Το HD τοπίο σήμερα

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,458
Θεσσαλονίκη
Κατά τη διαδικασία ταξινόμησης των HD καναλιών στον Kathrein διαπίστωσα πως όλα τα κανάλια υψηλής ευκρίνειας που εκπέμπονται από τους δορυφόρους Astra και Hotbird προέρχονται απο τέσσερις χώρες της Ευρώπης.
Απο την πρωτοπόρο σε θέματα HD Γερμανία με δύο κανάλια του Premiere και τρία FTA, την Πολωνία με τα Cyfra+ & N, την Ιταλία με το Sky Italia και την Γαλλία με το Canalsat.

Αν εξαιρεθούν τα τρία γερμανικά FTA τα οποία ουσιαστικά δεν παίζουν True HD πρόγραμμα, οι υπόλοιπες προτάσεις είναι δυσπρόσιτες ή αδιάφορες για τον μέσο Ελληνα. Μόνη ενδιαφέρουσα πρόταση παραμένουν τα HD κανάλια του αγγλικού SKY με τις δικές τους δυσκολίες και προϋποθέσεις.

Το high definition τοπίο στην Ευρώπη είναι ακόμα ομιχλώδες και η άνοιξη της υψηλής ευκρίνειας αργεί. Αντίθετα τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η κυκλοφορία νέων HD δεκτών και σήμερα σχεδόν κάθε εταιρία διαθέτει απο ένα τουλάχιστον δέκτη high definition. Οι νέοι δέκτες προσφέρουν ποικιλία συνδέσεων με κορυφές την HDMI και Component, δυνατότητες τις οποίες απλά ονειρευόμασταν πριν απο λίγα χρόνια.
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών παραμένει αμείωτο αλλά η χρήση των HD δεκτών περιορίζεται κυρίως στο upscaling των SD καναλιών και στην Ελλάδα στην μάταιη προσπάθεια να βελτιώσουν το σήμα που δεν βελτιώνεται.

Ετσι είναι Αλέξανδρε (υπάρχουν και αλλα, όπως σκανδιναβικά αλλά με δυσκολότερη λήψη), όμως αν έχεις δει HD και ειδικά αν έχεις προβολέα ή μεγαλη τιβί HD....δεν υπάρχει οδός επιστροφής! Τα ακουμπάς και βλέπεις ότι μπορείς να μαζέψεις! Σε τελική ανάλυση και συνδρομή σε ξένο πακέτο να πάρεις θα σου στοιχίζει φτηνότερα απο 2 blu ray ή hd dvd τον μήνα και θα έχεις πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Οπωσδήποτε πάντως το σπόρ δεν είναι φτηνό!

to HiTech παντως ειπε (και κατα τη γνωμη μου οχι αδικως)

οτι αλλο το HD απο δορυφορο και αλλο απο δισκακι

(μπλου ρει κ.λ.π.)

διοτι στο δορυφορο ποτε (κατα το HiTech) δε θα πετυχεις να χει το ρυθμο

μεταδοσης δεδομενων απο ενα μπλου ρει.

(διευκρινιζω παντως οτι δε εχω δει καναλι σε HD)

ζουμε εδω και καποια χρονια ηδη την ιδιορρυθμη κατασταση ολες οι τηλεορασεις πια στην αγορα να ειναι 16/9 και ολα πλην σκαι τα καναλια να εκπεμπουν ακομα 4/3.tο αποτελεσμα ειναι κωμικο αφου δινει κανεις ενα σκασμο λεφτα και δεν βλεπει καν την σωστη εικονα που εβλεπε με την απαρχαιωμενη crtτου.
Τωρα παει ο αλλος στο πολυκαταστημα και του φουμαρουνε οι πωλητες να παρει HD αναλυση,του στυλ"μα κυριε,αυτο ειναι το μελλον!!!!!!!!"(το ακουσα με τα αυτια μου)αλλα αν ειναι πονηρεμενος ο αλλος και ρωτησει ποτε θα βλεπει Αντεννα και Μεγκα σε HD ,αστα να πανε.........
Φυσικα για τον ελληνα το hardware εχει ξεφυγει πολυ γιατι βεβαια στο Αμερικα οι αλλοι εχουν σχεδον ξεχασει τι θα πει SD......
Η δορυφορικη ας μην γελιομαστε ,πλην ΝΟΒΑ απευθυνεται σε λιγους γλωσσομαθεις η φανατικους οπως εμας εδω,αλλα δεν καλυπτει ουτε μπορει να καλυψει το θεμα HD για τον πολυ κοσμακη.
Ειναι αστειο γιατι ο μεσος καταναλωτης σε λιγο θα εχει και δεκτη και τηλεοραση HD(ο ελληνας εχει μανια με τα γκατζετς)αλλα σημα δεν θα εχει ισως για παρα πολλα χρονια ακομα.

to HiTech παντως ειπε (και κατα τη γνωμη μου οχι αδικως)

οτι αλλο το HD απο δορυφορο και αλλο απο δισκακι

(μπλου ρει κ.λ.π.)

διοτι στο δορυφορο ποτε (κατα το HiTech) δε θα πετυχεις να χει το ρυθμο

μεταδοσης δεδομενων απο ενα μπλου ρει.

(διευκρινιζω παντως οτι δε εχω δει καναλι σε HD)

Δεκτόν ότι τα BR-HD DVD έχουν λίγο καλύτερη εικόνα (και 1080p αντι 1080i), όμως σ αυτά θα δεις μόνο ταινίες ή κανενα ντοκιμαντερ και ουδέποτε...ζωντανο ποδοσφαιρικό αγώνα ή συναυλία. Εγω προσωπικά που βλέπω τις ταινίες μια φορά (αντε και 2η μετα απο 10 χρόνια..) δεν έχω κανει συλλογή σε ντιβιντί, οπότε είναι απίθανο να κάνω συλλογή σε δισκάκια χουντου (εκτός των δώρων απο περιοδικά-εφημερίδες) και θα περάσω σ αυτά τα μέσα μόνο όταν γεμίσουν τα βιντεοκλάμπ με ενοικιαζόμενους τιτλους και ξεκαθαρίσει το θέμα της επικρατησης (ή βγουν καλά γιουνιβέρσαλ).
Με λίγα λόγια βλέπω την υπόθεση χουντου απο δισκάκια ακόμη πιο πίσω σε σχέση με το χουντού απο δορυφορική λήψη (όπου βέβαια αξίζουν μόνο οι μεταδόσεις σε native HD)

Πράγματι είναι σωστό. Το bitrate είναι μειωμένο, αυτό όμως που βλέπεις σε αφήνει ικανοποιημένο, ίσως επειδή δεν έχουμε άμεσες παραστάσεις απο blue ray ή HD-DVD.
Απο την άλλη πλευρά η εικόνα σε ποδοσφαιρικές μεταδόσεις κάποιες στιγμές σε αφήνει άφωνο. Η μεταφορά είναι εκπληκτική.

Re: Απάντηση: Το HD τοπίο σήμερα

Το Euro 1080 δεν "παίζει" Αλέξανδρε;

Το Euro 1080 νομιζω ειναι 5 καναλια και αποτελειται απο αθλητικα γεγονοτα μοδα ντοκυμοντερ αλλα και ταινιες οπως λενε οι ιδιοκτητες. Πιο μεθοδικη δουλεια αναμενεται απο την αρχη του 2008. Η καρτα κοστιζει 200ευρα και δινει προσβαση μχερι τις 31-12-2010 ενω χρειαζεται cam irdeto.
Παρεπιπτοντως οσοι εχετε αγορασει Humax 2000 και επειδη ειχε προηγηθει μια συμφωνια της HUMAX με το Euro1080 μπορειτε να προμηθευτειτε την καρτα με τιμη λιγο κατω απο τα 150ευρα. Αν εξαιρεσουμε τα πολυ καλα πακετα οπως sky Αγγλικο και ιταλικο νομιζω οτι ειναι μια καλη τιμη εκκινησης για να χαρουμε HD ποιοτητα και φυσικα να βαλουμε τον ερμο τον HUMAX να παιξει κατι αλλο περα των demo των astra.
Προυποθεση στροφη του πιατου στον Eutelsat 7E. H τροχιακη θεση ειναι πολυ ευκολη λογω της πολυ κοντινης γειτονιας του με τον Hotbird
:SFGSFGSF:

To Euro 1080 ειναι ουσιαστικά...6 ή 8 ώρες πρόγραμμα την ημέρα που επαναλαμβάνεται κυκλικά στο κανάλι HD1 (αυτό ανοίγει η κάρτα). Το HD5 είναι πρόμο κανάλι (ελεύθερο), το Exqi ενα κανάλι τεχνης επίσης ελεύθερο...αλλά εκπέμπει πάρα πολύ αραιά ενώ το HD2 απευθύνεται σε κινηματογραφους ή άλλους επαγγελματίες και μεταδίδει μόνο έκτακτα γεγονότα που τα πουλάει με το κομμάτι (και δεν υπάρχει τροπος λήψης απο ιδιώτες). Νομίζω πως υπάρχει και μία ακόμη εκδοχή μόνο για την ολλανδική αγορά. Η εικόνα του είναι πολύ καλή, αλλά το πρόγραμμα δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πλήν εξαιρέσεων