Δεν διευκρίνισα πιο πριν ότι η τεχνική της ηχογράφησης με το drum machine αφορά εσωτερικό χώρο και όχι συναυλία. Προφανώς το κοινό θέλει να βλέπει τους μουσικούς να παίζουν. Κι εγώ το ίδιο θέλω.