To DAC or not to DAC

tio4711

AVClub Addicted Member
24 October 2007
2,113
Εχοντας μετά από κάποια, όχι και τόσο μεγάλη είναι η αλήθεια, αναζήτηση, καταλήξει στα συστατικά του ηχητικού μου συστήματος που είναι:

Ενισχυτής: Unison Research Unico 200
Ηχεια: B&W 801 Matrix S3
Πηγες: Primare CD31, Audiolab MDAC, Logitech SqueezBox, Thorens TD316

και καταλήγοντας όλο και περισσότερο ν ακούω πια από το Audiolab μέσω, είτε PC είτε SB, είπα να κοιτάξω για τυχόν αναβάθμιση του DAC. Κι εδώ έρχεται το ερώτημα, ενώ μέχρι τώρα κάθε τι που άλλαξα στο σύστημα μου είχα ακούσει σημαντική διαφορά προς το καλύτερο, δοκιμάζοντας κάποια αξιόλογα (βάσει των αναγνώσεων εδώ και γενικά στο νετ) DACs οι διαφορές που ακούω είναι ανεπαίσθητες, στα όρια της υπερβολής στο να τις ανακαλύπτεις.

Δοκίμασα λοιπόν το Mambo V3 που όλοι λένε τόσο ωραία λόγια εδώ μέσα και η ηχητική απόδοση ήταν >95% ίδια με το MDAC - μια ελάχιστα μεγαλύτερη ανάλυση που έφερε το Mambo στις υψηλές συχνότητες δεν θα ήταν μετά από καιρό ακουστή ως διαφορά είμαι σίγουρος

Δοκίμασα και το NorthStar Design DAC 32, που είχα ακούσει και στην ακουστική Κρήτης και μου είχε αρέσει ιδιαίτερα, και πάλι όμως οι διαφορές ήταν μικρές. Λιγο πιο μουσικό αλλά τίποτα άξιο λόγου για τα δικά μου αυτιά πάντα

Και η ερώτηση είναι, τι φταίει, αν φταίει κάτι? Μήπως δεν έχω εξειδικευμένα αυτιά να παρατηρήσω διαφορές που κάποιος άλλος θα αναγνώριζε εύκολα? Μήπως το σύστημα μου δεν έχει την ικανότητα να αναδείξει τις διαφορές? Θυμάμαι πάντως ότι με κάποια άλλα DIY DACs που είχα ακούσει στο σύστημα μου είχα εντοπίσει τις διαφορές που ήταν όντως ακουστές, προς όφελος τότε του MDAC!

Μήπως το MDAC είναι ότι καλύτερο μπορώ να έχω για το συγκεκριμένο σύστημα και για ν ακούσω κάτι καλύτερο πρέπει ν αλλάξω όλη την αλυσίδα παραγωγής?

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη

Τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει και θέλεις αλλαγές ;

Ή απλά, θέλεις αλλαγές για τις αλλαγές ;

προς θεού, εάν το σύστημα σου δεν είναι ''αποκαλυπτικό'', τότε το 90% των υπολοίπων συστημάτων θα πρέπει να αυοκτονήσει ... εννοώ ότι αν υπήρχε 'αποκαλυπτικόμετρο' σίγουρα θα ήσουν στο τοπ 10% των συστημάτων ...

@Σπύρος: Σπύρο κι εγώ έχω την αίσθηση ότι είναι αρκούντως αναλυτικό το σύστημα. Ελεγα που λες, αν ηταν να κανω ενα βημα παραπάνω, στις πηγές θα ήθελα να το κάνω, μιας και ο ενισχυτής μου αρέσει πολύ και τα ηχεία έχουν αυτό τον "μεγάλο" ήχο που ηθελα για τον χώρο μου. Ο συνδυασμός δε, κάθε άλλο παρά κλινικός είναι, που το φοβόμουν είναι η αλήθεια με τα αγγλικά monitor που βρήκα..

@Φραγκούλη: Ο χώρος δεν είναι ότι καλύτερο, ισως τον θυμάσαι, αλλά αυτός είναι και δεν θα ήθελα να μπω σε διαδικασίες μετατροπής του. Σε μετρήσεις που είχαμε κάνει με τον VetNik δεν είχε βγει κάτι "πολύ" προβληματικό που θα έπρεπε να ασχοληθώ άμεσα μαζί του

@leo: Αν αυτές ειναι οι διαφορές που μπορώ να πάρω από ένα DAC τότε τι διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε ...

@leo: Αν αυτές ειναι οι διαφορές που μπορώ να πάρω από ένα DAC τότε τι διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε ...

Τα dac είναι μηχανήματα, όχι μαγικά ραβδιά. Αν από τα συγκεκριμένα dac δεν παίρνεις το αποτέλεσμα που θες, αυτό σημαίνει ότι έχεις ήδη καλό σύστημα με καλές πηγές και αν θες να δεις μεγάλη βελτίωση πρέπει να ανεβείς κατηγορία. Τιμής και απόδοσης.

Το CD σου ειναι ανώτερο απο ολα τα ντακ που εχεις αναφέρει. Απλα πράγματα.

Και να ήξερες τι θέμα θίγεις...
Είναι πολύς και σοβαρός ο κόσμος που υποστηρίζει πια ανοιχτά πως οι διαφορές μεταξύ dac στο σημείο που έχουν φτάσει ΔΕΝ θα έπρεπε να υπάρχουν.
Εξαίρεση αποτελούν κάποια με πολύ χρωματισμένα στάδια εξόδου,κλπ.

Προσωπικά βρίσκω μια λογική σε αυτό με βάση την αδυναμία των υπόλοιπων συστατικών ενός συστήματος με τα ηχεία να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος φυσικά.
Και τα ενισχυτικά όμως,μόνο τελευταία έχουν τις μετρήσεις που μπορούν να δικαιολογήσουν την διαφάνεια που απαιτείται για την διακρίβωση τέτοιων διαφορών αλλά και πάλι σκοντάφτουν στο ηχείο...

Τι μένει λοιπόν για να δικαιολογήσουμε τις διαφορές.
Μένει αυτό που ουδείς σχεδόν ασχολείται αλλά είναι από τα βασικότερα κατά την γνώμη μου.
Το σωστό ηλ. ταίριασμα των συσκευών,της ευαισθησίας εξόδου του ενός με την ευαισθησία εισόδου του άλλου,κλπ,κλπ.

Ψάξτε λίγο οι υποψιασμένοι συγκριτικά διαγράμματα και θα καταλάβατε.
Εγώ για το παραπάνω,πήρα την βοήθεια φίλων μιας και ημιμαθής.
Το αποτέλεσμα όμως του σωστού ταιριάσματος αποζημιώνει πάντα κι ίσως αυτό να είναι που κάνει αυτό που ταιριάζει σε ένα σύστημα να μην ταιριάζει με τίποτα σε κάποιο άλλο.

Βαράτε με όσο θέλετε,αλλά για μένα πρώτα πάει το σωστό.Ή το λάθος που ξέρουμε αλλά διαλέγουμε.

Οντως το CD player είναι καλύτερης κατηγορίας από το DAC, αλλά όλο και λιγότερο χρόνο του αφιερώνω. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ευκολία των άυλων υπερισχύει των άλλων πηγών εξ ου και η επιλογή κατεύθυνσης προς αναβάθμιση του DAC. Το ερώτημα είναι αν ανέβαινε κάποιος κατηγορία τιμής, πχ στη τιμή που αναφέρετε, η ηχητική διαφορά θα ήταν αισθητή?

Υπάρχει και η άποψη βέβαια του Σπύρου, την οποία σέβομαι

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

σκεπτόμενος φωναχτά, θα έλεγα ότι η χρηματική αξία από μόνη της δεν δίνει πάντα αίσθηση της ποιότητας που αναμένεται να επιτευχθεί. Μικρές εταιρίες, με μικρές πωλήσεις, που αναγκάζονται να μετακυλήσουν όλο το κόστος έρευνας και ανάπτυξης σε μικρό αριθμό προιόντων κλπ είναι σίγουρο ότι κοστίζουν "ακριβότερα" από αντίστοιχα προιόντα εταιριών που μπορούν να απευθυνθούν σε μεγαλύτερες αγορές. Οποτε 2500 Ευρώ ποιας εταιρίας προιον..?

katse-st-avga-sou.jpg

Καλησπερα. Η διαφορα του dac του logitech σε σχεση με του mdac ειναι στα ιδια μικρα επιπεδα με τις διαφορες που ακους η μεγαλυτερη;

Εχω και εγω SB touch και ψαχνομαι...

Καλησπερα. Η διαφορα του dac του logitech σε σχεση με του mdac ειναι στα ιδια μικρα επιπεδα με τις διαφορες που ακους η μεγαλυτερη;

Εχω και εγω SB touch και ψαχνομαι...

είναι πιο εύκολα αντιληπτή η διαφορά του MDAC vs SB. Δεν θα έδινα όμως 750 ευρώ για την διαφορά αυτή γιατί μετά θα είχε δίκιο ο Σπύρος με τον καναπέ του. Πχ, Τα DIY Sabre που είχαν φέρει σπίτι μου θυμάμαι ότι είχαν σημαντικές διαφορές από το MDAC αν και σαν κόστος υπερβαίναν το κόστος του Audiolab. Το SB είναι πολύ κοντά σε απόδοση στο MDAC, σε σχέση με αυτά. Δεν ξέρω αν βοήθησα

Ενδιαφέρον θέμα :)

Εγώ πάντως άκουσα διαφορές μεταξύ του (Antelope Audio Zodiac + Volticus) που έπαιζε πολύ ωραία και του MyTEK το οποίο έπαιζε ένα κλικ πιο κάτω από το Antelope, αλλά τελικά κατέληξα στο MyTEK για καθαρά οικονομικούς λόγους, γιατί δεν έδινα για αυτό το ¨κλικ¨άλλα 1000+ ευρω.

Ίσως είναι το ταίριασμα, ίσως και οι χρωματισμοί που μας επηρεάζουν και για αυτό σκέφτομαι πως ίσως μια ανανέωση στον ήχο ενός ήδη καλού dac να προσθέταμε κάποιο λαμπάτο buffer όπως αυτό http://www.ebay.co.uk/itm/Tube-6N11..._HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item418158a0f9 (τυχαία επιλογή, δεν έχω ιδέα αν παίζει καλά ή είναι για τα μπάζα)

είναι πιο εύκολα αντιληπτή η διαφορά του MDAC vs SB. Δεν θα έδινα όμως 750 ευρώ για την διαφορά αυτή γιατί μετά θα είχε δίκιο ο Σπύρος με τον καναπέ του. Πχ, Τα DIY Sabre που είχαν φέρει σπίτι μου θυμάμαι ότι είχαν σημαντικές διαφορές από το MDAC αν και σαν κόστος υπερβαίναν το κόστος του Audiolab. Το SB είναι πολύ κοντά σε απόδοση στο MDAC, σε σχέση με αυτά. Δεν ξέρω αν βοήθησα

Εχοντας εκκινησει την αναπτυξη συστηματος απο τα ηχεια που μου αρεσαν και οδηγωντας τα με εναν αξιοπρεπεστατο ενισχυτη, εχω αποφασισει να προχωραω βημα βημα σε αναβαθμισεις μονο αν ακουω διαφορες που να αξιζουν τον "κοπο" (οικονομικα κυριως). Δυσκολες οι εποχες για αναβαθμισεις με οριακες διαφορες.

Ενδιαφέρον θέμα :)

Εγώ πάντως άκουσα διαφορές μεταξύ του (Antelope Audio Zodiac + Volticus) που έπαιζε πολύ ωραία και του MyTEK το οποίο έπαιζε ένα κλικ πιο κάτω από το Antelope, αλλά τελικά κατέληξα στο MyTEK για καθαρά οικονομικούς λόγους, γιατί δεν έδινα για αυτό το ¨κλικ¨άλλα 1000+ ευρω.

Ίσως είναι το ταίριασμα, ίσως και οι χρωματισμοί που μας επηρεάζουν και για αυτό σκέφτομαι πως ίσως μια ανανέωση στον ήχο ενός ήδη καλού dac να προσθέταμε κάποιο λαμπάτο buffer όπως αυτό http://www.ebay.co.uk/itm/Tube-6N11..._HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item418158a0f9 (τυχαία επιλογή, δεν έχω ιδέα αν παίζει καλά ή είναι για τα μπάζα)

Οι διαφορες, που λες, που εστιάζονταν; Ηταν σε ολο το φάσμα του ηχου ή έψαχνες να βρεις τις διαφορες σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως πχ αν ειχε λιγο περισσότερο sibilance σε κακές ηχογραφήσεις κλπ.

Μηπως τελικα οι διαφορες που μπορει να προκαλέσουν τα DACs ειναι στο 10% (χοντρικά το αναφέρω) της όλης ηχητικής απόδοσης τελικα ή οχι;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ενα μεταχειρησμένο εισαγωγικό esoteric θα ήταν η πρώτη μου σκέψη

Τι θα περίμενα απο ενα esoteric Φραγκ, σε σχεση μ αυτο που εχω; Εχεις καποιο λόγο που προτείνεις τη συγκεκριμένη εταιρία;

Το κυκλωμα του Primare 31 CD ειναι κατι φορες ανωτερο απο τα ντακ που αναφερονται. Με 2x1704 ανα καναλι και πολυ σοβαρο σταδιο εξοδου. Τετοιο ντακ σημερα εχει πανω απο 2500 ευρω (με μονη εξαιρεση τα κινεζικα Audio GD ισως, αλλα δεν τους εμπιστευομαι 100%).

Οι ευκολιες ειναι μεγαλες, κατανοητο. ΑΝ ομως μιλαμε για ηχο θα χρειαστει κατι παραπανω απο ενα M-DAC.

Επιλογες|:

To Μ2TECH+ εξωτερικο τροφοδοτικο (περιπου 2000 ευρω το πακετο). Γλυκο, DSD, balanced.
Antelope+τροφοδοτικο ή περιπου στα ιδια το Auralic Vega (3500, καλη σαβρα με upsampler της Archwave και πολλες ρυθμισεις)

Εναλλακτικες που δεν εχω ακουσει προσωπικα: Το Exasound και το μικρο Ayre

Γνωμη μου, αν δεν παρεις αποφαση να δωσεις χρηματα για καποιο απο τα παραπανω καλυτερα να κανεις οτι λεει ο Σπυρος...

Θα κανω μια προσπαθεια ν ακούσω το young γιατι μ αρεσει η Ιταλική Σχολη. Ευχαριστω για τις πληροφορίες και για την μετάβαση στην ..πραγματικότητα