Tο πρωτο μου βημα στις dslr. Ισως και το δευτερο.

ggeorgecv

Established Member
29 December 2007
264
Πεύκη- Αthens
Μετα απο πολυ ψαξιμο, ερωτησεις, αποριες, σκεψεις, συμβουλες, πηρα την αποφαση για την πρωτη dslr. Οι συγκυριες ηταν τετοιες τη δεδομενη περιοδο που αναγκαστηκα να παρω κατι οικονομικο σε κιτ. Το μονο μοντελο δυστυχως ή ευτυχως που ηταν πιο κοντα στα στανταρ που ηθελα απο μια μηχανη με βαση τις προτεραιοτητες που ειχα θεσει με εκανε να παρω το κιτ της α200. Ξερω πολλοι θα φωναξετε αλλα για πρωτο βημα και με τα λεφτα που ζητουσε συνολικα ηταν μια χαρα για μενα.
Αρχισα να πειραματιζομαι στις ρυθμισεις και στα ηδη γνωστα μενου απο την ιδιας μαρκας κομπακτ ωστε να καταλαβω τι σημαινουν οι ταχυτητες σε συνδυασμο με διαφραγμα iso EV κλπ. Η εργονομια της μηχανης αψογη ακομα και το μενου ευχρηστο. Το οφθαλμοσκοπιο για την κατηγορια φωτεινο και αρκετα σημεια εστιασης. Προβολη φωτογραφιων στην ΤV σε 16:9.Το anti-shake δουλευει και ολα καλα.
Μετα απο καποιο αριθμο ληψεων ομως κατι με ετρωγε. Οι φωτογραφιες ειχαν μια θολουρα ειδικα σε ευρυγωνιες ληψεις ενω στα πορτραιτα με ζουμ ηταν πεντακαθαρες. Ο θορυβος απο 800 και πανω δεν με ενοχλει ιδιαιτερα γιατι τραβαω σε λιγοτερα iso. Κατι ομως επρεπε να γινει. Η αλλαζω συστημα και ξεκιναω απο την αρχη ή δινω λεφτα για φακο. Ελα που την ειχα συνηθισει και μου αρεσε, με εξαιρεση το λογοτυπο μπροστα στο φλας.
Τελικα εκανα ενα τολμηρο βημα πιστευοντας πως θα ηρεμησω. Παω και αγοραζω τον αρκετα ακριβο θα ελεγα carl zeiss 16-80. Μεχρι να τον κουμπωσω στη μηχανη και να δω τις πρωτες ληψεις στον υπολογιστη ειχα μια φοβια. Με το συνολικο ποσό θα αγοραζα αλλο συστημα ισως καλυτερο. Αφου πραγματοποιησα τις πρωτες ληψεις δεν πιστευα αυτο που εβλεπα. Νομισα οτι αγορασα νεα μηχανη. Οι φωτογραφιες ειχαν αυτο που εψαχνα, χρωμα, καθαροτητα, αντιθεση. Το ευρυγωνιο και το τελε αρκετα ωφελιμο. Ο φακος ειναι σχετικα φωτεινος 3,5-4,5. Νομιζω πως θα ηρεμησω για πολυυυ καιρο και θα ασχοληθω περισσοτερο με τεχνικες ληψεων.
Αυτη ηταν τελικα η πορεια που ακολουθησα ως τωρα. Δεν ξερω αν αξιζε τον κοπο αλλα εμενα αυτη τη στιγμη με υπερκαλυπτει. Θα ανεβασω και καμια φωτο να ακουσω και τις γνωμες σας ως πιο ειδικοι απο εμενα.

Φίλε μου καλορίζκη η μηχανή.
Κανείς δεν θα φωνάξει για την επιλογή σου, πίσω από τη Sony είναι ο πάλαι ποτέ κολοσσός Minolta. Εξ άλλου η δική σου ευχαρίστηση μετράει περισσότερο!!
Τώρα για το θέμα του φακού είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις, αυτός του κιτ είναι χαμηλών επιδόσεων οπότε δικαιολογείται η θολούρα στα ευρυγώνια πλάνα, εκει δηλαδή που "δοκιμάζεται " η ποιοτική δομή των φακών.
Ο zeiss είναι φακός εντελώς διαφορετικής κλάσης, παρασάγγας ανώτερος!

Περιμένουμε φωτογραφίες σου.
Καλές λήψεις -bye-

Ο 18-70 που έρχεται με τις SONY είναι ο απολύτως χειρότερος φακός των κιτ. Αντίθετα ο 16-80 είναι άλλη περίπτωση. Το μόνο κακό είναι ότι θα συνηθίσεις σε αυτό το 3d που έχουν οι zeiss και δύσκολα θα βάλεις πάνω στη μηχανή φακό SONY, MINOLTA, κλπ.

Με γειά σου... να τη χαρείς, να της βγάλεις τα μάτια. Η μηχανούλα κατ´εμέ, έχει ως μόνο πρόβλημα το σκληρό κοντράστ. Αλλά με το φακό που πήρες δεν πιστεύω ότι αυτό αποτελεί πλέον θέμα, το αντίθετο θα έλεγα.

Περιμένουμε φωτογραφίες;.....:BDGBDGB53:

DSC02156.jpg

Εχω παραθεσει 2 δειγματα με τον καινουριο φακο. Δεν εχω μεχρι στιγμης κατι καλο αλλα νομιζω δειχνουν τις δυνατοτητες του φακου.

Ετυχε οπως εψαχνα για Σονυ φακους (για να αντικαταστησουμε τον αθλιο 18-70 φιλης) , να δω samples του 16-80 και εμεινα με ανοιχτο το στομα.
Αφου διεθετες τα χρηματα για Φωτογραφια εκανες αυτο που πρεπει νομιζω.

Re: Απάντηση: Tο πρωτο μου βημα στις dslr. Ισως και το δευτερο.

Ο 18-70 που έρχεται με τις SONY είναι ο απολύτως χειρότερος φακός των κιτ. Αντίθετα ο 16-80 είναι άλλη περίπτωση. Το μόνο κακό είναι ότι θα συνηθίσεις σε αυτό το 3d που έχουν οι zeiss και δύσκολα θα βάλεις πάνω στη μηχανή φακό SONY, MINOLTA, κλπ.

Με γειά σου... να τη χαρείς, να της βγάλεις τα μάτια. Η μηχανούλα κατ´εμέ, έχει ως μόνο πρόβλημα το σκληρό κοντράστ. Αλλά με το φακό που πήρες δεν πιστεύω ότι αυτό αποτελεί πλέον θέμα, το αντίθετο θα έλεγα.

Περιμένουμε φωτογραφίες;.....:BDGBDGB53:

Επειδης ετυχε να εχω μερικους zeiss γενικα οι φακοι αυτοι εχουνε υψηλο κοντραστ που για οτιδηποτε ειναι πολυ καλο εκτος απο πορτραιτα . Αν η Sony εχει ανεβασμενο το κοντραστ τοτε ακομη χειροτερα και εκει δεν εχει παρα να χαμηλωσει το κοντραστ στην μηχανη .
Οσο για τον ΚΙΤ φακο της ΣΟΝΥ δεν νομιζω να ειναι τοσο χαλια και απο οτι ειχα δει ειναι μια χαρα .

TIP
Ασχετα τι μηχανη εχει καποιος οταν τραβαμε με σκληρο ηλιο καλα ειναι να κατεβαζουμε το κοντραστ στη μηχανη διοτι οτι παει στραβο στη μηχανη με το λευκο δεν φτιαχνεται ευκολα μετα σε αντιθεση που αν εχουμεχαμηλο κοντραστ ευκολα δινουμε στο φωτοσοπ μετα .

Εγω παντα το εχω χαμηλα λιγακι το κοντραστ σε οτιδηποτε φωτισμο .

Last edited:

Επειδης ετυχε να εχω μερικους zeiss γενικα οι φακοι αυτοι εχουνε υψηλο κοντραστ που για οτιδηποτε ειναι πολυ καλο εκτος απο πορτραιτα . Αν η Sony εχει ανεβασμενο το κοντραστ τοτε ακομη χειροτερα και εκει δεν εχει παρα να χαμηλωσει το κοντραστ στην μηχανη .
Οσο για τον ΚΙΤ φακο της ΣΟΝΥ δεν νομιζω να ειναι τοσο χαλια και απο οτι ειχα δει ειναι μια χαρα .

TIP
Ασχετα τι μηχανη εχει καποιος οταν τραβαμε με σκληρο ηλιο καλα ειναι να κατεβαζουμε το κοντραστ στη μηχανη διοτι οτι παει στραβο στη μηχανη με το λευκο δεν φτιαχνεται ευκολα μετα σε αντιθεση που αν εχουμεχαμηλο κοντραστ ευκολα δινουμε στο φωτοσοπ μετα .

Aυτο που ειχα παρατηρησει κι εγω στα πορτραιτα και σε ληψεις με ζουμ με τον 18-70 ηταν οτι ηταν πολυ καλος για τα λεφτα του. Αλλα απο 30 και κατω υπηρχε ενα θολωμα.
Απο την αλλη μερια ο zeiss εχει πολυ καλο κοντραστ απο το 16 ως το 80.
Οντως στα πορτραιτα απο το προσωπο δεν κρυβει τιποτα. Επισης το θολωμα στο φοντο ειναι λιγο μικροτερο απο τον 18-70. Ειναι πιστευω παρολα αυτα αυτο που ειπε κι ο send πιο πανω πολυ καλος all around φακος. Παντως την εχω καταβρει μαζι του.
Θα δοκιμασω παντως αυτο με το κοντραστ να δω τα αποτελεσματα. Ευχαριστω.

TIP

Δεν ξερω αν πεσαμε σε Λεμονι αλλα ο 18-70 που ειχαμε ηταν χαλια και σιγουρα πολυ χειροτερος απο τον 18-55 της πενταξ.

Υπόψην οτι ο 18-55 της πενταξ θεωρήται απο τους καλύτερους κιτ φακούς

Κυκλοφορεί κι αυτός σε διάφορες εκδώσεις.
Ο AL II θεωρείται ο καλύτερος μιας και βελτιστοποιήθηκε για τα περισσότερα megapixels της Κ20d.
Αυτός του κιτ της ΚΜ θεωρείται κατώτερος μιας και υπάρχουν υποψίες ότι δεν ελάφρυνε μόνο με την πλαστική μοντούρα...

Φαντάζομαι παρόμοιες παραλλαγές υπάρχουν και σε άλλες μάρκες.