Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Καλημερα σε ολους και καλη κυριακη.
Εδω κανω οτι εργασιες εχουνε ξεμεινει στο σπιτι.
Μαστορια, προσοχη στους τραυματισμους, και προσοχη, απο μακρια και αγαπημενοι. Φανταστειτε τους παντες σαν την πεθερα σας...
Υγεια!

Επισης μην ξεχνατε οτι η πτωση των χρηματηστηριων εχει ως επακολουθο τις νεες αντιστοιχιες τιμων στην αγορα:

1 μασκα FPP 2 - 20 BRENT BARELS CRUDE OIL

10 μασκες FPP 2 - Κουπονι δαρκειας 5 ετιας για καλυψη καθε ατομικων φορων σε κρατος και δημους και περιφέρειες (ΧΑΑ μονο)

100 μασκες FPP 2 - ανταλλαζονται με μια FERRARI η μια MERCEDES (συλλεκτικα μοντελα παραγωγης σε 6 αντιτυπα παγκοσμιως) σχεδιασμου 2020 παραδοτεα το 2024 (οταν ξαναξεκινησει η παραγωγη τους)

1000 μασκες FPP 2 - Μετονομασια του τοπικου δρομου "Κωσταντινου Καραμανλη" της πολης σας στο ονομα σας με επιχρυση πλακα και αφιερωτικη εορτη με την συμμετοχη του τοπικου αρχιμανδριτη.

10 000 000 μασκες FPP 2 Μαζι με ολα τα παραπανω δωρο ενα EUROFIGHTER για βολτες τα σαββατοκυριακα μαζι με δωρο τα καυσιμα ενος ετους (παραλαβη απο το εργοστασιο παραγωγης μονο, παραδωση κατ'οικων χρεωνεται εξτρα)

Παιδια, επειδη συζητηθηκε τις προαλλες λιγο, και το εψαξα λιγο παραπανω (ΔΕΝ ειμαι ειδικος):
Ενα αντισηπτικο με οινοπνευμα, οντως, ειναι καλο να εχει μεσα και λιγο (ελαχιστο) νερο, αλλα αυτο ΔΕΝ ειναι τελειως απαραιτητο. Για την ακριβεια, το "καθαρο οινοπνευμα", ειναι συνηθως γυρω στους 96ο (96% οινοπνευμα 4% νερο) και αυτο το νερο ειναι υπεραρκετο.
100% οινοπνευμα, ουσιαστικα "δεν υπαρχει" (εχει αλλη διαδικασια παραγωγης, ειναι υπερσπανιο και χρησιμοποιειται σε ειδικες εφαρμογες).
Ο ΠΟΥ λεει πανω απο 70%, αλλα οσο πιο ψηλα (ως και το 95% του καθαρου) τοσο πιο αποτελεσματικο ειναι (και πιο γρηγορα). Οπωσδηποτε καλο ειναι να ειναι πανω απο 80ο/80% Η προσθηκη οξυζενε (πολυ λιγο) εχει το πλεονεκτημα οτι σκοτωνει και τους σπορους (για τον κορονοιο δεν μας νοιαζει αυτο). Αλλα, οπως η γλυκερινη κτλ, ειναι για να μην ξηραινουν το δερμα.
Το λεω γιατι καποια τζελ, π.χ. του Jumbo, εχουν 65% οινοπνευμα. Αυτο δεν ειναι αρκετο. Προσωπικα, ειχε 2-3 τετοια και τα ενισχυσα με λοσιον 93%, για να φτασουν κοντα στο 80.

Αγγελε επειδη δεν συμφωνω καθολου με αυτα που γραφεις, και συμφωνα με ενημερωση που εχω απο φιλο χημικο (με πολλα χρονια εργασιας σε φαρμακοβιομηχανιες), οτι το τελικο διαλυμα θα πρεπει να εχει ενα συγκεκριμενο ποσοστο νερου για να διασπασει τον κορονοιο και η φορμουλα για την παρασκευη ειναι η εξης: 70% αλκοολη (με 99,8 βαθμους) 30% νερο και λιγο οξυζενε (γιατι δεν ειναι ξεκαθαρη η δομη του νεου ιου).
Επισης θα ηθελα να κοινοποιησεις το link του ΠΟΥ (Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας) που να γραφει «αλλα οσο πιο ψηλα (ως και το 95% του καθαρου) τοσο πιο αποτελεσματικο ειναι (και πιο γρηγορα)».

Ο κουνιαδος μου είναι χημικός σε εταιρία καλλυντικών στο Βαρνάβα...
Αυτό το διάστημα βγάζουν με τους τόνους....
Επειδή το κάναμε συζυτηση προχθές
η επισήμανση και συσταση του ΕΟΦ για παρασκευη αντισυπτικου προς καταναλωση προς το κοινό είναι 70/30...για το οξυζενέ δεν μου ανέφερε αλλά δεν αποκλείεται να βάζουν...
Θα τον ξαναρώτησω ομως εκτενέστερα...

Κοιταξε Θαναση, δεν υποτιμω καθολου τις γνωσεις του φιλου σου (ενας γιατρος, βιολογος ή βιοχημικος θα ηταν πιο ειδικος, αλλα αν δουλευει ο φιλος σε φαρμακοβιομηχανιες...), ειδικα αφου εγω δεν ειμαι ειδικος.
Ο ΠΟΥ εδω
https://www.google.com/url?sa=t&sou...FjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw3LqdHVbwiOnhqDfFXgi174
μιλαει για διαλυμα με 83% αλκοολ (80% καθαρο) και 10% νερο, με το υπολοιπο να ειναι γλυκερινη και οξυζενε (το οποιο αναφερει ξεκαθαρα οτι δεν ειναι για αντισηψια, αλλα για να σκοτωσει τυχον ηδη υπαρχοντες στο διαλυμα σπορους). Συνεπως, αν περιπου 10% νερο ειναι αρκετο και δεν εχεις ή δε θες να βαλεις τα αλλα, μιλαμε για σχεδον 90% οινοπνευμα.

Επισης, συμφωνα με την Wikipedia, εδω
25] Rotter, Manfred L. (1999). "Handwashing and hand disinfection". In Mayhall, C. Glen (ed.). Hospital Epidemiology and Infection Control (2nd ed.). ISBN 9780683306088.
λεει οτι το 90% οινοπνευμα ειναι το πιο δραστικο. Δες και citations 21 ως 28 στο ιδιο, που παντου μιλαει για 70% ως 95% περιεκτικοτητα.

Γενικα, ΠΟΥΘΕΝΑ δεν εχω δει να αναφερεται οτι χρειαζεται, π.χ. 20-30% νερο. Παντου προειδοποιουν για το ΧΑΜΗΛΟ ποσοστο, πουθενα για το υψηλο.
Προφανως το 95% δεν ειναι απαραιτητο, και το 80+ κανει, αλλα να χρειαζεται απαραιτητα ΚΑΤΩ απο π.χ. 80-90% δεν το εχω δει πουθενα.

Επισης, οπου αναφερουν ποσοστα, εχουν και κατι αλλο υποψη τους, οτι το αντισηπτικο με πολυ υψηλο ποοστο οινοπνευματος ειναι πολυ ευφλεκτο (και αρα επικινδυνο). Με χαμηλοτερο ποοστο ειναι ας πουμε εξισου δραστικο και πιο ασφαλες. Επισης, ειναι πιο φτηνο, πιο απαλο στα χερια κ.α.
Για ολα αυτα, να συμφωνησω οτι π.χ. γυρω στο 80-85% (που λεει και ο ΠΟΥ) ειναι το ιδανικο.
Αλλα οχι πιο κατω και οπωσδηποτε οχι οτι δεν κανει δουλεια το πιο πανω. Οπως σου ειπα, τα δικα μου τα εφτιαξα κοντα στο 80%. Εξακολουθω, ομως, να εχω την αισθηση οτι και πιο πανω, π.χ. 90% ειναι πιο δραστικο, ειδικα σε χρονο που χρειαζεται, κατι σημαντικο αν σκεφτεις οτι οι περισσοτεροι δεν το τριβουμε για 20-30" που πρεπει.
Οπωσδηποτε, ακουω καθε αντιλογο και δηλωνω ξανα οτι δεν ειμαι ειδικος :)

Edit:
Για να ειμαι δικαιος, διαβαζω και αλλα, αλλά οχι κατι απο πραγματικα αξιοπιστη πηγη μεχρι τωρα, που αναφερουν οτι οντως πρεπει να υπαρχει περιπου 10% νερο, για να ειναι πιο αποτελεσματικο το διαλυμα (δλδ "οχι το 99% 'ειδικο αλκοολ' ", λενε οι περισσοτεροι).
Για το 70% εναντι του 90%, τα μονα επιχειρηματα που εχω δει μεχρι τωρα ειναι οτι ειναι πιο φτηνο και πιο ασφαλες (οχι τοσο ευφλεκτο).
Να σημειωσω οτι καπου ειδα οτι λογω της οποιας υγρασιας στα χερια μας κτλ, το να εισαι στο κατωτατο οριο ειναι επικινδυνο, γιατι ειναι πιο ευκολο να πεσεις παρακατω.
(Οπωσδηποτε, το 95% ηταν λαθος (μου), εννοουσα 90%, απο την παραπανω πηγη που ανεφερα).

Last edited by a moderator:
Και στο link (απο τον Απριλιο του 2010) που εχεις παραθεσει (μας απασχολει το Β μερος) στο τελικο Quality Control που κανει με το αλκοολομετρο γραφει οτι «Το αποδεκτο οριο συγκεντρωσης αλκοολης ειναι 75% -85%». Εχει τοση πληροφορια αυτο το κειμενο που και λογω ορολογιας δεν μπορω να διαχειριστω, δεν ειμαι ειδικος.

τελος παντων, θα πρεπει να ξερουμε πολυ καλα τι γραφουμε για κατι τοσο σημαντικο αυτες τις τοσο δυσκολες ωρες, γιατι εκει εξω στο νετ γραφονται διαφορα για πολλα μαντζουνια, εχω βρει ας πουμε πανω απο 10 διαφορετικες φορμουλες τις οποιες συστηνει και καλα ο ΠΟΥ.

Για αυτο εγω τα εκανα τα δικα μου 80%, να ειμαι στο τελειο 😁

Εχεις απολυτο δικιο για τα μαντζουνια κτλ, Θαναση. Βεβαια, εγω δεν εβαλα μαντζουνια ( :) ), αλλα οντως δεν πρεπει να ακουμε κανεναν, ουτε εμενα φυσικα, παρα μονο σοβαρες, αρμοδιες και υπευθυνες πηγες.
Βασικα το ξεκινησα ολο αυτο για να επιστησω την προσοχη σε καποια τζελ (οπως ειπα, εχοντας στο μυαλο κυριως του jumbo), που ειναι πολυ χαμηλα σε οινοπνευμα.
Και, τελος, να πω οτι καπου αλλου ειδα οτι το καλο πλυσιμο με σαπουνι ειναι καλυτερο απο το οινοπνευματωδες τζελ, ειδικα αν τα χερια ειναι βρωμικα.

Αγγελε, στο ποστ #24782 εχεις γραψει για σκευασμα με 95% καθαροτητα, κατι που ειναι πολυ λαθος!
Στη συνεχεια εγραψες αλλες 3 διαφορετικες φορμουλες.

Μέχρι να βρούμε στην αγορά οινόπνευμα οποιασδήποτε κατηγορίας ...η θα έχουμε διασωληνωθεί ή θα έχουμε κάνει αντισώματα ...-bye- Σαπουνάκι και νεράκι και όποιος αντέξει ....

Ρε σεις, το νερο ειναι για να διασπαει το «λιπος» που εχει γυρω του ο ιος και μετα να τον σκοτωσει το οινοπνευμα. Γιαυτο αναφερουν 20¨ καλο πλυσιμο με δαυτο.

Αγγελε, στο ποστ #24782 εχεις γραψει για σκευασμα με 95% καθαροτητα, κατι που ειναι πολυ λαθος!
Στη συνεχεια εγραψες αλλες 3 διαφορετικες φορμουλες.

Ναι ρε συ, Θαναση. Ειπα, το 95 ηταν λαθος, 90 εννοουσα. Δες λιγο τι εγραψα...

Re: Απάντηση: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Ο κουνιαδος μου είναι χημικός σε εταιρία καλλυντικών στο Βαρνάβα...
Αυτό το διάστημα βγάζουν με τους τόνους....
Επειδή το κάναμε συζυτηση προχθές
η επισήμανση και συσταση του ΕΟΦ για παρασκευη αντισυπτικου προς καταναλωση προς το κοινό είναι 70/30...για το οξυζενέ δεν μου ανέφερε αλλά δεν αποκλείεται να βάζουν...
Θα τον ξαναρώτησω ομως εκτενέστερα...

Φαρμακοποιός είμαι.
Έβγαλα παραπάνω ότι μας έστειλε ο ΠΦΣ βάση WHO.

Το 70/30 τί είναι? 70% βαθμών?
λινκ?

Αφού σας έβαλα το λινκ απο τον WHO γιατί ψάχνεστε παραπάνω?
80% -+ 5%

επίσης η γλυκερίνη και το νερό καθυστερεί την εξάτμιση παρατείνοντας τη δράση της αλκοόλης

επίσης η γλυκερίνη και το νερό καθυστερεί την εξάτμιση παρατείνοντας τη δράση της αλκοόλης

οτι και ειμουν ετοιμος να το ρωτησω αυτο, thanks!

Προσωπικα, κι εγω εκει καταληγω, οτι γυρω στο 80 ειναι το ιδανικο (ισως και 85, αν στη δεδομενη φορμουλα παιζει ρολο και το ποσο ευφλεκτη ή/και ακριβη ειναι).
Αλλα, ξαναλεω, δεν ειμαι καθολου ειδικος, μην μ' ακουει κανεις, συζητηση κανω :)

Αλκοόλη 70% και 30% νερό....κοινως ήπιο αντισηπτικό...

το λινκ δε βλέπω ;)
γιατί να μήν κάνεις οικονομία και να βάλεις 65/35? :p

έχω και 70άρια οινοπνεύματα και θα μπορούσα να βγάλω τσάμπα χρήμα αλλά ακολουθώ την συνταγή του WHO

https://www.who.int/patientsafety/information_centre/Last_April_versionHH_Guidelines[3].pdf

και με το αλκοολόμετρο βγάζω 80-82% τελικό προιόν στους 20 βαθμούς κελσίου

Μα γιατί πρέπει να σου δώσω link..οδηγία του ΕΟΦ θες..;.δεν την γνωριζω...αναφέρω δοσολογια παρασκευης που κανει ο κουνιαδος μου για την παραγωγή αντισιπτικων....
Το γιατί και πως το φτιάχνουν με αυτές τις αναλογίες δεν ξέρω...Αυτό που με απασχολεί και φαντάζομαι ακόμη περισσότερο εσένα είναι να μην ειναι επιβλαβές για τον άνθρωπο...τα υπολοιπα ειναι λογια να αγαπιόμαστε...

Κωστη, απλως φιλολογικα αναφερω οτι μπορει π.χ. η 80% συγκεντρωση (ή αντιστοιχα π.χ. η 60%) να ειναι πιο αποδοτικη, αλλα να εχουν πει να φτιαχνουν με 70%, γιατι π.χ. ειναι πιο φτηνο, ή κανει οικονομια στο αλκοολ που σπανιζει, ή ειναι λιγοτερο ευφλεκτο κ.α. κ.α., ενω παραλληλα ειναι αρκετα δραστικο κι αυτο.
Απλως λεω, ασχετα με την ουσια του θεματος.