Το πρωτο μου Λαμπατο project!

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,346
Samos!
Στο Thread αυτο θα παρουσιασω σιγα σιγα την κατασκευη του πρωτου μου λαμπατου ενυσχητη..
προκειται για ενα σχετικα απλο προτζεκτ και ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου τον φιλο Νικο Πετραλια για το σχηματικο που φτιαξε για μενα, με βαση τα υλικα που ηδη ειχα.
Στοχος ΔΕΝ ειναι οι απολυτες επιδοσεις η ο καλυτερος ηχος, απλα η εισαγωγη μου στις κατασκευες με λυχνιες που για πρωτη φορα καταπιανομαι..
Τους ΜΣ εξοδου (5-6βατ) και τον ΜΣ τροφοδοσιας 2χ300V 500mA+ 6.3V 2A τους ειχα, απο εναν παππου που μου χε δωσει και τις λυχνιες που χαριζω σε αλλο thread.
Ολες τις αντιστασεις και τους πυκνωτες που χρειαζομαι τις εχω μαζεψει απο δω κ απο κει, και ειναι απλα υλικα, οχι κατι εξεζητημενο.
Αγορασα μονο τις λυχνιες και τις βασεις, κ εδω να ευχαριστησω κ τον Μανωλη τον Τζωρτζακη για καποιες εξτρα πληροφοριες που μου δωσε..

Ακομα η κατασκευη ειναι σε εμβρυακο σταδιο αλλα ηδη μ αρεσει το processing!!
Σιγα σιγα οσο προχωραω θα ανεβαζω φωτο...Να μερικες αρχικες που αφορουν το layout. Καθε συμβουλη ευπροσδεκτη!

IMG_0331.jpg

IMG_0332.jpg

IMG_0333.jpg

IMG_0334.jpg

Να και τα λαμπιονια!!!

IMG_0335.jpg

IMG_0337.jpg

Το σχηματικό που σου έστειλα είναι μια "βάση" και το έβγαλα με χονδικούς υπολογισμούς. Αφού "πάρει μπρός" θα δούμε αν χρειάζεται κάπου να "παίξουμε" με κάποιες αντιστάσεις καθώς και για την προσθήκη ανάδρασης που μάλλον θα χρειαστεί κυρίως για αύξηση του bandwidth, λόγω general purpose Μ/Σ εξόδου. Μάλιστα προτείνω να εκφράζεις όλες τις απορίες εδώ, ώστε να σου απαντάμε όλοι και να φαίνεται βήμα προς βήμα η κατασκευή αλλά και ο τρόπος σκέψης. Νομίζω θα είναι ενδιαφέρον να γίνει δημόσια.

Σαν πρώτη συμβουλή σου θυμίζω να έχεις τους πυκνωτές τροφοδοσίας όσο πιο κοντά γίνεται στη λάμπα που τροφοδοτεί ο καθένας, να ενώσεις όλες τις γειώσεις σε ένα κοινό σημείο (αστέρι) και να έχεις όλα τα καλώδια που "κουβαλάνε" AC (φις-Μ/Σ, M/Σ τροφοδοσίας-γέφυρας, γέφυρας-πυκνωτή, νημάτων) συνεστραμμένα. Καλές επαφές και κολλήσεις χωρίς να φαίνεται πουθενά χαλκός γιατί με τον καιρό σκουριάζει.

Δεν ξέρω τι υλικά έχεις πάρει, αλλα δεν έχει τόση σημασία αφού ο στόχος είναι να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε με αυτά. Α και προσοχή στις υψηλές τάσεις.

Καλή αρχή!

Ok.... Επειδη με την υψηλη ταση εχω ενα φοβο, θα προσεχω οσο μπορω! Συντομα θα χω νεα...

Τι εισαι εσυ βρε παιδι μου... ολα τα σφαζεις/ολα τα μαχαιρωνεις..:flipout:

Μπραβο για την ορεξη και το κουραγιο σου, αντε καλη συνεχεια!

Ααα απο ορεξη αλλο τιποτα.... Κριμα που ο χρονος ειναι περιορισμενος...
Το ερχομενο ΣΚ θα επικεντρωθω στα jairo γιατι πολυ τα καθυστερω κ δε μ αρεσει αυτο...

Και τα jairo σε κιτ τα 'χεις?:flipout: Με τι σκοπευεις να τα οδηγησεις?

Συγνωμη αλλα για καποιο λογο??? μπηκε το ποστ δυο φορες...

χε χε χε..το Jairo Μανα μου θα φτιαχτει αλλα Σιφης..Δαπεδου βερσιον με αλλαγμενο τουιτερ κτλ...
Αρχικα για κανα μηνα θα οδηγηθουν απο τον Yamaha Rx-v765 μου, μετα απο τον κινεζο με τα 4x Tda7392 (to kit με το 1 tda που ηδη ακουω εδω και ενα μηνα παιζει καταπληκτικα!), και σαν future BIG project ο Mosfet II του Τζωρτζακη!!!!Θα τον ξεκινησω λογικα κατα τον Αυγουστο οπως παει, και ελπιζω μεχρι τα χριστουγενα να ναι ετοιμος..Ο Λαμπατος αυτος που ξεκιναω τωρα και ο κινεζος με τα 4 tda θα ναι ουσιαστικα και practice projects, ωστε να ξεσυρω λιγακι με τις κολησεις και τις κατασκευες, ωστε ο Μουσχαρος να κατασκευαστει οσο δυνατον καλυτερα!

Πρωτη απορια...Η στηριξη των υλικων, και συγκεκριμενα των πυκνωτων, πειραζει να γινει κολητα πανω στο ξυλο που θα μπουν οι βασεις των λυχνιων?Κοληση με πολυουρεθανικη κολλα, που κολαει φοβερα...επισεις για τα ac αντι για καλωδιο πολυκλωνο, να βαλω μονοκλωνο πχ 1.5mm ωστε να συστρεφεται ευκολα και ομορφα, και να δρομολογειται ευκολοτερα στο σασι?

Δεν πειράζει να τους κολλήσεις, αλλά μην το κάνεις ακόμα δεν θα ξεκολλάνε. Βάλε πρόχειρα θερμοκόλλα ή κάτι τέτοιο και στο τέλος βλέπουμε. Κατά τη γνώμη μου στη διαδρομή Μ/Σ-γέφυρα-πυκνωτή απέφυγέ το, για τα νήματα είναι μια χαρά.

Ok... Να ρωτησω, στο συγκεκριμενο προτζεκτ θα παιξει τοσο ρολο το να μπει πολυκλωνο η μονοκλωνο; Αν ναι οκ.. Ηδη προμηθευτικα 1,5αρι πολυκλωνο
σιλικονης διαφορα χρωματα..

Στο συγκεκριμένο όχι τόσο. Γενικά απ' την εμπειρία μου το μονόκλωνο στην τροφοδοσία "κόβει" λίγο τα πρίμα, αλλά δεν τρέχει και τίποτα.

χε χε χε..το Jairo Μανα μου θα φτιαχτει αλλα Σιφης..Δαπεδου βερσιον με αλλαγμενο τουιτερ κτλ...

ουρίστε? αλλαγμένο what? ποιός που πώς πότε..

ο μανωλης τα ξέρει αυτά ή να παραγγείλω υπογλώσσια?? :flipout:

ουρίστε? αλλαγμένο what? ποιός που πώς πότε..

ο μανωλης τα ξέρει αυτά ή να παραγγείλω υπογλώσσια?? :flipout:
Ειναι οργανωμενο το εγκλημα μανα μου!!!!!χα χα χα...βαλαμε υφασματινου θολου, γιατι οπως λεει κ ο Μr ΜΤΖ , μετα την κουβεντα που καναμε περι χωρου μου και ειδων μουσικης που ακουω, λεει οτι θα ναι καλυτερα απο το μεταλικο...
Γινανε κ οι απαριαιτητες αλλαγες στα κροσσια και λογικα θα μαι ταμαμ! λεπτομερειες κ πληροφοριες στον μεσιε Μανολο..
οταν κανω την παρουσιαση θα δεις κ κατι φωτο μουρλια...χε χε χε...
ΑΑΑ και για την ταξη, ειναι τα Jairo S !

Last edited: