Το πρώτο μου σύστημα

Har.angel

New member
11 January 2010
53
Καλησπερίζω όλα τα μέλη και εύχομαι καλή χρονιά

Νεοεισερχόμενος στο χώρο, έχω εδώ και ένα μήνα περίπου, αποκτήσει το πρώτο μου σύστημα αποτελούμενο από Naim CD5i, Naim XS & Proac Studio 140 (καλώδια Naim). Οι πρώτες εντυπώσεις καλές αλλά έχω κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τα ηχεία. Υπάρχει έλλειψη στο μπάσο και γενικά στις χαμηλές συχνότητες - όχι βέβαια σε όλες τις ηχογραφήσεις π.χ. των Dire Straits είναι πολύ καλές και επίσης νιώθω ένα αίσθημα booming σε υψηλές εντάσεις. Τι μπορεί να συμβαίνει. Είναι θέμα των ηχείων, καλωδίων ή ακόμα είμαι σε φάση στρωσίματος και το πρόβλημα αναμένεται να βελτιωθεί. Η μήπως δεν υπάρχει συνέργεια μεταξύ των μηχανημάτων. Τα ηχεία είναι τοποθετημένα 3μ. απόσταση δίπλα από καναπέ και 30-40 εκ. από πίσω τοίχους σε σαλόνι 40 τετραγωνικών με ξύλινο πάτωμα.
Περιμένω τα σχόλια σας σχετικά με το παραπάνω θέμα και γενικά αν κάποιος άλλος έχει υπόψη του το παραπάνω σύστημα τις εντυπώσεις του.

Καλησπερίζω όλα τα μέλη και εύχομαι καλή χρονιά

Νεοεισερχόμενος στο χώρο, έχω εδώ και ένα μήνα περίπου, αποκτήσει το πρώτο μου σύστημα αποτελούμενο από Naim CD5i, Naim XS & Proac Studio 140 (καλώδια Naim). Οι πρώτες εντυπώσεις καλές αλλά έχω κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τα ηχεία. Υπάρχει έλλειψη στο μπάσο και γενικά στις χαμηλές συχνότητες - όχι βέβαια σε όλες τις ηχογραφήσεις π.χ. των Dire Straits είναι πολύ καλές και επίσης νιώθω ένα αίσθημα booming σε υψηλές εντάσεις. Τι μπορεί να συμβαίνει. Είναι θέμα των ηχείων, καλωδίων ή ακόμα είμαι σε φάση στρωσίματος και το πρόβλημα αναμένεται να βελτιωθεί. Η μήπως δεν υπάρχει συνέργεια μεταξύ των μηχανημάτων. Τα ηχεία είναι τοποθετημένα 3μ. απόσταση δίπλα από καναπέ και 30-40 εκ. από πίσω τοίχους σε σαλόνι 40 τετραγωνικών με ξύλινο πάτωμα.
Περιμένω τα σχόλια σας σχετικά με το παραπάνω θέμα και γενικά αν κάποιος άλλος έχει υπόψη του το παραπάνω σύστημα τις εντυπώσεις του.

Καλος ηρθες,καλες ακροασεις και υπομονη.Ειναι μονο η αρχη.Αρκετα καλο συστημα,αλλα πρεπει να ασχοληθεις με την τοποθετηση πριν τα κρινεις σαν συνολο.Σιγουρα η αποσταση απο τον πισω τοιχο ειναι μικρη,(μαλλον υπευθηνι για το booming,το minimum ειναι 75,που για μενα παλι μικρη ειναι ).Το ξυλινο πατωμα υπο προυποθεσεις μπορει να ευθηνεται και αυτο.Απολαυσε,ακου και ασχολησου το τριπτυχο της επιτυχιας,τιποτα δεν ειναι ευκολο σε αυτη την ζωη,ακομα και η απολαυση της μουσικης.-bye--bye-

Τα 3 μέτρα απόσταση δίπλα από καναπέ που λες, σημαίνει ότι τα ηχεία απέχουν μεταξύ τους 3 μέτρα με το καναπέ στη μέση ; αν ναι νομίζω ότι είναι πολύ. Ξεκίνα και δοκίμαζε από τα 2.3 μέχρι περίπου τα 2.5 ή 2,6 μέτρα (δεν φαντάζομαι να υπάρχει καναπές στη μέση).

Ή μήπως θες να πεις ή ότι ή θέση ακρόασης είναι στα 3 μέτρα κάθετα στην ευθεία που ορίζουν τα δύο ηχεία; αν ναι μου δείχνει πολύ . Φρόντισε να είναι περίπου όσο και η απόσταση μεταξύ των ηχείων ή και λίγο πιο πάνω αλλά τα 3 μάλλον είναι πολλά.

Επίσης παίξε με τις πίσω από τα ηχεία αποστάσειςαπό τοίχο, τα 30 - 40 cm δείχνει λίγο. Παίξε και με τις πλαινές απόστάσεις από τοίχο.

Δοκίμασε και με λίγο κλίση των ηχέιων προς τη θέση ακρόασης (λίγο όχι πολύ).

Απομόνωσε τα ηχεία από το πάτωμα ακόμα καλύτερα με κάποια αποσβεστικά κλπ.

Εδώ θα είμαστε.

διαβασε και αυτά είναι καλό να τα έχεις υπόψη

http://www.avmentor.gr/howto/speakers_0.htm

http://www.avmentor.gr/howto/speakers_1.htm

http://www.avmentor.gr/howto/speakers_1_1.htm

Last edited:
Βασικά φταίει το ξύλινο πάτωμα...

Τοποθέτησε καλά αντικραδασμικά κάτω απο τα ηχεία και την πηγή σου και τα ξαναλέμε για άλλες βελτιωτικές κινήσεις.

Αν η απόσταση μεταξύ των ηχείων είναι 3 μέτρα, είναι μεγάλη.

Τα ηχεία τοποθετούνται με τα tweeters εσωτερικά και η κλίση των ηχείων τέτοια ώστε από τη θέση ακρόασης να βλέπετε μόνο την πρόσοψη του ηχείου, χωρίς τις πλαϊνές επιφάνειες.

Αν είναι δίπλα στον καναπέ, τα/το μπράτσα/-ο του –υποθέτω- ότι καλύπτουν το ένα από τα δύο μεγάφωνα?

Αν το ξύλινο δάπεδο είναι κολλητό τότε δεν υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερο, αν είναι το «κλασικό» τότε φέρει ευθύνη για το booming.

Προσωπικά, θα σας πρότεινα μία ακρόαση με τον μεγαλύτερο ενισχυτή της εταιρείας αφού το σύστημα «γράψει» ώρες και τα μεγάφωνα φτάσουν στο μέγιστο του «κέρδους» τους.

φιλε ο ενας παραγοντας απο το μπουμαρισμα ειναι το ξυλινο πατωμα. Οταν μετακομισα απο σπιτι με μαρμαρο, σε σπιτι με ξυλινο πατωμα, το πρωτο πραμα που με εκανε να απογοητευτω αμεσως ηταν το booming που δυστυχως συντονιζει το πατωμα το οποιο λειτουργει σαν δευτερεουσα πηγη ηχου. Τι ωρα που ακους πιασε με την παλαμη σου το πατωμα να δεις ποση ενεργεια απο το ηχειο διαχεεται πανω σε αυτο

κάνοντας υποθέσεις, ίσως να μη φταίει και τόσο το ξύλινο πάτωμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κάνει και καλό. Μου έχει τύχει και δεν το πίστευα.

Από τη μια έλλειψη μπάσου και από την άλλη booming μου ακούγεται σαν έλλειψη οδήγησης, ή πρόβλημα τοποθέτησης στο χώρο.

Το βασικό είναι να βάλεις γνώριμη μουσική για να μπορέσεις να βγάλεις συμπέρασμα.

Σε πρώτη φάση αν είναι εφικτό, έστω και πρόχειρα "άλλαξε τοίχο" και άκου τις διαφορές.

Υποθέτω ότι τα καλώδια των ηχείων είναι καλά σφιγμένα στα ηχεία και στον ενισχυτή ε?

ΥΓ: που βρίσκεσαι?

Μιλάμε για συνολικά καινούριο συστημα;
Αν ναι.... δώσε χρόνο να στρωσει... νομίζω οτι ειδικά τα Naim άλλα και τα ProAc θέλουν μπόλικο χρόνο!!!

Στην πορεία πειραματήσου με τοποθέτηση... αλλά και με την δική σου θέση σε σχέση με το συστημα (αν πχ ακους κοντά σε τοίχο είναι φυσιολογικό να ακους μπουμάρισμα... προσπάθησε να πας λίγο πιο μέσα στον χωρο). Εννοείται αν έχεις ολόκληρο καναπε ανάμεσα στα ηχεία δεν θα έχεις και τον πιο σωστό ήχο.
Εχω και εγώ ξυλινο πάτωμα και έχω βάλει τα ηχεία να πατάνε πάνω σε πλάκες απο γρανίτη με καλά αποτελέσματα ΙΜΗΟ!!

Αφού κάνεις ότι καλύτερο μπορείς-γίνεται τότε άσε το συστημα να γράψει ώρες και μετά κρίνεις...

Last edited:
Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απόψεις σας

Τα όσα γράφετε, επιβεβαιώνουν τις υποψίες μου. Τα ηχεία θέλουν επανατοποθέτηση με μαγαλύτερες αποστάσεις από τοίχους και μάλλον ο καναπές ανάμεσα τους δεν είναι ότι ιδανικότερο. Σχετικά με το πάτωμα, μιλάμε για ένα "κλασικό" ξύλινο πάτωμα, οπότε μάλλον θα θέλω καλά αντικραδασμικά ή τοποθέτηση γράνίτη-μάρμαρου από κάτω.
Μέχρι στιγμής πάντως οι εντυπώσεις από τα μηχανήματα είναι καλές´αφού νομίζω ότι στέκουν αρκετά καλά στη κατηγορία τους. Ήχος ξεκούραστος, ευχάριστος και αναλυτικός με τα ηχεία να στέκονται τονικά σε άριστο επίπεδο και με εξαιρετική μεσαία περιοχή. Ειδικά σε καλές ηχογραφήσεις "κεντούν". Μεγάλο προτέρημα τους επίσης ότι αποδίδουν σωστά όλα τα είδη της μουσικής.

Αν δεν τοποθετήσεις σωστά και πάνω σε καλά αντικραδασμικά τα ηχεία σου,δεν θα ακούς,ούτε το 50% απ' όσα μπορούν να κάνουν...

Ο γρανίτης δεν αρκεί...Χρειάζεσαι καλά αντικραδασμικά.

Μηπως μπορεις να φωτίσεις λίγο (καθώς είμαι λίγο άσχετος) δίνοντας μου κάποιες ιδέες - τι αντικραδασμικά, το σχετικό κόστος και από που μπορώ να τα προμηθευτώ. Για την ώρα πάντως οι ακίδες των ηχείων στηρίζονται σε κάτι μικρά στογγυλά pads (αν τα λέω σωστά) των 20 ευρώ.

να πω επισης πως καλη δουλεια κανουν και τα λαστιχα μελετης για drums (αυτα που βαζεις για να μην σε πεταξουν οι γειτονες). Οσο ποιο παχυ τοσο ποιο καλο, και πολυ φτηνα. Τα βρισκουμε σε ολα τα καταστηματα με μουσικα οργανα. Περνουμε κανα δυο και τα κοβουμε στα μετρα μας και φτανουν για ολες τις συσκευες.Στα ηχεια μου εχω βαλει παχους εκατοστου, και μπορει να γινει και σαντουιτς με φυλλο φελλου ή αλλα υλικα.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Όταν λέμε απόσταση από τον πίσω τοίχο πχ 75εκ. εννοούμε από το εμπρός ή το πίσω μέρος των ηχείων;

Λογικά απο την πλάτη του ηχείου ή την τρύπα του μπάς-ρεφλέξ.

Τα καλωδια ειναι σωστα τοποθετημενα? Δεν πιστευω να ειναι αναποδα στο ενα ηχειο...Ριξε μια ματια,πολλες φορες εχουμε κανει το πιο χαζο λαθος.Κοιτα γενικα ολες τις συνδεσεις αν κατι εχει παει στραβα.

Πριν απο αυτο το πολυ καλο συστημα με τι ακουγες? Μηπως εχεις σχηματισει λαθος εντυπωση για το καλο ή οχι μπασο? Δοκιμασε να στρωσεις και καμια μοκετουλα (χοντρη ομως) στο χωρο.

Φιλοι

Επανατοποθέτησα τα ηχεία και η κατάσταση βελτιώθηκε. Βλέπετε σε ένα σαλόνι πρέπει αναγκαστικά να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς. Το σύστημα είναι σε κατάσταση στρωσίματος και μέρα με τη μέρα βελτιώνεται. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν αντικραδασμικά και αργότερα ένα καλό Rack καθώς για την ώρα τα μηχανήματα είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο στο μπουφέ της τραπεζαρίας. Στις βλεψεις μου είναι να αγοράσω σχετικά σύντομα ένα καλό τροφοδοτικό (σε λογική τιμή βέβαια - πάντα σε σχέση με το κόστος του όλου συστήματος) για το CD Player. Θα με ενδιέφεραν κάποιες ιδέες για rack και τροφοδοτικό.
Μέχρι στιγμής πάντως ,μπορώ να πώ ότι είμαι ευχαριστημένος. Σαν παρατήρηση μέχρι τώρα είναι ότι με μιά καλή ηχογράφηση (όχι απαραίτητα από κάποια audiophile ετικέτα) το σύστημα "πετάει" δίνοντας σου την αίσθηση ενός live. Υπάρχει κάποιος που έχει ακούσει παρεμφερές σύστημα. Θα με ενδιέφεραν οι εντυπώσεις του.

Re: Απάντηση: Το πρώτο μου σύστημα

Λογικά απο την πλάτη του ηχείου ή την τρύπα του μπάς-ρεφλέξ.

Ναι αλλά δεν παίζει ρόλο μόνο η οπή του bass reflex, αλλά και το σημείο εκπομπής ηχητικού σήματος του ηχείου, δηλαδή την μπροστινή πλευρά.