το σπουδαιότερο τρίο εγχόρδων

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Addicted Member
16 March 2009
1,640
Αθήνα
Ποιο κατά την γνώμη σας είναι το ομορφότερο -σημαντικότερο- σπουδαιότερο- μουσικά πλουσιότερο τρίο για έγχορδα που έχει ποτέ συντεθεί?
Για να βοηθήσω και για να συμφωνήσουμε θα δεχόμουν την απάντηση το μεγαλύτερο σε διάρκεια.

Ποιο κατά την γνώμη σας είναι το ομορφότερο -σημαντικότερο- σπουδαιότερο- μουσικά πλουσιότερο τρίο για έγχορδα που έχει ποτέ συντεθεί?
Για να βοηθήσω και για να συμφωνήσουμε θα δεχόμουν την απάντηση το μεγαλύτερο σε διάρκεια.
Για έγχορδα; Όχι για πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο;

Διονύση ήταν και είναι μέχρι και σήμερα
Purcell, Beethoven, Ries, Mozart, Dvorak, Brahms, Schonberg, Penderecki, Veress, Taneyev, Francaix, Fried, Weiner, Farkas, Kokai, Castelnuovo-Tedesco, Schnittke, Erno Donanyi, (Kvandal, Mortensen, Jochansen σύγχρονοι), Lipinski, o Brodin δεν πιάνεται γιατί είναι δύο βιολιά και τσέλο,
Ο λόγος που ίσως σας ταλαιπορώ είναι ότι πρόκειται για μεγάλη σύνθεση οπότε θα πήγαινε η σκέψη μου στους πλέον γνωστούς (Beethoven, Mozart, Brahms, Dvorak) συνθέτες.

Κατά την γνώμη μου είναι το Divertimento K. 563 του Mozart.

Διαρκεί περίπου 50 λεπτά. Όπως φαίνεται και από το νούμερο είναι ύστερο έργο. Συντέθηκε μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συμφωνίας του. Συνδυασμός συνθετικής δεξιοτεχνίας, αστείρευτης μελωδικής έμπνευσης, συναισθηματικού πλούτου. Ένα αριστούργημα μιας ιδιοφυΐας.
Το τοποθετώ πάνω από τα τρίο Beethoven, Dvorak και Brahms.
Όποια εκτέλεση και να διαλέξετε είναι καλή.

Διαρκεί περίπου 50 λεπτά. Όπως φαίνεται και από το νούμερο είναι ύστερο έργο. Συντέθηκε μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συμφωνίας του. Συνδυασμός συνθετικής δεξιοτεχνίας, αστείρευτης μελωδικής έμπνευσης, συναισθηματικού πλούτου. Ένα αριστούργημα μιας ιδιοφυΐας.

Τι υπέροχο έργο πραγματικά, σ'ευχαριστώ που μας το θύμισες, το ξαναέβαλα τώρα με το Trio Zimmermann, φοβερή ερμηνεία.

Υπέροχο! Το άκουσα στη δουλειά από ηχομπάρα γραφείου (Yo Yo Ma κ.λ.π)..ανυπομονώ να το ακούσω το απόγευμα στο σπίτι!

Schoenberg, String Trio, Op. 45 , η διασκευή του Verklaerte Nacht, Op. 4
και το trio του Anton Webern.
Την διασκευή του Verklaerte Nacht σε τρίο εγχόρδων δεν την ξέρω. Θα με ενδιέφερε μια ηχογράφηση.
Τα τρίο του Scoenberg και περισσότερο του Webern είναι δύσκολα (και μόνον αυτό) έργα για ακρόαση

Υπέροχο! Το άκουσα στη δουλειά από ηχομπάρα γραφείου (Yo Yo Ma κ.λ.π)..ανυπομονώ να το ακούσω το απόγευμα στο σπίτι!
Δοκίμασα να το ακούσω κι εγώ αυτό, αλλά ο ήχος απο το qobuz δε μου άρεσε καθόλου. Η ηχογράφηση με το Grumiaux Trio είναι πολύ καλύτερη-θα την ακούσω όλη σήμερα.

• Like
Reactions: Music matters...
Δοκίμασα να το ακούσω κι εγώ αυτό, αλλά ο ήχος απο το qobuz δε μου άρεσε καθόλου. Η ηχογράφηση με το Grumiaux Trio είναι πολύ καλύτερη-θα την ακούσω όλη σήμερα.
Θα τσεκάρω και εγώ διάφορες ηχογραφήσεις (γιατί στην ηχομπάρα όλα ίδια ακούγονται!)

Δοκίμασα να το ακούσω κι εγώ αυτό, αλλά ο ήχος απο το qobuz δε μου άρεσε καθόλου. Η ηχογράφηση με το Grumiaux Trio είναι πολύ καλύτερη-θα την ακούσω όλη σήμερα
Από αυτές που άκουσα ωραία ηχογράφηση έχει και αυτή

Screenshot 2024-09-24 182224.png

Τελικά είναι υπέροχο έργο. Η ηχογράφηση με το Grumiaux Trio είναι υπέροχη, η ερμηνεία σα να υπερτονίζει το μελαγχολικό στοιχείο. Θα το ψάξω και σε βινύλιο, βλέπω ότι υπάρχουν πολλές καλές ηχογραφήσεις.

• Like
Reactions: Music matters...
Το τρίο Zimmermann που ανέφερε ο @ maestro είναι σχετικά σύγχρονη πολύ καλή ηχογράφηση sacd και εξαιρετική ερμηνεία χωρίς να υπολείπονται άλλες ηχογραφήσεις.