Απάντηση: Re: Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...
Μαλιστα, καλο, αλμπανης και ο Μιλιγκραμ...
Ασχετως απο αυτο βεβαια Γιαννη ησουν οντως εριστικος και δεν μπορω να καταλαβω το γιατι, επειδη καποιος αμφισβητισε την επιστημονικοτητα της γνωμης σου πανω στο συγκεκριμμενο θεμα;
Εκει που πραγματικα εχεις εμπεριστατωμενη γνωμη σε εχει αμφισβητισει κανεις; Τοτε ναι, να πω οτι εχεις δικιο. Αλλα τωρα;
Καταρχάς, πουθενά δεν τον χαρακτήρισα αλμπάνη. Έγραψα απλά ότι δεν δέχομαι τα αποτελέσματα του πειράματος και τα θεωρώ αρλούμπες. Επιτρέπεται ή απαγορεύεται?
Ποια επιστημονικότητα της γνώμης μου? Επικαλέσθην κάποια ιδιότητά μου σχετική με το άθλημα? Αντ' αυτού, εισέπραξα χλεύη και ειρωνεία. Επειδή, δηλαδή, ο κ. τάδε έκανε ένα πείραμα και ''απέδειξε'' ότι όλοι είμαστε πρόβατα, με φλατ αξιακούς και ηθικούς κώδικες και συμπεριφορές πρέπει να το δεχτώ ως σωστό? Επειδή μας ''είπε'' ότι ο άνθρωπος δεν διαφέρει σε τίποτα από το μαλάκιο και είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να βασανίσει, σκοτώσει, εξαφανίσει το συνάνθρωπό του στερούμενος οποιασδήποτε κοινής λογικής που υπαγορεύει το αντίθετο?
Ξέρεις Στέλιο, στο Δίκαιο υπάρχει η φράση της
''λογικής του κοινού ανθρώπου'', συμπεριφορά που καλύπτει άπειρες περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν κωδικοποιηθεί. Ποια είναι η λογική του μέσου νου στο παραπάνω πείραμα? Η πίστη στην ντιρεκτίβα του ειδήμονα/επιστήμονα/ειδικού ότι πρόκειται για πράξη που δεν προκαλεί βλάβη και πρέπει να συνεχιστεί έως τέλους όταν ο συνάνθρωπός του έλιωνε από τους πόνους στην καρέκλα? Όταν έβλεπε τον άλλο να σφαδάζει από τους πόνους, εκείνος συνέχιζε ακάθεκτος επικαλούμενος την λογική της επιστημονικής αυθεντίας που του έγνεφε θετικά και τον καλούσε να συνεχίσει?
Μάλιστα...
Πώς χαρακτηρίζεις τα ''πειράματα'' ομαδικών αυτοκτονιών σε αμερικάνικες (κυρίως) θρησκευτικές σέκτες? Δεν τους λες ''πειραγμένους''?
Προφανώς, έχουμε διαφορετική αντίληψη για τον άνθρωπο, καθώς και κοσμοθεωρία. Το συγκεκριμένο νήμα το διαβάζει πολύς κόσμος και μάλιστα νοήμον. Πολύ θα μου άρεσε να γινόταν ένα poll για να δούμε πόσοι από μας (ένα μικρό κοινωνικό δείγμα είμαστε και 'μεις) λειτουργούμε ως πρόβατα και άβουλα όντα μέχρι το σημείο να πλήξουμε την σωματική ακεραιότητα και ζωή κάποιου, χωρίς μάλιστα να υπάρχει άμεσος προσωπικός κίνδυνος που να υπαγορεύει μια αυθόρμητη δράση/αντίδραση.
Είμαι εριστικός επειδή δεν θα το έκανα ποτέ ή επειδή πιστεύω ακόμα στον άνθρωπο, όπως τον περιγράφει ο Σωκράτης? Είμαι εριστικός επειδή γνωρίζω και πέντε-δέκα-δεκαπέντε άτομα τα οποία είμαι σίγουρος (με το χέρι μου στη φωτιά) ότι δεν θα το έκαναν? Και για να μην πάμε μακρυά...
Εσύ, θα το έκανες Στέλιο? Και αν όχι, γιατί? Έχεις κάποιο ιδιαίτερο i.q. από τους ''δασκάλους'' του πειράματος? Χρειάζεται κάποια επιστημονικότητα ή ο μανδύας της αυθεντίας για να αμφισβητήσεις την παράνοια άνευ λόγου και αιτίας (η λέξη ''παράνοια'' χρησιμοποιείται κατά το κοινώς εννοούμενο. Κάνω εκ των προτέρων την επισήμανση πριν οποιοσδήποτε ζητήσει να δει τα πτυχία μου στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο...) του βασανισμού συνανθρώπων στο όνομα της επιστήμης?
Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο σεντόνι* για το θέμα, αλλά, δεν υπάρχει κανένας λόγος, άσε που είμαστε και οφ τόπικ.
* Αναλύοντας την άποψή μου και θέση μου. Δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο.