Το ΝΗΣΙ....

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
To 2001 γράφτηκε το εξαιρετικό βιβλίο το "Νησί', απο την ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

Το 2009-2010, ξεκίνησε να γυρίζεται η σειρά για την τηλεόραση με βάση τα γεγονότα στο νησάκι έξω απο την Ελούντα...στην Κρήτη.

Το νησί των λεπρών, το νησάκι Σπιναλόγκα....

Ο Θεοδωράκης γύρισε ένα επεισόδιο αφιέρωμα στην Σπιναλόγκα.

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα απο την αν μη τι άλλο, πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή και δείτε, τον φοιτητή τότε της νομικής Ρεμουντάκη σε μια συγκλονιστική αφήγηση του, στο τέλος του βίντεο.

Για εμάς τους νεώτερους και για την ανάμνηση των παλαιοτέρων...για να μην ξεχνάμε και για να μην ξεχνιώμαστε.

http://www.youtube.com/watch?v=he9nniZ5SK4&feature=player_embedded#!

Αλήθεια σήμερα τι θα κάναμε ως κοινωνία??

Αλήθεια σήμερα τι θα κάναμε ως κοινωνία??

Την αλήθεια θέλεις να ακούσεις ή μια απάντηση που θα καθησύχαζε συνειδήσεις;
Για την αλήθεια, αρκεί να είχες παρακολουθήσει ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ για τη Λέρο.
Αν θέλεις να καθησυχάσεις τη συνείδησή σου μπορείς να πεις ότι θα λειτουργούσε το κράτος Πρόνοιας, ότι δεν θα γκετοποιούντο, θα ζούσαν ανάμεσά μας, τέτοια όμορφα και ουτοπικά πράγματα.
(το δεύτερο πρόσωπο δεν σημαίνει ότι απευθύνομαι προσωπικά, εννοείται.)

ΥΓ. Η άποψή μου πάντως για το βιβλίο είναι ότι ήταν απλά μέτριο. βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις και όσον αφορά το λογοτεχνικό του ύφος, μπορεί να φταίει και η μετάφραση, αλλά εμένα μου φάνηκε ότι επικεντρώθηκε στην ιστορία αγάπης με λίγο από politically-correct-to-be απόψεις, έτσι, για τις συνειδήσεις που ανέφερα παραπάνω.

Την αλήθεια θέλεις να ακούσεις ή μια απάντηση που θα καθησύχαζε συνειδήσεις;
Για την αλήθεια, αρκεί να είχες παρακολουθήσει ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ για τη Λέρο.
Αν θέλεις να καθησυχάσεις τη συνείδησή σου μπορείς να πεις ότι θα λειτουργούσε το κράτος Πρόνοιας, ότι δεν θα γκετοποιούντο, θα ζούσαν ανάμεσά μας, τέτοια όμορφα και ουτοπικά πράγματα.
(το δεύτερο πρόσωπο δεν σημαίνει ότι απευθύνομαι προσωπικά, εννοείται.)

ΥΓ. Η άποψή μου πάντως για το βιβλίο είναι ότι ήταν απλά μέτριο. βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις και όσον αφορά το λογοτεχνικό του ύφος, μπορεί να φταίει και η μετάφραση, αλλά εμένα μου φάνηκε ότι επικεντρώθηκε στην ιστορία αγάπης με λίγο από politically-correct-to-be απόψεις, έτσι, για τις συνειδήσεις που ανέφερα παραπάνω.

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση, μιας και είναι η μοναδική...!!:ernaehrung004:

Όσον αφορά το βιβλίο, φυσικά δεν είχε να κάνει με τους λεπρούς κάθε αυτο, αλλά με μια ιστορία αγάπης μέσα απο αυτούς με ένα αληθινό περιστατικό και σε δεύτερη μοιρά με όλα τα υπόλοιπα. Βέβαια περι ορέξεως....
Ανέβασα ένα thread για να ακούσω απόψεις και όχι να καθησυχάσω συνειδήσεις....ο καθένας κρύβεται πίσω απο ένα pc οπότε δεν μπορουμε να "ξέρουμε".....
Δεν εχω δει κανένα ντοκιμαντερ για την Σπιναλόγκα, αν και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν περίπτωση(υπάρχει άραγε, κάποιο??).
Επίσης θα ήθελα να ακούσω την "αλήθεια", όσο γίνεται απο τα μέλη, μιας και θέλουμε να το συζητήσουμε(αν και αμφιβάλλω).
Τώρα όσον αφορά την δική σου "ουτοπία", έχω κάποιες επιφυλάξεις, ως προς το τι γίνεται και τί όχι, απο αυτά που αναφέρεις....έχουν περάσει πολλά χρόνια και "υποτίθεται" οτι ως κοινωνία έχουμε πάει "μπροστά".....έχουμε?

1273220788.jpg

http://www.patris.gr/articles/179082/115157
Σάλος με την αποκάλυψη για τους ασθενείς με λέπρα
Εκτακτη σύσκεψη στο ΠΑΓΝΗ - Επίσημη ενημέρωση ζήτησε ο νομάρχης Λασιθίου

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη της καθηγήτριας Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκη Τόσκα στην “Π” ότι υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Χάνσεν όπως ονομάζεται σήμερα η λέπρα. Ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες σε χωριό του Λασιθίου και αρνούνται να κάνουν θεραπεία, φοβούμενοι τον κοινωνικό στιγματισμό. “Δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες μετά από έκτακτη σύσκεψη που έγινε για το θέμα στο ΠΕΠΑΓΝΗ ενώ σε ερώτησή του στην υπουργό Υγείας ο βουλευτής Μανόλης Στρατάκης αναφέρει την ανάγκη της λήψης μέτρων για να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου και σε άλλους κατοίκους του νησιού.

Επίσημη ενημέρωση για τα περιστατικά που υπάρχουν στο νησί ζήτησε με έγγραφό του στη ΔΥΠΕ ο νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης ο οποίος ωστόσο είπε στην “Π” ότι δεν έχει ενημερωθεί για 10 κρούσματα όπως λέει η κα Τόσκα αλλά για την περίπτωση μιας οικογένειας με 3 πάσχοντες. Ενός ηλικιωμένου που συγκατοικεί με την επίσης κατάκοιτη ηλικιωμένη αδελφή του και μια ακόμη αδελφή που περιστασιακά τους φροντίζει και βρέθηκε θετική στην ασθένεια.

Τα υπόλοιπα μέλη που εξετάστηκαν όπως είπε, βρέθηκαν αρνητικά στην νόσο.

“Θέλουμε να μάθουμε τί ακριβώς συμβαίνει - εμείς άλλωστε ενημερώσαμε και το εισαγγελέα και περιμένουμε επίσημη ενημέρωση”, είπε ο ίδιος.

Σύσκεψη

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο ΠΕΠΑΓΝΗ για το θέμα με τη συμμετοχή και της κυρίας Τόσκα, ενώ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, τονίζεται ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την δημόσια υγεία.

Το θέμα στη Βουλή

Στην ερώτησή του στην υπουργό Υγείας για την εμφάνιση της νόσου του Χάνσεν στην Κρήτη, ο βουλευτής Μανόλης Στρατάκης αναφέρει:

“Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μεταδοτικής νόσου του Χάνσεν γνωστής και ως λέπρα, σε κατοίκους του νησιού, η οποία θεωρητικά είχε εξαλειφθεί.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αρμόδια, καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία υλοποιεί ένα πρόγραμμα με στόχο την εκρίζωση της νόσου Χάνσεν από την Κρήτη, στο νησί έχουν προσβληθεί εικοσιένα άτομα από τα όποία δεκατέσσερα άτομα στο νομό Λασιθίου, τέσσερα στα Χανιά και τρία στο Ηράκλειο. Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος, αλλά δεν μπορεί να εξακριβωθεί επειδή οι πάσχοντες ντρέπονται για την ασθένεια και κρύβονται.

Επειδή είναι αδιανόητο στην εποχή μας να υπάρχουν άνθρωποι με την νόσο του Χάνσεν

Επειδή πρέπει να προλάβουμε την μετάδοση της νόσου και σε άλλους κατοίκους του νησιού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η κ. υπουργός

Αν προτίθεται να λάβει μέτρα για το φαινόμενο αυτό, που αδικαιολόγητα έχει κάνει πάλι την εμφάνισή του, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου και σε άλλους κατοίκους του νησιού”.

Re: Απάντηση: Το ΝΗΣΙ....

Φοβερή συγκυρία...

Το κείμενο τα λέει, όλα....

Φόβος απο τους παθούντες, που όμως περιέχει ντροπή για την αντιμετώπιση τους απο την υπόλοιπη κοινωνία...
Ντροπη που έρχεται πακέτο, απο παραδείγματα τύπου Σπιναλόγκα που τους έκλεισαν σε ένα μικρό νησί, για να μην μολυνθούν οι "πολιτισμένοι" και βέβαια κουβέντα "παρα έξω".
Δεν μπορώ να πω κάτι για την ασθένεια και στην επανεμφάνιση της, διότι δεν έχω ιδέα περι τίνος πρόκειται, αλλά είμαι σίγουρος ότι έχουμε πολλούς στο forum που ξέρουν...

Και μόνον στην Κρήτη υπάρχουν κρούσματα;Σίγουρα όχι...

Πολύ συνοπτικά, μιας και δεν έχω το χρόνο, υπάρχει μια τάση γενικότερη στην Ελληνική κοινωνία, να μην κκάνει αποδεκτό ότι δεν είναι όμορφο, ότι είναι διαφορετικό, ότι μας θυμίζει ότι εκτός από τα όμορφα σπίτια, τα ακριβά ρούχα και τα fashion icons υπάρχουν και άνθρωποι λίγο διαφορετικοί.....δεν κοιτάζουμε στα μάτια ότι μπορεί να μας στενοχωρήσει, πιθανότατα γιατί υποσυνείδητα νιώθουμε τύψεις που το απομονώνουμε.
Έχεις δει πολλούς ανθρώπους με κάποια αναπηρία να κυκλοφορούν ισότιμα ανάμεσά μας; να εργάζονται και να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία; Παιδιά με νοητική υστέρηση ή κάποιου άλλου είδους αναπηρία να παίζουν στις ίδιες παιδικές χαρές με τα δικά μας ακριβοντυμένα και κακομαθημένα;
Δεν θέλησαν οι "λεπροί", αν και διαφωνώ με δικά μου εισαγωγικά, οι λεπροί λοιπον, μια λέξη είναι, εμείς την κάνουμε τρομακτική και ταμπού, δεν θέλησαν οι ίδιοι να στιγματισθούν, για την ακρίβεια, τον στιγματισμό φοβήθηκαν περισσότεο κι απ την νόσο, δεν θέλουν οι 'διαφορετικοί' συνάνθρωποί μας να είναι διαφορετικοί.
Αλλά δυστυχώς, αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι.
Και αυτό,είναι αποκλειστικά θέμα παιδείας. Δηλαδή, δεν υπάρχει ελπίδα....

Δεν ήταν και κολλητικό όμως; Αυτό κατάλαβα διαβάζοντας το βιβλίο.

Ήταν. Και εξακολουθεί να είναι, όμως έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα, κυρίως μετά από μακρόχρονη επαφή με τον νοσούντα (σε καμμία περίπτωση δηλαδή όπως η γρίππη). γιατρός δεν είμαι βέβαια, αυτό που διαβάζω είναι όμως ότι μετά την έναρξη της θεραπείας, ο ασθενής χάνει σταδιακά την ικανότητα να μεταδίδει την ασθένεια.
Το χειρότερο κρούσμα που μπορεί να προκαλέσει η ασθένεια είναι η τρομολαγνεία, έτσι κι αρχίσουν να ασχολούνται μαζί της τα κανάλια για να γεμίσουν τα δελτία τους...

Το χειρότερο κρούσμα που μπορεί να προκαλέσει η ασθένεια είναι η τρομολαγνεία, έτσι κι αρχίσουν να ασχολούνται μαζί της τα κανάλια για να γεμίσουν τα δελτία τους...

καλή ώρα όπως τώρα,

καλή διαφήμιση για το νέο σήριαλ του mega. :smash: