το καμάρι μου.... Βοήθεια κάποιος?

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,608
πριν από 30-32 χρόνια η καθημερινή μου δραστηριότητα περιελάμβανε αναγκαστικά τη χρήση του θρύλου που ονομαζόταν Texas Instruments TI59..

TI-59-2-M.JPG

ήταν κάτι πολύ παραπάνω από ένα σημερινό laptop.
Με έβγαλε ασπροπρόσωπο στο Πολυτεχνείο, ενώ με στήριξε και οικονομικά σε εκείνα τα χρόνια με τον πρωτόγονο προγραμματισμό του.

Το έβγαλα προχτές από ένα συρτάρι γιά να διαπιστώσω ότι οι nicd του τα είχαν παίξει.
Αντικατέστησα το πακάκι 3Χ1.2 με νέες από το γερμανό αλλά γιά κάποιο λόγο φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά..
Το μηχανάκι ανοίγει και μένει ανοιχτό γιά ένα δλ σχεδόν.
Αντίστοιχα δεν βλέπω να λειτουργεί όταν του δώσω και ρεύμα από τον ανταπτοράκο του.
Σημειωτέον ο αντάπτορας δίνει εναλλασσόμενο, που σημαίνει ότι γίνεται η ανόρθωση μέσα, αλλά θυμάμαι από παλιά ότι όταν ήταν ψόφια η μπαταρία μόλις έδινες απ έξω δούλευε.
Η εντυπωση που έχω είναι ότι παίρνει ρεύμα ένας πυκνωτής που αμέσως εκφορτίζει.
Μπορεί αυτό να συμβαίνει επειδή μιά επαφή μέσα έχει χάσει το λαμάκι της και δίνω με ένα συρματάκι από πόδι ενός πυκνωτή.
Πάντως επαφή κάνει. Ανάβει και μετά σβήνει...
Καμιά ιδέα υπάρχει?

Γιά όσους δεν γνωρίζουν είχε 1Κ μνήμη.....
Διάβαζε και έγραφε μαγνητικές κάρτες.
Επαιρνε eprom με βιβλιοθήκες προγραμμάτων.
Μπορούσες να συνδέσεις θερμικό εκτυπωτή.

Μιλάμε κάτι σαν το enterprise...

Α) μήπως οι μπαταρίες που είχες μέσα έχουν βγάλει τίποτα ζουμιά ?
Β) αφού λες οτι έπαιρνε AC από το pack , άνοιξε το και δες τους ηλεκτρολυτικούς
στην ανόρθωση που έχει, 30+ χρόνια ειναι πολλά για να είναι ακόμα ζωντανοί...

οι μπαταρίες είχαν λίγο ζαχαρώσει...αλλά μέσα δεν υπήρχε πρόβλημα.
30χρόνια είναι από την ημερομηνία αγοράς....
Οι μπαταρίες είχαν αλλάξει παλιότερα γύρω στο 90 κάτι και δούλευε.
Όμως έχει να δουλέψει γύρω στα 10 χρόνια...

Το θέμα είναι αφ ενός να εντοπίσω τους πυκνωτές.
Το έχω και τόση ώρα στη φόρτιση και δεν βλέπω να παίρνει κάτι...
Ίσως να δοκιμάσω να του δώσω πρώτα απ εξω κάτι....

μια φώτο του από το εσωτερικό θα βοηθούσε...

υ.γ
από σφαξίματα καλά τα πας....

υ.γ 2
βλεπω το thread να μετονομαζετε η σφαγη του Texas Instruments TI59

πριν από 30-32 χρόνια η καθημερινή μου δραστηριότητα περιελάμβανε αναγκαστικά τη χρήση του θρύλου που ονομαζόταν Texas Instruments TI59..

TI-59-2-M.JPG

ήταν κάτι πολύ παραπάνω από ένα σημερινό laptop.
Με έβγαλε ασπροπρόσωπο στο Πολυτεχνείο, ενώ με στήριξε και οικονομικά σε εκείνα τα χρόνια με τον πρωτόγονο προγραμματισμό του.

Το έβγαλα προχτές από ένα συρτάρι γιά να διαπιστώσω ότι οι nicd του τα είχαν παίξει.
Αντικατέστησα το πακάκι 3Χ1.2 με νέες από το γερμανό αλλά γιά κάποιο λόγο φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά..
Το μηχανάκι ανοίγει και μένει ανοιχτό γιά ένα δλ σχεδόν.
Αντίστοιχα δεν βλέπω να λειτουργεί όταν του δώσω και ρεύμα από τον ανταπτοράκο του.
Σημειωτέον ο αντάπτορας δίνει εναλλασσόμενο, που σημαίνει ότι γίνεται η ανόρθωση μέσα, αλλά θυμάμαι από παλιά ότι όταν ήταν ψόφια η μπαταρία μόλις έδινες απ έξω δούλευε.
Η εντυπωση που έχω είναι ότι παίρνει ρεύμα ένας πυκνωτής που αμέσως εκφορτίζει.
Μπορεί αυτό να συμβαίνει επειδή μιά επαφή μέσα έχει χάσει το λαμάκι της και δίνω με ένα συρματάκι από πόδι ενός πυκνωτή.
Πάντως επαφή κάνει. Ανάβει και μετά σβήνει...
Καμιά ιδέα υπάρχει?

Δοκίμασε να κάνεις reset,ανοιγωντας το και βρισκοντας το αντίστοιχο κουμπί εσωτερικά.

γιά reset δεν ξερω, αλλά δεν νομίζω ότι αυτής της γενιάς και τεχνολογίας είχαν reset.
Λοιπόν μέχρι να βάλω τις δικές μου φωτό, ας δούμε λίγο αυτές που βάζει ο Γιώργος.
TI-59-Mainboard.jpg

1. η φόρτιση γίνεται από τις δυό παράλληλες γραμμές που βλέπουμε στη μέση αριστερά άκρη. Εκεί δίνει το ανταπτοράκι
2. Το πακάκι με τις μπαταρίες δίνει στα δυό ελάσματα που βλέπουμε στο κέντρο προς τα πάνω. Σε μένα έχει σπάσει το επάνω και έχω βάλει ένα σύρμα. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να δίνει ρεύμα και αμέσως να χάνει την επαφή ? Λίγο κουφό το βλέπω...
3. Το δικό μου έχει έναν τανταλίου στις δυό τρύπες ανάμεσα από το επάνω λαμάκι και το ολοκληρωμένο που είναι στα δεξιά του που εδώ μεν δεν υπάρχει αλλά υπάρχει στη δεύτερη φωτογραφία με μπλέ πυκνωτή.

Από τα άλλα αξιοθέατα που φαίνονται, επάνω είναι ο αναγνώστης καρτών, στη μέση οι πολλές επαφές είναι γιά να πιάνει ο εκτυπωτής και κάτω γιά τις eprom που φαίνονται στη δεύτερη φωτό.

ορίστε

Attachments

• IMG_0546s.JPG
    IMG_0546s.JPG
    137.3 KB · Views: 29
  • IMG_0547s.JPG
    IMG_0547s.JPG
    123.7 KB · Views: 28
  • IMG_0548s.JPG
    IMG_0548s.JPG
    101.5 KB · Views: 26
  • IMG_0549s.JPG