Το Φωτογραφικό chat

τι να κανω Δημητρη... δεξι κλικ και ανοιγμα με..
εδω τωρα μου λες να παω αγγλια δια μεσου ινδιας...:flipout:

Re: Νέα Panasonic GX80/85

Όταν το διάβασα ήμουν σίγουρος ότι ήγγικεν η ώρα.
Αλήθεια ποια μηχανή είναι που παίρνεις τον τελευταίο χρόνο;
Κρίμα πάντως που δεν πρόλαβα την Χ70 που έδινες.
Με το καλό και γρήγορα να τη δεχτείς.

Παναγιώτη, επειδή είμαι πολύ πιστός στη συζυγική μου σχέση, βγάζω το άχτι μου αλλάζοντας συχνά μηχανές.. κάπου πρέπει να ξεδίνει κανείς. Έτσι έχω τη δυνατότητα να δοκιμάζω τα νέα μοντέλα, να κάνω συγκρίσεις και να επιλέγω τελικά αυτό που μου ταιριάζει καλύτερα. Είναι το μικρόβιο του ατάλαντου γκατζετάκια :smile: Το ζητούμενο είναι να μπορώ να δώσω τη μηχανή ή το φακό που πήρα χωρίς μεγάλη χασούρα ή ακόμα και στα ίδια λεφτά ει δυνατόν, ώστε να χρηματοδοτήσω κάτι καινούριο, γι'αυτό και κυνηγάω τις προσφορές. Δε νομίζω ότι είναι κάτι μεμπτό αυτό ούτε αποσκοπώ στο κέρδος. Άλλωστε όποιος έχει πάρει μηχανή από εμένα τρίβει τα χέρια του με το πόσο καινούρια είναι. Στα πούπουλα τις έχω.
Τώρα πόσες μηχανές έχω πάρει/δώσει τον τελευταίο χρόνο δεν ξέρω, αλλά υπάρχει ένα πλαφόν που δεν υπερβαίνω, οπότε δεν θα πάρω κάτι, αν δεν δώσω κάτι άλλο. Επίσης τηρώ έναν άγραφο κανόνα ότι αν κάτι μένει στην τσάντα πάνω από μήνα χωρίς χρήση, παίρνει δρόμο. Επομένως κοιτάζω να κρατάω μόνο ότι με καλύπτει και το χρησιμοποιώ.
Τη συγκεκριμένη προσφορά την περίμενα από τότε που ανακοινώθηκε η μηχανή, είχα ήδη διώξει όλα τα m4/3 εκτός από τον αγαπημένο μου summilux 15/1.7, οπότε περίμενα με το δίκανο να φτηνήνει το διπλό κιτάκι, ώστε να έχω ένα πλήρες κομπακτ σύστημα.
Thanks alexoz!
Στο γερμανικό, αγγλικό και ιταλικό amazon νομίζω ότι περνάνε όλες οι κάρτες.
Κώστα εμείς οι rookies κρεμόμαστε πάνω σου για νήμα "GX80 hints & tips" !

edit: ήδη άλλαξε από 1-2 μήνες παράδοση σε 2-5 εβδομάδες! τί λέγαμε Ντίνο? Η τιμή παραμένει ίδια. Πολλές φορές το κάνει επίτηδες το amazon, ώστε να πέσουν πολλές προπαραγγελίες και να πάρει χαμηλότερη τιμή από τον προμηθευτή. Ταυτόχρονα δε εκτινάσσεται η μηχανή στην πρώτη θέση στα bestsellers κι έτσι ψαρώνουν μετά οι επόμενοι και ψωνίζουν στη full τιμή.

Σε καταλαβαίνω αλλά χάνεται το φωτογραφικό του θέματος.
Τέλεια μηχανή δεν υπάρχει και οι εταιρίες συνέχεια δελεάζουν με νέα κόλπα τους αγοραστές
χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό τεχνολογικά.
Και εγώ πιστός δηλώνω αλλά πια γενικότερα δεν επιδιώκω τις αλλαγές εκτός από καμιά κουρτίνα.:smash:

Η αλήθεια είναι ότι με τις συνεχείς αλλαγές δεν αφιερώνω αρκετό χρόνο ώστε να μάθω καλά μια μηχανή, κι έτσι αυτό που κερδίζω λόγω καλύτερης μηχανής χάνεται λόγω "κακού" χειρισμού αυτής. Πραγματικά ζηλέυω αυτούς που έχουν μια μηχανή χρόνια και την ξεζουμίζουν, που ξέρουν την παραμικρή ρύθμιση στο υπομενού 18β2, όμως τί να κάνω που έχω το GAS.
ps. το παλικάρι δίνει τη δικιά μου Χ70. ξενέρωσε που δεν έχει EVF. η μηχανή είναι χαρτί, ευκαιρία όποιος την πάρει.

Απάντηση: Re: Νέα Panasonic GX80/85

...Παναγιώτη δεν ξερω αν σε ενδιαφερει μια Χ70 πουλιόταν προχθες στα 450 , μιλησα 2 φορες με το παλικαρι μηπως την παρω με ανταλλαγη με την GM5 , παρότι του αρεςε πολυ η μηχανή ως κάτοχος DSLR δεν ηθελε με τιποτε ξανα ακαθρεπτη γιατι ΟΛΕΣ ειναι πολυ αργές στην εστίαση (με κριτηριο παντα την Fuji που έχει) και οι περισσοτερες δεν εχουν EVF , προσπαθησα να του εξηγησω οτι θελει υπομονη και ίσως κανενα firmware για να στρώσει γιατι ειναι νεο μοντέλο και ότι αλλες ακαθρεπτες εστιάζουν γρηγοροτερα, δεν πείστηκε.., θα βρεις την αγγελια με λιγο ψαξιμο....

χθες το βράδυ βρέθηκα σε ένα "pre-marriage party" φίλου-γείτονα και ως ο μόνος με φωτογραφικές ανησυχίες εκεί που καθόμουνα μου ήρθε μια d7000 με τον 18-200 της nikon στην αγκαλιά για να "βγάλω καμιά φωτογραφία".
Φωτισμός λιγοστός, κεράκια-φαναράκια και κάτι προβολείς εκεί, προς το catering.
Τράβηξα καμιά 100ριά φωτό. Οι περισσότερες ήταν με το ενσωματωμένο φλασάκι της μηχανής. Μου έκανε εντύπωση το ποσοστό των εστιασμένων φωτογραφιών που έβγαλα. Και μιλάμε για active χορό (ποντιακά mainly). Επίσης εντύπωση μου έκανε το ενσωματωμένο φλασάκι.
Γουάου.
Έβγαζα στα 8 μέτρα και φώτιζε σωστά.
Αισθάνθηκα ότι κρατούσα πολυβόλο, όχι φωτογραφική μηχανή.
Έκανα διάφορες σκέψεις-συγκρίσεις στο μυαλό μου, σκέφτηκα ότι με τις olympus μου και τους φακούς μου δε θα μπορούσα να πάρω αυτές τις λήψεις με τίποτα.
Είμαι όμως βέβαιος ότι αν είχα μια dslr του βεληνεκούς και του βάρους της 7000 τις περισσότερες φορές θα έμενε στη βαλίτσα της...στο σπίτι.
Τις προάλλες σε ένα μηντια-μάγαζο είχα την ευκαιρία να παίξω λίγο με μια 5300 και με μια 100d και ψιλο...ψάρωσα, αλλά μετά τη χθεσινή εμπειρία μου μάλλον θα χτυπήσω μια καλομεταχειρισμένη gx7 με την πρώτη ευκαιρία!

Σόρι για το off topic!

καλό είναι οταν αλλάζουμε εξοπλισμό ή συγκρινουμε κάτι να αναφέρουμε τα μετρα και τα σταθμά που διαφέρουν για τον καθένα μας, ετσι αποφευγονται οι παρεξηγήσεις, εγω όταν κάνω συγκρισεις φωτογραφικά συγκρίνω με την ΕΜ1 γιατι αυτο είναι το πιο πλήρες σώμα που έχω τα τελευταία 2-3 χρόνια, κάποιος άλλος κάνει συγκρίσεις με την Dslr του, ο Μάνος και ο tzo που έχουν την δυνατότητα και την ευτυχία να δοκιμάζουν σε όλα τα πλάτη και μήκη κανουν τις δικές τους συγκρίσεις και είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να μην τους την πούμε που το κάνουν αλλά να τους ενθαρύνουμε να μας μεταφέρουν όχι GAS αλλά εμπειρίες ωστε να ωφεληθει κάποιος που δεν έχει την δυνατοτητα να το κάνει, αυτό είναι το νόημα και η ουσία της κατηγορίας εξοπλισμός, να βοηθησει, να εξηγήσει, να παρουσιασει εξοπλισμό απο δικα μας μέλη που δεν έχουν πληρωθεί να το κάνουν απο εταιρίες και να αποκαλυψουν όχι μονο τα θετικά αλλά κυρίως τα αρνητικά του εξοπλισμού που επιμελώς αποκρύπτουν οι reviewers για να μην στεναχωρήσουν και κοπουν οι διαφημήσεις απο τα blog τους, υπάρχουν τα ανάλογα νήματα για την ανάδειξη του καλλιτέχνη φωτογράφου, εδώ τα δειγματα που παρουσιάζονται δεν είναι απαραιτητο να διεκδικούν βραβείο , άρτια απο πλευράς παρουσίασης των συν και πλην μιας μηχανής πρέπει να είναι.

Υ.Σ.
Να δώσω επίσης και πολλά μπραβο στον Γιάννη Σπυρου που ότι μηχανή ή φακός του πέσει στα χέρια αφιερώνει τον απαραίτητο να μας τον παρουσιάσει.

To ζητούμενο είναι ότι βλέπουμε ελάχιστο ουσιαστικό υλικό (φώτο και video) από τους revievers του φόρουμ αλλά αυτό είναι άλλη και μεγάλη κουβέντα.

To ζητούμενο είναι ότι βλέπουμε ελάχιστο ουσιαστικό υλικό (φώτο και video) από τους revievers του φόρουμ αλλά αυτό είναι άλλη και μεγάλη κουβέντα.

Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, αυτό που έγραψα πιο πάνω θεωρείται review?
Δείχνω απαξίωση για τις dslr? (νομίζω ότι τονίζω το ότι φωτογραφικά μου άρεσε η εμπειρία)
Φωτογραφίες δε μπορώ να βάλω γιατί τις έχει ο ιδιοκτήτης της μηχανής αλλά και γιατί θα έπρεπε να πάρω την άδεια τους νομίζω.

Για να το κάνω πιο ξεκάθαρο, στο ταξίδι μου από compact-dslr-mirrorless δε γυρνάω προς τα πίσω γιατί πλέον παίρνω πολλή ποιότητα με τα μικρά σώματα των e-pl5 + ep-3 και τους φακούς που έχω.
Δε παίρνω το 100% από αυτό που θα ήθελα (το μόνο μου πρόβλημα είναι το af, ο 20ρης της panasonic μπορεί να γίνει εκνευριστικός μερικές φορές), αλλά το έξτρα βάρος μιας dslr είναι για μένα αποτρεπτικός παράγοντας απόκτησης της, παρόλο που πλέον λόγω των mirrorless και των highend compact παίρνουμε πολύ καλές dslrs σε πολύ καλές τιμές και με αφθονία οικονομικών φακών.
Επίσης διευκρινίζω ότι κινούμαι σε χαμηλή κατηγορία τιμής όπως φαίνεται.

Αυτά που γράφω τα γράφω γιατί έχω την αίσθηση ότι...."υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω σαν κι εμένα" οι οποίοι συμφωνούν με αυτά που γράφω ή είναι λίγο πιο πίσω χρονολογικά στο φωτογραφικό τους ταξίδι.

οι reviewers Παναγιωτη δεν ειναι και απαραιτητα (καλοι) φωτογραφοι (μιλαω για τον εαυτο μου) ... ειναι ομως εδω, για να βοηθανε αυτους με ταλεντο να αξιοποιουν στο επακρο τις μηχανες τους.

Τουλαχιστον εμενα αυτο με απασχολει και στη δουλεια μου ... βοηθαω (οσο μπορω) αλλους συναδελφους να "βγαλουν" τον καλυτερο τους εαυτο και να εκμεταλλευτουν τις νεες τεχνολογιες καλυτερα.

εγώ δεν ανεβάζω πολλά πράγματα, γιατί θα τις χαντακώσω τις μηχανές :music-smiley-005: Δεν υπάρχει και πολύς χρόνος για πειραματισμούς και μελέτη δυστυχώς

Η αλήθεια είναι ότι ο πειρασμός για το νεότερο - καλύτερο - διαφορετικό, συν το μικρόβιο του γκατζετάκια μας παρασύρει πολλές φορές και χάνουμε την ουσία. Αλλά η ουσία είναι διαφορετική για τον καθένα, άλλος δεν πολυενδιαφέρεται για τα τεχνικά θέματα αλλά ασχολείται το ελάχιστο δυνατό για να παίρνει από τις μηχανές αυτό που του αρκεί, άλλος είναι τελειομανής και κοιτάει στο 1:1 όλο το καρέ κ.λ.π. Μερικοί τις ατέλειες - αδυναμίες της μηχανής τις εκμεταλεύονται μετατρέποντας τις σε "καλλιτεχνική νότα", κι άλλοι παλεύουν με την επεξεργασία για να ξεζουμίσουν τα raw.

Στην τελική καθένας μπορεί να περνάει καλά με τον δικό του τρόπο. Ευπρόσδεκτες και απολύτως σεβαστές και επιθυμητές και οι τεχνικές παρουσιάσεις - αναλύσεις, και μια από τα ίδια τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουμε, δηλαδή οι φωτογραφίες και τα βίντεο.

Τα μεν χωρίς τα δε, δεν... Οπότε, αλληλοσεβασμός και φιλικό πνεύμα για όλους από όλους!

Παναγιώτη η ίδια συζήτηση έχει γίνει δεκάδες φορές και πάντα τα ίδια λέμε...κάποιοι ανεβάζουν φώτος/βίντεο κάποιοι γράφουν reviews..προσωπικά προτιμώ reviews και αναλύεις από χρήστες και όχι δείγματα φώτος που είναι γεμάτο το διαδίκτυο και στην τελική δεν λένε τίποτα για την μηχανή άλλα μόνο πόσο καλός φωτογράφος/βιντεογράφος είναι ο αυτός που τις ανεβάζει....αν πάρεις μια σαβούρα μηχανή και την δώσεις σε έναν φοβερό φωτογράφο θα δεις τρομερά δείγματα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή μηχανή και το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει αν δώσεις φοβερό εξοπλισμό σε έναν αρχάριο..Ενας καλός φωτογράφος θα μπορέσει να ξεζουμίσει την μηχανή και να κρύψει τα αδύνατα σημεία της..έχω φίλο φωτογράφο που δουλεύει σε μεγάλο περιοδικό και έχει για προσωπική του χρήση μια Α6000 με τον (χάλια ) κιτ 16-50 έχω δει φώτος του με αυτόν φακό και μου έχει πέσει το σαγόνι..πολλές μάλιστα έχουν δημοσιευτεί και σε διάφορες ιστοσελίδες και περιοδικά...τι συμπέρασμα βγάζεις από αυτό?? Οτι είναι τρομερός ο φακός??? Για αυτό το λόγο προσωπικά δεν κοιτάζω δείγματα από μηχανές γιατί συνήθως δεν μου λένε τίποτα για την μηχανή άλλα μου λένε πολλά για τον φωτογράφο πράγμα που δεν με νοιάζει, εκτός και αν θέλω να εμπνευστώ ή με πιάνει η καλλιτεχνική μου διάθεση...
Στην τελική όπως λέει και ο ''Cacau'' καθένας μας περνάει καλά με τον δικό του τρόπο και επιτέλους ας το σεβαστούμε αυτό...

Αυτά που γράφω τα γράφω γιατί έχω την αίσθηση ότι...."υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω σαν κι εμένα" οι οποίοι συμφωνούν με αυτά που γράφω ή είναι λίγο πιο πίσω χρονολογικά στο φωτογραφικό τους ταξίδι.

Όπως ακριβώς τα έγραψες , πέρυσι όσο σκάλιζε την ΕΜ-10 μου ένας Σέρβος στην παραλία , εγώ κυνηγούσα τους γλάρους με την D7100 του και τον 18-200 , ένιωσα ελεύθερος σκοπευτής , άλλο πράγμα .
Τελικά έχω μείνει με την μικρή καθώς περισσότερο βγάζω την οικογένεια παρά τα πουλιά !!!
Εάν μου περίσσευαν όμως χαλαρά θα χτυπούσα μια μεγάλη για δεύτερη , άλλη αίσθηση και φυσικά ικανότητες .

Last edited:
Η μεγαλη για πρωτη, ή μικρη για δευτερη :-)

Η καλυτερη ομως ειναι αυτη που ευχαριστιεσαι περισσοτερο...

Απάντηση: Re: Το Φωτογραφικό chat

Η μεγαλη για πρωτη, ή μικρη για δευτερη :-)

Η καλυτερη ομως ειναι αυτη που ευχαριστιεσαι περισσοτερο...

Όχι , όπως τα έγραψα , η μεγάλη για ειδικές περιπτώσεις και η μικρή η κυρίως για συχνή χρήση .

Ευχαρίστηση η μεγάλη είναι σίγουρα , αλλά δίχως πρακτικότητα λόγω όγκου βάρους .

(για γκόμενες μιλάμε?)

Για μπριζόλες :-)

Είστε απίστευτοι :BDGBGDB55: