Το έπος του 40 κι οι σκοτεινές σελίδες της ιστορίας...Μ' αφορμή ένα βιβλίο...

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη με τον ιστορικό Στράτο Δορδανά
Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη


Η δράση των δωσιλόγων και η πορεία τους στη μεταπολεμική Ελλάδα

Του ΓΙΑΝΝΗ Ε. ΣΤΑΜΟΥ
Δίπλα από το Επος του '40 και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπάρχουν και κάποιες σελίδες που παραμένουν επιμελώς σφαλιστές στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Περιπτώσεις ανθρώπων που ακολούθησαν διαδρομές υπόγειες και σκοτεινές. Ταγματασφαλίτες και λοιποί δωσίλογοι που φόρεσαν τη γερμανική στολή και στη συνέχεια την έβαλαν στη ναφθαλίνη.

Δεκάδες χιλιάδες συνεργάτες των Γερμανών, που παρέμειναν στην πλειονότητά τους ατιμώρητοι, συνέχισαν τη ζωή τους ανενόχλητοι και στοίχειωσαν την πολιτικοκοινωνική ζωή της χώρας. Ο Εμφύλιος έγινε στην Ελλάδα η κολυμβήθρα του Σιλωάμ και οι προδότες βαπτίστηκαν αντικομμουνιστές και εθνικόφρονες, ενταγμένοι σε παρακρατικούς μηχανισμούς αλλά και στο επίσημο κράτος.Το θέμα της δράσης και της ατιμωρησίας των δωσιλόγων στην Ελλάδα άρχισε να μελετάται τα τελευταία χρόνια, ενώ ακόμη και σήμερα συνιστά ένα μεγάλο ταμπού για την επίσημη ιστοριογραφία. Μία από τις αρτιότερες μελέτες για την τύχη των δωσιλόγων στην Ελλάδα είναι του Στράτου Δορδανά «Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη» (Εκδόσεις της Εστίας).

Γι' αυτό το μεγάλο ταμπού μάς μίλησε ο Στράτος Δορδανάς. Για την ατιμωρησία των δωσιλόγων και τη μετέπειτα πορεία τους στην ελληνική κοινωνία. Για την επιλογή της επίσημης ιστοριογραφίας να εστιάζει κυρίως σε «πινακοθήκες ηρώων». Για το ένοχο παρελθόν που πέρασε το 1989 από τις υψικαμίνους της Χαλυβουργικής. Γι' αυτές τις στάχτες που θα στοιχειώνουν το παρόν και το μέλλον μας.

- Κατά τη διάρκεια της ιστορικής σας έρευνας, τι σας έμεινε ως το πλέον εντυπωσιακό;«Ο τελικός αριθμός αυτών που καταδικάστηκαν. Αντίθετα με ό,τι συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα, από τις χιλιάδες δικογραφίες, φυλακίστηκαν ελάχιστοι και ακόμη λιγότεροι ήταν εκείνοι που εξέτισαν την ποινή τους. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου το εν λόγω φαινόμενο εντάθηκε και στις αρχές τις δεκαετίας του '50 ήταν όλοι ελεύθεροι. Πολλοί μάλιστα δεν πέρασαν ποτέ από τις αίθουσες των δικαστηρίων. Αναβαπτίστηκαν από την εμφυλιακή κολυμβήθρα του Σιλωάμ και ως διώκτες του κομμουνισμού πέρασαν στην πλειονότητά τους στην Εθνοφυλακή και στον Εθνικό Στρατό. Δεν πλήρωσαν ποτέ για τις πράξεις τους. Στη Γερμανία όλα τα αρχεία της Στάζι πέρασαν στα χέρια του κράτους. Εμείς, αντίθετα, το '89, σε μια κακώς νοούμενη συμφιλίωση, κάψαμε τους φακέλους που θα μπορούσαν να είναι σήμερα εθνική κληρονομιά ώστε να αποφεύγονται τα ίδια λάθη. Οι στάχτες των υψικαμίνων της Χαλυβουργικής θα στοιχειώνουν το ελληνικό παρόν και μέλλον».

- Πού αποδίδετε το γεγονός ότι ενώ όλη η Ευρώπη γιορτάζει την ημέρα της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, εμείς επιλέξαμε να γιορτάσουμε την ημέρα του «Οχι»;«Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος αποτελεί αναμφίβολα ένα έπος του έθνους μας. Η πρώτη επιτυχής άμυνα απέναντι στις φασιστικές ορδές. Το πρώτο "Οχι" της Ευρώπης. Στην Ελλάδα όμως μεσολάβησε ο Δεκέμβρης του '44 και ο Εμφύλιος. Ενας πόλεμος μέσα στον πόλεμο, που αμαύρωσε την Εθνική Αντίσταση και λειτούργησε σαν παραμορφωτικός καθρέφτης. Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος δεν είχε αυτά τα βαρίδια. Ηταν μια βολική επιλογή για το εθνικό αφήγημα που συνέχει την κοινωνία και δεν τη διαιρεί».
- Σας εξέπληξε η εμφάνιση και η άνοδος της Χρυσής Αυγής;
«Για τον ιστορικό και πολιτικό επιστήμονα που έχει συναντήσει και στο παρελθόν σπαράγματα ακροδεξιών οργανώσεων, δεν προκαλεί έκπληξη η παρουσία της. Η Χρυσή Αυγή δεν προήλθε από παρθενογένεση. Από την περίοδο του Μεσοπολέμου υπήρχαν αρκετές εθνικιστικές οργανώσεις που ορισμένες μάλιστα χαρακτηρίζονταν ιδιαίτερα δυναμικές, όπως η "Εθνική Ενωση Ελλάς", με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αντισημιτική και αντικομμουνιστική ταυτότητα, η οποία μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία προσπάθησε να εμπλακεί στον πολιτικό στίβο.Αργότερα απορροφήθηκε από τη μεταξική οργάνωση Εθνική Εταιρεία και επανήλθε κατά την περίοδο της Κατοχής. Το σημαντικότερο όμως αίτιο εμφάνισης της Χρυσής Αυγής παραμένει η πολλαπλή κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία κατακερματισμένη».
- Μήπως πληρώνουμε την έλλειψη τόλμης που παρουσιάζεται στα σχολικά εγχειρίδια, να παρουσιάσουν τις σκοτεινές πτυχές της Κατοχής και του Εμφυλίου;«Κάθε φορά που εκδίδεται ένα σχολικό βιβλίο Ιστορίας γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για το πώς θα περιγραφεί όλη η πινακοθήκη των ηρώων μας και σπανίως ασχολούμαστε με τις υπόγειες διαδρομές της Ιστορίας. Για εκείνους που αντέδρασαν ανακόλουθα. Στη Γερμανία, επί παραδείγματι, στάθηκαν με σθένος απέναντι στην Ιστορία τους, χρηματοδοτώντας μεταξύ άλλων εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου οι νέοι να κατανοήσουν το παρελθόν χωρίς ενοχές. Μέσα από την κατανόηση υπήρξε η συμφιλίωση. Στην Ελλάδα αυτό δεν συνέβη. Κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να ατενίζουμε το παρελθόν με νευρώσεις. Γιατί έρχονται στιγμές που το παρελθόν έρχεται και ηγεμονεύει το παρόν».
- Γιατί η ένοπλη συνεργασία με τους Γερμανούς ήταν πιο εκτεταμένη στη Μακεδονία συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα;«Στη Μακεδονία είχαμε πολλές ξένες πληθυσμιακές δεξαμενές, τις οποίες το ελληνικό κράτος δεν πρόλαβε να εξελληνίσει και οι οποίες ήταν φυσικά μειωμένων εθνικών φρονημάτων. Ανάμεσά τους όμως βρίσκουμε και Ελληνες εθνικοσοσιαλιστές και παλιούς αντικομμουνιστές που βρήκαν να ανοίγεται μπροστά τους "πεδίον δόξης λαμπρόν", σλαβόφωνοι που είχαν συνεργαστεί προηγουμένους με τους Ιταλούς, αλλά και άλλες εθνοτικές ομάδες, όπως οι περίφημοι δύο χιλιάδες Βλάχοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τους ελληνόφωνους και τουρκόφωνους που είχαν νωπές τις μνήμες από τη συνεργασία του Κεμάλ με τους μπολσεβίκους. Αυτή η τελευταία κατηγορία ήταν και εκείνη που εξοπλίστηκε εξαιτίας των αντικομμουνιστικών φρονημάτων της. Γενικότερα, στην Ελλάδα το σύνθημα δημοκρατία ή φασισμός είχε αντικατασταθεί από το κομμουνισμός-αντικομμουνισμός. Ενα σύνθημα που πριμοδοτήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη γερμανική προπαγάνδα».
- Πώς κρίνετε τη στάση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο ζήτημα της «εκκαθάρισης» των δωσιλόγων όταν η Δικαιοσύνη βρέθηκε στα χέρια του;
«
Δεν έκανε όσα του καταμαρτυρεί η δεξιά ιστοριογραφία. Θα μπορούσε να έχει κάνει πολύ περισσότερα. Θα ανέμενε κανείς να κάνει περισσότερα. Δεν υπάρχουν αυτές οι εκατόμβες θυμάτων που του καταλογίζουν. Κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την Κατοχή ο ΕΛΑΣ είχε συντάξει λίστες με δωσίλογους αλλά και αμιγώς πολιτικών του αντιπάλων.Οταν είχε κυριαρχήσει στη Μακεδονία συνέλαβε χιλιάδες. Ολους αυτούς τους μετέφεραν στο στρατόπεδο Παύλος Μελάς. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και αφού προηγουμένως είχαν μεταφερθεί στην Αριδαία, παραδόθηκαν από τον ΕΛΑΣ στους Βρετανούς. Βλέποντας τον αριθμό των συλληφθέντων και εκείνων που παραδόθηκαν, καταλαβαίνεις ότι το 99% επέστρεψαν στα σπίτια τους.Με εμφανή τα σημάδια της κράτησης, αλλά ζωντανοί. Θεωρώ ότι η στάση του ΕΛΑΣ ήταν σε γενικές γραμμές ψύχραιμη, ίσως και γιατί αιφνιδιάστηκε και από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Δεν έλειψαν βέβαια και οι εν ψυχρώ εκτελέσεις, όπως μετά τη μάχη στο Κιλκίς. Ηταν όμως μεμονωμένες».
- Ο ιστορικός οφείλει να είναι ένας αντικειμενικός κριτής και εσείς στη μελέτη σας το τηρείτε στο ακέραιο. Πιάσατε όμως κάποια στιγμή τον εαυτό σας να εξοργίζεται;«Περισσότερο έπιασα τον εαυτό μου να βιώνει πιο έντονα συναισθηματικά το χορό της διαφυγής των δωσιλόγων. Τα υπόγεια κανάλια. Την εμπλοκή μεγάλου μέρους της Δικαιοσύνης, πολιτευτών, πολιτικών αλλά και διωκτικών αρχών. Εντυπωσιάστηκα με τις πρακτικές τους. Ολοι αυτοί στο σύνολό τους διέβαλαν την απονομή Δικαιοσύνης που είχε την επιθυμία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υπήρχαν στιγμές που αισθάνθηκα άβολα, γιατί αν και είχα μια γενική εικόνα του φαινομένου, δεν περίμενα τέτοια έκταση. Το γνωρίζαμε το θέμα, αλλά το ζήτημα ήταν να αποδειχτεί - και σε αυτή τη μελέτη θεωρώ ότι στοιχειοθετήθηκε».
 
Last edited:
Για τον συντ.Πούλο τον ιδρυτή των ελληνικών SS...

poulos_parade.jpg

omilia+poulou+se+oreino+xorio+tis+vereia+omilia+vs+elas.jpg

http://sfoulidis.landofheroes.org/poulos/poulos1.htm
http://konstantinosdavanelos.blogspot.gr/2009/05/o.html



Oι δοσίλογοι της Θεσσαλονίκης...Ονόματα κι ιστορικό των γνωστότερων...


http://panosz.wordpress.com/2011/10/15/civil_war-121/

 
Last edited:
Απο τους επιφανείς δοσίλογους και συνεργάτε ςτων κατακτητών...Πάγκαλος(νάι ο παππούς του Θόδωρα),Χριστοφοράκος πατήρ,Πικραμένος πατήρ του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κι εκδότης...
cf80ceb1ceb3cebaceb1cebbcebfcf83-ceb4cebfcf83ceb9cebbcebfceb3cebfcf83.jpg


Ο πατήρ Χρστοφοράκος(γνωστός και ως έλλην Μένγκελε) στο κέντρο στο εδώλιο...Λόγω..αμφιβολιών αθωώθηκε,όπως και πολλοί άλλοι...Μεταξύ αυτών άλλος ένας αθώος...Ο Ιωάννης Λάτσης.
siemens-nikos-xristoforakos.jpg
 
Last edited:
7 διαστάσεις της ένοπλης συνεργασίας

Αναμφίβολα, η πλέον πολυσυζητημένη μορφή συνεργασίας με τους ναζί είναι η ένοπλη. Ομως, όπως λέει ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), «αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύει ο μέσος φιλίστορας, η ένοπλη συνεργασία στην Ελλάδα δεν υπήρξε ένα περιθωριακό φαινόμενο». Η μελέτη του δωσιλογισμού απαιτεί μια προσέγγιση ικανή να εξηγήσει, εμπειρικά τουλάχιστον, τις διαστάσεις του φαινομένου, όπως τις αναλύει ο Ν. Μαρατζίδης.

-Πρώτη διάσταση, η έκταση του δωσιλογισμού. Η συνεργασία με τις κατοχικές αρχές καλύπτει ένα ευρύτατο πλέγμα κυμαινόμενων συμπεριφορών και έλαβε σημαντικές διαστάσεις, συμπεριλαμβανόμενου και του σκληρού της πυρήνα, της ένοπλης συνεργασίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα Τάγματα Ασφαλείας (Τ.Α.) και άλλοι ανάλογοι σχηματισμοί ενέταξαν στις τάξεις τους 17 με 23 χιλιάδες άνδρες. Αν προστεθούν σ’ αυτά η Χωροφυλακή (που συμμετείχε σε επιχειρήσεις εναντίον του ΕΛΑΣ και υπήρξε στόχος του), οι διάφορες τοπικές πολιτοφυλακές και φρουρές χωριών που οπλίστηκαν από τους Γερμανούς, παραστρατιωτικοί, άτακτοι κ.ά., οι αριθμοί αυξάνονται δραματικά.

-Δεύτερον, η πολιτική και κοινωνική σύνθεση του δωσιλογισμού. Ως προς τις πολιτικές προτιμήσεις της ηγεσίας, διαθέτουμε πρόσφατα ερευνητικά πορίσματα, σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των περίπου 1.000 αξιωματικών που στελέχωσαν τα Τ.Α. είχε βενιζελικό φρόνημα. Για τις πολιτικές προτιμήσεις των οπλιτών δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο. Προφανώς υπήρξαν αντικομμουνιστές, αλλά το ερώτημα είναι αν συμμετείχαν στα σώματα αυτά επειδή ήταν αντικομμουνιστές ή αν έγιναν αντικομμουνιστές λόγω της συμμετοχής τους σε αυτά – και τι σήμαινε ακριβώς ο αντικομμουνισμός γι’ αυτούς.

-Τρίτον, οι πολιτικοί στόχοι του δωσιλογισμού. Τι επεδίωκαν εκείνοι που συνεργάστηκαν ένοπλα με τους Γερμανούς;

-Τέλος, η μεταπολεμική αντιμετώπιση του δωσιλογισμού και των δωσίλογων από τις αντίπαλες παρατάξεις, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και μεταπολεμικά. Υπήρξαν τέσσερις κατηγορίες δωσίλογων:

α) Η πρώτη περιλάμβανε τους πρώην υπουργούς των δωσίλογων κυβερνήσεων.

β) Η δεύτερη, τα Τάγματα Ασφαλείας, άλλα σώματα ασφαλείας και εξοπλισμένες άτακτες ομάδες από τους Γερμανούς.

γ) Η τρίτη περιλάμβανε πράκτορες της Γκεστάπο, Ελληνες ναζί και καταδότες, και τέλος

δ) Η τέταρτη κατηγορία ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν με τις βουλγαρικές αρχές κατοχής.


Μόνο οι δύο τελευταίες κατηγορίες αντιμετωπίστηκαν με αυστηρότητα (αν και ελάχιστοι εκτελέστηκαν, κυρίως γιατί οι περισσότεροι καταδικάστηκαν ερήμην). Τα Δεκεμβριανά επηρέασαν τη στάση του πολιτικού κόσμου απέναντι στους πρώην συνεργάτες. Ο πολιτικός κόσμος εγκατέλειψε τις αρχικές του προθέσεις για παραδειγματική τιμωρία των δωσίλογων. Ως συνέπεια των παραπάνω ένας μεγάλος αριθμός πρώην συνεργατών ενσωματώθηκε στον «εθνικό κορμό» και αξιοποιήθηκε σε διάφορες υπηρεσίες.
 
Last edited:
Εγραψε ο Γκίντερ Αλτενμπουργκ, πληρεξούσιος (πρέσβης) του Ράιχ στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια:
«...θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο Ράλλης είχε δηλώσει επανειλημμένα σε μεταξύ μας συζητήσεις, ότι ανέλαβε το αξίωμα μετά από συνεννόηση με την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου».

Στην απολογία του στο δικαστήριο των δοσιλόγων, ο Ι. Ράλλης είπε:
«Μοι επιβάλλεται όμως εν τω σημείω τούτω να εκφράσω τας ζωηράς μου ευχαριστίας εις τον πάντοτε αντίπαλόν μου αλλ' εξόχου καλής πίστεως άνδρα, τον σεβαστόν πρόεδρον κ. Σοφούλην, βεβαιώσαντα ότι εθνικώς κατά την πρωθυπουργίαν μου επολιτεύθην». Ας μην ξεχνάμε ότι ο Θεμ. Σοφούλης ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του Ράλλη στη δίκη των δοσιλόγων. Ηταν ο ίδιος που είχε πει στον δολοφόνο Πλυτζανόπουλο: «Τα Τάγματα και τα μάτια σας»!..

Ο Κρις Γούντχαουζ, αρχηγός της συμμαχικής στρατιωτικής αποστολής στα ελληνικά βουνά μετά την αποχώρηση του Εντι Μάγιερς, έγραψε:
«Ο Ράλλης έβλεπε τα Τάγματα Ασφαλείας ως μία γέφυρα διά το πέρασμα της Ελλάδος από της γερμανικής κατοχής εις την απελευθέρωσίν της υπό των συμμάχων, χωρίς να μεσολαβήσει κανένα χάος».
 
Τάγματα Ασφαλείας, Χωροφυλακή και Χρυσές Λίρες...

Για τον ρόλο και την συνεργασία των ΣΑ κι ειδικά της χωροφυλακής με τους κατακτητές.


http://tvxs.gr/news/ταξίδια-στο-χρό...ακή-και-χρυσές-λίρες-του-μενέλαου-χαραλαμπίδη

124318g-emfylios.jpg

.....Στις 24 Αυγούστου, ημέρα γενικής απεργίας στην Αθήνα που είχε προκηρυχθεί από το ΕΑΜ, έγινε το μεγάλο σαμποτάζ στο αμαξοστάσιο των τραμ στην Καλλιθέα. Άμεσα, οι δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν 50 τροχιοδρομικούς με την απειλή της εκτέλεσης. Τη 1η Σεπτεμβρίου 1943 οι ανθρακωρύχοι της Καλογρέζας, υπό την καθοδήγηση της τοπικής οργάνωσης του Εργατικού ΕΑΜ, κατέβηκαν σε απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης. Η απεργία χτυπήθηκε από τα Σώματα Ασφαλείας με αποτέλεσμα τη σύλληψη πέντε ανθρακωρύχων. Το ίδιο απόγευμα, περίπου 1.200 άτομα διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενα για τη σύλληψη των συναδέλφων τους. Άνδρες του τοπικού Σταθμού Χωροφυλακής με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Δημήτριο Αλεξόπουλο, άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τρεις διαδηλωτές, ανθρακωρύχους από την Καλογρέζα, τον Παναγιώτη Κούτρα, τον Γεράσιμο Κεραμιδά και τον Παναγιώτη Γεωργίου. Περίπου ένα μήνα μετά και μέσα σ’ ένα κλίμα γενικευμένης αγανάκτησης και μίσους ενάντια στα Σώματα Ασφαλείας, ο Ταγματάρχης Αλεξόπουλος δολοφονήθηκε στη Ν. Ιωνία από μέλη του τοπικού ΕΛΑΣ.....
 
Last edited:
7771834_h5516671_1382678994188.limghandler.jpg





Γιατί είπε το ΟΧΙ ο (φασίστας) Μεταξάς






«Είπε το ΟΧΙ, ο μόνος Ελληνας που θα μπορούσε να πει το ΝΑΙ». Η φράση αυτή, που ανήκει στον παλιό δημοκράτη, κεντρώο πολιτικό Γεώργιο Καφαντάρη, αν και αποφθεγματική, συμπυκνώνει όλη την αντίφαση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν στις 3 το πρωί ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς απέρριπτε το ιταλικό τελεσίγραφο λέγοντας στον ιταλό πρεσβευτή Εμανουέλε Γκράτσι που του το επέδωσε: «Alors, c' est la guerre (ώστε έχουμε πόλεμο)». Ενας φασίστας δικτάτορας, όπως ήταν ο Μεταξάς, επικεφαλής ενός φασιστικού καθεστώτος, όπως ήταν το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, αρνιόταν να δεχθεί τις απαιτήσεις ενός άλλου φασιστικού καθεστώτος, όπως ήταν το καθεστώς της Ιταλίας του Μπενίτο Μουσολίνι. Κι όσο κι αν ο πόλεμος που αναγκάζονταν να διεξαγάγουν οι Ελληνες ήταν για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, ήταν ταυτόχρονα κι ένας πόλεμος που εξ αντικειμένου λάμβανε σαφή αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, ξεπερνώντας αν μη τι άλλο και ακυρώνοντας όλη την ουσία της μεταξικής δικτατορίας. Με εξαιρετικά διεισδυτικό τρόπο ο Γ. Σεφέρης σημειώνει αναφερόμενος στον δικτάτορα: «Οταν ήρθε η 28η, δεν μπόρεσε να ιδεί ότι τότε μόνο, και όχι στις εορτές του Σταδίου, ολόκληρος ο λαός ήταν μαζί του, μαζί με την απάντηση που έδωσε στον Grazzi την αυγή. Δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι η μέρα εκείνη δεν επικύρωνε αλλά καταργούσε την 4η Αυγούστου».

Αλλά αν το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ήταν φασιστικό και αν όχι ίδιο, τουλάχιστον συγγενικό μ' εκείνο της Ιταλίας, προκύπτει αβίαστα το ερώτημα γιατί ο Μεταξάς δεν δέχτηκε το ιταλικό τελεσίγραφο, γιατί είπε ΟΧΙ και γιατί δεν φρόντισε νωρίτερα να συγχρωτιστεί με τις δυνάμεις του Αξονα στην Ευρώπη ώστε να αποφευχθεί η ιταλική εισβολή στην Ελλάδα. Μήπως δεν ήταν τόσο φασίστας όσο λέγεται, μήπως το καθεστώς του δεν ήταν φασιστικό αλλά απλώς μια στυγνή στρατιωτική δικτατορία;

Ηταν φασιστικό το καθεστώς της 4ης Αυγούστου;
Η μεταξική δικτατορία είχε πολλές διαφορές από τα φασιστικά καθεστώτα της Ιταλίας και της Γερμανίας, αρκετές εκ των οποίων εξηγούνται αν σταθεί κανείς στις ελληνικές ιδιομορφίες. Η βασικότερη, κατά τη γνώμη μας, διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ ο φασισμός, όπου επικράτησε, στις χώρες της Ευρώπης ήταν ένα μαζικό κίνημα από τα κάτω, στην Ελλάδα ποτέ δεν πήρε τέτοιες διαστάσεις στη βάση της κοινωνίας. Εχει απόλυτα δίκιο ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος όταν σημειώνει: «Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου ήρθε από επάνω, όχι από κάτω. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είχε λάβει όχι μόνο την ψήφο της Βουλής, αλλά και την πολύμηνη '"νομοθετική εξουσιοδότηση", κατήργησε με την συγκατάθεση του Βασιλέως το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα».

Κατά τ' άλλα το καθεστώς της 4ης Αυγούστου είχε όλα τα χαρακτηριστικά των φασιστικών καθεστώτων. Χτύπησε αλύπητα τους πολιτικούς του αντιπάλους, ήταν βαθιά αντικομμουνιστικό, συνέτριψε τις κοινωνικές οργανώσεις και επιχείρησε να ομογενοποιήσει την ελληνική κοινωνία (δημιούργησε ενιαία κρατική οργάνωση νεολαίας, κρατικοποίησε τα συνδικάτα, επιχείρησε να περάσει ενιαία ιδεολογικά και ενιαία πολιτικά - πολιτιστικά πρότυπα κ.ο.κ). Με δυο λόγια προώθησε τον ολοκληρωτισμό, έτσι ακριβώς όπως τον συναντάμε και τον προσδιορίζουμε στο φασιστικό μοντέλο.

Ο ίδιος ο Μεταξάς δεν έκρυβε ότι ήταν ιδεολογικά και πολιτικά δεμένος με τον φασισμό. Ενώ είχε ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, έγραφε (1940) στο «Τετράδιο των σκέψεων» που κρατούσε: «Κράτη που επικρατεί η διευθυνομένη οικονομία, όσον και αν είναι δημοκρατικά - και εννοούμε τέτοια που αποσκοπούν στο γενικό συμφέρον του λαού - δεν συμφέρουν στον Καπιταλισμό. Γιατί μέσα σε τέτοια Κράτη δεν είναι δυνατή η εκμετάλλευσι του συνόλου του Λαού από τους εκπροσώπους του Καπιταλισμού. Ακόμα δε περισσότερο όταν αυτά τα κράτη είναι και ολοκληρωτικά. Γιατί εκεί μέσα ούτε καν τον Τύπο μπορεί ο Καπιταλισμός να έχη στα χέρια του, ούτε την Κοινή Γνώμη να διευθύνη κατά τα συμφέροντά του, ούτε με κομματικές μανούβρες να αναποδογυρίζη ό,τι δεν τον συμφέρει, ούτε με εκλογές να γίνεται κύριος της Κρατικής Μηχανής. Τέτοια Κράτη μπορεί να είναι λαϊκώτατα και να κυριαρχή μέσα σ' αυτά το καθαρό λαϊκό συμφέρον. Αλλά ο Καπιταλισμός τα ονομάζει τυραννίες - φασιστικές, χιτλερικές κ.τ.λ. - ονομάζει δε Δημοκρατίες, παίζοντας με τη λέξι, τα Κράτη που στο σύστημά τους επικρατεί αυτός. Και ξεγελάει το μικρό κόσμο με τις λέξεις. Την κυριαρχία του την ονομάζει Δημοκρατία. Το σύστημά του το πολιτικό που επιβάλλεται, το ονομάζει λιμπεραλισμό, φιλελευθερία, άρα και Ελευθερία».

Στις 18 Απριλίου του 1940 μάλιστα - και ενώ είχε διαφανεί ο ιταλικός κίνδυνος εις βάρος της Ελλάδας - σημείωνε στο ημερολόγιό του: «Οι Αγγλοι θέλουν να καταστρέψουν, λένε, το ναζισμό. Αλλά με αυτό κατά βάθος εννοούνε τον αντικοινοβουλευτισμό. Θέλουν λοιπόν να επιβάλλουν παντού το παλαιωμένο λιμπεραλιστικό πολίτευμα. Ωστε περπατούνε με το κεφάλι προς τα πίσω».

Η σχέση του Μεταξά με τη Βρετανία
Στη βάση των προαναφερομένων η διαπίστωση του Γ. Καφαντάρη ότι ο Μεταξάς ήταν ο μόνος Ελληνας που μπορούσε να πει ΝΑΙ στο ιταλικό τελεσίγραφο επιβεβαιώνεται. Αλλά τότε γιατί είπε ΟΧΙ; Την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα τη δίνει ο ίδιος ο δικτάτορας, για τον οποίο οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι λόγω και της στρατιωτικής του ιδιότητας είχε μάθει να αντιμετωπίζει τα πράγματα με στυγνό πραγματισμό. Ανεξαρτήτως, επομένως, των δικών του «πιστεύω» δεν είχε ταλαντεύσεις στο δόγμα της εποχής, ότι λόγω ιστορικών και μακροχρόνια διαμορφωμένων πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών η Ελλάδα ποτέ δεν θα μπορούσε να βρεθεί σε αντίπαλο στρατόπεδο με τη Μεγάλη Βρετανία.

Εντούτοις, μπροστά στο ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής τής Ελλάδας με την Ιταλία, ο Μεταξάς επιχείρησε να διερευνήσει τη δυνατότητα απεμπλοκής από την Αγγλία και συμβιβασμού με τις απαιτήσεις του φασιστικού μπλοκ της Ευρώπης. Ο ίδιος περιέγραψε αυτό το θέμα στη συνάντηση που είχε, στις 30 Οκτωβρίου του 1940, με τους ιδιοκτήτες και τους αρχισυντάκτες του αθηναϊκού Τύπου, σημειώνοντας πως για να αποφύγει η Ελλάδα τον πόλεμο θα έπρεπε να προσχωρήσει στον συνασπισμό των φασιστικών χωρών της Ευρώπης, καταβάλλοντας όμως βαρύτατες θυσίες: «Μου εδόθη να καταλάβω», έλεγε ο Μεταξάς για τις βολιδοσκοπήσεις που είχε κάνει προς τη μεριά του φασιστικού Αξονα, «ότι η προς τους Ελληνας στοργή του Χίτλερ ήτο οι εγγυήσεις ότι αι θυσίαι αυταί θα περιορίζοντο "εις το ελάχιστον δυνατόν"… Μας εδόθη να καταλάβωμεν ότι τούτο συνίστατο εις μερικάς ικανοποιήσεις προς την Ιταλίαν δυτικώς μέχρι Πρεβέζης, ίσως και προς την Βουλγαρίαν ανατολικώς μέχρι Δεδεαγάτς. Δηλαδή θα έπρεπε διά να αποφύγωμεν τov πόλεμον, να γίνωμεν εθελονταί δούλοι και να πληρώσωμεν αυτήν την τιμήν... με το άπλωμα του δεξιού χεριού της Ελλάδος προς ακρωτηριασμόν από την Ιταλίαν και του αριστερού προς ακρωτηριασμόν από την Βουλγαρίαν. Φυσικά δεν ήτo δύσκολον να προβλέψη κανείς ότι εις μίαν τοιαύτην περίπτωσιν οι Αγγλοι θα έκοβαν και αυτοί τα πόδια της Ελλάδος. Και με το δίκαιόν των…
Θα εδημιουργούντο έτσι όχι δύο, όπως το 1916, αλλά τρεις αυτήν την φοράν Ελλάδες.
Η πρώτη θα ήτο η επίσημος των Αθηνών η οποία είχεν φθάσει εις την πόρωσιν και το κατάντημα διά να αποφύγη τον πόλεμον να δεχθή να γίνη εθελοντής δούλος, πληρώνουσα μάλιστα την τιμήν αυτήν και με την συγκατάθεσίν της να αυτοακρωτηριασθή τραγικώτατα, παραδίδουσα εις την δουλείαν πληθυσμούς αμιγώς Ελληνικούς και μάλιστα δύναμαι να είπω τους Ελληνικωτέρους των Ελληνικών τοιούτους. Δευτέρα θα ήτο η πραγματική Ελλάς. Δηλαδή η παμψηφία της κοινής γνώμης του Εθνους, το οποίον ποτέ δεν θα απεδέχετο την εκουσίαν του υποδούλωσιν πληρωνομένην μάλιστα με εθνικόν ακρωτηριασμόν αφόρητον και ισοδυναμούσαν με οριστικήν ατίμωσιν και μελλοντικήν βεβαίαν εκμηδένισιν του Ελληνισμού ως εννοίας και οντότητος, εκμηδένισιν πρώτον ηθικήν και δεύτερον εν συνεχεία της ηθικής και υλικήν...
Τρίτη τέλος θα προέκυπτε μία ακόμη Ελλάς, η Ελλάς την οποίαν δεν θα παρέλειπον να δημιουργήσουν, φυσικά με την επίκλησιν του δημοκρατισμού, οι δημοκρατικοί Ελληνες υπό την κάλυψιν του βρετανικού Στόλου εις τας νήσους, Κρήτην και εις τας άλλας. Η τρίτη αυτή Ελλάς, η "Δημοκρατική" θα είχε με το μέρος της όχι μόνον την πρόθυμον υποστήριξιν της Αγγλίας εις την οποίαν θα έδιδε το δικαίωμα να καλύψη τας νήσους μας, καλυπτομένη και η ιδία εις την Βόρειον Αφρικήν, αλλά θα είχε με το μέρος της και το Εθνικόν δίκαιον. Η ηθική της δύναμις λοιπόν θα απερρόφα μοιραίως την επίσημον Ελλάδα, διότι θα διέθετεν η τρίτη αυτή Ελλάς, την ανεπιφύλακτον έγκρισιν και ενίσχυσιν της ανεπισήμου, της "δευτέρας" Ελλάδος, της Εθνικής δημοσίας γνώμης εν τη παμψηφία της».

Με τα παραπάνω ο Μεταξάς ομολογεί απερίφραστα ότι το δικό του ΟΧΙ ήταν το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, το οποίο γνώριζε και με το οποίο αναγκάστηκε να συμμορφωθεί. Αποδεικνύεται επίσης ότι ο φασισμός ιστορικά, γερμανικός ή ιταλικός, δεν ήταν ποτέ φιλικά διακείμενος με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Κι αυτό, ίσως, είναι ένα χρήσιμο δίδαγμα για το σήμερα.
 
Διχαστικό νήμα! :Banane0:
Σήμερα όοοοοοολοι ενωμένοι γιορτάζουμε την εθνική αντίσταση γιατί, ως γνωστόν, όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι καταφέρνουν θαύματα! :music-smiley-005:
Έτσι, όοοοοοοοολοι μαζί, διώξαμε το φασισμό γιατί φασισμός και Έλληνας δεν πάνε μαζί! :ADFADF1:

Υ.Γ. Συγχαρητήρια για το θέμα. Όταν άλλοι ασχολούνται με τις "τρομοκρατικές οργανώσεις" της Αριστεράς, καιρός είναι να πιάσουμε από την αρχή το νήμα που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση.
 
Οι δοσίλογοι της κατοχής, δίκες παρωδία (ντοκουμέντα, αποκαλύψεις, μαρτυρίες pdf)

H Ελλάδα του 1945, η μεταπελευθερωτική Ελλάδα της αγγλικής κατοχής πρόσφερε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ένα θέαμα τραγικό. Την στιγμή που η Γαλλία καταδίκαζε σε θάνατο τον στρατάρχη Πεταίν, και τον στιγμάτιζε σαν σύμβολο της προδοσίας και του "πνεύματος του Βισύ". Την στιγμή που στις χώρες της δυτικής Ευρώπης όπως την Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Νορβηγία και την Δανία, συνέχιζαν την αιματηρή κάθαρση του άγους της εθνικής προδοσίας, για να στεριώσουν σε εθνικά και δημοκρατικά θεμέλια την νέα αντιφασιστική ζωή τους, η Ελλάδα προήγαγε στον βαθμό του υποστράτηγου τον προδότη συνταγματάρχη Διονύση Παπαδόγκονα, που λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση του 1944 τηλεγραφούσε στον Χίτλερ (επί την διασώση του) :

"...Από της ιεράς γης της αρχαίας Σπάρτης υψούται η προσευχή μας: Κύριε διαφύλασσε τον Φύρερ μας"...
Ακολουθεί ολόκληρο το βιβλίο σε pdf:

http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/10/pdf.html




Ο παλαιός πολιτικός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (1919-2000), που ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του από την άκρα δεξιά, πέρασε στο κέντρο και στην κεντροδεξιά. Υιός του δαιμόνιου επιχειρηματία Γεωργίου Μ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το 1941 απέκτησε από τον Τσολάκογλου το προνόμιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα. Ο ίδιος υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη.



..."Μέσω σπάνιων φωτογραφιών – ντοκουμέντων, ο ιστορικός και δημοσιογράφος Δημοσθένης Κούκουνας παραθέτει στοιχεία για το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που η
οικογένεια Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα ο Γεώργιος Μ. Παπακωνσταντίνου, είχε αποκτήσει το 1941 σύμφωνα με το προνόμιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα που του είχε παραχωρήσει ο κατοχικός πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου.

Ο Μακεδόνας πολιτικός Σωτήριος Γκοτζαμάνης, ως υπουργός Οικονομικών της κατοχικής κυβέρνησης Τσολόκογλου, υπέγραψε τα κατοχικά δάνεια, που θα όφειλε η μεταπολεμική Γερμανία να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (1919-2000), υιός του Γεώργιου Παπακωνσταντίνου, υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως, αδιαφόρησε για την είσπραξη των κατοχικών δανείων.

Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εγγονός του επιχειρηματία που ευνοήθηκε από τον Τσολάκογλου, όταν ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2009-11 αντί να ζητήσει την εξόφληση των κατοχικών δανείων προτίμησε να υπογράψει το μνημόνιο και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας."...

 
Last edited:
Re: Απάντηση: Το έπος του 40 κι οι σκοτεινές σελίδες της ιστορίας...Μ' αφορμή ένα βι

Το σώμα "κυνηγών" του Σούμπερτ στην Κρήτη..

souberites%20.jpg

http://www.mixanitouxronou.gr/blog/531-subert
Ακόμα και σήμερα οι μεγάλοι σε ηλικία,όταν θέλουν να προσβάλλουν κάποιον που θεωρούν ρουφιάνο τον αποκαλούν σουμπερίτη η σούμπερη.
http://www.cretalive.gr/history/view/o-pio-mishtos-anthrwpos-gia-tous-krhtikous/114628


Διονύση πολλά εύσημα για το σούπερ νήμα που άνοιξες.
 
Αλήθεια;Που είναι;


ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ


Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους έχουν παραδοθεί τα Αρχεία Δοσιλόγων και το Βιβλίο Εγκληματιών Πολέμου. Τα αρχεία αυτά τηρούνται, ως υπαγόμενα στα αρχεία διηνεκούς υπηρεσιακής χρησιμότητας, τα οποία, παρά την παλαιότητά τους, εξακολουθούν να έχουν υπηρεσιακή χρησιμότητα. Για τα παραπάνω ενημερώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρη Μουτσινά, σχετικά με τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου.

Ο βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Ελληνική Πολιτεία για την προώθηση 800 φακέλων βουλευμάτων. Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή δημοσίευμα στον Τύπο, σύμφωνα με το οποίο συνελήφθη στη Γερμανία 93χρονος για συνέργεια σε φόνο την περίοδο που ήταν φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Ο κ. Μουτσινάς είχε επισημάνει ότι εκτός από τις οικονομικές διεκδικήσεις για τις καταστροφές και λεηλασίες από τις ναζιστικές θηριωδίες, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη ποινικών και ηθικών διεκδικήσεων του λαού.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, «η Ελληνική Πολιτεία, με την ψήφιση της διάταξης του άρθρου 22 του ν. 3849/1959 και το ΝΔ 4016/1959, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της μη παραιτήσεως από το δικαίωμα της διώξεως εγκληματιών πολέμου και της άρσης της οποιαδήποτε αμφιβολίας σχετικά με τη διατήρηση του δικαιώματός της να διώκει και εκδίδει τους εγκληματίες πολέμου».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Ρουπακιώτης, «από έγγραφα που έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου, τόσο από το Εφετείο Αθηνών και την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών όσο και από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, προκύπτει ότι τα Αρχεία των Δοσιλόγων καθώς και το Βιβλίο Εγκληματιών Πολέμου, κατά τα έτη 2003 έως και 2007, παραδόθηκαν από το Εφετείο Αθηνών και την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Τα ως άνω αρχεία, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο Ν.

1946/1991, τηρούνται ως υπαγόμενα στα αρχεία διηνεκούς υπηρεσιακής χρησιμότητας που, παρά την παλαιότητά τους, εξακολουθούν να έχουν υπηρεσιακή χρησιμότητα.

Επιπροσθέτως, η υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους η οποία αναλαμβάνει τη φύλαξη του αρχειακού υλικού αυτής της κατηγορίας, υποχρεούται να το θέτει στη διάθεση της ενδιαφερόμενης υπηρεσίας σε πρώτη ζήτηση και στο κοινό με την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν. 1599/1986».

Πάντως, ο κ. Ρουπακιώτης επισημαίνει ότι το Σύνταγμα έχει κατοχυρώσει τη διάκριση των εξουσιών και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο απονομής της Δικαιοσύνης. Οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους και την τυχόν αξιοποίησή τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας ποινικής υπόθεσης.

http://www.anatropinews.gr/2013/06/19/στη-διαθεση-του-κοινου-τα-ονοματα-των-δ/
 
Πλούτισε από τους δύο παγκοσμίους πολέμους και δύο εμφυλίους
assets_LARGE_t_942_424776_type11104_type12128.jpg

Μποδοσάκης (Πρόδρομος) Αθανασιάδης

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=559185

".....Ο Μποδοσάκης, όντας το 1921 μόλις 30 χρονών, έφερε ένα εκατομμύριο χρυσές λίρες από τη Μικρά Ασία. Απόκτημα απ τη στενή συνεργασία του με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Τι σημασία είχε κι αν ο Κεμάλ ξερίζωσε τον Ελληνισμό από τις εστίες του. Το χρήμα δεν έχει εθνικότητα...
Γρήγορα τις πολλαπλασίασε ενισχύοντας τον δικτάτορα Θ. Πάγκαλο. Ενάμισι δισεκατομμύριο προπολεμικές δραχμές ωφελήθηκε στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Γιατί, λοιπόν, να μην ήθελε κι άλλη μια κατοχή ή ένα νέο εμφύλιο πόλεμο; Ηξερε απ τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο να εκμεταλλεύεται τις εθνικές πολεμικές μας περιπέτειες, για να διογκώνει και να αυγατίζει τα κεφάλαιά του. Η τεράστια συνεπώς περιουσία του είναι προϊόν των δύο, πρώτου και δεύτερου, παγκόσμιων πολέμων, δύο εμφυλίων - ισπανικού και ελληνικού - και της συνεργασίας του με τους κατακτητές κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Αναδίδει, συνεπώς, δάκρυα, πόνο, αίμα και εθνική προδοσία...»
 
Τα ντοκουμέντα της Ιστορίας:
Πρόθυμοι υπήρχαν πάντα να θέτουν διλήμματα «Γερμανία ή χάος» …

Ο κατοχικός “υπουργός Κρήτης” Πασσαδάκης και τα ναζιστικά κηρύγματά του

"...Προκειμένου να επιβληθεί και να περάσει την φιλοναζιστική πολιτική του στις συνειδήσεις των τρομαγμένων Κρητών, δεν δίσταζε να θέτει διλήμματα, που θυμίζουν σε πολλά τα όσα ακούμε σήμερα… Με τη διαφορά ότι αντί «μνημόνια ή καταστροφή», εκείνος διακήρυττε: «Γερμανία ή καταστροφή», «κατοχή ή μπολσεβικισμός»!..."

http://www.patris.gr/articles/221220#.Um5mZfnBp4w
 
Last edited: