to project or not to project...

Φανερός Πράκτωρ

Established Member
12 January 2014
179
Lausanne, CH
ιδού η απορία...

Βασικά χάζευα τηλεοράσεις μια που η δικιά μου - sony 32" - μου φαίνεται μικρή*. Δεν το έχω στα άμεσα σχέδια να πάρω άλλη τηλεόραση αλλά χάζευα τις τηλεοράσεις 55 ιντσών μια που εκεί έχει νόημα να πάω από αυτή που έχω για να πω ότι κάνω πραγματική αναβάθμιση και όχι ότι πετάω τα λεφτά μου. Μιλάμε δλδ για τηλεοράσεις του 1000άρικου που μπορεί να φτάνουν και κοντά στα 2000.

Όμως:
- Δε με νοιάζει το 3D
- Δεν βλέπω 4K και ούτε σκοπεύω να αγοράσω εξοπλισμό που να σηκώνει πάνω από 1080p.
- Δεν βλέπω τηλεόραση αλλά μόνο ταινίες (1 φορά την εβδομάδα) και καμιά σειρά κατά την διάρκεια την εβδομάδας. Συνολική χρήση 6-8 ώρες την εβδομάδα max.
- Δεν μου αρέσουν οι smart δυνατότητες των τηλεοράσεων. Μου φτάνει το apple tv μου

Και τώρα έρχεται η ερώτηση που ίσως είναι αναμενόμενη από τον τίτλο:

Γιατί να δώσω 1000-1500 ευρώ και να πάρω μια τηλεόραση 55 ιντσών και να μην πάρω έναν καλό προτζέκτορα που μπορεί να κοστίζει και λιγότερο;
π.χ. τον BenQ W1080ST που δείχνει να είναι και value for money (στα 850 ευρώ);

Τι θα μου προσφέρει τόσο παραπάνω η τηλεόραση που αξίζει να την προτιμήσω;
Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα καλύτερα χρώματα αλλά είναι τόσο τρομερή η διαφορά;

Για πείτε μου την άποψή σας μια που σίγουρα έχετε μεγαλύτερη εμπειρία στο θέμα από μένα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Σπύρος

* νομίζω ότι ΟΚ είναι, απλά το πορτοφόλι μου με γαργαλάει...

Εφ'όσον υπάρχει η υπόλοιπη υποδομη,δηλαδή σύστημα περιβάλλοντος ήχου και χώρος για να στήσεις προβόλι,πίστεψέ με ότι η επιλογή του θα απογειώσει την εμπειρία θέασης στο σπίτι,βρέθηκα στο ίδιο δίλλημα με εσένα,μακαρίζω τηναπόφασή μου να πάρω τον 1070.Και όλοι όσοι έχουν δεί ταινία σπίτι μου μου λένε το ίδιο.Κράτα λοιπόν την 32" για τηλεοπτικά σκουπίδια,και πάρε προβόλι.Αν δε έχεις δορυφορικό hd εξοπλισμό θα βλέπεις και τις μπάλες σου αρχηγικά,όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την υποδομή που προανέφερα,και...σκοτάδι!

surround σύστημα δεν υπάρχει (και ούτε πρόκειται να υπάρξει) αλλά υπάρχει 2.0 που είναι αρκούντως καλό. Χώρος πάλι δεν υπάρχει ιδιαίτερα αλλά έναν τοίχο για να προβάλλω κάτι ~70 ίντσες θα βρω. Οπότε μάλλον ΟΚ είμαστε...

Για ταινίες προβολι ...Ειδικά με τους σημερινούς που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί...Άλλη αίσθηση ειδικά όταν νοικιάζεις ταινίες από το apple tv αυτό έχω και εγώ.Για καθημερινή χρήση tv λόγω λάμπας ...

70 ίντζες έιναι λίγο για προβολέα φίλτατε..Απο 90 και πάνω να κοιτάξεις να εξοικονομήσεις,αλλοιώς πας σε 60ρα tv..Γνώμη μου βέβαια..

ναι βέβαια οι χώροι του Ελληνικού σπιτιού στο Παρίσι δεν υπάρχουν. Εκτός και αν είσαι Κροίσος :)
Θα τις ξαναδώ τις ίντσες. Πάντως ακόμα και στριμωγμένος να είναι ο προβολέας δεν βλέπω τον λόγο να πάω σε τηλεοράσεις τέτοιου μεγέθους που θα θέλουν αρκετά χιλιάρικα (καλύτερα να πάρω αμάξι...). Ακόμα το επιπλέον πλεονέκτημα που βλέπω με τον προβολέα είναι ότι προσαρμόζεται σε περισσότερο ή λιγότερο ευρύχωρα σπίτια μια που το μέγεθος οθόνης είναι μεταβλητό.

Για ταινίες προβολι ...Ειδικά με τους σημερινούς που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί...Άλλη αίσθηση ειδικά όταν νοικιάζεις ταινίες από το apple tv αυτό έχω και εγώ.Για καθημερινή χρήση tv λόγω λάμπας ...

πάντως σήμερα που μιλούσα με έναν φίλο (έτσι μου μπήκε η ιδέα), μου έλεγε ότι με ~3 ταινίες την εβδομάδα δεν έχει φτάσει το όριο ωρών της λάμπας. Και έχει το μηχάνημα 4 χρόνια. Οπότε μια χαρά φαίνεται για την χρήση που θέλω.

πάντως σήμερα που μιλούσα με έναν φίλο (έτσι μου μπήκε η ιδέα), μου έλεγε ότι με ~3 ταινίες την εβδομάδα δεν έχει φτάσει το όριο ωρών της λάμπας. Και έχει το μηχάνημα 4 χρόνια. Οπότε μια χαρά φαίνεται για την χρήση που θέλω.

Είμαι στα 6 χρόνια ακόμα με την πρώτη λάμπα. Βλέποντας κατά μέσο όρο 2 ταινίες τη βδομάδα ή και 3 ή 2 και μία τηλεοπτική μετάδοση (ποδόσφαιρο). Να σημειώσω όμως πως το καλοκαίρι ο προτζέκτορας κλείνει, δεν την παλεύω να ιδρώνω και να βλέπω ταινία και το κλιματιστικό να βάλω ο θόρυβος είναι ενοχλητικός αρκετά ώστε να μου χαλάσει την κινηματογραφική αίσθηση άσε που ταλαιπωρείται η λάμπα σε μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης έτσι κάνω και αποτοξίνωση απ την μεγάλη εικόνα και πάντα όταν ξεκινάει η κινηματογραφική περίοδο στα μέσα Οκτώβρη είναι σαν την πρώτη φορά, άσε που έχω μαζέψει υλικό μπόλικο όλο το καλοκαίρι για να βλέπω τα ΣΚ όλο το χειμώνα.

Τα δύο βασικά αρνητικά με τον προβολέα είναι ότι έχει μεγάλες απαιτήσεις όσο αναφορά την εγκατάσταση, και επίσης δεν είναι τόσο ευέλικτος στην μεταφορά του όσο η τηλεόραση. Δηλαδή την τηλεόραση όποτε θέλεις από τον ένα τοίχο μπορείς να την μεταφέρεις στον άλλον ή να την βάλεις σε άλλο δωμάτιο. Αν δεν έχεις πρόβλημα με αυτά και φυσικά έχεις τον χώρο είναι ότι πρέπει.....

Απάντηση: Re: to project or not to project...

Τα δύο βασικά αρνητικά με τον προβολέα είναι ότι έχει μεγάλες απαιτήσεις όσο αναφορά την εγκατάσταση, και επίσης δεν είναι τόσο ευέλικτος στην μεταφορά του όσο η τηλεόραση. Δηλαδή την τηλεόραση όποτε θέλεις από τον ένα τοίχο μπορείς να την μεταφέρεις στον άλλον ή να την βάλεις σε άλλο δωμάτιο. Αν δεν έχεις πρόβλημα με αυτά και φυσικά έχεις τον χώρο είναι ότι πρέπει.....

Αυτά ισχύουν εφόσον ο προβολέας ταβανωθεί. Αν μπει σε τραπεζάκι είναι πολύ πιο ευέλικτος από την τηλεόραση. Κάτι τέτοιο φαντάζομαι εννοεί ο φίλος μας παραπάνω.

Ναι δεν έχω καταλήξει στο τι θα κάνω. Το συζητάω αρκετά θεωρητικά. Νομίζω ότι αν αγοραστεί θα βρεθεί μια λύση (τραπεζάκι ή ταβάνι).

Εγώ πάντως εκ πρώτης όψεως τον θεωρώ πολύ πιο βολικό σε μετακομίσεις αλλά ακόμα και σε τοποθέτηση από μια μεγάλη τηλεόραση.
Στην χειρότερη περίπτωση τον έχεις σε τραπεζάκι και έχεις και φορητό πτυσσόμενο πανί (μιλάμε για 2-3 θεάσεις την εβδομάδα).

Αυτό που μου κάνει εντύπωση που δεν σχολιάζετε είναι το χρώμα τους. Είναι τόσο καλό και συγκρίσιμο με μια τηλεόραση;
Μάλλον θα έχει προχωρήσει πολύ η τεχνολογία τους.

Last edited:

Αυτό που μου κάνει εντύπωση που δεν σχολιάζετε είναι το χρώμα τους. Είναι τόσο καλό και συγκρίσιμο με μια τηλεόραση;
Μάλλον θα έχει προχωρήσει πολύ η τεχνολογία τους.

Απολύτως. Δεν υπάρχει κανένα θέμα.

και γω θα σου προτεινα να παρεις προτζεκτορα με κλειστα ματια!!! αλλα οπως ειπε και ενας φιλος μας πιο πανω πηγαινε τουλαχιστον στις 106-110 ιντσες για να νιωσεις την home cinema εμπειρια. Εγω ειχα δωσει 2250 για τηλεοραση LG 3d και μολις εβαλα το 120αρι πανι με τον OptomaHD83 ειδα το φως το αληθινο.Ολα τα ολα ειναι περιτα.

Ταινια = μεγαλη εικονα.
Αν δεις ταινιες που εχεις δει στην 32αρα σε 90 και πανω ιντσες, θα νομιζεις οτι ειδες αλλη ταινια.
Κι απο τη χρηση που αναφερεις οτι κανεις, πας κατευθειαν σε προβολεα.

Έχω τον benq w1070. Η ποιότητα της εικόνας για τον μέσο χρήστη είναι απλά απόλυτη. Τον έχω σε τραπεζάκι και το στήσε-ξέστησε είναι απλούστατο και πολύ γρήγορο. Προχώρα και θα ενθουσιαστείς!

Συνιστώ TV 60 ιντσών.

Αν ο χώρος σου δεν έχει πλήρως ελεγχόμενο φωτισμό , η διαφορά είναι χαώδης υπέρ της τηλεόρασης .
Σε ένα ματς για παράδειγμα δεν κάθεσαι αφοσιωμένος στην οθόνη με σβηστά τα φώτα . Μπορεί παράλληλα να διαβάζεις , να βλέπεις κάτι στο ταμπλετ , να τρως με παρέα κλπ .
Ακόμη και τα PIP της τηλεόρασης σου δίνουν λύσεις να βλέπεις άλλο και να ακούς άλλο κλπ

Η χρηστικότητα της TV δεν έχει σύγκριση. Ο projector είναι για να δεις 3-4 ταινίες την εβδομάδα.

Last edited:

Συνιστώ TV 60 ιντσών.

Αν ο χώρος σου δεν έχει πλήρως ελεγχόμενο φωτισμό , η διαφορά είναι χαώδης υπέρ της τηλεόρασης .
Σε ένα ματς για παράδειγμα δεν κάθεσαι αφοσιωμένος στην οθόνη με σβηστά τα φώτα . Μπορεί παράλληλα να διαβάζεις , να βλέπεις κάτι στο ταμπλετ , να τρως με παρέα κλπ .
Ακόμη και τα PIP της τηλεόρασης σου δίνουν λύσεις να βλέπεις άλλο και να ακούς άλλο κλπ

Η χρηστικότητα της TV δεν έχει σύγκριση. Ο projector είναι για να δεις 3-4 ταινίες την εβδομάδα.

Μα αυτο ακριβως περιεγραψε ο φιλος οτι θελει.:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: to project or not to project...

Μα αυτο ακριβως περιεγραψε ο φιλος οτι θελει.:ernaehrung004:

Ναι έχεις δίκιο. Δεν του έδωσα την πρέπουσα βαρύτητα ως απαίτηση.

Απλά στο δίλημμα projector ή TV , ΑΝ το βάζει κάποιος πάντα κερδίζει η TV νομίζω, με εξαίρεση τον αποκλειστικό χώρο HC.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: to project or not to project...

Ναι έχεις δίκιο. Δεν του έδωσα την πρέπουσα βαρύτητα ως απαίτηση.

Απλά στο δίλημμα projector ή TV , ΑΝ το βάζει κάποιος πάντα κερδίζει η TV νομίζω, με εξαίρεση τον αποκλειστικό χώρο HC.

Nαι, δεν διαφωνω, αυτα που περιεγραψες παραπανω ειναι σωστα.

πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση! Σας ευχαριστώ όλους!

Οπότε το πιο λογικό (από ότι καταλαβαίνω) με τις απαιτήσεις μου είναι να κρατήσω την sony 32" για την γενική χρήση και να πάρω έναν προτζέκτορα για ταινίες που θα πρέπει να τις βλέπω σε πλήρη συσκότιση.

OK, δε με χαλάει μια που δεν μου πήγαινε η καρδιά να σκοτώσω την sony μου για κανένα 200ευρω...

Από projectors, τι πρέπει να κοιτάξω/προσέξω μια που είμαι άσχετος;
Ο BenQ W1080ST που πρότεινα δείχνει να πουλάει καλά στο amazon και να είναι ευχαριστημένος ο κόσμος μαζί του. Έχετε άλλες προτάσεις στο 1000άρικο;
Όπως είπα και πιο πριν, δε με ενδιαφέρει το 3D αλλά ούτε και οι αναλύσεις πάνω από 1080p.