Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Ειχα απειρα χρονια να πετυχω τo μεταλλικο κουτακι της Camel με την μοσχομυριστη παστα για τα παπουτσια και τα αρβυλα στο στρατο!
ii3ChOO.jpg

Πηρα ενα τεμαχιακι για να ξαναθυμηθω τα παλια :)

Κίτρινο είναι το original εκείνης της εποχής αλλά ok και αυτό είναι η εξέλιξή του.
Βάζαμε φωτιά στο camel για να λιώσει η πάστα και να απλώνει εύκολα στα άρβυλα, ενώ οι βούρτσες του στρατού ήταν κι αυτές φτιαγμένες για το camel

Χθές ξεκίνησε το «Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι» στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.
Πετάχτηκα να πάρω λίγο μάτι κανένα φουσκωτό αλλά εκεί είδα μόνο τέρατα.
Από δεκάμετρα και πάνω… :oops:
Άντε γειά…. 😛

..

Πριν 15-20 χρόνια οι εκθέσεις αυτές ήταν για εμάς τους κοινούς θνητούς. Τώρα είναι για μπρούκληδες

Χθές ξεκίνησε το «Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι» στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.
Πετάχτηκα να πάρω λίγο μάτι κανένα φουσκωτό αλλά εκεί είδα μόνο τέρατα.
Από δεκάμετρα και πάνω… :oops:
Άντε γειά…. 😛

View attachment 223941View attachment 223942View attachment 223943View attachment 223944View attachment 223945View attachment 223946View attachment 223947View attachment 223948View attachment 223949
Δύο ερωτήσεις:
600 άλογα είναι ή 400;
1702142292530.jpeg

Αυτό είναι στήριξη της μηχανής στο έδαφος ή κάτι άλλο.

1702142522203.png

Mercury V12 600 hp με σταθερό κορμό και κινούμενα ποδαρικά. Αυτό που βλέπεις στην φωτό είναι το πτερύγιο του ποδαριού, όχι στήριγμα.

Πήγα και εγώ στην έκθεση και δυστυχώς στην αίθουσα με τα μεγάλα φουσκωτά ήταν πραγματικά ένας άλλος κόσμος. Δεν είμαστε στο Dubai ρε παιδιά, ούτε στo USA. Στην Ελλάδα είμαστε. Ηταν αισθητή η απουσία προσιτής κατηγορίας και φυσικά δεν υπήρχαν καθόλου μικρά φουσκωτά.

Last edited:
Mercury V12 600 hp με σταθερό κορμό και κινούμενα ποδαρικά. Αυτό που βλέπεις στην φωτό είναι το πτερύγιο του ποδαριού, όχι στήριγμα

Αλήθεια ποσο κάνει ένα τέτοιο σκάφος στο περίπου;

Νομίζω με την απάντηση θα εκτιμήσουμε πόσο οικονομικό είναι το Hobby για τα μαστορέματα που μας αρέσει και αυτό θα δικαιολογήσει - άνετα - την αγορά του επόμενου εργαλείου μας. :ROFLMAO:

Στα δικά μου χρόνια το πτερύγιο ήταν σε ευθεία με τον άξονα της προπέλας, εκτός και αν με μπερδεύει η προοπτική της φωτογραφίας, btw πλέον μιλάμε για V12 600hp και για κινούμενα πόδια!!!!
Θυμήθηκα όταν πρίν 25 χρόνια για τις ανάγκες κάποιου documentary είχα ένα φουσκωτό 150hp με ηλεκτρικό power tilt ( και trim εννοείται) και είχα πάθει πλάκα με την ευκολία πλαναρίσματος. Πλέον αυτά προφανώς θεωρούνται ξεπερασμένα. Σε λίγο στο ΑΙ θα βάζεις την πορεία και θα μετράει βήμα και ύψος κύματος, διεύθυνση και ταχύτητα ανέμου. Τι θα κάνει άραγε ο καπετάνιος;

Δεν έχουμε δει τέτοιες σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις αφού ακόμα οι εξωλέμβιες μεγάλης υποδύναμης παραμένουν συμβατικής τεχνολογίας και οι γάστρες είναι κλασικές, οπότε και η διαδικασία πλαναρίσματος παραμένει η ίδια. Τα καινούρια καλούδια (που είναι αρκετά βοηθητικά) είναι τα Hydrotabs, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα για ελιγμούς και φυσικά καλύτερα ναυπηγικά στοιχεία στις κατασκευές. Βέβαια στην θάλασσα σπάνα θα δεις σκάφη σαν αυτά της έκθεσης. Αυτά πάνε και έρχονται από την Μύκονο στην Σαντορίνη και από θαλαμηγό σε θέρετρα.

Εγώ πάντως χαίρομαι πάρα πολύ το φουσκωτάκι μου , την καθετή που κάνω συχνά και τις ατελείωτες βόλτες και βουτιές του καλοκαιριού.

Στα δικά μου χρόνια το πτερύγιο ήταν σε ευθεία με τον άξονα της προπέλας….

Τώρα μπερδεύτηκα εγώ…
Για ποιο πτερύγιο μιλάς, δεν υπάρχει πτερύγιο στην ευθεία του άξονα της προπέλας.

Στον κάθετο άξονα εννοείς… Καρχαριάκι το ξέρω εγώ ;)

1702154872284.png

Cavitation plate το ξέρω εγώ αυτό, και είναι το σημείο της μηχανής που (θα) πρέπει στην πορεία να είναι στο ύψος της επιφάνειας της θάλασας.
1702155112419.png

Αυτά ναι, είναι flaps.
1702155176393.jpeg

• Like
Reactions: n_olympios
Στον κάθετο άξονα εννοείς… Καρχαριάκι το ξέρω εγώ ;)

View attachment 224068

Cavitation plate το ξέρω εγώ αυτό, και είναι το σημείο της μηχανής που (θα) πρέπει στην πορεία να είναι στο ύψος της επιφάνειας της θάλασας.
View attachment 224069

Αυτά ναι, είναι flaps.
View attachment 224070
Μάλλον είναι και θέμα περιοχής. Πχ το καρχαριάκι το έχω ακούσει και σαν νύχι. Το cavitation plate δεν το έχω ακούσει ποτέ, αλλά είμαι και λίγο μεγάλος. Πχ διαφήμιση της YAMAHA στην εποχή μου :p

1702159557888.jpeg

Τα μοτόρια πάνε $100,000 έκαστο και το σκάφος από €120.000 και πάνω
Για τα μοτέρ δεν γνωρίζω αλλά το σκάφος κοστίζει πολλαπλάσια των €120Κ που έγραψες.
Χαρακτηριστικά περιπου στα €120Κ (χωρίς μοτέρ) κοστίζει το GT7 το οποίο είναι σχεδόν 8μ. Βάλε με το μυαλό σου για τα 12μετρα με τα 600αρια. 🤪🤪🤪

• Wow
Reactions: newbie and nikfor