Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

Τα αποτυπώματα της ρατσιστικής βίας



Του Κωστή Παπαϊωάννου


Είναι κοινός τόπος ότι οι βίαιες επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Καμία καταγραφή, επίσημη ή ανεπίσημη, δεν μπορεί να αποδώσει την έκταση του φαινομένου.

Σήμερα, παρουσιάστηκε από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σήμερα αποτελείται από 23 οργανώσεις και άλλους φορείς) η νέα καταγραφή ρατσιστικών επιθέσεων για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012. Πρόκειται για μια ενδεικτική μόνο καταγραφή ελάχιστου τμήματος του συνολικού φορτίου ρατσιστικής βίας, δεδομένης της γεωγραφικά περιορισμένης εμβέλειας των οργανώσεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο, του φόβου που εμποδίζει τα θύματα να καταγγείλουν έστω και ανώνυμα τα περιστατικά στις οργανώσεις που τους παρέχουν υποστήριξη, αλλά και της αδυναμίας των οργανώσεων να παρέχουν αποτελεσματική προστασία στα θύματα. Σκοπός να αναδειχθούν οι ποσοτικές και κυρίως οι ποιοτικές τάσεις της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Το Δίκτυο κατέγραψε, αποκλειστικά μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας, κυρίως σωματικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών, που στην πλειοψηφία τους έγιναν σε δημόσιους χώρους (πλατείες, δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς). Καταγράφηκαν επίσης περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και εμπρησμών εναντίον επιχειρήσεων ή κατοικιών αλλοδαπών.

Συχνά οι επιθέσεις συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες και οι δράστες κινούνται οργανωμένα, ντυμένοι με μαύρα ρούχα και ενίοτε με στρατιωτικά παντελόνια, φορώντας κράνη ή έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ενώ έχει καταγραφεί η συμμετοχή ανηλίκων σε σχετικές επιθέσεις. Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται μετά τη δύση του ηλίου. Αναφέρεται ως πολύ συνηθισμένη πρακτική η «περιπολία» από μαυροφορεμένους μοτοσικλετιστές, ως αυτόκλητες ομάδες πολιτοφυλακής, οι οποίοι επιτίθενται σε πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο, σε πλατείες ή σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς. Μέλη των ομάδων σταματούν και ρωτούν τους αλλοδαπούς την προέλευσή τους και στη συνέχεια επιτίθενται. Τα θύματα μιλούν για περιοχές στην Αθήνα που αποτελούν πραγματικό άβατο λόγω του φόβου των επιθέσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα θύματα των επιθέσεων ή οι μάρτυρες ανέφεραν ότι ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων αναγνώρισαν άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, είτε επειδή φόραγαν διακριτικά της οργάνωσης, είτε επειδή τα πρόσωπά τους συνδέονται με δημόσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης στην περιοχή.

Σε πολλά περιστατικά τα θύματα αναφέρουν τη χρήση όπλων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, όπως γκλομπ, αλυσίδες, σιδηρογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, ενώ έχει καταγραφεί η πανομοιότυπη χρήση μεγαλόσωμων σκύλων. Τα θύματα υποφέρουν από πολλαπλά τραύματα όπως κατάγματα, θλάσεις, κακώσεις, εκδορές, περιορισμό όρασης κ.α.

Όσον αφορά την επίσημη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές της χώρας και την κίνηση της ποινικής διαδικασίας, ελάχιστα θύματα προβαίνουν σε σχετικές ενέργειες, είτε επειδή δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα και κατά συνέπεια θα κρατηθούν προς απέλαση, είτε επειδή δεν πιστεύουν ότι θα βρουν δικαιοσύνη. Στην πράξη, αντί οι αστυνομικές αρχές να τους αντιμετωπίσουν ως πιθανά θύματα εγκληματικής πράξης, δίνουν προτεραιότητα στον έλεγχο της νόμιμης διαμονής τους και αγνοούν την υποχρέωση να διερευνήσουν το ίδιο το συμβάν. Παραγνωρίζεται έτσι μια βασική αρχή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας: το δημόσιο συμφέρον δίωξης και αντιμετώπισης εγκλημάτων βίας πρέπει να υπερισχύει του δημόσιου συμφέροντος ελέγχου της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στη χώρα.

Ειδική κατηγορία αποτελούν τα 15 καταγεγραμμένα περιστατικά στα οποία ένστολοι καταφεύγουν σε έκνομες ενέργειες και πρακτικές άσκησης βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και σε επιχειρήσεις ρουτίνας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως ενδεικτικά η κακομεταχείριση και η καταστροφή νομιμοποιητικών εγγράφων, συνδέεται η αστυνομική με τη ρατσιστική βία. Είναι μάλιστα τέτοια η αίσθηση ατιμωρησίας των αστυνομικών υπαλλήλων και οι καταγγελλόμενες ως υπόγειες διασυνδέσεις ανδρών της ΕΛΑΣ με ρατσιστικές ομάδες που δεν δικαιολογείται καμιά αδράνεια από την φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας. Εθνικοί και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν επανειλημμένα καλέσει την Ελληνική πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων. Δεν έχει υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση. Κανένας από τους δράστες βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων δεν έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη μέχρι σήμερα. Ήδη από τα πλέον επίσημα χείλη του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης διατυπώνεται η παραδοχή ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχουν ασκηθεί διώξεις για περιστατικά ρατσιστικής βίας, ενώ διαπιστώνεται μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στα στοιχεία που παρέχουν οι επίσημες αρχές περί τέλεσης εγκλημάτων ρατσιστικής βίας και τα στοιχεία που προέρχονται από άλλες πηγές.

Το Δίκτυο έχει επανειλημμένα προχωρήσει στη διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Σήμερα πέβαλε και πάλι αναλυτικές προτάσεις για τη διαχείριση του εγκλήματος μίσους, την αντιμετώπιση της βίας από εξτρεμιστικές ομάδες, την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας με ρατσιστικό κίνητρο, την ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου και τη δημιουργία επίσημου και ενιαίου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης των ρατσιστικών εγκλημάτων. Η έως τώρα αντίδραση των αρχών είναι απογοητευτική και κυρίως αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή επίγνωση του μεγέθους της νεοναζιστικής απειλής.

O Κωστής Παπαϊωάννου είναι μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, πρ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου


http://www.rednotebook.gr/details.php?id=7275#.UIbxHIv7UaW.twitter


Υ.Γ Βουλώνει αρκετά στόματα το συγκεκριμένο.....
 
Eπιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος Μπενζαμάν Αμπτάν. Σε αυτήν του επισημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα, αλλά και ότι αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα.

Με αφορμή τη συμμετοχή της βουλευτού του κόμματος Ελένης Ζαρούλια στην ελληνικη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Αμπτάν, έστειλε επιστολή στον κ. Σαμαρά στην οποία αναφέρει πως η Χρυσή Αυγή είναι νεοναζιστικό κόμμα και αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα η συμμετοχή βουλευτών της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σε αυτήν τονίζει ότι η συμμετοχή της Ζαρούλια στην ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανήκει αποκλειστικά στον έλληνα πρωθυπουργό που, όπως διευκρινίζει, θα μπορούσε να παρέμβει, ώστε σ’ αυτήν την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να συμμετέχουν μόνο βουλευτές από δημοκρατικά κόμματα.

Μάλιστα, ο κ .Αμπτάν τονίζει πως η συμμετοχή της γυναίκας του αρχηγού του νεοναζιστικού αυτού κόμματος σε μία κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, αποτελεί όνειδος για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος αναφέρεται σε ρατσιστικές δηλώσεις της κυρίας Ζαρούλια, ναζιστικούς χαιρετισμούς του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, βιαιότητες που διαπράττονται από τα μέλη αυτού του κόμματος με τη συμμετοχή βουλευτών, εναντίον μεταναστών και δημοκρατικών Ελλήνων πολιτών και συσχετίζει αυτά τα γεγονότα, με τ’ αντίστοιχα που έχουν συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σηματοδοτούν, όπως υπογραμμίζει, την επικινδυνότητα της ανόδου του νεοφασισμού στην Ευρώπη.

Τέλος καλεί τον κ. Σαμαρά , να αποκλείσει από τη σύνθεση της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τόσο την Ελένη Ζαρούλια όσον και τους υπόλοιπους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

http://www.kar.org.gr/?p=5154
 
A6E68SsCcAAZCkE.jpg:large
 
Ξερεις τι γινετε, βλεπω οτι χρησιμοποιειται πολυ ο ορος φασιστικη απειλη.
Απειλη ηταν πριν καμποια χρονια τωρα ειναι πραγματικοτητα, καλο θα ηταν να το καταλαβουμε οτι ο φασισμος δεν θα ερθει, ηρθε και τωρα γιγαντωνεται.
 
Ξερεις τι γινετε, βλεπω οτι χρησιμοποιειται πολυ ο ορος φασιστικη απειλη.
Απειλη ηταν πριν καμποια χρονια τωρα ειναι πραγματικοτητα, καλο θα ηταν να το καταλαβουμε οτι ο φασισμος δεν θα ερθει, ηρθε και τωρα γιγαντωνεται.

Eγω γιατι νομιζω οτι δεν εφυγε ποτε ?
 
Νέα επίθεση σημειώθηκε στα γραφεία της τανζανικής κοινότητας στην Κυψέλη το βράδυ της Παρασκευής, 26 Οκτωβρίου 2012. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, κι ενώ τα γραφεία ήταν κλειστά, άγνωστοι έριξαν εκρηκτικό αντικείμενο μικρής ισχύος πάνω στο τζάμι των γραφείων. Ακολούθησε έκρηξη, με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι του συλλόγου. Περίοικοι κάλεσαν την αστυνομία και στο σημείο κατέφθασαν περιπολικά. Οι δράστες, ωστόσο, είχαν εξαφανιστεί και ασκήθηκε αυτεπάγγελτα δίωξη κατ’ αγνώστου.

Ας σημειωθεί ότι και κατά την προηγούμενη επίθεση στα γραφεία της κοινότητας, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, είχε πραγματοποιηθεί ρίψη αντίστοιχου εκρηκτικού αντικειμένου στα γραφεία της κοινότητας από παρακείμενη πολυκατοικία. Ο δράστης, που είχε αναγνωριστεί, αφέθηκε ελεύθερος.

http://1againstracism.gr/νέα-επίθεση-στα-γραφεία-της-τανζανική/
 
Ο Αλί, ένας μετανάστης από το Πακιστάν ο οποίος κατοικεί και εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα, μας μίλησε για την αντίληψη της Χρυσής Αυγής σχετικά με τη «δικαιοσύνη»: «Στεκόμασταν στη στάση του λεωφορείου, όταν σταμάτησε ένα αυτοκίνητο. Μας ρώτησε: “Από πού είστε;” Απάντησα: ”Από το Πακιστάν”. Αμέσως άρχισαν να μας χτυπούν να μας μαχαιρώνουν. Με μαχαίρωσαν λίγο πιο πάνω από την καρδιά». Τον ρωτήσαμε αν πίστευε ότι θα πεθάνει. «Μα με σκότωσαν» απαντά. «Ο Θεός επενέβη και με έσωσε».

http://1againstracism.gr/μια-διαφορ...ing_wp_cron=1351540629.6551098823547363281250
 
Αντιδράσεις για τη φοίτηση Ρομά σε δημοτικά σχολεία στο Χαλάνδρι

Αρνούνται οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο 7ο και στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε παιδιά των Ρομά.


http://www.matrix24.gr/2012/11/αντιδράσεις-για-τη-φοίτηση-ρομά-σε-δημ/

Oι 234 στους 238 γονείς μάλλον είναι φασίστες, κι απ'ότι φαίνεται θα ψηφίζουν ΧΑ...
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...


Σε περιοχές σαν το Χαλάνδρι,οι ακροδεξιοί ψήφοι είναι πολλές περισσότερες...Ασφαλώς κι πρόκειται για ακραίες ρατσιστικές-φασίζουσες συμπεριφορές,που θέλουν τους Έλληνες ρομά σε τσαντίρια(ψηφίζουν-είναι Έλληνες πολίτες),σε άθλια γκέτο και τα παιδιά τους αγράμματα κι άρρωστα,απλά επειδή είναι ρομά.

Οταν προσπαθούν να ζήσουν σαν άνθρωποι-μαζί μας και να μορφώσουν τα παιδιά τους,τους καταδιώκουμε και τους αποκλείουμε...Αλήθεια,ποιοί άραγε πιστεύουν αλήθεια,ότι υπάρχουν ανθρώπινα όντα,που αρέσκονται να ζούν μέσα στο κρύο,την ζέστη,την λάσπη,την πέινα,τις αρρώστιες και την εξαθλίωση;

Οι πολιτισμένοι ευρωπαίοι,είναι που τους έχουν καταδικάσει να ζούν επί αιώνες έτσι...Μετά τους Εβραίους,είναι η δεύτερη φυλετική ομάδα,που υφίσταται διωγμούς αιώνων.
 
Last edited:
Τελικά το μεταναστευτικό πρόβλημα αφορά μόνο τους μετανάστες;
Γιατί για τον κομμωτή που έφαγε μία μαχαιριά στον θώρακα και μία στο λαιμό από Μαροκινό, άκρα του τάφου σιωπή, πετά πουλί, τσιμπά σπυρί και ο Αιμίλιος το ζηλεύει...
Και μιλάμε για τις 1:30 το μεσημέρι στη Μιχαήλ Βόδα, μία οδό που περνάει κόσμος συνέχεια.

Και μια χαρά εξάγουμε συμπεράσματα από 5 γραμμές που έχει γράψει κάποιος σε ένα blog...
Μόνο εμένα μου φάνηκε δηλαδή περίεργο το ότι 53άχρονος "βιασε" 38άχρονο...
Συνήθως ο βιαστής είναι κατά πολύ δυνατότερος του θύματος.

Ή το ότι υπήρξε σχεδόν ομοφωνία για να μην πάει το παιδάκι στο σχολείο.
Χωρίς να ξέρουμε γιατί οι γονείς έβγαλαν μία τέτοια απόφαση σταθήκαμε στο ότι είναι Ρομά.

Sorry but I don't buy it...
Εφημερίδες και τηλεόραση εμφανίζουν τις ειδήσεις όπως γουστάρουν. Πόσο μάλλον κάποιος που γράφει 10 γραμμές στο internet...