Το πρώτο μου Hi-Fi - Tι να πάρω;

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Πολλοί φίλοι μπαίνουν στο φόρουμ ρωτώντας πώς να στησουν το πρώτο τους ηχοσύστημα. Πιστεύω λοιπόν ότι θα βοηθούσε να φτιάξουμε σιγά-σιγα εναν οδηγό για το πώς στήνουμε ενα βασικό δικάναλο σύστημα. Ο οδηγός θα εξηγεί πώς κατανέμουμε τα χρήματα που σκοπεύουμε να ξοδέψουμε, με ποιά σειρά διαλέγουμε τα κομμάτια του συστήματος, τι προσέχουμε στην επιλογή καθενός κλπ. Θα αρχίσω με την επιλογή των ηχείων και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα. Στο τέλος λέω να συμμαζεψουμε λίγο το thread και να το κάνουμε sticky εδώ, στους ενισχυτές και στις πηγές.

Η συμμετοχή όλων, και ειδικά των θαμώνων της audio, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα ;)
 
σαν πρωτο συστημα (και τελευταιο πιθανον) με την προυποθεση οτι υπαρχει κομπιουτερ παιρνουμε ενα ζευγαρι αυτοενισχυομενα.Τα συγκριμενα τα εχω και τα θεωρω εξαιρετικα μεχρι και 2000ευρω ! παρολο που εχουν 180ε ισως και λιγοτερο

fostex.jpg

απο κει και περα υπαρχουν προτασεις για ολα τα γουστα .Οπως αυτη που δειχνει ενδιαφερουσα.B3030A_medium.jpghttp://www.behringer.com/B3030A/index.cfm?lang=ENG\
Θεωρω οτι ειναι καλυτερο να ξεκινησει κανεις με αυτοενισχυομενα και μετα αναλογα τις αναγκες του πορευεται.
 
Hχεία

Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του συστήματος μια και είναι αυτό που αλληλεπιδρά με τον χώρο μας, αλλά και το πολυπλοκότερο: ενα ηχείο μετατρέπει ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική και τέλος σε ακουστική. Με την επιλογή των ηχείων ξεκινά το στήσιμο ενος δικάναλου συστήματος. Οι σημαντικότερες κατηγορίες ηχείων είναι: ηχεία καμπίνας, μαγνητοστατικά, ηλεκτροστατικά. Στα ηχεία καμπίνας έχουμε ηχεία με κλειστή καμπίνα, ηχεία με οπή ανάκλασης χαμηλών(bass reflex, ουσιαστικά η οπή που βλέπουμε στο εμπρός ή/και στο πίσω μέρος του ηχείου), κόρνες, παντοκατευθυντικά.

Πώς διαλέγουμε το ηχείο που θ' αγοράσουμε; Αγοράζουμε το ηχείο που μας αρέσει περισσότερο, ταιριάζει στον χώρο μας και κοστίζει το ποσον που διαθέτουμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν αγοράζουμε ηχεία με μόνο κριτήριο το ότι εχουν πάρει θετικά reviews.

Όσο αφορά το ταίριασμα με τον χώρο, αυτό έχει να κάνει πρώτα με το μέγεθος του χώρου. Δεδομένου οτι τα ηχεία ουσιαστικά κινούν όγκους αέρα στον χώρο ακρόασης, ενα μικρό ηχείο ενδέχεται να μην είναι αρκετό για μεγάλο χώρο. Αντίστοιχα, ενα μεγάλο ηχείο ενδέχεται να μην παίζει σωστά σε μικρό χώρο και, πολύ περισσότερο, να μην είναι ευέλικτο στην τοποθέτηση. Χωρίς να υπάρχει γενικός κανόνας, ενα ηχείο βάσης αρκεί για χώρους μικρότερους των 20τμ, ενώ σε μεγαλύτερους χώρους χρειάζεται ηχείο δαπέδου ή ενα μεγάλο ηχείο βάσης. Επιπλέον, η επιλογή σε σχέση με τον χώρο έχει να κάνει με την ευελιξία τοποθέτησης στον χώρο ακροασης. Για παράδειγμα, τα ηχεία με bass reflex στο πίσω μέρος της καμπίνας χρειάζονται απόσταση από τον πίσω τοίχο. Αν αυτή δεν είναι διαθέσιμη, τοτε ειναι καλύτερο να προτιμήσουμε ηχείο με bass reflex στο εμπρόσθιο μέρος της καμπίνας ή ηχείο με κλειστή καμπίνα. Επίσης, ηχεία με μονάδα χαμηλών(τυπικά, ένα μεγάλο woofer) σε μια πλευρά της καμπίνας χρειάζονται χώρο από αυτή την πλευρά.

Επιπλέον κριτήριο στην επιλογή ηχείου είναι ο ενισχυτής που θα το οδηγήσει. Ενα ηχείο υψηλής ευαισθησίας(τυπικά μεγαλύτερης ή ισης των 90dB) θα οδηγηθεί εύκολα ακόμα κι απο ενισχυτές χαμηλής ισχύος. Αντίθετα, ενα ηχείο χαμηλής ευαισθησίας(τυπικά μικρότερης των 87dB) θα απαιτήσει ενισχυτή με περισσότερη ισχύ. Βεβαια, αυτο δεν σημαίνει οτι τα μεν ή τα δε είναι καλύτερα ή χειρότερα ηχεία.

Oσο αφορά στον προϋπολογισμό, καλό ειναι να επενδύσουμε το μεγαλύτερο μέρος του στο ηχείο. Μια καλή επιλογή μπορεί να μας συντροφεύσει γι αρκετά χρόνια.

Υ.Γ. Πληροφορίες για μαγνητοστατικά και ηλεκτροστατικά ας συμπληρώσουν οι πανελάκηδες ;) Επίσης, οποιαδήποτε διορθωση/συμπλήρωση ειναι προφανώς ευπρόσδεκτη :)
 
Last edited:
Καλή παρατήρηση Χρήστο, αν και θεωρώ ειδική περίπτωση τα ενεργά ηχεία. Ασε που συνήθως δεν εχουν WAF και προκαλούν προβλήματα :flipout:... Θα τα συμπεριλάβω ομως στο τελικό edit που θα κάνουμε στο thread :a0210:
 
Πόσο πρέπει να κάνουν τα ηχεία?

Εξαρτάται φυσικά από το συνολικό ποσό που θέλει να διαθέσει κάποιος, αλλά κατά την γνώμη μου, πρέπει τα ηχεία να στοιχίζουν τουλάχιστον τα διπλάσια απ' ότι ο ενισχυτής, αρκεί ο ενισχυτής φυσικά να μπορει να τα οδηγήσει σωστά.


Και πόσο ισχυρός πρέπει να είναι ο ενισχυτής?

Για να το βρούμε αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε και την ελάχιστη αντίσταση του ηχείου, διότι όσο ποιό χαμηλά πέφτει η αντίσταση, τόσο περισσότερο ρεύμα πρέπει να είναι σε θέση να δώσει ο ενισχυτής. Για να μην μπλέξουμε... ας πούμε το εξής απλό. Ξέροντας την ελάχιστη αντίσταση του ηχείου και τα Watt RMS που είναι, πρέπει ο ενισχυτής να είναι σε θέση να δώσει αυτά τα Watt για το ίδιο μέγεθος με την ελάχιστη αντίσταση. π.χ. Όταν η ονομαστική αντίσταση ενός ηχείου είναι 8Ω, η ελάχιστη αντίστασή του είναι 4Ω και το ηχείο είναι 100W RMS, πρέπει o ενισχυτής, να μπορεί να δώσει 100W RMS στα 4Ω.

Και φυσικά όπως είπατε, ένα ηχείο που είναι 90db και πάνω μπορεί να οδηγηθεί πολύ ποιό εύκολα από έναν μικρής ισχύος ενισχυτή, για τον απλό λόγο ότι ο ενισχυτής δεν θα χρειάζεται να δώσει πολύ ρεύμα για να ακουστεί το ηχείο στην ένταση που θέλουμε και άρα δεν θα παραμορφώνει. Αν όμως θέλουμε πολλά γκάζια, τότε θα υπάρχει πρόβλημα αν ο ενισχυτής δεν είναι αρκετά δυνατός για το ηχείο ή το ηχείο δεν είναι πολύ ευαίσθητο (πάνω από 95db ίσως).
 
Last edited:
Σωτήρη, στα ηλεκτροδυναμικά ηχεία, μην ξεχνάμε και τα ανοικτής μπάφλας (open baffle).

Όσον αφορά τα πάνελ, αποτελούν πολύ ιδιαίτερα ηχεία στην τοποθέτηση, καθότι δίπολα.
Θα αναφερθώ κυρίως στα ηλεκτροστατικά.

Τα δίπολα ηχεία γενικώς, έχουν το εξής βασικό χαρακτηριστικό: εκπέμπουν κι από τις δυο πλευρές τους. Αυτό που κάνει τους κατόχους των να τα λατρεύουν είναι το γεγονός ότι αν τοποθετηθούν σωστά, λόγω των συχνοτήτων που έρχονται με χρονική καθυστέρηση από την ανάκλαση στους πίσω τοίχους, δημιουργούν μια φοβερή αίσθηση στερεοφωνικής εικόνας, που δεν πρόκειται να συναντήσει κανείς σε κανένα συμβατικό ηχείο.
Αυτό, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία συντονισμών καμπίνας, τα κάνει μοναδικά και αναντικατάστατα για τους πανελάδες. Είναι γεγονός άλλωστε ότι όλοι οι πανελάδες ακούμε "κουτίλα" και μάλιστα ελάχιστα ηλεκτροδυναμικά ηχεία μας κάνουν κλικ, τα οποία συνήθως έχουν ελάχιστους έως μηδενικούς συντονισμούς καμπίνας.

Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα στα ηλεκτροστατικά ηχεία, είναι ότι επειδή είναι μονόδρομα και δεν έχουν καθόλου κροσόβερ, παρουσιάζουν πολλά χαρακτηριστικά ενεργών ηχείων, κυρίως αυξημένη ανάλυση και μικροδυναμικά. Τα ηχεία αυτά παίζουν μαγικά σε χαμηλές και μεσαίες στάθμες.

Ένα βασικό μειονέκτημα των ηλεκτροστατικών, είναι το γεγονός ότι δεν παίζουν πολύ δυνατά. Οπότε, εξαρχής πορευόμαστε μ' αυτό κατά νου, ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πάρτυ μ' αυτά τα ηχεία.

Ένα δεύτερο μειονέκτημα, είναι η δυσκολία οδήγησης. Είναι γεγονός ότι όλα τα ηχεία μεμβράνης είναι αδηφάγα, από άποψη ισχύος. Αν όμως οδηγηθούν σωστά, τότε δείχνουν και τα δόντια τους.

Φυσικά, το βασικότερο μειονέκτημα είναι η δυσκολία στην τοποθέτηση. Αν έχουμε δύσκολο χώρο, μπορούν ν' αποδειχτούν διαόλια.


Αλλά είπαμε: οι πανελάδες είναι ειδική κατηγορία χαϊφιντελιστών, οι οποίοι για να επιστρέψουν σε κουτί, πρέπει να βρουν κάτι πραγματικά φοβερό.
Σας μιλάω εξ ιδίας πείρας...


Αυτά από εμένα. Περνάω τη σκυτάλη στους "μαγνητοστατικούς", για να μας πουν για τα δικά τους...
 
Στέργιε ευχαριστώ! Για την ανοιχτή μπάφλα όντως δεν είπαμε, ας μιλήσει κάποιος που γνωρίζει. Το ίδιο ισχύει για τις κόρνες ;)

Υπενθυμίζω οτι το παρόν νήμα δεν είναι για συζήτηση. Οπότε, περιμένω εμπεριστατωμένα posts, όπως αυτό του Guybrush, ώστε να συγκεντρωθεί η πληροφορία και να φτιάξουμε τον οδηγό που περιέργραψα στην αρχή. Ας τηρήσουμε επίσης την σειρά. Προς το παρόν είμαστε στα ηχεία...
 
Πιστεύω ότι για να γινει σωστό edit πρέπει να διορθώνονται τα λάθη, έτσι ώστε να μην περάσουν στο τελικό κείμενο. Ας αναφέρω λοιπόν το δεύτερο λάθος που έχει γίνει. Το πρώτο ήταν αυτό για την ευαισθησία των ηχείων, ότι αν είναι ίση ή μεγαλύτερη από 90db μπορεί να τα οδηγήσει μικρός ενισχυτής (Μπορώ να παραθέσω review από ηχείο 91db που θέλει 100W, για τον λόγο που ανέφερα (πτώση αντίστασης) αν υπάρχουν αμφιβολίες).

Ειπώθηκε ότι "κριτήριο επιλογής ενος ηχείου είναι ο ενισχυτής που θα τα οδηγήσει". Το κριτήριο επιλογής ενός ηχείου είναι τα αφτιά μας και μόνο. Και το κριτήριο επιλογής ενος ενισχυτή είναι τα ηχεία που έχουμε διαλέξει. Γι' αυτό και λέμε ότι πρώτα επιλέγουμε τα ηχεία και μετά τον ενισχυτή.
 
George οι τιμές είναι τυπικές. Δεν είπα πουθενά οτι τα ηχεια ανω των 90dB ειναι πάντα ευκολοδήγητα. Σαφώς και παίζει ρόλο η αντίσταση. Οπότε, αν θέλεις γράψε ενα κείμενο σχετικά με την αντίσταση των ηχείων και την οδήγηση μια και δεν το κάλυψα.

Ο ενισχυτής αποτελεί κριτήριο απο τη στιγμή που το budget ειναι περιορισμένο... Αν με budget 2000Ε αγοράσεις ηχεία με 1200Ε και ευαισθησία 84dB, θα βρεις εύκολα ενισχυτη και πηγή με τα υπόλοιπα 800;
 
Απάντηση: Re: Το πρώτο μου Hi-Fi - Tι να πάρω;

Πιστεύω ότι για να γινει σωστό edit πρέπει να διορθώνονται τα λάθη, έτσι ώστε να μην περάσουν στο τελικό κείμενο. Ας αναφέρω λοιπόν το δεύτερο λάθος που έχει γίνει. Το πρώτο ήταν αυτό για την ευαισθησία των ηχείων, ότι αν είναι ίση ή μεγαλύτερη από 90db μπορεί να τα οδηγήσει μικρός ενισχυτής (Μπορώ να παραθέσω review από ηχείο 91db που θέλει 100W, για τον λόγο που ανέφερα (πτώση αντίστασης) αν υπάρχουν αμφιβολίες).

Ειπώθηκε ότι "κριτήριο επιλογής ενος ηχείου είναι ο ενισχυτής που θα τα οδηγήσει". Το κριτήριο επιλογής ενός ηχείου είναι τα αφτιά μας και μόνο. Και το κριτήριο επιλογής ενος ενισχυτή είναι τα ηχεία που έχουμε διαλέξει. Γι' αυτό και λέμε ότι πρώτα επιλέγουμε τα ηχεία και μετά τον ενισχυτή.

Ενα ηχείο πραγματικής (μετρημένης)ευαισθησίας 91 db πρέπει να έχει έντονα μιγαδική αντίσταση και να "πέφτει" όχι απλά σε κάποιο σημείο του φάσματος κάτω απο τα 4 ohm και να είναι πολλών δρόμων,για να είναι πραγματικά δύσκολο ηχείο.Τέτοια ηχεία στις χαμηλές κατηγορίες(μέχρι 1500 ευρά), τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω.Αν συναντήσετε τέτοια ηχεία,απλά μην τα αγοράζετε.
Επειτα παίζει σημαντικό ρόλο ο χώρος που καλείται να καλύψει (κι επομένως κι η ισχύς που θα απαιτηθεί να δώσει ο ενισχυτής).Συνήθως στο μέσο ελληνικό σπίτι,μ' ένα "νορμάλ" ηχείο πάνω απο 100 wpc,σπάνια θα χρειαστούν.
 
Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, για να οδηγηθεί ένα ηχείο σωστά, πρέπει το πηνίο του να "γεμίσει" με ρεύμα έτσι ώστε το μαγνητικό πεδίο που θα δημιουργηθεί μαζί με τον σταθερό μαγνήτι που υπάρχει, να είναι ικανό να κινήσει τους κώνους όπως πρέπει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σε όλες τις συχνότητες.

Όταν ένα ηχείο έχει υψιλή ευαισθησία, τότε αν έχουμε έναν αδύναμο ενισχυτή, δεν χρειάζεται να ανεβάσουμε πολύ την έντασή του, να δώσουμε πολύ ρεύμα δηλαδή στο ηχείο, για να ακούσουμε στην ένταση που θέλουμε. Αυτό βοηθάει πάντα, αλλά περισσότερο όταν έχουμε "μικρούς" ενισχυτές γιατί θα κρατήσουμε την ένταση σε χαμηλά επίπεδα και έτσι δεν θα ανεβάσουμε την παραμόρφωσή του ενισχυτή με δυσάρεστα αποτελέσματα και για τον ενισχυτή και για τα ηχεία και για τα αφτιά μας. (Όταν λέω "μικρούς" ενισχυτές, αναφέρομαι σε μέχρι 2x70W).

Το ρεύμα που χρειάζεται ένα ηχείο, έχει να κάνει με την αντίσταση και την ισχύ του.

Σε ένα ηχείο 100W RMS με ελάχιστη αντίσταση 3Ω, πρέπει να του δώσουμε V= τετραγωνική ρίζα του 100x3 = 17,3 Volt και i = V/R = 17,3/3 = 5,77 Amp.

Ο ενισχυτής που θα το οδηγήσει λοιπόν πρέπει να είναι σε θέση να δώσει 5,77Amp ρεύμα στα 3Ω για να μπορέσει να το οδηγήσει σωστά σε όλες τις συχνότητες και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αν μπορεί ο ενισχυτής να δώσει αυτό το ρεύμα στα 4Ω, τότε μπορεί σίγουρα να το δώσει και στα 3Ω.

Επομένως, ψάχνουμε να βρούμε πόσα W πρέπει να είναι ο ενισχυτής μας στα 4Ω, για να οδηγήσει σωστά το συγκεκριμένο ηχείο.
V=ixR = 5,77x4=23,1 Volt και P= V(τετράγωνο)/R = 23,1x23,1/4 = 133W

Άρα ο ενισχυτής που ψάχνουμε για το συγκεκριμένο ηχείο, πρέπει να δίνει 133W RMS στα 4Ω.

Φυσικά ούτε το ηχείο, ούτε ο ενισχυτής θα οδηγούνται στο τέρμα, αλλά θα ήμαστε σίγουροι, ότι ούτε το ηχείο ούτε και ο ενισχυτής θα ξεμείνουν ποτέ από ρεύμα, ούτε στα δυναμικά περάσματα της μουσικής, ούτε και όταν θα θελήσουμε να ανεβάσουμε την ένταση.

Ο παραπάνω υπολογισμός είναι από κείμενο του Costa Coyia.
 
Last edited:
Τα περισσότερα και ποιό δημοφιλοί ηχεία που συναντάμε στην αγορά είναι τα ηλεκτροδυναμικά. Αυτά έχουν μεγάφωνα-κώνους μέσα σε μια καμπύνα.

Αυτά τα ηχεία είναι 2, ή 3 δρόμων σηνήθως. Οι δρόμοι εξαρτόνται από το crossover που έχουν εσωτερικά και η δουλιά του οποίου είναι να διαχωρίζει τις συχνότητες, σε 2 ή 3 περιοχές. Μια περιοχή είναι οι υψιλές συχνότητες, τις οποίες αναλαμβάνει να αναπαράγει το tweeter, 1 περιοχή είναι οι μεσαίες συχνότητες, που αναπαράγει το 1 woofer και άλλη μια περιοχή είναι οι χαμηλές που αναπαράγει το άλλο woofer (εφόσον είναι 3 δρόμων).

Υπάρχουν και ηχεία που είναι 2.5 δρόμων. Αυτά τα ηχεία που διαθέτουν οπή ανάκλασης των χαμηλών συχνοτήτων, ένα woofer και ένα passive radiator. Το passive radiator μοιάζει με woofer (μεγάφωνο), με την διαφορά ότι δεν έχει μαγνήτι και πηνίο, αλλά είναι απλά μια μεμβράνη που πάλεται ανάλογα με τον εσωτερικό αέρα που δημιουργείτε μέσα στην καμπύνα του ηχείου από το άλλο μεγάφωνο και ο ρόλος του είναι για να ρυθμίσει κυρίως τον αέρα που βγαίνει από την οπή ανάκλασης και να αναπαράγει χαμηλές συχνότητες. Το crossover αυτών των ηχείων σηνήθως διαχωρίζει τις συχνότητες σε 2 περιοχές (υψιλή και μεσαία) οι οποίες αναπαράγονται από το tweeter και woofer. Oι χαμιλές συχνότητες αναπαράγονται από το passive radiator με την βοήθεια του αέρα που δημιουργήτε μέσα στην καμπύνα του ηχείου και την οπή ανάκλασης. Ο μισός δρόμος δηλαδή θεωρείται ότι είναι το passive radiator.

Οπή ανάκλασης μπορεί να διαθέτουν και τα ηχεία 3 δρόμων.

Όταν βλέπουμε για παράδειγμα σε ένα ηχείο 2.5 δρόμων ότι το crossover είναι 300/3000Hz, ξέρουμε ότι το tweeter αναπαράγει οποιαδήποτε συχνότητα πάνω από 3000Ηz και το woofer οποιαδήποτε συχνότητα πάνω από 300Ηz. Και τα υπόλοιπα κάτω από τα 300Hz μέχρι όσο μπορεί να κατέβει το ηχείο, τα αναπαράγει το passive radiator μαζί με την οπή ανάκλασης.

Παιδιά, αν αυτά που γράφω είναι άσχετα με αυτά που θέλετε να γραφτούν στο συγκεκριμένο νήμα ή είναι πολύ τεχνικά ή οτιδήποτε άλλο, διαγράψτε τα ΟΚ?
 
Τα παραπανω δεν υπαγονται στην κατηγορια του 'πως λειτουργουν τα ηχεια' ?

Αρμοζουν ή αναφερουμε κατι πιο βατο οπως:

Απο την {ονομαστικη} ισχυ των ηχειων πρεπει να περναει το 2/3 των watt. Δλδ για ενα ηχειο 70W, ενας ενισχυτης 35 με 40 watt ειναι ιδανικος.
 
............

Απο την {ονομαστικη} ισχυ των ηχειων πρεπει να περναει το 2/3 των watt. Δλδ για ενα ηχειο 70W, ενας ενισχυτης 35 με 40 watt ειναι ιδανικος.

Αυτό που λες δεν ισχύει, είναι πολύ γενικό.
 
Last edited:
Τα παραπανω δεν υπαγονται στην κατηγορια του 'πως λειτουργουν τα ηχεια' ?

............

Έχεις δίκιο, αλλά ο λόγος που τα έγραψα είναι γιατί κατά την γνώμη μου, ένας υποψήφιος αγοραστής, είναι καλό να γνωρίζει λίγη θεωρία για να μπορεί να κρίνει μόνος του κάποια πράγματα και να μην του σερβίρουν αρλούμπες.

Είναι στην διακριτική ευχέρια των διαχειριστών να διαγράψουν οτιδήποτε είναι εκτός θέματος.
 
Αυτό που λες δεν ισχύει, είναι πολύ γενικό.

Μα, γενικοτητες και ειδικοτητες αναφερουμε για να μπορεσουμε να εκμαιευσουμε εναν γενικο μπουσουλα απο ό,τι εχει να πει ο καθενας.
 
Έχεις δίκιο, αλλά ο λόγος που τα έγραψα είναι γιατί κατά την γνώμη μου, ένας υποψήφιος αγοραστής, είναι καλό να γνωρίζει λίγη θεωρία για να μπορεί να κρίνει μόνος του κάποια πράγματα και να μην του σερβίρουν αρλούμπες.

Είναι στην διακριτική ευχέρια των διαχειριστών να διαγράψουν οτιδήποτε είναι εκτός θέματος.

Σαφως. Γι'αυτο εβαλα ερωτηματικο στο τελος, δεν ηταν παρατηρηση απλα ρωτησα για να ξερω αν μπορω να συνεισφερω. :a0210:
 
Kαλησπέρα παιδιά.
Εχω αφήσει λίγο το θέμα γιατι ειμαι πηγμένος από δουλεια και υποχρεώσεις. Παρακαλώ να μην μπούμε σε τεχνικά θέματα. Ελάχιστοι απλοί χρήστες θα ενδιαφερθούν αφενώς, υπάρχουν αντιστοιχες κατηγορίες γι αυτά αφετέρου.
Αν έχετε να συνεισφέρετε συμβουλές επι ενισχυτών/πηγών ή μαγνητοστατικών ηχείων(πού ειστε οι μαγκνεπανάδες βρε παιδι μου;;!! ), πιάστε πληκτρολόγια και γράφετε. Απλά, αλλα περιεκτικά.

Διαγραφές δεν θα γινουν, δεν ειναι ασχημο να μεινει η συζήτηση. Η χρήσιμη πληροφορία θα γινει edit kαι θα μεταφερθεί στο πρώτο post του νήματος ώστε να το διαβάζουν εύκολα οι ενδιαφερόμενοι.