Το Φωτογραφικό chat

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

YOU'RE TAKING PHOTOS WRONG (According to Sebastião Salgado)​

Tatiana Hopper

Δεν ξέρω αν έχει μπει σε post ξανά, ούτε από πότε βρίσκεται στο ΕΡΤflix αλλά η βιογραφία του "Το αλάτι της Γης" υπάρχει για όποιον δεν το είχε δει στον κινηματογραφό ή θέλει να το ξαναδεί, όπως εγώ καλή ώρα :P

Διαθέσιμο έως Τρ. 31.03.2026 23:59

Στην πραγματικότητα, το 80-90% των εικόνων/βίντεο που μας περιβάλλουν - ακόμα και για "επαγγελματική" χρήση - είναι τραβηγμένες με εργαλεία πολύ (μα πολύ) χαμηλών προδιαγραφών. Απλά το "επαγγελματικό" έχει γίνει πολύ σχετικό, η πρόοδος των μέσων αποτύπωσης είναι τεράστια, και οι απαιτήσεις των πελατών έχουν μειωθεί κατά πολύ...

Υπάρχει και ο παράγοντας της ικανότητας βέβαια.
Οι επαγγελματίες (με την καλή σημασία του όρου) δεν χρειαζονται καν τοπ εξοπλισμό για να παράγουν υψηλή ποιότητα κάτι που ο ερασιτέχνης (με την κακη σημασία) δεν το καταλαβαίνει.

1758886895229.png

Make the story short:
Canon reached 2.05M mirrorless units in 2024.
Sony held at 1.63M.
Nikon climbed to 0.76M.
Fujifilm reached 0.49M.
Panasonic and OM Digital stayed near 0.1M. These are unit shipments. Mirrorless only.

Global market

Τραγικη πορεια για την Panasonic αν συνεχιστει αυτος ο ρυθμος μη πωλησεων......Καλα για την ΟΜ δεν ειναι οτι εχουν κι αλλες business να κανουν αλλα η Pany αν συνεχιστει αυτο καμια τριετια ακομα πιθανον να αλλαξει σκεψεις.

• Sad
Reactions: cacau
Πονεμένη ιστορία, αν είχαν ρίξει όλα αυτά τα λεφτά σε εξέλιξη και κυρίως σε σωστή προώθηση του m4/3 μάλλον θα πήγαιναν πολύ καλύτερα. Πριν 30 χρόνια σε κουβέντες marketing λέγαμε ότι η τιμή λιανικής ενός πετυχημένου προϊόντος περιέχει ένα 25% κόστος διαφήμισης - σε μερικούς τομείς π.χ. απορυπαντικά, κοντά 50%. Τώρα είναι πολύ περισσότερο - αλλά γενικά οι Ιάπωνες δεν το "έχουν" - θυμηθείτε την Toyota που πήγε να καταργήσει το όνομα corola - πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο από καταβολής αυτοκίνησης, έφαγε χοντρή ήττα και αναγκάστηκε να το αναστήσει...

Αν οι περιγραφες αυτες ειναι σωστες δεν προκειται μονο για τις m43 αλλα και για τις FF καμερες της εταιρειας ΣΥΝΟΛΙΚΑ (λογικα) . Που κανει το αποτελεσμα ακομα πιο τραγικο.....

Έτσι νομίζω κι εγώ. Αυτό που λέω είναι ότι έκαναν μέγα λάθος να μπουν στο FF κόντρα σε CanoNikon+Sony - όλο το χρήμα που έριξαν εκεί, αν πήγαινε σε εξέλιξη και προώθηση του m4/3 θα είχαν πολλαπλάσια ωφέλη - δεν χρειάζεσαι master στο marketing για μερικά απλά πράγματα...

Αν υπηρχε ψωμακι (μελλον) στο m43 θεωρω οτι δεν θα ειχε πουληθει καν η Ολυμπους .

Κατι ειδαν και αυτοι τοσο ιστορικη εταιρεια και την εκαναν με ελαφρα πηδηματακια .

Εγω αντιθετως θεωρω οτι μπηκαν στο FF για να εχουν διεξοδο διαφυγης απο το m43 στο μελλον.

Ειναι και περιεργη εταιρεια γενικως καποτε μεσουρανουσαν στις πρωτες κινηματογραφικες βιντεο καμερες και ξαφνικα τα παρατησαν ολα για χρονια και ξαναγυρισαν.

Ψωμάκι μπορεί να μην έχει αλλά έχουν στυλ άπαιχτο στα χέρια της Selena

Last edited:
Mάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Δεν έχουν περιοριστεί αλλά απελευθερωθεί οι δυνατότητες πειραματισμού. Και στη λήψη και την επεξεργασία. Όποιος έχει φαντασία χρησιμοποιεί όποιους τρόπους βρίσκει, και τώρα έχουμε απείρως περισσότερους.

• Like
Reactions: arap and pifilos
Απλα αυτο παλια γινοταν με hardware και οτι ευφανταστο τροπο σκεφτοταν ο καθενας

Οχι απαραιτητα φωτογραφικο εξοπλισμο

• Like
Reactions: arap
Το συμπέρασμα είναι ότι πάντα γίνονταν επεξεργασία στην φωτογραφία, από την εποχή των φίλμ.
Αυτό είναι κάτι που οι νεότεροι δεν γνωρίζουν.
Εχει μαλλιάσει η γλώσα μου να το αναφέρω σε διάφορες συζητήσεις, οι περισσότεροι δεν το ήξεραν, όταν άρχιζα να τους αναλύω μερικούς τρόπους επεξεργασίας μίλαγα ουρντου μάλλον....

Last edited:
Απλα αυτο παλια γινοταν με hardware και οτι ευφανταστο τροπο σκεφτοταν ο καθενας

Οχι απαραιτητα φωτογραφικο εξοπλισμο

Και σήμερα κάποιοι έχουν…καλλιτεχνικές ιδέες (αρκεί βέβαια “if you (like me and 1 million other photographers) have old negatives you don't like”)

• Like
Reactions: Kosh