Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων
Νεκταριε πρωτη φορα που πηγα Ιμαρετ ηταν το 1996. Τελευταια χρονια δεν θυμαμαι ακριβως, αλλα αυτο που θυμαμαι σιγουρα ειναι οτι εκεινη την χρονια προς μεγαλη μου απογοητευση ειδα τον δασικο δρομο απο δασικο χωριο Ελατιας προς Σκαλωτη να εχει γινει ασφαλτος, με οτι αυτο συνεπαγοταν (σκουπιδια, ηλιθιους ασεβεις, φασαρια). Και απο τοτε δεν εχω ξαναπαει αλλα υπαρχει μια φωτο απο το χαρακτηριστικο τζακι του χωριου, αναμενο μηνα αυγουστο, να μου θυμιζει τον "ευγενικο γιγαντα" φυλακα Βασιλη, και ποσο ομορφα ηταν. Να φανταστεις η πρωτη μου φορα ηταν απο τα πιο δυσκολα μοτοσυκλετιστικα μου χιλιομετρα (13) σε παγωμενο χιονι με ομιχλη, νοεμβριο και με τον καφετζη της Σκαλωτης να μας παρακαλαει να αφησουμε τις μηχανες εκει και να φωναξει τα landrover του δασαρχειου να μας πανε.
Πλεον δεν θελω να ξαναεπισκευτω τα παρθενα μερη που γνωρισα καποτε, βλεποντας τα αλοιωμενα και αλλοτριωμενα.
Τιποτα δεν συγκρινεται με την μυρωδια απο το δασος με τις οξιες στο Βιτσι, τον Θαλασαετο που πινει νερο στο Μπελλες, την κουβεντα με τον ξυλοκοπο μεσα στην καρδια του Καρα-Ντερε, και τις συμβουλες "προσεχε παλικαρι μου αν θα δεις τις πυραμιδες, να εισαι απο την μερια που γραφουν τα νουμερα". Εικονες μιας εποχης που ρουφαγαμε τη ζωη μεχρι το μεδουλι, με ελαχιστα εξοδα, μιας εποχης με φιλοτιμο, ανθρωπια, αλληλοβοηθεια, μιας εποχης που τη νιωθω να αργοσβηνει.
.........................................................................................................................................................................................
Για ενδοκοινοτικες καποτε καταθεταμε και intrastat. Αν δεν εχεις επαγγελματικο ΑΦΜ θεωρεισαι "μη υποχρεος". Κατι σαν τα τιμολογια που κοβωνται για τρακαρισμα στις ασφαλιστικες. Επισης δεν υπαρχεις στο VIES.