Το Ελληνικό Rock - Ένας οδηγός

Η άποψη περί ροκ είναι ενδιαφέρουσα όπως την αναλύσεις και θα μπορούσα εν πολλοίς να την δεχτώ.
Βέβαια μου είναι δύσκολο να τα δώ όλα κάτω από μιά ροκ ομπρέλα.

Γιά το θέμα της χρονολογίας των a-priori κανένα πρόβλημα φίλε Μπιλ.
Αλλωστε τώρα που το ξανασκέφτομαι πρέπει να ήταν 86...
 
__Επειδή ο συντοπίτης πειρατής ανέφερε τους Socrates, να πω πως όποιος δεν έχει ακούσει το Mountains, πολύ απλά χάνει ένα απ' τα καλύτερα ελληνικά rock τραγούδια που έχουν γραφτεί και ταξιδέψει και στο εξωτερικό παρακαλώ (όχι όπως κάποια ποπ σούργελα που κάνουν "καριέρα στο εξωτερικό").
 
Re: Απάντηση: Το Ελληνικό Rock - Ένας οδηγός


o Ντάνης έχει επαναδραστηριοποιηθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό και επιμελείται τις σελίδες αυτές των παρουσιάσεων των προσωπικών του δουλειών αλλά και εκείνες με το ρετιρέ και τους a-priori.
Γιά τους τελευταίους αναμείνατε γιά κάτι τον Σεπτέμβρη.
 
Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από ένα blog που παρακολουθώ συχνά για διάφορους λόγους. Πρόσφατα προστέθηκε και ένας μουσικός λόγος μιας και φαίνεται ότι ο τύπος έχει ταλέντο γενικά στο γράψιμο οπότε και το καλύτερο που είχα να κάνω είναι να μεταφέρω το κείμενό του αυτούσιο.
Άλλωστε πρέπει να μου ρίχνει 5-6 χρόνια οπότε την κάτεχει καλύτερα την ατμόσφαιρα της δεκαετίας...

"Έξι χορδές που στάζουν αίμα"
Τρίτη, Οκτώβριος 12, 2010
Είναι από τις λίγες (ελάχιστες) φορές που γράφω για το παρελθόν και δεν αισθάνομαι παρωχημένος. Δεν αισθάνομαι ούτε καν παλιόγερος, πρέσβης απόψεων του τύπου: «στην εποχή μου οι τυρόπιτες είχαν τυρί και σκυλιά τα δέναμε με τα λουκάνικα». Κι αυτό επειδή οι 5 δίσκοι (συν ένα EP) στους οποίους θα αναφερθώ μπορεί να κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ʼ80 αλλά αυτό μονάχα ιστορική σημασία έχει. Εναλλακτικά ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση θαυμασμού: «πότε είπες οτι βγήκε αυτό; το ʽ80κάτι; τι λε ρε παιδί μου!»
Δεν αισθάνομαι παρωχημένος –το ξανάγραψα αυτό –κι ούτε θα νιώσω αρτηριοσκληρωτικός αν υποστηρίξω οτι τέτοιου επιπέδου δίσκοι δεν ξαναβγήκαν στην Ελλάδα. Ούτε πριν το ʼ80, ούτε μετά από αυτό. Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένοι δίσκοι ανήκουν βιοκλιματικά στο ρεπερτόριο της 4AD, της Rough Trades, της Factory και της Mute –απλώς έτυχε να ηχογραφηθούν στην Ελλάδα. Κακή τύχη για τα συγκροτήματα, καλή για μας.

Να πω κιόλας οτι οι συγκεκριμένοι δίσκοι είναι εξαντλημένοι κι όσες φορές να κυκλοφορήσουν θα συνεχίσουν να εξαντλούνται. Α ναι, είναι και σπάνιοι και πανάκριβοι όμως αυτό λίγη σημασία έχει. Κόπιες των τραγουδιών υπάρχουν στο ίντερνετ αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Αν δεν τους βάλεις στο πικάπ να τους ακούσεις μοιάζει σα να μαλακίζεσαι με τη φωτογραφία της Ναστάζια Κίνσκυ –ευχάριστο μεν αλλά καμιά σχέση με το να πηδηχτείς μαζί της.

Θα πάω τους δίσκους χρονολογικά επειδή δεν μπορώ εύκολα να τους κατατάξω άσε πού δεν θέλω κιόλας. Και θ´αρχίσω με το EP! Για να βοηθήσω τους νεώτερους, LP για Long Play (10-12 τραγούδια), EP για Extended Play (3-4 τραγούδια) και Single για Single Play (2 τραγούδια).


Η συνέχεια εδώ.
 
ωραίος !!! τι μου θύμισε ο τύπος ... τα είχα όλα αυτά τα δισκάκια ... ποιος να τα χαίρεται (ή μάλλον σίγουρα, ποιος θα τα πέταξε κάπου) τώρα ...
 
Γιώργος Ρωμανός - δύο μικρά γαλάζια άλογα (1970)
Κώστας Τουρνάς - απέραντα χωράφια (1973)
Ακρίτας - Ακρίτας (1973)
Ζωντανοί στό Κύτταρο (1971)