Το project μου των 2 δρόμων..

Ιδού το κρυφό μου DIY project που υλοποιήθηκε σήμερα.Το είχα στο μυαλό μου από τον Δεκέμβρη του 2009..Λεπτομέρειες απόψε αργούτσικα..-bye-..

P6190639.jpg

P6190660.jpg

Καλορίζικο Χρήστο.
Να το ακούσουμε σε κάποια στιγμή...

ΥΓ. Το ηχείο το αδικεί η φωτό, στην πραγματικότητα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Το κροσόβερ βρίσκεται εξωτερικά για πιθανές μελλοντικές αλλαγές και είναι δεύτερης τάξης L-R @ 2200hz.Τα υλικά του κρος αλλά και το damping material είναι όλα από τον Wilmslow.
.
.
Αυτό που με προβλημάτιζε ήτανε ο κώνος του midbass πώς θα συμπεριφέρεται επειδή είναι από αλουμίνιο στην μεσαία..Ο καιρός θα δείξει..

Tο break up του κώνου στα 3.5ΚHz δεν στρώνει βεβαια με τον καιρό και ειναι πραγματικα κρίμα να μείνει έτσι. Οπωσδήποτε χρειάζεται notch κι ας είναι το φίλτρο στα 2200. Το cross πώς υπολογίστηκε ?

Επίσης το tweeter, δεν βλεπω καλά στην φωτό, νομίζω ότι δεν ειναι ακριβώς πρόσωπο αλλά εξέχει κάνα χιλιοστό. Αν όντως είναι έτσι, πάλι θα εχεις περίθλαση, δεν ξέρω αν μπορείς να "φάς" λίγο ακόμα την πατούρα..

πολύ καλή δουλεια :a0210:

Re: Απάντηση: Το project μου των 2 δρόμων..

Καλοακουστο Χρησταρα!!
Αν και εζησα την αγωνια του project σου μερα με την μερα απο τις φωτο με εκπλησει ακομη πιο ευχαριστα το αποτελεσμα.
Τελικα πετυχες αυτο που ηθελες να μοιαζει εργοστασιακο το ηχειο :award:
Περναω να το ακουσω κιολας.
(αντε κατεβα να τσιμπησουμε κανα ψαρακι)

Οσο για τον ξυλουργο επειδη εφτιαξε και τα δικα μου τα θηρια , απλα μιλαμε για πραγματικο μαστορα , που λατρευει την δουλεια του και δεν κολωνει σε καμια κατασκευη.
Πραγματικα σπανια περιπτωση.

Κορυφαίος μάστορας..!Το ψαράκι το φάγαμε,μουσικούλα πότε θα ακούσουμε...:p

Καλορίζικο Χρήστο.
Να το ακούσουμε σε κάποια στιγμή...

ΥΓ. Το ηχείο το αδικεί η φωτό, στην πραγματικότητα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Ευχαριστώ Δημήτρη.Λιγάκι υπομονή και θα το ακούσεις..;)

Tο break up του κώνου στα 3.5ΚHz δεν στρώνει βεβαια με τον καιρό και ειναι πραγματικα κρίμα να μείνει έτσι. Οπωσδήποτε χρειάζεται notch κι ας είναι το φίλτρο στα 2200. Το cross πώς υπολογίστηκε ?

Επίσης το tweeter, δεν βλεπω καλά στην φωτό, νομίζω ότι δεν ειναι ακριβώς πρόσωπο αλλά εξέχει κάνα χιλιοστό. Αν όντως είναι έτσι, πάλι θα εχεις περίθλαση, δεν ξέρω αν μπορείς να "φάς" λίγο ακόμα την πατούρα..

πολύ καλή δουλεια :a0210:

Γιάννη ευχαριστώ πολύ.Φαίνεσαι πολύ έμπειρο άτομο σε ιδιοκατασκευές και σε διαβάζω πού και πού σε κανένα νήμα.Αν χρειάζεται φάγωμα να γίνει με γυαλόχαρτο τώρα ή κάτι τέτοιο?Δεν μπορώ να ξαναμπώ σε τρυπάκι να το μεταφέρω το ηχείο εκτός σπιτιού.Είναι πολύ ψυχοφθόρο το μέσα-έξω-βίδωσε-ξεβίδωσε γι' αυτό και το έκανα εξωτερικό το κρος.

Μου έδωσες την ευκαιρία τώρα να ευχαριστήσω δημόσια τον David Yohn, moderator του Home Theater Shack για τις συμβουλές του.Αυτός μου σχεδίασε το κρος γνωρίζοντας το εν λόγω midbass και αφού του είπα ποιο tweeter θέλω να χρησιμοποιήσω.Μου είπε πως εάν υστερεί το ηχείο στην μεσαία θα προσθέσουμε κάποιο zobel network - κάτι τέτοιο.Ποιό πρόγραμμα χρησιμοποιεί και το έβγαλε τώρα δεν γνωρίζω.Μπορώ να ρωτήσω εάν θες.

Κάθε βοήθεια από εσένα ευπρόσδεκτη αφού στρώσουν όμως τα ηχεία να περάσει κανάς μήνας γιατί μου έχουνε φύγει όλα τα λεφτά και θα βγω εκτός μπάτζετ.Με το φίλτρο που λες σε ποιον τομέα θα υπάρξει αλλαγή στο δια ταύτα?

Ευχαριστώ και πάλι.

Μου έδωσες την ευκαιρία τώρα να ευχαριστήσω δημόσια τον David Yohn, moderator του Home Theater Shack για τις συμβουλές του. Αυτός μου σχεδίασε το κρος γνωρίζοντας το εν λόγω midbass και αφού του είπα ποιο tweeter θέλω να χρησιμοποιήσω.Μου είπε πως εάν υστερεί το ηχείο στην μεσαία θα προσθέσουμε κάποιο zobel network - κάτι τέτοιο.Ποιό πρόγραμμα χρησιμοποιεί και το έβγαλε τώρα δεν γνωρίζω.Μπορώ να ρωτήσω εάν θες.
.
Με το φίλτρο που λες σε ποιον τομέα θα υπάρξει αλλαγή στο δια ταύτα?
.

Δεν εχει σημασία ποιο πρόγραμμα ή μέθοδο χρησιμοποιεί κάποιος, εχει σημασία να εχει στην διάθεσή του όλα τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα. Αν εχει μετρήσεις των συγκεκριμένων μονάδων σε αντιστοιχο κουτί, τότε μπορεί να κάνει παπάδες εκ του μακρώθεν. Το ζομπελ θα επηρρεάσει την στάθμη καθώς και το σχήμα της καμπύλης (με ομαλές μεταβολές) στην μεσαία περιοχή καθώς και την σχέση των φάσεων των δυο μονάδων στην περιοχή διασταύρωσης. Επηρρεάζει ας πούμε μια σχετικά ευρεία περιοχή και είναι ένας ωραίος τρόπος για να επεμβαίνεις στην στάθμη στις μεσαίες και για να φέρνεις τις φάσεις των δυο μονάδων σε συμφωνία. Το αν χρειάζεται ή όχι είναι κάτι που το αποφασίζει ο σχεδιαστής κατά περίπτωση. Το notch επιδρά μόνο σε μια στενή περιοχή όπου υπάρχει έξαρση, όπως είναι η μύτη της καμπύλης του woofer στα 3.5ΚHz που ειναι συντονισμός του μεταλλικού κώνου. Η συνήθης πρακτική στους μεταλλικούς κώνους είναι να πνίγεται ο συντονισμός αυτός με ενα RLC παραλληλα στην μονάδα, γιατι ακουστικά είναι πολύ ενοχλητικός. Πολλές φορές το RLC αυτό χρησιμοποιείται ως μέρος του φίλτρου για να "σβήσει" την καμπύλη, αντικαθιστώντας τον πυκνωτή που θα ήταν παράλληλα στο woofer, αλλά αυτό δεν ειναι standard. Μπορεί αν σβήσεις την καμπύλη νωρίς (και εσυ εχεις μια σχετική απόσταση στα 2.2Κhz) και ο συντονισμός του κώνου να ειναι καπως ήπιος, να μην χρειαζεται RLC, μην θορυβείσαι δηλαδή από αυτά που λέω. Αυτό όμως μπορεί να διαπιστωθεί με ασφάλεια μόνο με μια μετρηση, αλλιώς θα βασιστείς σε πολύ προσεκτικές ακροασεις. Πρεπει να βαλεις να ακουσεις κομμάτια που ξέρεις καλά και να δωσεις προσοχή στην μεσαία περιοχή, δεν θα πρεπει να ακους τραχύτητα, θολούρα, ασαφεια στις θεσεις των οργάνων. Θα πρεπει οι φωνές σου να είναι καθαρές, και τα ηχεία να εξαφανίζονται από τον χώρο.