Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Re: Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

Εγω που δεν καταλαβα γρι απο την συζητηση με τους αξονες μενω μεταξεταστεος;...:huh2:
Yamaha t50! Το Σεπτέμβριο μα έρθεις πιο διαβασμένος!!

Yamaha t50! Το Σεπτέμβριο μα έρθεις πιο διαβασμένος!!
Εγω εχω ενα mitsubishi colt με καδενα . Περναω τουλαχιστον με τη βαση; :D Ειδα παντως το "παπι" που αναφερεις και καταλαβα οτι για την μεταδοση της κινησης εχει καποιο ειδος διαφορικου; Νομιζω σε BMW ειχα δει κατι παρομοιο.

Κυριε "απο πανω", το κολτ εχει καδενα στον χρονισμο του κινητηρα (κινηση εκκεντροφορου/ρων αξονα/ων), ενω οι προλαλησαντες μιλανε για μεταδοση κινησης στον τροχο.
Οι αξονες ειναι καλοι για γερμανικες "φρεζες" και "τρακτερ".........(emoticon που γελαει) και οχι για μοτο.....!!!!!!!!!

Last edited by a moderator:
Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων

Χαχαχαχαχα!!!
Εχει βγαλει και στο νεο Super Tenere υλοποιηση με αξονα αλλα προσωπικα δεν τους θελω...

Τ50 το μηχανακι που μαθαμε να οδηγαμε στα 15 μας!!!
Ενος χτιστη στο χωριο που του ειχε πιει το λαδι μεταφεροντας τσιμεντα το πρωι με αυτο και τα βραδια καθως επαιρνε μπρος χωρις κλειδι το παιρναμε test drive στον καμπο!

Απάντηση: Tο Καφενείο των Μαστόρων

Για καθαρισμό αλυσίδας σε μηχανάκια - ποδήλατα χρησιμοποιώ παραφινέλαιο. Κάνει τέλεια δουλειά και έτσι δεν παίρνω ποτέ πλέον καθαριστικά αλυσίδας αλλά μόνο σπρέι λίπανσης καλής ποιότητας.

Κυριε "απο πανω", το κολτ εχει καδενα στον χρονισμο του κινητηρα (κινηση εκκεντροφορου/ρων αξονα/ων), ενω οι προλαλησαντες μιλανε για μεταδοση κινησης στον τροχο.
Οι αξονες ειναι καλοι για γερμανικες "φρεζες" και "τρακτερ".........(emoticon που γελαει) και οχι για μοτο.....!!!!!!!!!
Αρα ουτε τη βαση δεν παιρνω :p Οταν πηρα το colt τρια πραγματα με ενδιαφεραν. Καδενα στον κινητηρα, 1300cc και αυτοματο. Ποτε δεν εδωσα σημασια στην μεταδοση της κινησης. Ας την κανει και με σχοινια... Με κοροιδευαν με το coltακι "που πας με τον "αναπηρικο" κουβα" , αλλα ο πατερας μου με το Honda πληρωσε σε service ιμαντες χρονισμου , δισκο πλατω και αντλία-ρουλεμάν συμπλέκτη μονο 700 :D Ειναι σιδεροφαγος δεν λεω, αλλα εγω αυτο το κουστουμι που πληρωσε δεν θα το ραψω με το colt.

Αυτο με τη καδενα και γω το ζηταγα. Οπως και πολλοι φιλοι. Αλλα πλεον οι καδενες ειναι και αυτες αναλωσιμεε, ισως οχι σε ολους τους κινητηρες και οχι οπως τον ιμαντα, αλλα ειναι. Πχ στο δικο μου 1.3 cdti απαιτητε λογω φθορας κυριως αντικατασταση αυτης. Οι γνωστες την ακουνε ακομη αν χαλαρωσει και αρχισει να ακουγεται διαφορετικα. Μπορει να παει 100.000 150.000 χιλιομετρα αλλα η αντικατασταση επιβαλεται αν δεν θελεις καποια στιγμη να μαζευεις απο το δρομο. Αντιθετα οι ιμαντες, αντικαθιστανται μεν σε προκαθορισμενα σερβις αλλα το κοστος πλεον ειναι βατο!
Το honda που ανεφερες θα το ελεγα προσωπικα εξαιρεση γιατι ειναι γιαπωνεζικο και κυριως παιζει παιχνιδι Σαρακακης. Ολα τα ανταλλακτιμα ειναι πανακριβα. Ουτε τα πριμιουμ γερμανικα τοσο.

Στο manual του σερβις γραφει ελεγχο( οχι αλλαγη)καδενας στα 150.000 εμενα. Ακομη ειμαι στα 100.000 . Ο πατερας μου στα 240.000 εχει αλλαξει τρεις φορες ιμαντες...

Απάντηση: Re: Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

Εγω εχω ενα mitsubishi colt με καδενα . Περναω τουλαχιστον με τη βαση; :D Ειδα παντως το "παπι" που αναφερεις και καταλαβα οτι για την μεταδοση της κινησης εχει καποιο ειδος διαφορικου; Νομιζω σε BMW ειχα δει κατι παρομοιο.

Διαφορικό σε μηχανάκι/μηχανή ! δεν μπαίνει ... και δεν το χρειάζεται ...

Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

Και μπορει να αργησε κιολας.
Καθε 60,000 τα δινουν οι περισσοτεροι αλλαγη.
Και μαζι τεντωρηρες τρομπα νερου κλπ κλπ....
Δεν παιρνω και ορκο γιατι δεν εχω το βιβλιο του Honda HRV, αλλα θυμαμαι οτι ηταν περισσοτερο απο 60.000. Νομιζω 80.000 για αλλαγη.

Δεν εχω ιδεα απο μηχανες και ποτε δεν ασχοληθηκα. Θεωρουσα και καγκουρες τους μηχανοβιους στο σχολειο... Το μονο διτροχο που εχω επαφη ειναι το ποδηλατο. Μηχανολογικα μονο με αυτοκινητα και αυτο μεχρι τα βασικα. Μην περιμενεις να καταλαβω τι προσφερει πχ το διαφορικο Torsen που θυμαμαι ειχαν τα lexus. Δηλωνω ασχετος και ο,τι και να μου πεις δικιο θα εχεις :p

Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία από Lidl - Aξιολόγηση, σχόλια, προσφορές

Τι εννοείς; τον άξονα φαντάζομαι θέλει να πει ο φίλος. Εκεί είναι η ένστασή Ε;

Ότι μπαίνει μπαίνει. Μάλιστα κάποιες εταιρείες τον χρησιμοποιούν κατά κορον βλέπε BMW.
Τώρα αν το χρειάζεται είναι άλλη κουβέντα.

Καλα τα λεει ο Ioannistsa, το διαφορικο χρησιμευει οταν εχουμε δυο τροχους στον αξονα και ρυθμιζει τις "στροφες " που θα παρει ο καθε τροχος πχ κατα την κυκλικη κινηση του οχηματος (στριψιμο) ή κατα την ελειψη προσφυσης σε καποιο τροχο. Αυτα πολυ χονδρικα.
Για τις καδενες σημερα μην "παιρνετε και ορκο". Αυτοκινητο πετρελαιο 2014 μοντελο εκοψε καδενα "στεγνα" χωρις προειδοποιηση στα 100.000. Τι εκανε ρε λεμε ο ανθρωπος κατεβασε απο 5η σε 1η......και μετα και αλλο, και αλλο......

Τα "μαστορια" εκει εξω εχουν "αγριεψει" πολυ, γιατι πολλοι εχουν αρχισει και ξυπνανε, και χανουν το "ευκολο" και "μαυρο" χρημα, οποτε προσοχη. Και οσοι εχουν απομεινει ΜΑΣΤΟΡΟΙ (και οχι τοποθετητες) με γνωση, και φιλοτιμο, και σεβασμο, νιωθουν ολο και πιο "μαλακες", και εχουν και ολο και λιγοτερη δουλεια.
Γιατι αλλο να βαζεις μια καδενα εκκεντροφορου σε μιση ωρα και με 30 + 50 (38) ευρω κοστος και αλλο να βαζεις μια καδενα σε 4 μερες και με 100 + 120 (100) ευρω κοστος.
Στην πρωτη περιπτωση οταν ξανακοπει η καδενα σε 20,000 με 30,000 θα ακουσεις το παραμυθι : μπλοκαρε το Δενχαλαζατερ απο καποιο σκουπιδι και ηταν και ο Ερμης αναστροφος και εχει ξανατυχει σε τετοιο αυτοκινητο, και δωσε μου τωρα 100 + 120 για να αλλαξω παλι (σωστα καδενα) και το Δενχαλαζατερ (το ποιο; ) που ειναι και ακριβο το ατιμο.
Στην πρωτη περιπτωση ο τυπος εκοψε την καδενα την ενωσε με την παλια την περασε μεσα χωρις να λυσει τιποτα, και την πριτσινωσε παλι, χωρις να αλλαχτει και να ελεγθει τιποτα αλλο.
Στην δευτερη περιπτωση ο τυπος ανοιξε και αλλαξε οτι επρεπε να ανοιξει και να αλλαξει, το εβαλε μπροστα δεν του αρεσε ο τροπος που δουλευε, ξαναελυσε μετρησε μεθοδικα εκανε "τραμπα" και κατι για να δει, ξαναελυσε, βρηκε παλιο κινητηρα και εκανε συγκρισεις, και τελικα ανακαλυψε οτι η καδενα θα ξανακοβοταν συντομα απο μια αιτια που δεν παει ουτε το μυαλο του "βαθυ γνωστη".
Ο δευτερος ουτε την δουλεια του πληρωθηκε, ουτε εγινε ευχαριστος στον πελατη (γιατι στο καφενειο θα του ειπε και ο κολλητος του ο ζωγραφος που ξερει απο αυτα, μα καλα μαλακας εισαι 4 μερες και 200+, για μια καδενα εδωσες), αλλα το βασικο δεν αναγνωριστηκε η δουλεια του και η ικανοτητα του.

Αναλογα με την εταιρια, αλλα και το μοντελο, αλλα και τον κινητηρα του μοντελου αλλαζει και το διαστημα αλλαγης ιμαντα εκκεντροφορου (ή χρονισμου). Υπαρχει και διαστημα αλλαγης 150.000 ή 10 χρονια. Υπαρχει και 2πλο διαστημα αλλαγης αναλογα με την χωρα που κυκλοφορει το αυτοκινητο (αν ειναι σε επιβαρυμενες συνθηκες).
Η αντλια του νερου ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ για αλλαγη μονο οταν παιρνει κινηση απο τον ιμαντα του εκκεντροφορου. Το σκεπτικο ειναι οτι αφου εχει ηδη λυθει το αυτοκινητο και θα μπει καινουργιος ιμαντας ΚΑΙ τεντωτηρας - ραουλα

α) η αντλια μπορει να εχει φαγωμενα δοντια στη τροχαλια της (ναι γινεται το λαστιχο να τρωει το μεταλο και μην φανταστειτε τιποτα φθορες ευδιακριτες με το ματι ευκολα) και να φθειρει πιο γρηγορα τον ιμαντα.
β) ο καινουργιος τεντωτηρας και η αρχικη ρυθμιση του να ζορισει το ηδη δουλεμενο ρουλεμαν του αξονα της αντλιας
γ) η αντλια εχει ηδη φορτωμενα πολλα χιλλιομετρα (μπορει και οχι ιδανικα με νερα, παραφλου, μαιμου αντιψυκτικα, καφεδες, απορυπαντικα, φωκιες, κτλ)

οποτε την αλλαζουμε προληπτικα για να αποφυγουμε να ξαναπληρωσουμε παλι τα ιδια εργατικα, και ισως να ξεμεινουμε καπου αν δεν ιμαστε ικανοι να διακρινουμε τα προειδοποιητικα σημαδια. Αλλα και παλι η ανλια μπορει να ελεγθει κατα το λυσιμο.

Πολλες φορες χρησιμοποιουνται δολιοι τροποι εκφοβισμου του ιδιοκτητη ωστε να αφεθει στην "γεματη αγαπη αγκαλη" του μαστορα του, και να μην "ξαναξεμυτισει απο το μαντρι", ακομα και "τιμωρητικες σκοπιμες βλαβες" οι οποιες καποιες φορες ειναι και επικινδυνες.
Π.χ ξεμενει ο Enduras (χτυπα ξυλο) απο αντλια βενζινης. Του λεει το συνεργειο του μια καλη αντλια ΑΒΡΟΠΑΙΚΗ (κινεζικη ειναι) εχει 80 ευρω. Βγαινει ο Enduras στη "γυρα" και βρισκει αντλια (την ιδια με αυτη του μαστορα χωρις να το ξερει) στα 50 ευρω και του την παει να του την αλλαξει.
1. Ξυνηλα που χασαμε το μαυρο (30 γιουρια ειναι αυτα μαυρα, αφορολογητα και χωρις κοπο, γιατι καποιοι για να τα βγαλουν αυτα σκαβουν ολη μερα)
2. Αυτη που μου εφερες την ηξερα και εγω αλλα οσες εχω βαλει απο αυτες εχουν προβληματα.
3. Κοιτα να δεις εγω στη βαζω επανω αλλα μηνν μου πεις τιποτα αν χαλασει.
4. Αν χαλασει εγω θα ξαναπληρωθω να το ξερεις
5. Κραταει το αυτοκινητο ολη μερα γιατι " αυτη που μου εφερες δεν ηταν ακριβως ιδια " και εφαγα πολυ ωρα να την ταιριαξω.
6. Τρυπαω μια πολυ μικρη τρυπα στο εσωτερικο σωληνακι που παει απο την αντλια στο καπακι το ρεζερβουαρ, για να μην μπορει το κυκλωμα να κρατησει πιεση.
7. Το περνει ο Enduras ολα καλα, και την επομενη μερα το πρωι, μιζαρει για ωρα μεχρι να παρει το αυτοκινητο μπροστα
8. Ο μαστορας στον οποιο ξαναπαει του λεει "τα ειδες στα ειπα, η αντλια ειναι μαπα γι' αυτο την πηρες τοσο"

9α. Ο Enduras αποδεχεται οτι πηρε σκαρτη αντλια, ξαναπληρωνει την ιδια ή και χειροτερη, παραπανω και ξανα εργατικα, και αφηνεται πλεον στον συγκεκριμενο "αλητη" να τον γδερνει και να βγαζει μαυρο χρημα στην "πλατη" του για να μην την ξαναπατησει.
9β. Ο Enduras παει και σε αλλο συνεργειο και ανακαλυπτει την "κομπινα" (αφου δεν εχει διηγηθει την ιστορια, για να μην πεσει σε περιπτωση συναδελφικης αλληλεγγυης) και συμπεριφερεται οπως πρεπει στον πρωτο. Μετα απο αυτο ψαχνει αγοραζει μονος του τα ανταλλακτικα του, κανει ερευνα (για να ξερει τι βαζει και τι πληρωνει), και βρισκει ενα συνεργειο που θα κανει σωστα τη δουλεια του και θα πληρωνεται για την δουλεια του μονο, και οχι για τα μαυρα που βγαζει χρησιμοποιωντας αποθηκες αλλων, και περνωντας μονο ενα τηλεφωνο.
9γ. Ο Enduras παει και κανει φασαρια στο μαγαζι που πηρε την αντλια, το μαγαζι την στελνει για μετρηση πιεσης και του λεει να την βαλει στον κ... του μαστορα του με την προτροπη να ελεγξει πιο καλα το αυτοκινητο του για απωλεια πιεσης στο κυκλωμα τροφοδοσιας , αλλα ο Enduras την βαζει στον δικο του κ... γιατι που να τσακωνεται τωρα με τον μαστορα, και που θα βρει αλλο, και ολοι ιδιοι ειναι, (αλλα και επειδη ο πρωτος του ειπε οτι ναι ρε συ ειχε κοπει το σωληνακι, φαινεται ηταν ξερο, αλλα εχουν γενικα προβλημα οι αντλιες σαν και αυτη πυ μου εφερες).

Αντι τωρα με την κριση να στρωσουν τα πραγματα εγιναν χειροτερα.

Και μην νομιζεται οτι τα συνεργεια των εκαστοτε αντιπροσωπειων παρεχουν 100% ασφαλεια απο τα παραπανω.

Χαχαχαχα!!!

Μπραβο επειδη 1 καθησες και εγραψες ολο αυτο το κειμενο.
2 Επειδη γνωριζεις την αγορα των μηχανικων.

Ετσι ακριβως ειναι παιδια και τα γνωριζω εκ των εσω και απο αντιπροσωπιες που αλλαζουν τακακια με "ψωμι" για 15,000 ακομη και σου λενε σε βγαζει δε σε βγαζει 2,000 χλμ..... Που καθαριζουν τα μπουζι και τα ξαναβαζουν επανω που δεν αλλαζουν ποτε φιλτρο βενζινης... Και πολλα πολλα ακομη.
Και απο την αλλη καποιους μαστορες που εχουν απομεινει που σου λενε ακριβως τι θελει το αμαξι σου αλλα τους κερδιζει ο εφαρμοστης της διπλανης γωνιας επειδη εδωσε 30 ευρω καλυτερη τιμη λογω των αντ/κων που ουτως η αλλως δε θα βαλει στο οχημα σου.

Το μονο που διαφωνω ειναι το διαφορικο στις μοτοσυκλετες.

Αν δεν απατωμαι και το συστημα γωνιακης μεταδοσης λεγεται διαφορικο.
Οι μοτο λοιπον δεν εχουν πινιον κορωνα?
Και για να μας καταλαβαινουν ολοι δανειζομαι απο το wiki τους ορους.

Πινιόν: Είναι ένας κωνικός οδοντωτός τροχός,μέσω του οποίου η κίνηση μεταδίδεται από το κεντρικό άξονα στο διαφορικό.

Κορώνα: Είναι μια κωνική οδοντωτή στεφάνη, η οποία μαζί με το πινιόν αποτελούν το ζεύγος της γωνιακής μετάδοσης και αλλάζουν την διεύθυνση της κίνησης κατά 90ο, από τη κεντρική άτρακτο στα ημιαξόνια

Αγνοειστε τους κοκκινους κυκλους ειναι απο αλλο αρθρο.

BMW_R100GS_ParaleverII.jpg

https://el.wikipedia.org/wiki/Διαφορικό_οχημάτων

Πλεον για την διαζχειρηση των στροφων που μεταφερονται απο το μοτερ στον αξονα και απο εκει στον τροχο υπαρχει διαφορικο για να την μειωση της δυναμης ωστε να μην παρεις τον αξονα στα χερια...και εχει κοψει τα πανω κατω σαν αποτελεσμα του αξονα βελτιωνοντας την συπεριφορα της μοτο..

βλεπε Carc Μοτο Guzzi.
moto-guzzi-griso-shaft.jpg
στην ουσια επιτρεπει να πηδαει δοντια χωρις να τα ξυριζει.

GU400122400100 - ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ BREVA 1100-GRISSO 1100 ΚΟΜΠΛΕ 1 - 3477,00

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

http://www.ashonbikes.com/moto_guzzi_carc

Μπραβο στη παρεα!
Αλλα να πω παλι το σχολιο μου, ομτυπος εκει πισω δεξια...του επεσε το παντελονι ή εχω μεινει πολυ πισω στη μοδα?

Απάντηση: Tο Καφενείο των Μαστόρων

Το Διαφορικό έχει συγκεκριμένη λειτουργία και εφαρμογή στους κινητήριους παράλληλους τροχούς των οχημάτων όπου διαφοροποιεί τις στροφές και τις ροπές, λειτουργία όπου τα μηχανάκια/μηχανές δεν την χρειάζονται μια που έχουν έναν κινητήριο τροχό και όχι δύο παράλληλους.

Ανεπίσημα ο καθένας μπορεί να ονομάζει ότι θέλει σαν διαφορικό, Επίσημα όμως ένα είναι το Διαφορικό στα Οχήματα.

Η Moto Guzzi το ονομάζει Cardano Reattivo Compatto (CARC) shaft drive και όχι Differenziale (Διαφορικό) ... ...