Καλησπέρα σε όλους. Τους τελευταίους τρεις μήνες ασχολούμαι με το forum και αφού εκλπήρωσα μετά από άπειρο διάβασμα την άμεση ανάγκη (αγορά LCD TV), άρχισα να ρίχνω και καμιά ματιά στα υπόλοιπα threads, και έτσι έπεσα στο συγκεκριμένο.
Με την φωτογραφία ασχολούμαι πολλά χρόνια και σοβαρά έχω ασχοληθεί από το 2001 και μετά, με σεμινάρια για αρκετά χρόνια και δύο ομαδικές εκθέσεις. Δυστυχώς δεν το έκανα επάγγελμα, γιατί θα με ταϊσει δύσκολα, σε αντίθεση με την τωρινή δουλειά μου. Το γυμνό είναι από τα αγαπημένα μου θέματα, αν και έχω φωτογραφίσει μόνο τρεις φορές (studio)
Είναι φαινόμενο των τελευταίων χρόνων να καταχωρείται σαν τέχνη "κάτι" που υποστήριξαν οι κριτικοί, και από την άλλη μεριά να το κοιτάς και να μην καταλαβαίνεις ούτε σκοπό αλλά ούτε αποτέλεσμα.
Το υποκειμενικό του άλλου είναι αντικειμενικό δικό μας ανάλογα με την κρίση, και αντίστροφα. Όσοι έχουν ασχοληθεί με την φωτογραφία λίγο παραπάνω από το σύνηθες, θα εκτιμήσουν τα τεχνικά στοιχέια μίας φωτογράφισης σαν αυτή που έχει το αρχικό Link, αλλά μπορεί να μην αρέσει η εκτέλεση. Προσωπικά, με άφησαν αδιάφορο τα κάδρα με το βιομηχανικό background. Αυτό όμως έχει να κάνει με τον δικό μου τρόπο σκέψης που είναι η δικιά μου άποψη. Και αυτό είναι το αντικειμενικό.
Αν αυτό όμως ονομάζεται τέχνη ή όχι, είναι πολύ υποκειμενικό. Για παράδειγμα σας φέρνω τους φωτογράφους του National Geographic. Αναμφισβήτητα, άριστοι στις τεχικές τους, και αρκετοί είναι πολύ συνειδητοποιημένοι με την δουλειά τους, αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι χάνουν σε βάθος. Δεν μπαίνουν στο θέμα αλλά το αγγίζουν επιφανειακά. Και όχι γιατί κάνουν φωτορεπορτάζ, αλλά γιατί αυτή είναι η γραμμή που έχουν. Βέβαια, η δουλειά των περισσότερων είναι άριστη, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ το αποτέλεσμα που θα έβγαινε αν κάποιος από αυτούς δούλευε ένα θέμα για 3 χρόνια αντί για μία εβδομάδα.
Στο τέλος της ημέρας, αν είναι να κρίνουμε κάτι, η προσωπική άποψη είναι αυτό που μετράει. Και όντως είναι βλακεία να έχεις στους τοίχους σου κάτι που θεωρείται τέχνη και δεν το καταλαβαίνεις, γιατί απλά δεν σε εκφράζει.
Την καλησπέρα μου
Δημήτρης