Το Φωτογραφικό chat

Μπορώ να βάλω μια φωτογραφική αγγελία από άλλο φόρουμ στο παρόν θεμα , μόνο και μόνο επειδή διασκέδασα πολύ με την περιγραφή της? Ίσως γελάσετε και εσείς ευχάριστα..

View attachment 265433

105mm vs 135mm Portrait Lens Comparison

το αιωνιο ερωτημα για χρηστες FF παντα.
Έχει λάθη το άρθρο για τους φακούς σε Ζ mount, αλλά από εκεί και πέρα είναι ψιλοαληθές.

Όσον αφορά τα events, δεν έχω κάνει γάμους ή μόδα, αλλά εταιρικά σαν μέρος της δουλειάς (ως έξτρα τσόντα/χάρη για συναδέλφους που θέλουν κάτι παραπάνω από κινητό).
Σε εξωτερικούς χώρους, π.χ. εκθέσεις άνοιξη-καλοκαίρι με μεγάλα εκθέματα ή πάγκους 105 ή 135 δεν τραβάνε.
Ο πιο χρήσιμος είναι ο καλός 35αρης (ή 24αρης για κάποιες περιπτώσεις) , ακόμη και για πορτραίτο.
Γενικά κανένας σχεδόν δεν απαιτεί τηλεφακούς (συμπίεση), όλοι περιμένουν λήψεις αλά κινητό-ευρυγώνιες.
Ακόμη και σε πορτραίτο, θέλουν να "φαίνεται" το που είναι σε τέτοιες περιπτώσεις...
Για τα μακρινά (π.χ. ομιλητής σε εξέδρα) ανάλογα τι έχεις, αλλά φαντάζομαι ένας 70-200 θα ήταν πολύ καλύτερος αντί ενός prime.

Σε χρηση event ναι ενας 70-200 ειναι το holy grail αλλα οταν μιλαμε για τον απολυτο φακο πορτρετου αυτοι οι δυο ξεπερνουν ακομα και τον 85αρη prime.

Προσωπικα προτιμουσα ακομα και απο την εποχη του φιλμ τον 135mm αλλα απο τοτε που αποκτησα τον 105mm f1,4 το ειδα διαφορετικα.....

Πάντως για events και ο 135 με έναν 35 σαν πιο ελαφρύς συνδυασμός δουλεύει
Για snapshots από λίγο πιο μακριά
Για καθαρά πορτραίτο δεν έχω δουλέψει ποτέ 105. Ακόμη και όταν είχα τον 70-200 ενστικτωδώς πήγαινα 135.

_MGL91182024-08-23 GRF by Miltos Kostoulas, on Flickr

_MGL89152024-08-23 GRF by Miltos Kostoulas, on Flickr

_MGL87042024-08-23 GRF by Miltos Kostoulas, on Flickr

_MGL88982024-08-23 GRF by Miltos Kostoulas, on Flickr

_G0B86512024-08-23 GRF Day 3 by Miltos Kostoulas, on Flickr

• Like
Reactions: LongTom
Το χερι στον ζουμ εννοειται οτι παει προς τον 135 γιατι ξεφονταρει πολυ περισσοτερο απο τον 100αρη (στο ευρος 70-200)

Αν ηταν βεβαια ο ζουμ πιο ανοιχτου διαφραγματος απο το συνηθες f2,8 των "pro" zoom ισως να ειχαμε αλλη συνηθεια αποκτησει.

Με τις mirrorless ισως δουμε σιγα σιγα τετοιες υλοποιησεις.

Εχθές ένας "συνάδελφος" από Ν. Αμερική στο Zoom είδε μια φωτογραφία μου (χιονισμένου τοπίου που την είχα υπόβαθρο στο παράθυρο μου στο Zoom - την έχω ανεβάσει και εδώ) και είπε "Ωραία ΑΙ φωτογραφία είναι αυτή, σαν τη πραγματική Σουηδία το χειμώνα". :oops: :censored:
Φυσικά του εξήγησα ότι είναι δική μου, αλλά χαλάστηκα αρκετά επειδή φτάσαμε στο επίπεδο που κάθε ψηφιακή φωτογραφία θεωρείται ΑΙ.

Πρέπει στο μέλλον να βάζω μεγάλο banner Made by a real person ή κάτι τέτοιο...

• Wow
Reactions: kbouk
Εχθές ένας "συνάδελφος" από Ν. Αμερική στο Zoom είδε μια φωτογραφία μου (χιονισμένου τοπίου που την είχα υπόβαθρο στο παράθυρο μου στο Zoom - την έχω ανεβάσει και εδώ) και είπε "Ωραία ΑΙ φωτογραφία είναι αυτή, σαν τη πραγματική Σουηδία το χειμώνα". :oops: :censored:
Φυσικά του εξήγησα ότι είναι δική μου, αλλά χαλάστηκα αρκετά επειδή φτάσαμε στο επίπεδο που κάθε ψηφιακή φωτογραφία θεωρείται ΑΙ.

Πρέπει στο μέλλον να βάζω μεγάλο banner Made by a real person ή κάτι τέτοιο...

Είναι σύνηθες πλέον όντως. Ειδικά για φωτογραφίες τοπίου σε πολύ καλές συνθήκες με ωραίο φως. Αν δε είναι και προσεγμένο το καδράρισμα χωρίς περιττά στοιχεία ή αν έχουν αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία μικρότερα στοιχεία π.χ. κλαδάκια στο έδαφος, ώστε η συνολική εικόνα να φαίνεται πιο "ξεκάθαρη" είναι ακόμα πιο έντονο και πιθανό να ειπωθεί.

Για αυτό μόνο street και με φιλμ :P (και εκεί προφανώς μπορεί κάποιος να παίξει με Α.Ι.)

• Haha
Reactions: LongTom
Είναι σύνηθες πλέον όντως. Ειδικά για φωτογραφίες τοπίου σε πολύ καλές συνθήκες με ωραίο φως. Αν δε είναι και προσεγμένο το καδράρισμα χωρίς περιττά στοιχεία ή αν έχουν αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία μικρότερα στοιχεία π.χ. κλαδάκια στο έδαφος, ώστε η συνολική εικόνα να φαίνεται πιο "ξεκάθαρη" είναι ακόμα πιο έντονο και πιθανό να ειπωθεί.

Για αυτό μόνο street και με φιλμ :P (και εκεί προφανώς μπορεί κάποιος να παίξει με Α.Ι.)
Θα ξεκινήσω large format αναλογική φωτογραφία και θα έχω στο background την 1μΧ1μ εκτύπωση πίσω μου σε μεταχειρισμένο ξύλινο κάδρο με ατέλειες.

Έτσι ώστε να αποφύγω άλλες τέτοιες καταστάσεις...:ROFLMAO:

• Haha
  • Like
Reactions: kbouk and pifilos