dimitrisven
Senior Member
- 15 May 2015
- 588
Aστειευεσαι η σοβαρολογεις?)
Ερώτηση για το καφενείο των μαστόρων: Γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει, για ποιο λόγο στις μεγάλες ξύλινες κατασκευές (π.χ. αποθήκες ή παραπήγματα από ξύλο, που βλέπουμε κυρίως στο youtube στην Αμερική) χρησιμοποιούν ακόμα καρφιά, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες πλέον βίδες σε πληθώρα διαστάσεων και για όλα τα βαλάντια; ένας λόγος είναι το κόστος ίσως λόγο του ότι τα καρφιά κοστίζουν πιο φτηνά. Δεν κάνουν όμως τόσο ισχυρή σύνδεση όσο όμως η βίδα του ενός ξύλου με το άλλο. Ένας άλλος λόγος, από όσο γνωρίζω είναι πως με το κάρφωμα με το χέρι και όχι με το πιστόλι καρφιών, καταλαβαίνεις αν έχει πατήσει, και τερματίσει σωστά το καρφί. Να έχει να κάνει με το vintage της κατασκευής... (δεν νομίζω, αλλά λέω εγώ τώρα...) Στην κατασκευές, να προσθέσω, των ξυλοκάϊκων χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα καρφιά γαλβανιζέ, για μείωση του κόστους σε σχέση με το αν θα χρησιμοποιούσαν βίδες, αλλά και για λόγους αντοχής στο θαλασσινό νερό που οτιδήποτε άλλο θα το διαβρώσει... έχει να προσθέσει κάτι κάποιος επί του θέματος; άλλωστε θεωρητικά οι βίδες προσδίδουν ταχύτητα και ευκολία.
+1
Το καρφί είναι καλύτερο όσο και αν δεν του φαίνεται. Κατασκευές με καρφιά αντέχουν πολύ περισσότερα χρόνια από αυτές με βίδες.
Επίσης πέραν αυτού, οι Ιάπωνες τεχνίτες πάντα δουλεύουν καρφιά όταν είναι να χρησιμοποιήσουν μέταλλο σε ξύλο.
θεωρώ για οικονομικούς καθαρά λόγους επιλέγουν καρφιά...ταχύτητα (μεροκάματα) και κόστος υλικού...
Για καποιες δουλειες (πχ. framing, decking) ισως τα καρφια να ενδεικνυνται καλυτερα και οχι για οικονομικους η αλλους λογους.
Δεν νομιζω στην Αμερικη με τους απειρους κανονισμους ασφαλειας να χρησιμοποιουνται καρφια στις οικοδομες (στον ξυλινο σκελετο) επειδη ειναι πιο φτηνα.
Ισως εκει που υπαρχει πιθανοτητα μεγαλης παραλληλης ταλαντωσης το καρφι ειναι πιο καταλληλο επειδη σπαει δυσκολοτερα απο μια βιδα.
Γενικοτερα ομως η βιδα σαν συνδετικο ειδος δεν μπορει να συγκριθει με το καρφι καθως η βιδα κραταει σαφως καλυτερα.
γιατί υπάρχει κανόνας που τους απαγορεύει την βίδα?
Υπαρχουν προδιαγραφες (building code) πως στηνεις τον ξυλινο σκελετο (framing), τις ξυλινες βεραντες (decks) κλπ, με τι ξυλο (ειδος,εμποτισμενο) και τι συνδεσμους (ειδος, τυπος, διαστασεις).
Εχω δει οτι στον σκελετο χρησιμοποιουν καρφια, αρα σιγουρα επιτρεπονται. Φανταζομαι οτι θα υπαρχουν και βιδες ειδικων προδιαγραφων (μιση με σπειρωμα μιση χωρις, η κατι τετοιο) που κανουν για αυτη την ειδικη δουλεια.
Σε βάθος χρόνου τα καρφιά είναι τα πρώτα που λασκάρουν λόγο της λείας επιφάνειας που έχουν και επιπλέον οι συνδέσεις με καρφιά υπολείπονται της αντοχής σε εφελκυσμό σε σχέση με τις βίδες οπότε πως είναι καλύτερα και αντέχουν περισσότερα χρόνια ?
Σε συνδέσεις μέταλλο με ξύλο άμα θέλεις αντοχή χρησιμοποιείς κοχλιοσυνδέσεις με ροδέλες ασφαλείας και ελάσματα, ούτε βίδες ούτε φυσικά και καρφιά.
Θα πω μόνο ένα πράγμα. Ο πατέρας μου ρωτάει καμια φορά σε τοποθετησεις ρε συ εχουμε κανένα καρφί μαζί? Εχουμε ξεχασει πως ειναι τα καρφια. Μονο βιδες χρησιμοποιούμε και μονο καρφωτικο κι αυτό σπάνια. Το καρφί έχει πλέον περιορισμένες χρήσεις. Έχω δει βεβαια σε ξύλινους σκελετούς σπιτιών από clt καρφί με λεπι. Αααααλλο πραγμα
Στάλθηκε από το SM-G361F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Θα πω μόνο ένα πράγμα. Ο πατέρας μου ρωτάει καμια φορά σε τοποθετησεις ρε συ εχουμε κανένα καρφί μαζί? Εχουμε ξεχασει πως ειναι τα καρφια. Μονο βιδες χρησιμοποιούμε και μονο καρφωτικο κι αυτό σπάνια. Το καρφί έχει πλέον περιορισμένες χρήσεις. Έχω δει βεβαια σε ξύλινους σκελετούς σπιτιών από clt καρφί με λεπι. Αααααλλο πραγμα
Στάλθηκε από το SM-G361F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.