Το Φωτογραφικό chat

Καλησπέρα,
γνωρίζει κάποιος ποιο hood θα ήταν κατάλληλο για έναν Yashica Auto Yashinon-DX 50mm f/1.7 m42 & έναν Carl Zeiss Jena 50mm 1.8 Pancolar MC
http://www.pentaxforums.com/userreviews/yashica-auto-yashinon-dx-50mm-f-1-7.html
http://www.pentaxforums.com/userreviews/carl-zeiss-jena-50mm-1-8-pancolar-mc.html
Για τον δεύτερο κάτι τέτοιο θα έκανε;
http://www.ebay.com/itm/361672330917?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT

Η δυναμη του ιντερνετ! Ο τυπος, διαμαρτυρηθηκε στο youtube για την προβληματικη του A7Sii κ τον τροπο που τον αντιμετωπισαν στο service της sony κ απο οτι διαβασα στο petapixel τελικα καταφερε να του αντικατασταθει η καμερα :music-smiley-005:

https://www.youtube.com/watch?v=8V5dyFJzV8g

Και πολύ καλά έκανε. Υπάρχουν περιπτώσεις άριστης αντιμετώπισης από τα service των εταιριών αλλά και περιπτώσεις χείριστης αντιμετώπισης. Νομίζω πως καλώς αναδεικνύονται τέτοια περιστατικά.

Ο πελάτης δεν είναι αναλώσιμος. Οι μηχανές είναι.

Να σας πω την αμαρτία μου;

Έχει αρχίσει και με πιάνει νοσταλγία για slides... Σκέφτομαι να βγάλω από το ντουλάπι τις αγαπημένες μου Nikon F90X και FM2.

Ετοιμάζομαι για ένα φορμάρισμα στον mac.
Οι φωτογραφίες μου είναι αποθηκευμένες σε εξωτερικό δίσκο.
Υπάρχει τρόπος να μην χάσω την ¨αρχειοθέτηση" που έκανα στο Lightroom και να την επαναφέρω όπως είναι τώρα?
Εννοώ collections, keywords και τα συναφή

Ετοιμάζομαι για ένα φορμάρισμα στον mac.
Οι φωτογραφίες μου είναι αποθηκευμένες σε εξωτερικό δίσκο.
Υπάρχει τρόπος να μην χάσω την ¨αρχειοθέτηση" που έκανα στο Lightroom και να την επαναφέρω όπως είναι τώρα?
Εννοώ collections, keywords και τα συναφή

Catalog backup για "collections, keywords και τα συναφή" και εδώ αναλυτικά ποια άλλα πράγματα χρειάζεται να κάνεις backup (και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο) ώστε να επαναφέρεις το LR ακριβώς στην κατάσταση που ήταν πριν το φορματ.

Η μεταφορά έγινε. Ευχαριστώ και πάλι φίλε.
Έχω όμως ένα πρόβλημα στο Photoshop. Ακολούθησα έναν οδηγό για να επαναφέρω κάποια presets που είχα, κυρίως brushes.
Ενώ μου λέει πως η εισαγωγή ολοκληρώθηκε, εντούτοις δεν τα βρίσκω για να τα χρησιμοποιήσω.
Χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο για να γίνουν διαθέσιμα?

Η μεταφορά έγινε. Ευχαριστώ και πάλι φίλε.
Έχω όμως ένα πρόβλημα στο Photoshop. Ακολούθησα έναν οδηγό για να επαναφέρω κάποια presets που είχα, κυρίως brushes.
Ενώ μου λέει πως η εισαγωγή ολοκληρώθηκε, εντούτοις δεν τα βρίσκω για να τα χρησιμοποιήσω.
Χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο για να γίνουν διαθέσιμα?

Δυστυχώς δεν τη γνωρίζω την αντίστοιχη διαδικασία στο Photoshop. Το χρησιμοποιώ ελάχιστα.

Να κάνω μία ερώτηση περί δικαιωμάτων χρήσης μιας φωτογραφίας?

Φωτογράφος έβγαλε τη γυναίκα μου μαζί με τις φίλες της μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Ο άνθρωπος ενημερώνω ότι έβγαλε τη φωτογραφία με την άδεια των γυναικών. Σε ερώτηση της γυναίκας μου αν μπορεί να ανεβάσει τη φωτογραφία στο λογαριασμό της στο instagram πήρε αρνητική απάντηση, μιας και η φωτογραφία ανέφερε ότι του ανήκει. Μπορείτε να μου πείτε τί συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις? Μου φαίνεται περίεργο πχ. αν εμένα μου έβγαζαν φωτογραφία να μου απαγόρευαν τη χρήση της σε δικό μου λογαριασμό, ενώ φυσικά δεν έχω πάρει καμία ανταμοιβή. (Το θέμα δεν είναι να πάρει η γυναίκα μου κάποια αμοιβή αλλά να μπορέσει να την ανεβάσει στο λογαριασμό της).

Θα σου απαντήσω με ένα ίδιο περιστατικό :

Πάμε για καφέ με παρέα του forum και ενώ πίνουμε καφέ δοκιμάζω την φωτογραφική μου μηχανή και τραβώ μια φωτογραφία πορτρέτο του Δημήτρη (από τα ποιό δραστήρια μέλη του forum) . Την ίδια στιγμή, τραβώ και ένα πορτρέτο από τον άλλο φίλο της παρέας, ας τον πούμε Νίκο. Λίγες ημέρες μετά, στέλνω με pm τις φωτογραφίες στον Δημήτρη και στον Νίκο για να θυμούνται την στιγμή.

Δημήτρης : Τουλάχιστον ενα (1) χρόνο μετά, λαμβάνω μήνυμα από τον Δημήτρη και με ρωτά εαν του δίνω την άδεια να χρησιμοποιήσει την φωτό, το πορτρέτο του δηλαδή, για δημόσια χρήση. Φυσικά και συμφώνησα.

Νίκος : Μου απαγόρευσε να χρησιμοποιησω την φωοτογραφία του και να μην την αναρτήσω πουθενά. Φυσικά και συμμορφώθηκα

Ακριβώς αυτή είναι δεοντολογικά αλλά και ουσιαστικά η σχέση φωτογράφου - φωτογραφιζόμενου, για την φωτογραφία και το εικονιζόμενο πρόσωπο.

Last edited:
Νομίζω είναι υπέρμετρα υπερβολικό το να ζητάει κάνεις άδεια για μια φωτογραφία η οποία ούτε ήταν προϊόν πληρωμένης δουλειάς, ούτε θα χρησιμοποιηθει για επαγγελματικο σκοπό. Είναι σαν να κάνεις δώρο σε ένα φίλο σου μια μπλούζα κ να σου ζητάει την άδεια να την φορέσει δημόσια.

Δεν είναι το ίδιο.
Η φωτογραφία σου είναι η εικόνα σου ή η εικόνα του άλλου.
Προσωπικά πάντα ρωτάω σε πορτρέτα και γενικά σε πρόσωπα αν θέλουν οι εικονιζόμενοι να φανούν.
Και θα ήθελα και να ερωτηθώ πριν μπει φωτογραφία μου στο ίντερνετ.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και μια μέση λύση όπως μια φωτογραφία που θα στείλω σε ένα διαγωνισμό που απεικονίζει παιδιά αλλά δεν ξεχωρίζουν τα πρόσωπα τους.

Εννοείται Παναγιώτη κ συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που λες, αλλά εδώ έχουμε την αντίθετη περίπτωση, όπου ο φωτογραφιζομενος θέλει να χρησιμοποιησει την φωτογραφία σε ένα απλό upload στο instagram κ δεν του επιτρέπεται...Αλήθεια την φωτογραφία σας την έστειλε ή απλά την βρήκατε σε κάποιο site;

Edit: Τώρα είδα το Edit του Κώστα κ κατάλαβα τι λες

Δηλαδή καταλαβαίνω ότι είναι κάτι αμφιδρομο, όπου και τα 2 μέρη πρέπει να δώσουν συγκατάθεση προκειμενου να χρησιμοποιησουν δημόσια μια φωτογραφία. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.

Καλησπέρα στην φωτοπαρέα!

Έχω λίγο καιρό τώρα που ασχολούμαι με την αποθορυβοποίηση χρησιμοποιώντας την μέθοδο Median Image Stacking που χρησιμοποιείται πολύ στην αστροφωτογράφηση.

Θα είτε ενδιαφέρον να ανοίγαμε κάποια στιγμή που να την αναλύαμε; Λογικά αρκετοί από εσάς θα την χρησιμοποιείται καθώς έχω δει αρκετές αστροφωτογραφίες στο αντίστοιχο νήμα. Βέβαια η τεχνική αυτή δεν είναι μόνο για αστροφωτογράφηση αλλά είναι και για Studio ή άλλα σταθερά θέματα.

Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα, Πάνο!

Καλημέρα!

Εχω 2-3 ημέρες που πείραματίζομαι με την συγκεκριμένη μέθοδο με φωτογραφίες που τραβάω με το κινητό και δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι σχετικά εύκολη.