Το καινούριο μου DAC.

Re: Το καινοουριο μου DAC.

Nice!

Και εγω το σκεφτομαι για ενα λαμπατο buffer, με μοναδιαιο κερδος, αλλα το σκεφτομαι αναμεσα στον προ και τον Gainclone, οχι αποκλειστικα για το DAC.

Και μαλιστα σκεφτομαι να κανω κατι σαν αυτο που εκανε ο Kokar εδω.

θα με κανετε να φτιαξω λαμπα για το βουβαλι ετσι που το πατε εσεις.

και θελω και balanced και ειναι φασαρια.

Απάντηση: Το καινοουριο μου DAC.

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Ρε συνάδελφε ...πάλιο-Φυσικέ, αυτά κάνεις και δεν διαβάζεις γιά τις εξετάσεις μας?? :flipout::flipout::flipout:

ΑΨΟΓΟΣ! Προχώρα άφοβα και γιά άλλα.

Last edited:

To καλύτερο μπαφερ είναι με αρνητική τάση στα νήματα την οποία χρησιμοποιείς και για τάση καθόδου .βγάζει πολύ μεγαλύτερη τάση στην έξοδο (σε σχέση με όλα τα αλλά που δεν βγάζουν πάνω από 1-2 βολτ και γλιτώνεις και ένα πυκνωτή στη είσοδο ..επίσης χρησιμοποιείς και τα 2,5 βολτ dc που βγάζει το dac σαν πόλωση του μπαφερ

Kontr ακούγεται ενδιαφέρον. Υπάρχει κανένα link για σχεδιάγραμμα;

Για λινκ δεν ξέρω αλλά είναι απλό .
Κάνεις την τάση στα νήματα -12 βολτ(κανένα πρόβλημα) και την κάθοδο αντί να την πας μέσω αντίστασης στα 0 την πας στα -12.
Έτσι έχεις 12+2,5 περίπου τάση πάνω στην αντίσταση καθόδου με τάση εισόδου 0 βολτ .αν βάλεις και το dac απευθείας άρα έχεις αλλά 2,5 βολτ τότε έχεις 12+2,5+2,5 τάση στην αντίσταση καθόδου .
Σε αντίθετη περίπτωση έχεις μονό 2,2+2,5(αν πάει στη γείωση) αυτό σημαίνει ότι μπορείς να διαχειριστής μεγαλύτερη τάση στο εναλλασσόμενο.
Μερικοί λύνουν το πρόβλημα με συμμετρική τάση τροφοδοσίας αλλά με αυτό το τρόπο δεν είναι απαραίτητο.

Καταρχήν σε ευχαριστώ για την απάντηση. Μια διευκρίνηση:
Κάνεις την τάση στα νήματα -12 βολτ
Τα νήματα της 6Ν6Π θέλουν 6.3V, αλλά αυτό που λές πως γίνεται χωρίς extra αρνητική τροφοδοσία; Συνδέεις το (+) της τροφοδοσίας των νημάτων με την γείωση οπότε το (-) ειναι στα -6.3 σε σχέση με τα 0V;

(Αν και έχω την εντύπωση ότι αρχίζουμε και ξεφεύγουμε προς off topic μεριά...)

Ναι , βέβαια μπορείς να βάλεις τις δυο σε σειρά και να πας στα 12,6.
(μην το ξαναπείς αυτό .Εμείς οφτοπικ ????)

Update: Το παρακάτω δοκιμάστηκε (με το ίδιο πάντα κινεζο-dac) και παίζει καλύτερα, αν και κάπως δυνατά, ίσως επειδή χρησιμοποιεί πλήρως την balanced έξοδο του chip (και όχι την μια από τις δύο).
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/TRANSPORT/behringer/20090707-20090707-_MG_9446.JPG

Update: Το παρακάτω δοκιμάστηκε (με το ίδιο πάντα κινεζο-dac) και παίζει καλύτερα, αν και κάπως δυνατά, ίσως επειδή χρησιμοποιεί πλήρως την balanced έξοδο του chip (και όχι την μια από τις δύο).
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/TRANSPORT/behringer/20090707-20090707-_MG_9446.JPG

καλύτερα αν και κάπως δυνατά....

χμμμ

δεν βοηθάει πολύ αυτό
Λίγο πιό περιγραφικά ?

Εγω παντως παρειγγειλα το LM4562 για να αλλαξω τον opamp και καμια 10αρια Sanyo OSCON που λεει και ο Lamp και μολις ερθουν θα προβω σε διαρθρωτικες αλλαγες...
Και απο Οκτωβρη με το καλο, θα το δω για buffer ξεχωριστο.

δεν βοηθάει πολύ αυτό
Λίγο πιό περιγραφικά ?
Έχεις δίκιο.
Το κύκλωμα αυτό (anode follower) έχει μια ενίσχυση της V εξόδου του DAC chip της τάξης του x7 (με τάση 130 V και αυτό από simulation, ομολογώ ότι δεν το μέτρησα). Αυτό είναι πολύ για μερικούς ενισχυτές-προενισχυτές. Στον δικό μου solid state προ+τελικούς, έπαιζε στα όρια του clipping με ελάχιστη στροφή του ποτενσιόμετρου έντασης (αν το pot ήταν ρολόι, φαντάσου στην ώρα 9-10). Επίσης ο όποιος ελάχιστος θόρυβος-βόμβος που βγάζει το όλο κύκλωμα, ακούγεται και αυτός ενισχυμένος όταν δεν παίζει μουσική.
Βάζοντας το σε έναν λαμπάτο τελικό με ποτενσιόμετρο έντασης στην είσοδο (χωρίς προενισχυτή), μπορώ να πω ότι ταίριαζαν τέλεια και τα παραπάνω προβλήματα δεν υπήρχαν. Η ευαισθησία του λαμπάτου είναι 2V για πλήρη ισχύ, και ναι, αν τον βάλεις τέρμα ψαλιδίζει, αλλά γενικά "ταίριαζαν" πολύ περισσότερο σε αυτό το θέμα (και γενικότερα θα έλεγα).

Διαβαζοντας στον Ficus για το DAC επεσε το ματι μου στο εν λογω chip, λεει χαρακτηριστικα
"If you want to stick to the OP-AMP - thats fine with me. Just upgrade the PCB of the analog section with oscons or tantalums and use a GOOD OP-AMP - LM4562s . A nice person Richard Abdilla pointed me these great sounding opamps. I admit never trying them but I will."

Και μιας και ειναι φτηνα στο ebay, ειπα να του δωσω μια προσπαθεια.

Ο ηχος...

Λοιπον δεν εχω καμια μεγαλη εμπειρια, ουτε και πολλα ακουσματα μηχανηματων.
Το CDP μου ειναι ενα ταπεινο Philips CDR-775, το οποιο δεν πολυχρησιμοποιω γιατι εβαλα PC και στο σαλονι με μια εξισου ταπεινη FCA-202 της Behringer.
Δεν ξερω επισης τιποτα για τις ορολογιες οπως ανοιγμα σκηνης κλπ.
Αντιλαμβανομαι μονο συναισθηματικα αν μου αρεσει ο ηχος που βγαινει απο ενα μηχανημα.

i96676_img-0110.jpg

i96675_img-0109.jpg

Και εχω να πω οτι αναστησα το CD!!! :BDGBGDB55:

Ολα ξαφνικα εγιναν πιο "ζωντανα" σαν να γεμισε το δωματιο χρωματα (δεν εχω παρει LSD... lol )
Εμενα λοιπον μου αρεσει!!! Πολυ!!!

Υ.Γ. Και τα interconnect στο κυριως ειναι DIY TNT Piano 6/1 με IBM token ring cat 6 :BDGBGDB55:

Υ.Γ.2 Φυσικα οποιος θελει να το δοκιμασουμε και με οποιοδηποτε αλλο μηχανημα φυσικα και ειναι πολυ ευκολο. Οχι για την κοντρα, για να πιουμε καμια μπυρα ή καμια παγωμενη τσικουδια (του πατερα) πιο πολυ. :ernaehrung004:

εύγε

@dtrif

Δεν θα ηταν καλυτερα να μπει ενα απλο buffer με μοναδιαιο κερδος και οχι αλλη μια ενισχυτικη διαταξη?
Το απλό buffer δεν είχε μοναδιαίο κερδος, αλλά 0 κόμμα κάτι που σημαίνει και μια μικρή εξασθένηση (0.77 ήταν ένα cathode follower του fikus παραπάνω). Δεν οδηγούσε σε πλήρη ισχύ τον λαμπάτο ενισχυτή, τον ss ναι. Επίσης αυτό το κύκλωμα (το τελευταίο) ακούγεται καλύτερα υποκειμενικά στα δικά μου αυτιά. Επειδή όμως όλοι ξέρουμε πόσο υποκειμενικά και σχετικά είναι αυτά (συνοδά μηχανήματα, τυχόν κατασκευαστικές ατέλειες κλπ), εάν υπάρχει κάποιο buffer που να εκμεταλλεύεται τυχόν και τα δύο out του balanced με κάποια ικανοποιητική έξοδο, είμαι πρόθυμος να το βάλω στα υπόψη για δοκιμή και ανταλλαγή απόψεων, μέσα σε κάποια λογικά όρια πολυπλοκότητας.

Το απλό buffer δεν είχε μοναδιαίο κερδος, αλλά 0 κόμμα κάτι που σημαίνει και μια μικρή εξασθένηση (0.77 ήταν ένα cathode follower του fikus παραπάνω). Δεν οδηγούσε σε πλήρη ισχύ τον λαμπάτο ενισχυτή, τον ss ναι. Επίσης αυτό το κύκλωμα (το τελευταίο) ακούγεται καλύτερα υποκειμενικά στα δικά μου αυτιά. Επειδή όμως όλοι ξέρουμε πόσο υποκειμενικά και σχετικά είναι αυτά (συνοδά μηχανήματα, τυχόν κατασκευαστικές ατέλειες κλπ), εάν υπάρχει κάποιο buffer που να εκμεταλλεύεται τυχόν και τα δύο out του balanced με κάποια ικανοποιητική έξοδο, είμαι πρόθυμος να το βάλω στα υπόψη για δοκιμή και ανταλλαγή απόψεων, μέσα σε κάποια λογικά όρια πολυπλοκότητας.

http://www.twistedpearaudio.com/linestages/counterpoint.aspx

κορυφη λεμε.