Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Καλημερα μαστόρια! Καλη βδομαδα να'χουμε!

Κλεισαμε την τελευταια θεση (33A) χτες κατα την επιστροφη, για να μην βηχει κανεις επανω μας. 7 ευρουδακια παραπανω κοστισε αλλα αξιζε τον κοπο :)
50130639757_bb02326620_b.jpg

Κατα την αφιξη, οι μισοι περιπου επιβατες της πτησης (τυχαιο δειγμα) οδηγηθηκαν πριν τον ελεγχο των διαβατηριων για μοριακο τεστ Κορωνοιου.
Μεσα στην τυχαια δειγματοληψια ημουν και εγω και τα αποτελεσματα σου ερχονται μεσα σε μαξ. 24 ωρες, αν εισαι θετικος.

Να και το δωρεάν τεστακι για κοροναϊο Μιχάλη.
Χθες ήρθε και η κοπέλα του γιου μου από Αγγλία στο αεροδρόμιο Μακεδονία και παρότι είναι αγγλίδα δεν της έκαναν κανένα τεστ αλλά και ούτε κράτησαν στοιχεία για το που θα πάει ή που θα μείνει. Αν και δεν κατάλαβα ακριβώς τι μου είπε, έχει σχέση με το ότι έχει δουλέψει εδώ στην χώρα μας παλαιότερα και έχει δηλώσει τόπο διαμονής Ελλάδα. Συν ότι την είχαν πάρει τηλέφωνο την περίοδο της καραντίνας από την πρεσβεία μας στην Βρετανία για να την βάλουν σε πτήση επαναπατρισμου υποτίθεται, ενώ τον γιο μου τρεις μήνες που έκατσε στην Βρετανία την ίδια περίοδο ούτε καν τον πήραν τηλέφωνο.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται μ αυτό το θέμα.

Επειδή το τεστ δείχνει μόνο αν έχετε κολλήσει και νοσείτε "αρκετά",
καλό θα είναι να μένετε μακριά για τουλάχιστον 14 μέρες απο άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Γενικά το τεστ είναι καθαρά δείκτης για το κράτος για να ξέρει πόσο μεγάλο κύμα έρχεται.
Μην το παίρνεται σαν "πιστοποιητικό" υγείας.

Η κατάσταση έχει ήδη ξεφύγει με τους τουρίστες (το 1ο covid ξενοδοχείο σε τουριστική περιοχή έχει ήδη γεμίσει) και ένας λόγος που υπάρχει μεγάλη διασπορά είναι οι κλειστοί χώροι των αεροπλάνων/πλοίων/λεωφορείων.

Ο μόνος τρόπος προστασίας είναι η καραντίνα (απόσταση δηλαδή) των τουλάχιστον 14 ημερών.

Να ξέρετε ότι δεν ανακοινώνουν όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά για να μήν πληγεί ο τουρισμός (συμφωνώ όσο τα ορφανά δεν ξεφεύγουν πολύ).

Πολύ καλό FAQ απο το Παστέρ εδώ
https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-paster-23-apantiseis-gia-ta-test

Η δειγματοληψια ειναι εντελως τυχαια, εαν γινει, στους επιβατες μιας πτησης. Δεν εχει σχεση εαν εισαι μονιμος κατοικος της Ελλαδας ειτε πληροις καποιο αλλο κριτηριο. Αυτο μου ειπαν οταν τους ρωτησα και το θεωρω σωστο.

Το τεστ οντως εχει καποιες αδυναμιες σε καποιες περιπτωσεις καθως νομιζω οτι δεν μπορει να δωσει σωστο αποτελεσμα οταν ο ιος ειναι στο πρωιμο σταδιο της επωααης. Γενικως ομως ειναι μια πολυ καλη και χρησιμοτατη ενδειξη.

Αρκεί να καταλαβαίνει κάποιος τί σημαίνει.
Παππούδια με υποκείμενα νοσήματα ψάχνουν να κάνουν η κόρη τους το τεστ που έρχεται απο Αγγλία για διακοπές.
Μέγα λάθος!
Ειδικά αν βγεί αρνητικό που θα χαλαρώσουν. Καλύτερα να μήν το κάνουν καθόλου να προσέχουν περισσότερο.

Επίσης ΜΕΣΑ στο αεροπλάνο η διασπορά είναι μεγάλη. Οπότε έχουμε ακόμα περισσότερα λανθασμένα αρνητικά.

Είναι χρήσιμο ΜΟΝΟ για το κράτος για να έχει μία ένδειξη.

Επίσης ΜΕΣΑ στο αεροπλάνο η διασπορά είναι μεγάλη. Οπότε έχουμε ακόμα περισσότερα λανθασμένα αρνητικά.

Είναι χρήσιμο ΜΟΝΟ για το κράτος για να έχει μία ένδειξη.

Αυτο απο που προκυπτει? Ειναι προσωπικη αποψη η ειναι τεκμηριωμενο? Εαν ηταν μεγαλη η διασπορα τοτε το συνολο των επιβατων θα πρεπει λογικα να νοσησει εαν υπαρχει εστω και ενας θετικος.
Γιατι εγω γνωριζω απο πρωτο χερι οτι πολλες αεροπορικες (συμπεριλαμβανομενης και της RyanAir) εχουν αναβαθμισει τα κλιματιστικα τους με ειδικα φιλτρα High Efficiency Particular Air (HEPA) για την μεγιστη δυνατη αποτροπη.

Παντού αναφέρεται. (δε βάζω λινκ γιατί με λίγο googling υπάρχουν άπειρες πηγές)
ΜΜΜ και κλειστός χώρος = high risk

Πριν μερικές μέρες που έβγαλαν μία λίστα ένας οργανισμός της Αμερικής για χώρους με υψηλό κίνδυνο πάλι τα αεροπλάνα ήταν στην πρώτες θέσεις.

Και δεν είναι μόνο τα αεροπλάνα αλλά όλο το πακέτο.
Χτές είδα φωτογραφία με το Ελ. Βενιζέλος πίτα γεμάτο. Και δίπλα φωτογραφία που έβγαλαν τα ΜΜΕ με social distancing :SFGSFGSF:
(δεν έκατσα να την επιβεβαιώσω)

Στη Ryanair δεν θα είχα καμία εμπιστοσύνη! Εκτός αν ακριβύνουν το εισιτήριο. Ανέκαθεν υπήρχαν παράπονα ακόμα και απο πιλότους.
Ryanair CEO Michael O'Leary says the UK's quarantine plans are "idiotic and unimplementable"
https://www.bbc.com/news/business-52822913

Και εδώ για χάζεμα!
https://avherald.com/h?search_term=ryanair&opt=0&dosearch=1&search.x=0&search.y=0

Δυστυχως Θοδωρε το 'παντου αναφερεται' δεν μου λεει κατι το ιδιαιτερο για το συγκεκριμενο θεμα της διασπορας του ιου στα αεροσκαφη. Εαν υπηρχε τοσο μεγαλη διασπορα οσο εσυ ισχυριζεσαι απλα δεν θα υπηρχαν πτησεις.

Εγω γνωριζω οτι το συστημα φιλτραρισματος των αεροσκαφων που διαθετουν τετοια φιλτρα αποτρεπει την διασπορα.

Επισης η RyanAir περα απο το γεγονος οτι διαθετει απο τους πλεον συγχρονους στολους ειναι και απο τις πιο κερδοφορες αεροπορικες. Οι φτηνες τιμες ειναι απλα η (πολυ επιτυχημενη) στρατηγικη της.

Αν δε σου λέει τίποτα ότι το ταξίδι με ΜΜΜ είναι απο τα πλέον επικίνδυνα για να κολλήσει κάποιος τον ιό δε μπορώ να κάνω κάτι :)
Μπορείς να ξεκινήσεις το google αφού σε ενδιαφέρει να βρείς τις πηγές που σου λένε κάτι και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.

Η ryanair είναι απο τις οικονομικότερες και όντως παίρνεις 100% αυτό που πληρώνεις.
Αν μιλήσεις με κάποιον πιλότο μπορεί να σου εξηγήσει τί σημαίνει αυτό.
Ένα παράδειγμα
https://www.connexionfrance.com/Archive/Ryanair-accused-over-flight-safety

Φτού-φτού δεν έχει πέσει κανένα.
Αλλά μιλάμε πάντα για το κατώτατο νόμιμο όριο ασφάλειας το οποίο μερικές φορές επειδή δεν υπάρχουν σαφή όρια στις αποφάσεις ενός πιλότου ξεπερνιέται.

Εαν επιμενεις σε αυτο που ειπες οτι 'η διασπορα μεσα στο αεροπλανο ειναι μεγαλη' -πραγμα που ειναι εντελως λαθος κατα τη γνωμη μου μιας και με ενδιαφερει και το εχω ψαξει το θεμα λογω δουλειας- δεν μπορω να κανω κατι ουτε εγω :)

Aς παμε για αλλα γιατι δεν βγαινει ακρη με τις προσωπικες αποψεις.

Αν διαβασεις προσεκτικα αυτο το αρθρο του 2003, θα διαπιστωσεις την υψηλοτατη προστασια που παρειχαν και παρεχουν τα φιλτρα των αεροσκαφων.
Σημερα, 17 χρονια αργοτερα, τα φιλτρα ειναι ακομα πιο αποδοτικα και εαν προσθεσεις τα εξτρα μετρα προστασιας που λαμβανονται μεσα στο αεροπλανο, ο κινδυνος διασπορας ειναι εξαιρετικα χαμηλος.

Το ιδιο αναφερει και η ΙΑΤΑ η οποια ισχυριζεται οτι ο κινδυνος προσβολης απο τον ιο ειναι πολυ μεγαλυτερος σε ενα γραφειο η στα μαγαζια/εμπορικα κεντρα, παρα κατα την πτηση.

Εαν ο κινδυνος ηταν πραγματι μεγαλος με τα υπαρχοντα μετρα προστασιας, θα υπηρχαν απειρα προσφατα αρθρα γραμμενα το 2020, και δεν θα ανατρεχαμε σε αρθρα γραμμενα σχεδον 20 χρονια πισω.

Air travel

Air travel requires spending time in security lines and airport terminals, which can bring you in close contact with other people and frequently touched surfaces. Most viruses and other germs do not spread easily on flights because of how air circulates and is filtered on airplanes. However, social distancing is difficult on crowded flights, and you may have to sit near others (within 6 feet), sometimes for hours. This may increase your risk for exposure to the virus that causes COVID-19.
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/travel-in-the-us.html

https://www.nationalgeographic.com/science/2020/01/how-coronavirus-spreads-on-a-plane/

Θεωρείς ότι τα φίλτρα δουλεύουν σωστά (τα αλλάζουν στην ώρα τους), δεν κάθεται κανένας άρρωστος κοντά σου και δεν θα περάσει κανείς άρρωστος κοντά σου.
Επίσης όλοι προτείνουν να αποφεύγουμε τα ταξίδια (ειδικά αν έχει κάποιος υποκείμενα νοσήματα).

Προτιμώ 1000 φορές να πάω σε ένα γραφείο που θα κρατήσω τις αποστάσεις μου, θα ακουμπήσω και θα κάτσω όπου θέλω και αν βήξει κανείς μπορώ να απομακρυνθώ.
Στη φωτογραφία βλέπουμε 5 άτομα δίπλα σου στο 1.5μ που ότι ροή αέρα και να έχουν κάτι θα φτάσει σε εσένα.
Και πές ότι φοράς μάσκα, με τα μάτια τί γίνεται?
Και αν η μπροστινή σου βήξει με τη μάσκα πού θα πεταχτούν τα σταγονίδια?

Δε ξέρω αν το βλέπετε εκεί που είστε αλλά έχουμε περάσει στη φάση που λέμε ότι είμαστε ασφαλείς αλλά δεν είμαστε.
Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πολλά και μπαίνει πολύς κόσμος στα νοσοκομεία ήδη.
Κρατάμε χαμηλό προφίλ να προλάβουμε να εισπράξουμε ότι μπορούμε απο τους τουρίστες.

Το ίδιο ισχύει για όλον τον πλανήτη οπότε και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποια αίσθηση ασφάλειας για να ρέει το χρήμα.

Αν λοιπόν κάποιος δεν θέλει να κολλήσει, καλό είναι να μήν ταξιδέψει. Αυτό δε νομίζω να το αμφισβητεί κανείς.

Διάβασε και απο εδώ

Sick Passenger Positioning:
Separate the ill person from the other passengers by minimum of 1 meter (usually about two seats left empty in all directions, depending on the cabin design) from the seat occupied by the suspected case. Where possible this should be done by moving other passengers away.
https://www.icao.int/covid/cart/Pages/Aircraft-Module---Air-System-Operations.aspx

Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Αν λοιπόν κάποιος δεν θέλει να κολλήσει, καλό είναι να μήν ταξιδέψει. Αυτό δε νομίζω να το αμφισβητεί κανείς.

Με την ιδια λογικη να μην παμε πουθενα οπου εχει συνοστισμο,ουτε σε σουπερ μαρκετ ουτε σε λαικη ουτε πουθενα...!!!
Δεν διαφωνω με οσα λες,εσυ εισαι περισσοτερο εκ των εσω απο οτι εμεις, αλλα καλο ειναι να ειμαστε καθησυχατικοι με την υπαρχουσα κατασταση...

Re: Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Με την ιδια λογικη να μην παμε πουθενα οπου εχει συνοστισμο,ουτε σε σουπερ μαρκετ ουτε σε λαικη ουτε πουθενα...!!!
Δεν διαφωνω με οσα λες,εσυ εισαι περισσοτερο εκ των εσω απο οτι εμεις, αλλα καλο ειναι να ειμαστε καθησυχατικοι με την υπαρχουσα κατασταση...

Αυτό μας λένε απ'έξω απ'έξω!
Είμαστε ένα κλικ πριν το γενικό lockdown.
Κανονικά θα έπρεπε να κάνουμε ότι και τότε. Μόνο τα απαραίτητα.

Ας αφήσουμε την εξάπλωση μόνο στους τουρίστες να φέρουν χρήματα γιατί δυστυχώς η Ελλάδα έχει καταντήσει ένα μεγάλο ξενοδοχείο και χωρίς αυτούς θα έχουμε τρομερό πρόβλημα επιβίωσης το χειμώνα.